Metaforer Vs. Lignelser: Forskelle Og Eksempler

Når man læser en roman, poesi eller tekst til en sang, bliver mange mennesker fuldstændig fortryllede af beskrivelserne i prosaen. Metaforer og lignelser er blot to eksempler på billedsprog, der findes i mange typer litteratur. De tilføjer beskrivende ord, der kan forbedre den overordnede betydning af stykket og kan give følelsesmæssig betydning for plottet i en historie, betydningen af ​​et digt eller teksten i en sang. I denne artikel diskuterer vi, hvad en metafor og lignelse er, forskellene mellem de to og giver eksempler og forklaringer på begge.

Relateret: Typer af billedsprog (med eksempler)

Hvad er en metafor?

En metafor er en talemåde, der direkte sammenligner to substantiver. En talemåde er en sætning, der bruges i en ikke-bogstavelig betydning for at skabe en mere dramatisk effekt. Forfattere bruger almindeligvis metaforer i poesi, litteratur og sangtekster for at hjælpe med at gøre deres forfatterskab mere beskrivende, overbevisende eller poetisk. For eksempel kan du sige: "Hun havde lyst hår." Hvis dit mål var at være mere detaljeret, kunne du ændre det til: "Hendes hår var den gyldne sol, der flød ned ad hendes ryg." I det andet eksempel bliver hendes hår sammenlignet direkte med den gyldne sol, hvilket kan give læseren et mere dramatisk billede.

Relateret: 12 tips til at starte en karriere som forfatter

Hvad er en lignelse?

En lignelse er en anden talemåde, der sammenligner to personer, steder eller ting ved at bruge ordet "som" eller "som", når de sammenlignes. Ligesom metaforer bruger forfattere dem i mange former for kreativ skrivning for at forbedre fortællingen af ​​historien for deres publikum. Et eksempel på en lignelse er: "Hendes hår var som den gyldne sol." Det ligner metaforeksemplet, men bliver en lignelse, fordi sætningen bruger ordet "som", når man sammenligner hendes hår med den gyldne sol.

Relateret: Skriveprocessen: Over 45 tips om at skrive

Forskelle mellem lignelser og metaforer

De vigtigste forskelle mellem en metafor og en lignelse er, at en lignelse sammenligner to ting ved at sige, at noget er "som" noget andet, mens en metafor siger, at noget "er" noget andet, hvilket gør sammenligningen mere direkte. Der er dog også mindre forskelle mellem de to:

Formål

Lignelser og metaforer har et lignende formål, da de begge bruges til dramatisk effekt på skrift, men her er forskellen i deres formål:

 • Metafor: Formålet med en metafor er at give flere detaljer til læseren, så den bliver mere visuelt engagerende, når de forestiller sig den.
 • Simile: Formålet med en simile er som en metafor, men den giver også et specifikt eksempel. Når forfatteren siger, at noget ligner noget andet, giver de dig et specifikt eksempel. For eksempel, "Hendes hår var som den gyldne sol" forklarer specifikt, hvordan hendes hår var.

Definition

Her er definitionerne af både en metafor og en lignelse:

 • Metafor: En metafor er en direkte sammenligning mellem to objekter, steder eller ting.
 • Simile: En simile er en sammenligning af to personer, steder eller ting ved at bruge ordene "som" eller "som".

Nøgleord

Du kan identificere metaforer og lignelser med specifikke søgeord:

 • Metafor - Metaforer bruger nøgleordene "er" eller "er", hvis de sammenligner to substantiver i nutid eller "var" eller "var", når de sammenligner dem i datid.
 • Simile - Similes bruger søgeordene "like" eller "som". Ikke hver sætning, der har ordet "som" eller "som" er en lignelse. For at det er kvalificeret, skal to ting sammenlignes. For eksempel er "Hun gik på fortovet, da solen gik ned" ikke et eksempel på en lignelse. Selvom det har ordet "som", bliver intet sammenlignet.

Forbindelser

En connective er et ord eller en sætning, der forbinder tanker eller tale sammen. Eksemplerne nedenfor forklarer sammenhænge brugt i metaforer og lignelser:

 • Metafor: En metafor bruger ikke bindeord, når man sammenligner navneord. Selvom den bruger nøgleordene "er", "er", "var" og "var", forbinder disse ord ikke separate tanker. For eksempel sammenligner "Hans øjne var det blå Cerulean ocean" emnets øjne med havets farve uden at bruge ord til at forbinde de to. Det var en direkte sammenligning.
 • Simile: En lignelse bruger forbindelsesordene "like" eller "som" til at forbinde to separate ideer sammen for at foretage sammenligningen. Et eksempel ville være, "Hans øjne var lige så blå som Cerulean oceanet." Her sammenlignede forfatteren sine øjne med farven på havet ved hjælp af bindemidlet "som".

