Porters Generiske Strategier Forklaret: Med Eksempler

Forretningsstrategier er nyttige til at bidrage til din virksomheds succes. Der er en række forskellige strategier, du kan anvende afhængigt af din virksomheds behov. Porters generiske konkurrencestrategier er nyttige værktøjer, der sandsynligvis vil hjælpe med ledelsen, væksten og rentabiliteten af ​​din virksomhed for at skabe en bæredygtig konkurrencefordel. I denne artikel diskuterer vi, hvad Porters generiske konkurrencestrategier er, hvordan man bruger disse konkurrencestrategier og de fordele, strategierne kan give din virksomhed.

Hvad er generiske konkurrencestrategier?

Harvard-professor, Michael Porter, udviklede udtrykket "generiske konkurrencestrategier eller GCS" i sin forretningsplanlægnings- og strategibog, "Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance." Porters generiske konkurrencestrategi er en ramme, der er nyttig til at planlægge den strategiske retning for din virksomhed, som hjælper med at opnå en fordel på markedet i forhold til dine konkurrenter.

Relateret: Ultimativ guide til strategisk planlægning

Oversigt over generisk konkurrencestrategi

GCS er sammensat af tre generiske strategier: omkostningsledelse, differentiering og fokus. En virksomhed kan beslutte at vælge en af ​​to typer konkurrencefordele. For eksempel kan de vælge at sænke omkostningerne eller differentiere ud fra, hvad der er vigtigt for deres kunder for at kræve højere priser på produkter. Eller en virksomhed kan beslutte at vælge mellem to typer af omfang. For eksempel kan de fokusere på at tilbyde produkter til et udvalgt segment af deres målmarked eller tilbyde produkter i branchen på tværs af mange markedssegmenter.

Hver strategi har forskellige metoder til forretningssucces. Mange virksomheder inden for de samme brancher kan vælge forskellige strategier baseret på deres styrker og ønskede resultat. For at finde den bedste strategi for din virksomhed, er det afgørende at køre en konkurrenceanalyse i netop din branche. Hvis du ikke ved, hvad der er derude, og hvem dine konkurrenter er, kan det være svært at drive markedsføringsindsatsen til det optimale ROI (return on investment).

Omkostningsledelse

En virksomhed, der ønsker at opnå en markedsfordel ved at bruge omkostningslederskab, vil sandsynligvis være nødt til at udvikle ekspertise til at sænke omkostningerne og samtidig opretholde priserne. Ideen og målet med dette er at fastholde de samme priser som konkurrenterne og samtidig reducere omkostningerne forbundet med at drive forretningen. Dette giver virksomheden mulighed for at øge overskuddet uden at skulle bruge flere penge for at gøre det.

Den anden mulighed for at maksimere omkostningslederskab er at sænke salgsargumentet. Omkostningerne forbundet med produkterne vil allerede være lave, hvilket stadig giver virksomheden mulighed for at opnå en anstændig fortjeneste og underbyde konkurrenter.

Prøv at forstå forbrugernes opfattelse af dit produkt eller din tjeneste. Hvis din eneste strategi er at være "billigere" end konkurrenterne, kan dine forbrugere nedvurdere det, du tilbyder. Find det lykkelige medium mellem at prissætte dit produkt eller din tjeneste som værdifuld og alligevel opnåelig.
Overvej også at bruge kampagner og rabatter for at forbedre forbrugernes opfattelse. Du kan prissætte produktet højere, men tilbyde incitamenter til køb via en kortvarig rabatkode, kupon eller udsalg. Forbrugeren ser stadig produktet som værdifuldt, men kan blive begejstret over omkostningsbesparelserne.

Eksempel: Big Box Retailer implementerer denne strategi regelmæssigt. Deres produkter har prismærker med rimelige markedspriser, men de har ofte 15-20 % rabatkuponer til deres kunder, et kreditkortloyalitetsprogram med belønninger og bruger også regelmæssigt virksomhedens "kontanter" - belønninger ved køb - for at bringe folk tilbage til butikken .

