Sådan Laver Du Markedsanalyse: Med Trin Og Tips

Opbygning af en forretningsplan er afgørende for en virksomhed i næsten enhver branche, og markedsanalyse er en nøglekomponent. Markedsanalyse kan holde en virksomhed konkurrencedygtig og profitabel ved at skabe en strategi for vækst gennem forskning og planlægning. Det kan reducere risikoen, vise ekspertise på et bestemt marked og styrke en virksomheds økonomiske ståsted. I denne artikel opdager vi, hvordan du laver markedsanalyse, hvad markedsanalyse er, og hvordan fordelene ved markedsanalyseundersøgelser kan hjælpe med at vokse din virksomhed.

Relateret: 7 typer af forretningsplaner

Hvad er en markedsanalyse?

Markedsanalyse er en kvantitativ og kvalitativ vurdering af et bestemt marked og bestemmer levedygtigheden af ​​en virksomhed eller et produkt. Det er en værdifuld øvelse, der samler detaljerede oplysninger om en branche, herunder dens størrelse og værdi, kunder og deres købsmønstre og konkurrenter og deres tilbud. Du kan bestemme styrker og svagheder eller muligheder og farer gennem markedsanalyser, og det er en måde at få klarhed over et produkt, en virksomhed eller en branche til at træffe informerede beslutninger. Her er nogle spørgsmål, du skal overveje, når du bygger din markedsanalyse:

 • Hvem er mine potentielle kunder for dette produkt eller denne service?
 • Hvad er disse kunders indkøbs- og købsvaner?
 • Hvor meget er potentielle kunder villige til at betale for dette produkt eller denne service?
 • Hvor stort er mit målmarked?
 • Hvad er min direkte og indirekte konkurrence?
 • Hvad er styrkerne og svaghederne ved min konkurrence?

Afhængigt af størrelsen af ​​en virksomhed kan en virksomhed vælge at udføre markedsanalyser på egen hånd eller hyre en virksomhed med erfaring på området til at udføre undersøgelsen.

Fordele ved en markedsanalyse

Der er mange fordele ved at lave markedsanalyser i erhvervslivet, uanset om du starter en ny virksomhed, ønsker at vokse en eksisterende og gå ind på flere markeder eller introducere et andet produkt til dit lager. Samlet set kan markedsanalyse forudsige, hvordan et produkt eller en virksomhed vil præstere og guider kort- og langsigtede forretningsbeslutninger. Andre fordele ved markedsanalyse omfatter:

Udvikling af et levedygtigt produkt eller service

Markedsundersøgelser og analyser kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad kunderne ønsker eller har brug for, og du kan forme dit produkt eller din tjeneste, så den matcher markedets krav. For eksempel kan et malerfirma opdage, at flere af sine kunder ønsker indvendig malerservice end eksteriør og fokusere deres annoncer med vilje.

Giv en løsning

Markedsanalyse kan være en smart måde at lære de problemer, som en kundebase står over for, og derefter skabe en løsning. For eksempel erfarer en VVS-fabrikant, at mange kunder får tilstoppede afløb, så det designer et dobbeltfunktions afløbsstop og hårfang til hverdagsbrug i badeværelsesvaske.

Spar tid og ressourcer

Du kan spare tid, energi og ressourcer ved at planlægge et produkt, en service og en strategi ved at bruge indsigt fra markedsanalyse frem for at fremstille en enhed, før du ved, om det er noget, kunderne vil betale for eller ønsker.

Indstil nøjagtige priser

Markedsanalyse kan hjælpe med at bestemme det rigtige prispunkt for en vare. For eksempel finder en vingård ud af, at flere kunder vil købe flere flasker vin, når de er opført for under 10 USD i stedet for den oprindelige pris på 12 USD.

Besejre konkurrencen

Markedsanalyse kan afklare, hvad der adskiller en virksomhed fra konkurrenterne for at tiltrække kunder og salg. For eksempel kan et autoværksted tiltrække flere forretninger ved at tilbyde gratis lånekøretøjer til kunderne til brug, mens de udfører servicereparationer.

Reducer risici

Forståelse af markedsundersøgelser og -analyser kan hjælpe med at give en virksomhed indsigt i kunder og brancheforhold for at reducere risici, herunder økonomiske tab fra produktions- eller fremstillingsomkostninger, reklamer eller misforståede tilbud.

Sikker finansiering

En forretningsplan med stærk markedsanalyse kan vise långivere, at du kender branchen og kan påvirke salg og overskud, hvilket kan hjælpe med at sikre finansiering og investorer til din virksomhed.

Langsigtet besparelse

Tid brugt på at lave markedsundersøgelser og analyser tidligt kan føre til fremtidige besparelser, salg og muligheder. Succesfulde fagfolk kender værdien af ​​en ordentlig markedsanalyse.

Sådan laver du en markedsanalyse

Her er syv trin til at udføre en markedsanalyse:

1. Indstil formålet med undersøgelsen

Bestem først formålet med din markedsanalyse. Det kan være til interne behov, som at forbedre forretningsdriften eller cash flow, eller eksterne behov, som at tiltrække investorer eller sikre et erhvervslån. Andre eksempler på markedsanalyseformål omfatter:

 • Udforske nye forretningssteder eller yderligere kontorer
 • Test af nye produkter eller tjenester
 • Starter en ny virksomhed
 • Undersøgelse af prispunkter
 • Gennemgang af tidligere succeser eller tilbageslag

2. Få branchens udsigter

Tilføj et afsnit af din markedsanalyse for at inkludere et overblik over din branchestørrelse, tendenser, forventet vækst eller markedsmætning med data og statistik. At fremhæve denne forskning viser due diligence over for investorer, långivere eller forretningspartnere og kan forklare, om en branche er tiden og pengene værd.

