Sådan Starter Du Freelancing

Hvis du vil sætte din egen arbejdstid og have en vare eller en service, du kan levere til andre, bør du overveje at freelancere. Mange brancher har freelance-muligheder, så du kan sandsynligvis arbejde inden for et felt, du allerede er bekendt med. Det kan tage tid at komme i gang som freelancer at opbygge en portefølje og kundebase. I denne artikel forklarer vi, hvad freelancing er, hvordan man starter en freelancevirksomhed og beskriver nogle freelancemuligheder.

Hvad er freelance?

Freelancing er en form for selvstændig virksomhed, hvor en person tilbyder deres tjenester eller varer til andre, normalt på kontraktbasis. Freelancere kan arbejde med virksomheder eller enkeltpersoner og kan have flere kontrakter på samme tid. De har normalt en fast eller basispris, som enkeltpersoner eller virksomheder er enige om, før arbejdet begynder. For eksempel kan en freelancefotograf opkræve $150 for en times fotoshoot og et bestemt antal billeder.

Du kan freelancere deltid ud over at arbejde et fuldtidsjob, eller du kan gøre det til en langsigtet karriere. Freelancing kan også være nyttigt, hvis du er midt imellem job og har brug for en indtægtskilde. Fordi freelance er selvstændig, kan du lave din egen tidsplan.

Relateret: Sådan skifter du karriere

Trin til at starte en freelance virksomhed

Her er nogle trin, du kan tage for at begynde at freelancere:

1. Definer din virksomhed.

Når du vil freelance, skal du først bestemme, hvilken slags tjenester du vil tilbyde. Etablering af en grundlæggende forretningsidé kan hjælpe dig med at indsnævre dit fokus og gøre det nemmere at starte. For eksempel, hvis du ønsker at være freelance grafisk designer, bør du bestemme, hvilke typer indhold du vil oprette, såsom brochurer, online annoncer eller firmalogoer.

Overvej, hvad du præcist vil gøre, hvor meget du vil opkræve, og hvilke typer betalinger du vil acceptere. Udfør research for at se, hvad andre, der tilbyder de samme tjenester, tager for at finde en god basispris.

2. Find din målklient.

Som freelancer kan du selv bestemme, hvem du vil indgå kontrakt med. Det kan være nyttigt at forsøge at finde potentielle kunder, der ville have størst gavn af dine tjenester. Overvej, om du vil arbejde med enkeltpersoner eller virksomheder, og hvilken type felter du foretrækker. Hvis du for eksempel vil være freelancefotograf, kan du måske fokusere på bryllupper eller andre særlige begivenheder. At finde din målkunde kan gøre din søgning efter kontrakter enkel, når du først starter. Når du har fået lidt erfaring og føler dig mere komfortabel, kan du udvide din kundebase.

3. Tjek for licens- og skattekrav.

Nogle steder kan du have brug for at få en licens eller tilladelse for at være selvstændig eller for at arbejde kontrakter. Du skal også medregne forskellige skatter, f.eks. moms, da du sælger en tjeneste til andre. Du vil måske indbygge skatter i dine tjenester, så du har nok til at betale dem senere. Tjek din stats krav for at se, om du skal ansøge om en licens eller tilladelse til at sælge varer eller tjenester som selvstændig.

4. Byg en portefølje.

Potentielle kunder vil gerne se eller læse dit arbejde, før de beslutter sig for at indgå kontrakt med dig. Saml dit bedste arbejde, der viser dit talent, og prøv at finde stykker, der viser dine forskellige færdigheder. Når du bygger din portefølje, giv en kort beskrivelse af hvert stykke, mediet og de teknikker, du brugte til at lave det. En visuelt tiltalende portefølje kan tiltrække flere kunder og øge din synlighed.