Eksempler på metafor vs. lignelse

Her er et par eksempler på metaforer og lignelser, så du kan forstå forskellene mellem de to:

Eksempel 1

 • Normal sætning: Hunden sad ved hoveddøren og ventede på, at hans ejer skulle komme hjem.

 • Metafor: Hunden var en statue ved døren, og kiggede aldrig væk fra gaden i forventning om, hvornår hans ejer ville vende tilbage fra arbejde.

 • Lignelse: Hunden var som en statue ved døren, og kiggede aldrig væk fra gaden i forventning om, hvornår hans ejer ville vende tilbage fra arbejde.

 • Forklaring: Metaforen og lignelsen sammenligner begge hunden med en statue, hvilket antyder, at han ikke havde planer om at flytte fra det sted, før han så sin ejer igen. Forskellen mellem synonymet og metaforen er, at synonymet brugte det bindende "like" til at sammenligne hunden med statuen, mens metaforen lavede sammenligningen direkte.

Eksempel to

 • Normal sætning: Drengen var så træt, at han sov hele natten uden at vågne.

 • Metafor: Drengen var en bjørn i dvale den nat; han vågnede ikke en eneste gang.

 • Lignende: Drengen var så søvnig som en bjørn i dvale den nat; han vågnede ikke en eneste gang.

 • Forklaring: I både metaforen og lignelsen sammenligner de drengen med en bjørn i dvale. De fleste bjørne sover vinteren igennem, mens de går i dvale uden at vågne, så henvisningen til "en bjørn i dvale" forklarer, at drengen sov godt hele natten og først vågnede om morgenen.

Eksempel tre

 • Normal sætning: Jagerpiloten scannede horisonten for mål.

 • Metafor: Jagerpiloten på himlen var en høg, der ledte efter bytte.

 • Lignelse: Jagerpiloten på himlen var som en høg, der ledte efter bytte.

 • Forklaring: Metaforen og lignelsen sammenligner begge jagerpiloten med en høg. Ligesom høge målretter og jager deres mad, ledte jagerpiloten efter et mål at slå til. Beskrivelsen af ​​høgen kan tilføje flere billeder, som læseren kan visualisere end den normale sætning alene.

Eksempel fire

 • Normal sætning: Børnene var vrede, da deres mor sagde, at de skulle gøre rent på deres værelser.

 • Metafor: Børnene var vulkaner kun få øjeblikke fra udbrud af varm, smeltet lava, da deres mor insisterede på, at de rensede deres beskidte værelser.

 • Lignende: Børnene var lige så vrede som vulkaner, der var ved at gå i udbrud, efter at deres mor insisterede på, at de rensede deres beskidte værelser.

 • Forklaring: I den normale sætning forstår publikum, at børnene ikke var glade for, at de skulle gøre rent på deres værelse. I både metafor- og lignelseseksemplerne kan beskrivelsen af ​​deres vrede blive mere levende for læseren. Forfatteren sammenlignede børnene med vulkaner ved at gå i udbrud, og det kan vise læserne gennem kontekst, at de var vrede over at gøre rent på deres værelser.

Relateret: Den kreative skriveproces

Tips til at skrive metaforer og lignelser

Kend dit publikum

Hvis du skriver for børn, kan det være mere nyttigt at skrive metaforerne eller lignelserne blot, så børnene kan forstå sammenligningen og nemt kan skelne mellem de to ting, du sammenligner. I modsætning hertil foretrækker mange voksne måske længere, mere beskrivende metaforer eller lignelser, når de læser eller lytter til musik for at forbedre deres samlede oplevelse.

Skriv dem trin for trin

Start med at skrive din sætning på den enklest mulige måde, som i eksemplerne ovenfor. Tænk derefter over, hvad du kan tilføje til sætningen for at skabe metaforen eller lignelsen. Beslut dig for, hvad der kunne være en effektiv sammenligning med emnet i din normale sætning. Omskriv det, og fortsæt derefter med at tilføje flere beskrivende ord gennem hele sætningen, indtil du får de resultater, du måske ønsker.

Se på andre eksempler for forståelse og inspiration

Det kan være en fordel at lave mere forskning. Overvej at læse poesi eller et kapitel i en roman, og prøv at identificere eksempler på metaforer og lignelser, mens du læser. Dette kan hjælpe dig med bedre at forstå, hvordan de fungerer, hvordan de tilføjer plottet eller påvirker stykkets humør og kan forbedre, hvordan du skriver dem i fremtiden.

Malthe Kragh
Malthe Kragh Når man læser en roman, poesi eller tekst til en sang, bliver mange mennesker fuldstændig fortryllede af beskrivelserne i prosaen. Metaforer og lignelser er blot to eksempler på billedsprog, der findes i mange typer litteratur. De tilføjer beskrivende ord, der kan forbedre den overordnede betydning af stykket og kan give følelsesmæssig betydning for plottet i en historie, betydningen af et digt eller teksten i en sang. I denne artikel diskuterer vi, hvad en metafor og lignelse er, forskellene mellem de to og giver eksempler og forklaringer på begge.