Sådan Bliver Du En Bedre Beslutningstager

At træffe gode beslutninger er en nøglefærdighed for personlig og professionel succes. At træffe fornuftige, logiske beslutninger i dit professionelle liv kan påvirke dig, dine kolleger og din organisation positivt. Anvendelse af effektive strategier og teknikker kan hjælpe dig med at forbedre dine beslutningstagningsevner. I denne artikel forklarer vi, hvordan du kan blive en bedre beslutningstager.

Hvad er en god beslutningstager?

En god beslutningstager vælger handlinger, der giver det bedste resultat for dem selv og andre. De går ind i beslutningsprocessen med et åbent sind og lader ikke deres egne skævheder påvirke dem. De træffer beslutninger rationelt efter at have undersøgt alternativer og forstået konsekvenserne.

Gode ​​beslutningstagere involverer andre, når det er relevant, og bruger viden, data og meninger til at forme deres endelige beslutninger. De ved, hvorfor de valgte et bestemt valg frem for et andet. De er sikre på deres beslutninger og tøver sjældent efter at have nået konklusioner.

Enhver kan være en god beslutningstager. At træffe beslutninger er en integreret del af ethvert job, uanset om du er i en entry-level position, eller du træffer vigtige valg på vegne af din virksomhed som leder.

Læs mere: Beslutningstagningsmetoder for arbejdspladsen

Hvordan bliver man en bedre beslutningstager

Anvendelse af dokumenterede beslutningsstrategier bør hjælpe dig med at blive en bedre beslutningstager. Når du skal beslutte dig for arbejde, skal du tage følgende trin for at bestemme den bedste løsning:

 1. Overvej dine personlighedstræk og egenskaber.
 2. Kend dine mål.
 3. Indsamle oplysninger.
 4. Overvej alle dine muligheder.
 5. Forestil dig forskellige scenarier.
 6. Forbliv åbensindet.
 7. Fjern muligheder, før du træffer en endelig beslutning.
 8. Forstå nogle muligheder har samme værdi.
 9. Brug din ledige tid.
 10. Omfavn konsekvenserne.
 11. Lær af tidligere beslutninger.

1. Overvej dine personlighedstræk og egenskaber

Mennesker har naturlige egenskaber, der kan forme deres beslutningstagning. At forstå din personlighed kan hjælpe dig med at identificere, hvordan du i øjeblikket træffer beslutninger, og hvordan du kan træffe bedre beslutninger. Nogle af de personlighedstræk, der kan påvirke din beslutningstagning, er:

Overmod

Dette er en fælles egenskab, der kan kompromittere beslutningstagning. Mange mennesker overvurderer deres præstationer og viden. At time dig selv til at udføre hverdagens opgaver kan hjælpe dig med at få en mere realistisk forståelse af din præstation, og denne viden kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger om antallet af opgaver, du kan acceptere i en given periode. At træffe beslutninger i en samarbejdsproces kan rette op på overmod. At søge andres meninger vil forbedre din viden og hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger, end du kan alene.

Risikovillig eller risikovillig

Naturlige risikotagere kan træffe beslutninger uden grundigt at overveje farerne, mens folk, der er mere på vagt over for risici, måske foretrækker at træffe sikre beslutninger. At forstå dine naturlige tilbøjeligheder kan hjælpe dig med at identificere den type beslutninger, du træffer, og lære, hvordan du går imod dine instinkter.

Naturlig bias

Alle har fordomme og bekymringer, der kan påvirke beslutningstagningen. Måske har du gjort dig antagelser om bestemte mennesker i din professionelle eller personlige sfære. Du kan føle dig bange for visse situationer, såsom offentlige taler ved møder eller at flyve til forretningsrejser. Medierne og andres meninger kan også præge tænkningen. For eksempel kan det at se de seneste nyheder om bilulykker gøre dig mere nervøs for at køre for at møde en klient. Tænk grundigt over, om du lader dine fordomme og bekymringer påvirke din dømmekraft og forringe din beslutningstagning.

Læs mere: Tidsstyringsevner: Definition og eksempler

2. Kend dine mål

De beslutninger, du træffer, skal hjælpe dig eller din virksomhed med at nå målene. At identificere dine individuelle mål og din virksomheds mål kan lede dig mod det bedste valg. Når du ved, hvilke resultater du ønsker, kan beslutninger være mere ligetil.

Forestil dig for eksempel, at du overvejer, om du vil opnå yderligere kvalifikationer. At identificere dine professionelle mål kan hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning for din fremtid.

Læs mere: Sæt mål for at forbedre din karriere

3. Indsaml information

At forstå hvorfor du træffer beslutninger, hvad dine muligheder er og virkningen af ​​at vælge hver mulighed hjælper dig med at træffe mere informerede og bedre valg. Dine kolleger, brancheeksperter, betroede venner og familiemedlemmer kan muligvis også guide dig mod de bedste beslutninger. Selvom de kan være værdifulde videnskilder, bør du i sidste ende træffe dine egne beslutninger.

De mest succesrige beslutningstagere ved, hvornår de har indsamlet nok information til at træffe de bedste beslutninger. Når de først har gjort det, handler de beslutsomt og går videre, overbevist om, at deres valg er det bedste, de kunne have taget.

