Sådan Bliver Du Madkritiker

Sådan Bliver Du Madkritiker

Madanmeldere har en fornem karriere, der giver dem mulighed for at tjene penge på at spise ude og skrive om deres oplevelser. Dette er et stærkt konkurrencepræget felt, der kræver en stor portion dedikation og hårdt arbejde. At lære om en madkritikers pligter og trinene til at blive det kan hjælpe dig med at afgøre, om det er den rigtige karriere for dig. I denne artikel undersøger vi, hvad madkritikere gør, og hvordan du kan få succes i denne karriere.

Hvad laver en madanmelder?

En madanmelder, også ofte kaldet en madskribent eller en restaurantanmelder, er en professionel forfatter, der prøver og anmelder mad. Madanmeldere rejser typisk til forskellige restauranter, bestiller forskellige retter og skriver om deres oplevelser. Aviser, magasiner, blogs og websteder kan alle ansætte madkritikere. Det er dog ikke alle stillinger i dette felt, der betaler godt eller betaler overhovedet. Nybegyndere madkritikere kan begynde med at indsende ubetalte anmeldelser blot for at få en byline og opbygge deres portefølje af publicerede værker. Andre madanmeldere får deres start blot ved at skrive om deres mad- og madoplevelser på sociale medier.

Top madkritikere kan rejse verden rundt og prøve nye retter. Nogle af disse fagfolk har deres egne tv-shows. Succesrige madanmeldere kan også udgive deres arbejde i bøger. Dette er en meget eftertragtet karriere med et begrænset antal betalte åbninger. Hårdt arbejde og dedikation er afgørende for dem, der er interesserede i dette job.

Læs mere: Sådan opbygger du din arbejdsportefølje

Gennemsnitslønnen for madanmeldere

Der er ingen detaljerede løndata tilgængelige for madkritikere, da dette er en meget nichekarriere. Der er dog information til journalister, journalister, personaleskribenter og indholdsforfattere, som alle har lignende pligter som madkritikere. Mange madkritikere bruger kun en del af deres tid på at skrive om mad og arbejder som fuldtidsjournalister eller journalister på at dække andre emner, når de ikke skriver restaurantanmeldelser.

Her er lønintervallerne for hvert job:

 • Journalist: 36 USD i timen
 • Reporter: $41.869 om året
 • Personaleskribenter: $38.716 om året
 • Indholdsforfattere: $17,54 i timen
 • Samlede lønninger varierer fra $7,25 til $74,45 i timen

Sådan bliver du madanmelder

Der er meget få stillinger til fuldtidsanmeldere, så de fleste professionelle skal arbejde sig ind i denne rolle enten ved at skrive om andre emner først eller ved at lave deres egen madblog. Prøv følgende trin for at få de nødvendige færdigheder og viden til at skrive konkurrencedygtigt i dette populære område.

 1. Få en bachelorgrad
 2. Skriv til dit skoleblad
 3. Tag kulinariske kurser
 4. Skriv selvstændigt om mademner
 5. Udvid din viden om mad
 6. Søg skrivejob

1. Få en bachelorgrad

Madanmeldere har typisk brug for minimum en bachelorgrad inden for et felt som journalistik, kommunikation eller engelsk. Disse studieområder vil hjælpe dig med at forbedre dine skrive- og kommunikationsevner, som er kritiske på dette område. Hvis det er muligt, kan du tage valgfag som madmedier eller madgennemgang for at hjælpe dig med at forberede dig til denne karrierevej.

Relateret: 16 Top Communications Degree job

2. Skriv til dit skoleblad

Journalistikerfaring er vigtig for håbefulde madkritikere. De fleste fagfolk inden for dette felt begyndte at skrive om andre emner og foretog et lateralt skridt til madskrivning. Accepter alle opgaver, der er tilgængelige for dig, og fokuser på at forbedre dine skrive- og kommunikationsevner.

3. Tag kulinariske kurser

Tilmeld dig en madlavningskursus eller gå gennem kulinarisk skole. Madanmeldere skal have et indgående kendskab til smagsprofiler, madtilberedningsmetoder, ingrediensanvendelse og forskellige typer af køkken. En kulinarisk uddannelse vil give dig de færdigheder, du skal bruge til at vurdere, om dejen til et wienerbrød var underblandet eller en kødret ikke var marineret ordentligt. Du vil også have en bedre forståelse for komplekse retter og mesterlig tilberedning af måltider, når du selv har brugt tid i køkkenet.

4. Skriv selvstændigt om mademner

Start din egen blog eller giv indlæg til andre madblogs, websteder, magasiner eller aviser. Dette er den nemmeste måde at komme i gang med at skrive om mad. Arbejd på at udvikle en engagerende stemme, der er underholdende for læserne. Selvom du måske ikke får en indtægt fra dit forfatterskab i begyndelsen, kan du udvikle en tilhængerskare, der vil gøre dig til en attraktiv leje for en betalt publikation i fremtiden.

Læs mere: Guide til indsendelse af en skriveprøve

5. Udvid din viden om mad

Spis ude så ofte du kan, og prøv nye retter. Prøv også forskellige smage derhjemme for at udvide din palet. Jo flere smage du kender til, jo bedre bliver du til at sammenligne, når du prøver noget nyt. Tal med kokken og serverne, når du spiser ude, og spørg om de anvendte ingredienser og tilberedningsmetoder. Læs anmeldelser fra andre madanmeldere og studer deres tone og stil. Evaluer deres tilgang til madskrivning og overvej, hvordan du kan bruge deres eksempler til at forbedre dit eget arbejde.

6. Søg skrivejob

Madskribenter etablerer sig ofte som stabsjournalister, der arbejder med andre emner, før de begynder at arbejde som madkritikere. Søg ledige stillinger hos lokale aviser eller magasiner. Du kan også prøve at skrive freelance til flere publikationer både online og på tryk. Dette vil hjælpe dig med at forbedre dine skrivefærdigheder, netværke i forlagsbranchen og opbygge en portefølje af stykker, der indeholder din byline.

Med tiden kan du muligvis få en stilling, hvor du skriver om mad til en publikation, hvor du allerede er etableret som fast bidragsyder. Tjek jævnligt stillingsopslag for muligheden for at søge direkte til en stilling som madanmelder.

Jesper Ravn
Jesper Ravn Madanmeldere har en fornem karriere, der giver dem mulighed for at tjene penge på at spise ude og skrive om deres oplevelser. Dette er et stærkt konkurrencepræget felt, der kræver en stor portion dedikation og hårdt arbejde. At lære om en madkritikers pligter og trinene til at blive det kan hjælpe dig med at afgøre, om det er den rigtige karriere for dig. I denne artikel undersøger vi, hvad madkritikere gør, og hvordan du kan få succes i denne karriere.