Typer Af Skrivestile: Definitioner Og Eksempler

Det kræver typisk god planlægning at lave god skrivning. En del af skriveprocessen er at identificere, hvad du vil sige til dine læsere, og hvorfor du vil sige det. For eksempel kan du have en spændende historie at fortælle eller et argument at forsvare. I denne artikel diskuterer vi, hvad skrivestile er og de fire skrivestile med eksempler på hver.

Hvad er skrivestile?

Skrivestile er hovedkategorierne, der bruges til at skelne en type skrift fra en anden. Mens hver forfatter har en unik stemme, falder de fleste forfatterskaber ind i en af ​​fire kategorier. Du kan bestemme en skrivestil ud fra formålet med stykket. For eksempel vil du måske gerne overbevise dine læsere om at tage din side af et argument, eller du vil måske lære dine læsere, hvordan man gør noget.

At vide, hvad du forsøger at opnå, kan hjælpe dig med at organisere og skitsere din skrivning. Dette fører ofte til en mere struktureret, mere effektiv skrift.

Læs mere: Skrivefærdigheder: Definition og eksempler

De fire typer skrivestile

Her er de fire typer skrivestile med eksempler på hver:

Ekspositorisk skrivning

Ekspositorisk skrivning søger at forklare eller beskrive et emne. Den deler information og detaljer uden at give forfatterens mening om emnet. Ekspositorisk skrivning består af objektive fakta og udsagn snarere end tanker eller følelser. Som følge heraf kræver ekspositorskrivning ofte forskning, analyse og organisering for at sikre, at skriften er klar og logisk, især hvis du bruger en liste med trin.

Du kan ofte finde forklarende skrift i:

 • Sådan gør du manualer
 • Nyhedsartikler
 • Tekniske tidsskrifter
 • Opskriftsbøger
 • Videnskabelig undersøgelse
 • Instruktionsstykker

Eksempel

Her er et eksempel på forklarende skrivning:

Joe's Pizza Palace har været en hovedvare i byen i over 50 år. Kay og Joe Dipolo åbnede restauranten i 1953. De forestillede sig et sted, hvor samfundet kunne komme sammen og dele deres liv over en varm skive New York-stil pizza. "De havde ikke store drømme," fortæller Sammy Dipolo, Kay og Joes ældste barnebarn og nuværende ejer af Joe's Pizza Palace. "De ville bare bringe folk sammen, og de vidste, hvad der bragte deres familier sammen: god mad."

Butikken, nu skelsættende placering for kæden af ​​syv andre franchiseselskaber, betjener næsten 125.000 kunder hvert år. Og de ser ikke ud til at blive langsommere foreløbigt. Virksomheden skal åbne yderligere tre steder i år.

Læs mere: Sådan skriver du artikler

Overbevisende skrift

Overbevisende skrivning har til formål at overbevise læserne om at anlægge forfatterens synspunkt. Når du skriver et overbevisende stykke, vil du gerne dele din mening og give fakta og beviser til støtte for den. Denne skrivning er typisk en blanding af subjektiv og objektiv information. Du bliver nødt til at fortælle læserne, hvad du mener, og hvorfor de bør tænke på samme måde om problemet. Overbevisende skrivning inkluderer ofte en opfordring til handling, som opfordrer læserne til at tage en bestemt handling, såsom at underskrive en underskriftsindsamling, tilmelde sig et e-mail-nyhedsbrev eller deltage i en begivenhed.

Overbevisende skrift vises på følgende områder:

 • Annoncer
 • Copywriting
 • Redaktioner i aviser og magasiner
 • Politiske taler og trykte materialer
 • Produkt- eller virksomhedsbrochurer

Eksempel

Her er et eksempel på overbevisende skrivning:

Kom med til familieaften på Joe's Pizza Palace denne torsdag. Tag alle børnene med til en spændende aften med spil, kunsthåndværk og overraskelsesgæster. Nyd 20 % rabat på vores berømte hamburgerpizza eller byg din egen tærte med vores friske havegrøntsager og klasse-A kød. Køb en stor pizza og få den halve rabat. Du finder ikke en sjovere eller mere lækker måde at tilbringe din nat på! Reserver dit bord nu på joespizzapalace.net eller ved at ringe på 555-123-4545.