4. Overvej alle dine muligheder

Jo flere alternativer du overvejer, jo større sandsynlighed er der for, at du træffer vellykkede beslutninger. Det er bedst at overveje en bred vifte af potentielle valg omhyggeligt. At tale med andre under din beslutningsproces kan give nye perspektiver, der kan præsentere alternativer, du ikke havde overvejet.

5. Forestil dig forskellige scenarier

At forestille sig, hvad der kunne ske, før du handler, kan hjælpe dig med at vejlede dig mod den bedste beslutning. Overvej, hvordan dine beslutninger ville forbedre dit liv og livet for andre tæt på dig. Denne tilgang kan være mere effektiv end at lave en liste over fordele og ulemper, da den anerkender, at ikke alle fordele eller ulemper vægtes ligeligt.

6. Hold dig åben

At modstå trangen til at drage konklusioner og forblive åben, indtil du når en endelig beslutning, kan hjælpe dig med at overvinde bekræftelsesbias og træffe bedre beslutninger. Det er en naturlig tendens først at drage konklusioner og derefter søge beviser, der understøtter det. Denne metode kan dog medføre, at vigtige oplysninger overses.

7. Eliminer muligheder, før du træffer en endelig beslutning

Det er vigtigt at have en bred vifte af valg tidligt i beslutningsprocessen, men med tiden kan en lang række valg være overvældende og forvirrende. Eliminering af muligheder gennem hele beslutningsprocessen reducerer disse følelser. Rabat valg, når du opdager, at de ikke er de rigtige valg snarere end at undersøge dem nærmere. Når du indsnævrer dine muligheder, kan du fokusere bedre på hver enkelt tilgængelig og i sidste ende træffe den bedste beslutning.

8. Forstå nogle muligheder har samme værdi

Den naturlige tendens til at veje og rangordne optioner underminerer konceptet om, at optioner nogle gange har relativt lige stor værdi. Du kan undersøge dine muligheder i dage eller uger og stadig være uklar, hvad der er et bedre forslag. At forstå dette og forpligte sig til den ene eller anden mulighed er afgørende for bedre beslutningstagning.

Overvej en beslutning om at arbejde for en virksomhed frem for en anden. Hvis rollerne ligner hinanden, kan din årsløn og goder også være nogenlunde ens. En attraktiv fast løn falder dog relativt lavt på listen over faktorer for medarbejderglæde. Andre faktorer som påskønnelse af arbejde, gode relationer til kolleger og balance mellem arbejde og privatliv er mere afgørende og sværere at rangere empirisk, især før du begynder at arbejde for en organisation. Når mulighederne virker lige vægtede, skal du forpligte dig til én mulighed og derefter gå videre.

Når du er sikker på, at dine muligheder er relativt lige store, kan du bruge en tilfældig beslutningstager online eller et valghjul. Brug kun nemme beslutningstagerværktøjer, når du føler, at alle dine muligheder er lige, da de ikke kan erstatte din egen viden.

9. Brug din ledige tid

Forhastede beslutninger er sjældent de bedste beslutninger. Når nogen træffer beslutninger for hurtigt, bliver de ofte styret af skævheder og naturlige tilbøjeligheder snarere end objektiv information. Udnyt den tid, du har til rådighed, til at træffe dine beslutninger.

Hvis nogen vil have et hurtigt svar, så spørg, om du kan have mere tid. Selvom dette ikke altid er muligt, fører ekstra tid til at indsamle information og reflektere normalt til bedre beslutninger. Hvis du har begrænset tid, så prøv at udvikle et modargument for den beslutning, du overvejer. At diskutere med dig selv, selv i kort tid, kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger i øjeblikket.

10. Omfavn konsekvenserne

Enhver beslutning, du træffer, har konsekvenser for dig, og potentielt også for andre mennesker. Prøv at justere din tankegang for at træffe beslutninger uden at bekymre dig om at begå fejl. Selvom du skal overveje potentielle resultater, er den sikreste mulighed ikke altid den bedste. Hvis du vælger omhyggeligt uden at frygte holder dig tilbage, kan du omfavne konsekvenserne for at træffe de bedst mulige beslutninger.

11. Lær af tidligere beslutninger

Hver gang du træffer beslutninger, kan du blive bedre til det. Reflekter over de valg, du træffer, og deres resultater. Bemærk, om resultaterne var helt positive, eller om tingene kunne være gået bedre. Identificer områder for forbedring, og overvej, hvordan du kan forbedre resultatet næste gang. Hver beslutning, du træffer, giver en læringsmulighed, der burde gøre dig til en bedre beslutningstager.

Gerhard Nielsen
Gerhard Nielsen At træffe gode beslutninger er en nøglefærdighed for personlig og professionel succes. At træffe fornuftige, logiske beslutninger i dit professionelle liv kan påvirke dig, dine kolleger og din organisation positivt. Anvendelse af effektive strategier og teknikker kan hjælpe dig med at forbedre dine beslutningstagningsevner. I denne artikel forklarer vi, hvordan du kan blive en bedre beslutningstager.