3. Fokus på målkunder

Find dit kundemålmarked ved at lære deres behov, interesser, demografi, politik, personlighed og købsmønstre at kende – det kan hjælpe dig med at fokusere på at tiltrække disse kunder og annoncere eksplicit for dem. Du kan identificere forskellige kunder, kaldet markedssegmentering, og skabe personas baseret på markedsanalyseindsigt ved at se på attributter som:

 • Alder
 • Indkomst
 • Køn
 • Beliggenhed
 • Beskæftigelse
 • Uddannelsesniveau
 • Civil- eller familiestatus
 • Købsadfærd og trends

En potentiel kundebase kan ændre sig, efterhånden som en virksomhed vokser, så det er vigtigt at besøge målmarkedet med jævne mellemrum og sikre, at det stadig passer til virksomhedens behov.

Relateret: Hvad er markedssegmentering?

4. Studer konkurrencen

Sammensæt en liste over konkurrenter og find ud af deres styrker og svagheder, uanset om de udgør en risiko for din virksomhed eller find ud af, hvad de ikke har, som din virksomhed kan levere. Undersøg deres tilbud, placering og fordele eller ulemper på markedet for at fokusere dine produkter eller tjenester og opnå gunst fra kunderne. For eksempel kan et landskabsarkitektfirma opdage, at ingen af ​​sine konkurrenter bruger grønne energimaskiner, så efter at have investeret i batteridrevne værktøjer kan det markedsføre sig selv som en bæredygtig mulighed for kunder, der er miljøbevidste.

Relateret: SWOT-analysevejledning (med eksempler)

5. Indsaml yderligere oplysninger

En stærk markedsanalyse omfatter relevante, faktuelle og upartiske data, og jo mere tilgængelig, jo bedre indsigt kan din virksomhed samle. Overvej at undersøge nuværende kunder via e-mail eller online platforme for at spørge om kundetilfredshed med hensyn til pris, tjenester, kvalitet og bekvemmelighed eller for at få deres tanker om salgsfremmende materialer, hvordan de har hørt om virksomheden, eller hvis de deler henvisninger med familie og venner. Større virksomheder kan afholde fokusgruppeundersøgelser for målgrupper for at indsamle denne form for information.

Sørg for at inkludere eventuelle reguleringer eller regeringsbegrænsninger i din markedsanalyse. Du kan finde en masse materiale gennem disse kilder:

 • Bureau of Labor Statistics
 • Census Bureau
 • Statlige og lokale handelswebsteder
 • Fagtidsskriftsartikler
 • Målmarkedsundersøgelser eller spørgeskemaer

6. Analyser resultaterne

Når din markedsanalyse er færdig, skal du gennemgå resultaterne. Organiser forskningen i sektioner og analyser, hvordan du kan anvende indsigten på forretningsbeslutninger, prognoser for salg, pengestrømscyklusser, kundeforbrugsvaner og mere. Her er nogle foreslåede måder at kategorisere dine resultater på:

 • Brancheoversigt over størrelse og vækstrate
 • Prognostiseret markedsandel i procent
 • Forventet vækst
 • Prisfastsættelse af varer og tjenesteydelser
 • Rabattilbud til kunder
 • Købstendenser og markedssegmentering
 • Pengestrømsfremskrivninger

7. Tag affære

Brug resultaterne til at gøre din virksomhed eller virksomhed mere effektiv, konkurrencedygtig eller rentabel. Hvis undersøgelsen f.eks. afslører, at en produktudsalgspris er for lav, kan du overveje at justere den, eller hvis analysen viser, at din målgruppe er hjemmegående mødre snarere end universitetsstuderende, skal du ændre din reklamekampagne. En vellykket markedsanalyseplan fører til handling fra dens resultater, og dataene bliver værdifulde, når de påvirker beslutninger med målbar effekt.

Tips til markedsanalyse

Markedsanalysen varierer baseret på produkter, virksomhed, region og mere. Overvej disse tips i din egen undersøgelse:

 • Vær kunden: Se på dine tilbud fra en forbrugers øjne for bedst at forstå, hvad de kan lide at købe og hvorfor, og anvend det derefter til din markedsanalyse.
 • Brug internettet: Onlinesøgninger kan give vigtige oplysninger om konkurrenter, og internettet er nyttigt til at undersøge andre relaterede data og branchestatistikker.
 • Tilføj visuelle elementer: Medtag diagrammer og grafer for at illustrere vigtige data og tal fundet i din markedsanalyse. Visuel præsentation kan give variation i dokumentet og hjælpe andre med at forstå materialet lettere.

Eskild Svendsen
Eskild Svendsen Opbygning af en forretningsplan er afgørende for en virksomhed i næsten enhver branche, og markedsanalyse er en nøglekomponent. Markedsanalyse kan holde en virksomhed konkurrencedygtig og profitabel ved at skabe en strategi for vækst gennem forskning og planlægning. Det kan reducere risikoen, vise ekspertise på et bestemt marked og styrke en virksomheds økonomiske ståsted. I denne artikel opdager vi, hvordan du laver markedsanalyse, hvad markedsanalyse er, og hvordan fordelene ved markedsanalyseundersøgelser kan hjælpe med at vokse din virksomhed.