5. Opret en hjemmeside.

Det er vigtigt at have en professionel hjemmeside til dine freelancetjenester. På din hjemmeside kan du tilføje din portefølje, kontaktoplysninger, priser og andre vigtige oplysninger om dig og dine tjenester. Hvis du sælger varer, kan du endda oprette en butik, så folk kan købe dit produkt direkte fra din hjemmeside. Der er mange webstedsbygningstjenester tilgængelige, som gør det nemt at oprette, designe og vedligeholde dit eget freelancer-websted.

6. Udvikle en kundebase.

Mange freelancere arbejder med de samme kunder over længere perioder. Vedligeholdelse af en kundebase kan hjælpe dig med at holde fast arbejde, og gentagne kunder kan give henvisninger vedrørende dine tjenester. Du kan også være i stand til at bede om udtalelser, som du kan offentliggøre på dit websted for at vise, hvordan du yder tilfredsstillende tjenester. For at opbygge en kundebase skal du sørge for at udvikle et godt forhold til dem, du arbejder med. Når du har afsluttet en kontrakt, kan du følge op med kunden for at takke dem og sikre, at de stadig er tilfredse med den service, du har leveret.

Relateret: Sådan finder du de bedste job til dig

Tjen penge som freelancer.

Det kan tage tid at opbygge en portefølje og kundebase som freelancer. For at få en god, stabil indkomst, prøv disse tips:

Hold styr på dit overskud.

Når du først begynder at freelancere, er det vigtigt at måle dit overskud omhyggeligt. Hold et regneark over dine kontrakter og hvor mange penge du har modtaget i forhold til den tid du brugte. Disse data kan hjælpe dig med at afgøre, om du opkræver nok for tjenesterne vedrørende den indsats, du yder.

Pris dine tjenester rigtigt.

Mens du opbygger din portefølje og får erfaring, kan du være usikker på de rigtige priser at tage, hvilket resulterer i undersalg af dine tjenester. For at tjene penge som freelancer skal du tage en rimelig pris for din tid, indsats og færdigheder. Du kan undersøge markedspriser for din freelancerbranche for at sikre dig, at du ikke over- eller underopkræver. Overvej at medregne noget særligt udstyr eller software, som du også skal freelancere, såsom et kamera og fotoredigeringsprogrammer.

Mersalg, når du kan.

Du kan muligvis pakke eller opsælge dine tjenester i forskellige situationer. Mersalgstjenester, såsom en opgraderet designpakke eller flere muligheder, kan hjælpe dig med at tjene ekstra penge. Kun mersalg, hvis du kan tjene penge uden at bruge for meget ekstra tid.

Forøg dine priser.

Når du har nok erfaring og en god kundebase, kan du overveje at hæve dine priser. Brancheerfaring er værdifuld og viser, at du har udviklet et unikt færdighedssæt, som du kan anvende til dine freelancetjenester. At øge det beløb, du opkræver, er meget som at modtage en lønforhøjelse for dit hårde arbejde.

Relateret: Bedste selvstændige job

Karrieremuligheder for freelancere.

Hvis du kan skabe en overbevisende portefølje og opbygge en kundebase, kan du freelancere inden for næsten alle områder og brancher. For de mest opdaterede lønoplysninger fra Bonjoures skal du klikke på lønlinket for hver jobtitel nedenfor.

Her er nogle almindelige freelancejobs, som du kan overveje:

1. Freelance fotograf

National gennemsnitsløn: $688 pr. uge

Primære opgaver: En freelancefotograf tager billeder til bestemte begivenheder eller fotoshoots. De mødes normalt med kunden før begivenheden for at lære mere om deres præferencer og behov og kunne opkræve pr. time eller begivenhed eller efter, hvor mange billeder kunden bestiller. Opgaverne kan omfatte at finde gode baggrunde og belysning, instruere klienten til at prøve forskellige positurer, udvælge billeder, som klienten kan gennemgå og retouchere eller photoshoppe efter behov.