Differentiering

At tilpasse sig en differentieringsstrategi betyder, at en virksomhed skal finde noget om deres organisation eller produkter, der er specielt eller anderledes end deres konkurrents organisation eller produkter. Du kan gøre dette ved at re-brande eller udvikle nye specialiserede produkter for at tilbyde kunderne under dit eksisterende brand og marketingstrategi. Ved at være opmærksomme og lydhøre over for dine kunders behov og ønsker opfordrer du dem til at betale præmiepriser, der kan være højere end dine konkurrenters.

For at bestemme din differentiering skal du muligvis oprette - eller gense - dine missioner og værdier. Hvad er dit værditilbud til markedet? Hvordan adskiller dit produkt sig fra konkurrenterne? De kan ligne hinanden, men det er op til dig at skelne mellem, hvordan din er anderledes og bedre.

En nøgle til at lære, hvordan du differentierer dit tilbud til din målgruppe, er fuldt ud at forstå, hvordan de opfatter dit brand. Du kan begynde at få indsigt i deres opfattelse ved at analysere det brugergenererede indhold på dine sociale mediekanaler. Hvad siger folk egentlig om dig – både positivt og negativt? Al feedback er nyttig og kan hjælpe dig med at ændre dine strategier fremadrettet. Du vil måske også implementere et lytteværktøj til sociale medier, hvis du ikke allerede har et, som kan gøre dig opmærksom på omtaler af dit firmanavn, brand eller specifikke produkter.

Fokus

Fokusstrategi giver mulighed for at bruge omkostningslederskab eller differentiering inden for nichemarkedet. Dette betyder ikke, at markedet bliver mindre, fordi din virksomhed kan være lille, men snarere, at din virksomhed ønsker at opbygge produktværdi og generere en loyal, men specifik kundebase. At udvikle en kundebase, der forbliver loyal over for en virksomheds virksomhed eller brand, betyder, at fremtidige overskud og salg.
Du skal muligvis fokusere på flere produkter og tjenester, og det er fint. Overvej målgruppen for hver enkelt.

Sådan bruger du Porters generiske strategier

Der er mange måder at bruge Porters generiske strategier på i din virksomhed. Her er nogle måder, hvorpå din virksomhed kan begynde at bruge GCS:

1. Vælg en strategi

Det vigtigste skridt at overveje, når du bruger Porters generiske konkurrencestrategier, er at vælge den passende strategi for din virksomhed. Overvej din virksomheds styrker og mål – ud over blot ekstra indtjening. Den bedste måde at vælge den rigtige strategi for din virksomhed på er at:

Opret en SWOT-analyse (Strengths, Weakness, Opportunities, Threats) for hver af de tre strategier

Undersøg og analyser andre virksomheder inden for din branche

Gennemgå den måde, virksomheder i din branche forbliver konkurrencedygtige på, for at bestemme, hvordan du positionerer din egen strategi. Overvej at oprette et "Konkurrenceanalyse"-dokument regelmæssigt - månedligt, kvartalsvis eller årligt afhængigt af din virksomheds unikke produktionsplan. Hvis du er i en meget volatil branche, er det vigtigt at være på toppen af ​​trends selv ugentligt. Hvis din produktionsfase er meget længere, skal du muligvis kun gennemgå konkurrencen kvartalsvis eller årligt.

Sammenlign din SWOT med resultaterne fra din analyse af branchen

SWOT-analyse kan være ekstremt indsigtsfuld, når du opretter dine marketing-, salgs- og endda produktionsplaner (hvis det er relevant).

Stil nøglespørgsmål

Indsaml kvalitetsinformation ved at stille intelligente spørgsmål. For eksempel kan du spørge:

  • Hvordan hjælper denne strategi med at styre leverandørmagten?
  • Hjælper denne strategi med at reducere substitutionstrusler?
  • På hvilke måder hjælper denne strategi med at reducere kundernes magt?
  • Hvilke udfordringer kan vi stå over for i det kommende år med hensyn til medarbejdernes moral eller endda teknologi?

Ingen kan forudsige fremtiden, men ved at udføre så meget forskning som muligt – om din konkurrence og branche – positionerer du din virksomhed til at få succes. Og hvis du ikke har tid, så overvej at outsource til et tredjepartsforsknings- eller marketingfirma.

2. Prioriter

Lav en liste over dine prioriteter, revurder i henhold til den strategi, du vælger. Når du prioriterer din virksomheds forretningsforbindelser ud fra den valgte strategi, vil det hjælpe med planens overordnede succes.