Beskrivende skrift

Beskrivende skrivning fortæller læserne om en person, et sted eller en begivenhed. Som en kreativ form for skrivning bruger den ofte levende detaljer og stærke billeder til at beskrive sit emne. Målet med beskrivende skrivning er at hjælpe læserne med at forestille sig, hvad du skriver om.

Deskriptiv skrivning er en populær øvelse til skriveworkshops, da det hjælper forfattere med at lære at vise noget frem for at fortælle om den ting. For eksempel, i stedet for at sige "Pigen puttede æblet i sin kurv" , kan du sige "Den skrøbelige pige nåede med tynde, blege fingre, bøjede sig og løftede det skinnende, karmosinrøde æble til sin flossede vævede kurv."

Du kan finde beskrivende skrift i:

 • Poesi
 • Skønlitteratur
 • Essays
 • Myter og fabler

Eksempel

Her er et eksempel på et stykke beskrivende skrift:

Joe tårnede sig op over flammen fra den brændende ovn. På seks fod, fire tommer var han vant til at bøje sig. Hans kæbe spændte under salt og peber bakkenbarter, fugtig af sved. Han lænede sig tilbage, hver muskel i hans ryg forlængede sig efter hinanden, og strakte sine tykke arme opad. Det var et pusterum, men et øjeblik. Og så ringede ovnen, det korte vindue med en dyb indånding lukkede. Det var på tide. Han greb en overdimensioneret egetræspagaj fra en krog på væggen, og med en hurtig bevægelse løsnede han det rustikke træblad under den gyldenbrune skorpe på sit velsmagende mesterværk. Som instinkt vidste han, at denne pizza ville være perfekt.

Læs mere: Den kreative skriveproces

Narrativ skrivning

Narrativ skrivning har til formål at fortælle en historie. Det inkluderer normalt en begyndelse og slutning og kan have fælles fortælleelementer, såsom karakterer, omgivelser, konflikt, løsning og dialog. Narrativ skrivning kan tilbyde synspunktet fra en af ​​karaktererne, kendt som første person, eller ansætte en alvidende fortæller, kendt som tredje person.

Narrativ skrivning findes i følgende værker:

 • Noveller
 • Skønlitterære romaner
 • Biografier og selvbiografier
 • Anekdoter

Eksempel

Her er et eksempel på fortællende skrivning:

Kay kiggede over på Joe. "Er du klar?" hun spurgte.

"Det tror jeg, jeg skal være," svarede han med et skuldertræk. Han tog hendes hånd og gik hen til døren. Det var endelig på tide, efter mange år undervejs, at vende skiltet. Lukket. Vend. Åben.

Joe låste glasdøren op og åbnede den og lod den kolde decemberluft komme indenfor, da velkomstklokken annoncerede dørens bevægelse.

"Jeg ved ikke, om nogen vil prøve et nyt sted i denne kulde," sagde Joe næsten til sig selv, mens han kiggede til venstre, så til højre, ned ad den tomme gade.

"Folk har frakker, Joe," sagde Kay og klemte sin hånd, inden han gik hen til disken.

Joe gav et sidste blik og vendte tilbage ind i restauranten og lod døren lukke bag sig. Så snart låsen klikkede, ringede klokken igen.

"Du åbner?" En mand stak hovedet ind, gned sine hænder sammen og trampede med fødderne på den nye måtte.

Joe kiggede tilbage på Kay, som smilede og gav et hurtigt nik.

"Det er vi bestemt!" sagde Joe.

Elo Lauritzen
Elo Lauritzen Det kræver typisk god planlægning at lave god skrivning. En del af skriveprocessen er at identificere, hvad du vil sige til dine læsere, og hvorfor du vil sige det. For eksempel kan du have en spændende historie at fortælle eller et argument at forsvare. I denne artikel diskuterer vi, hvad skrivestile er og de fire skrivestile med eksempler på hver.