2. Freelance redaktør

National gennemsnitsløn: $22,60 per time

Primære opgaver: Freelanceredaktører gennemgår forskellige former for skriftligt indhold for at sikre nøjagtighed. De gennemgår kundens anvisninger eller stilguide, gennemgår indholdet og laver noter og ændringer til stykket. Redaktører kan arbejde med enkeltpersoner, der har brug for et lille antal stykker gennemgået, eller de kan indgå kontrakter med virksomheder om at redigere en stor mængde indhold. Redaktører kunne betale pr. stykke eller ord.

3. Freelance skribent

National gennemsnitsløn: $23,40 i timen

Primære opgaver: En freelanceskribent skaber indhold baseret på kundens instruktioner. Opgaverne kunne omfatte at lære om kundernes behov og specifikationer, udføre research og foretage ændringer af indhold i henhold til redaktørens eller kundens ønsker. Freelanceskribenter kunne skrive artikler til aviser, blogs, marketingindhold eller fiktion. Disse fagfolk kan opkræve stykvis eller pr. ord.

4. Freelance kunstner

National gennemsnitsløn: $23,99 i timen

Primære opgaver: Freelance kunstnere skaber værker i forskellige medier til kunder. De laver normalt et design baseret på kundens vision og får det godkendt, inden arbejdet påbegyndes. Freelance kunstnere kunne male, skulpturere, bygge og bruge andre metoder til at skabe det nødvendige arbejde. De arbejder muligvis med enkeltpersoner eller virksomheder, der har brug for kunst til logoer eller marketingkampagner.

5. Freelance oversætter

National gennemsnitsløn: $27,70 i timen

Primære opgaver: En freelanceoversætter skriver indhold på ét sprog til et andet. De oversætter forskellige tekster, læser korrektur på deres arbejde og sikrer, at teksten stadig bevarer sin oprindelige betydning. Oversættere bør være flydende i begge sprog for at forstå nuancer, idiomer og talemåder, som kan være svære at oversætte.

6. Freelance designer

National gennemsnitsløn: $28,28 i timen

Primære opgaver: Freelance designere skaber forskellige former for visuelt indhold. De bruger ofte computersoftwareprogrammer til at designe stykker, selvom de også kan tegne i hånden. De mødes normalt med kunden for at lære mere om konceptet, og skaber derefter designet. Freelance designere kan skabe logoer, reklamekampagner, magasin- og tidsskriftsvisuals og mere.

Læs mere: Lær om at være grafisk designer

7. Freelance konsulent

National gennemsnitsløn: $28,47 i timen

Primære opgaver: En freelancekonsulent hjælper virksomheder med at forbedre forskellige aspekter, såsom produktivitet eller omsætning. De arbejder ofte i en branche, hvor de har stor erfaring, så de kan tilbyde pålidelig rådgivning. Arbejdsopgaverne omfatter møde med en virksomhed, evaluere situationen, indsamle data, analysere resultater og lave en handlingsplan.

8. Freelance webudvikler

National gennemsnitsløn: $74.720 om året

Primære opgaver: Freelance webudviklere laver hjemmesider. De samler kundens krav, skriver koden og designer den frontvendte del af hjemmesiden for at gøre den visuelt tiltalende. Disse udviklere sikrer også, at webstedet er intuitivt og nemt for brugerne at navigere. Freelanceudviklere kan også vedligeholde eller opdatere et websted for at bevare dets anvendelighed, afhængigt af kontrakten.

Ole Friis
Ole Friis Hvis du vil sætte din egen arbejdstid og have en vare eller en service, du kan levere til andre, bør du overveje at freelancere. Mange brancher har freelance-muligheder, så du kan sandsynligvis arbejde inden for et felt, du allerede er bekendt med. Det kan tage tid at komme i gang som freelancer at opbygge en portefølje og kundebase. I denne artikel forklarer vi, hvad freelancing er, hvordan man starter en freelancevirksomhed og beskriver nogle freelancemuligheder.