3. Overvej de fem industrikræfter

De fem industrikræfter er:

  • Adgangsbarrierer
  • Købermagt
  • Leverandørstrøm
  • Trussel om vikarer
  • Rivalisering

Når du bruger en af ​​Porters generiske strategier, vil disse fem industrikræfter sandsynligvis ændre sig baseret på dit valg af en af ​​strategierne. Overvej din stilling i nogle af kræfterne – aktuelt eller historisk – og bestem, hvor du vil være, og hvordan en strategi vil påvirke din virksomhed.

Relateret: Brug af Key Performance Indicators (KPI'er) til at nå mål

4. Forbliv fast

Uanset om du vælger en omkostningslederskabs- eller differentieringsstrategi med et branchedækkende fokus eller et specifikt markedssegment, er det vigtigt at forblive fast i dine valg under hele din brug af GCS. For eksempel, hvis du vælger en omkostningsledende tilgang, vil du gerne indtage en selvhævdende holdning i ethvert aspekt af din virksomheds driftsomkostninger.

Det vil ikke kun give et kvantificerbart resultat og en følelse af sammenhængskraft, men det vil også understøtte din overordnede kommunikationsstrategi. For eksempel, hvis dit brand historisk aldrig har tilbudt rabatter eller kuponer, er det måske ikke i din bedste interesse at begynde at tilbyde dem nu. Din kunde får rabatten og kan nu forvente en rabat ved fremtidige køb. Hvis du ikke kan tilbyde regelmæssige rabatter, vil du sandsynligvis ende med at fremmedgøre din kunde.

Eksempel:

I 2011 oprettede en nystartet Chicago en online platform til at udforske personlige klasser med lokale kunstnere og skabere i Chicago - alle klasser var prissat til $20. Kunder kunne prøve at blæse glas for 20 USD, lære om blomsterarrangementer for 20 USD og tage en vinsmagning for 20 USD. Til sidst indså virksomheden, at ikke alle klassetilbud - værdi, opfattelse og omkostninger til materialer - tillod læreren at være rentabel til $20 pr. billet.

De endte med at ændre deres prismodel til en justerbar - bestemt af den enkelte lærer - men tilføjede derefter konsekvente rabat- og kampagnekoder. Brugerbasen vænnede sig til disse store rabatter og ville vente med at købe billetter, indtil de havde et stort "udsalg" eller "BOGO" - Køb en, få en gratis. Opstarten skulle supplere indkomsttabet, så lærerne ikke skulle gå ned i lønnen. De konsekvente kampagner var bare ikke holdbare.

Eksempler på Porters generiske konkurrencestrategier

Her er et par generiske eksempler på hver enkelt af Porters generiske konkurrencestrategier:

Eksempel 1: Omkostningsledelse

"Superstore XYZ er i stand til at give kunderne lavere priser, fordi de har effektive distributionsmetoder, store mængderabatter fra leverandører, og de har kontrol over dele af deres produktion og lager."

Eksempel 2: Differentiering

"ABC skønhedsfirma har adskilt sig fra deres konkurrenter ved at tilbyde håndlavede, ingen dyreforsøg, bade- og skønhedsprodukter, der er rene og gavner deres kunders kerneværdier."

Eksempel 3: Fokus

Fokus kan anvendes på enten omkostningsledelse eller på differentiering. Her er et eksempel på fokus på omkostningsledelse:
"Summer Jewelry Company tilbyder billige, nikkelfrie smykker, gaver og andet tilbehør til unge kvinder i alderen 18-34."

Leo Mølgaard
Leo Mølgaard Forretningsstrategier er nyttige til at bidrage til din virksomheds succes. Der er en række forskellige strategier, du kan anvende afhængigt af din virksomheds behov. Porters generiske konkurrencestrategier er nyttige værktøjer, der sandsynligvis vil hjælpe med ledelsen, væksten og rentabiliteten af din virksomhed for at skabe en bæredygtig konkurrencefordel. I denne artikel diskuterer vi, hvad Porters generiske konkurrencestrategier er, hvordan man bruger disse konkurrencestrategier og de fordele, strategierne kan give din virksomhed.