Marketing Vs. Public Relations: Hvad Er Forskellen?

Grænsen mellem marketing og public relations er udvisket de seneste år, men der er stadig forskelle mellem de to. Markedsføring skaber efterspørgsel efter et produkt eller en service, mens public relations opbygger tillid til den brede offentlighed og nøgleinteressenter. Hvis du arbejder i din virksomheds marketing- eller PR-afdeling, vil forståelsen af ​​deres forskelle hjælpe dig med at lære, hvordan de bedst arbejder sammen for at danne en effektiv strategisk kommunikationsplan. I denne artikel forklarer vi, hvad marketing og public relations er, og identificerer de største forskelle mellem de to.

Hvad er markedsføring?

Marketing er processen med at promovere og sælge produkter eller tjenester. Det involverer annoncering af dit brand og hvad du har at tilbyde forbrugerne for at konvertere leads til kunder og muligheder til salg. For eksempel, hvis din virksomhed har lanceret et nyt produkt, kan du bruge en marketingkampagne, hvor du sender e-mail nyhedsbreve til eksisterende kunder og poster om rabatter på din virksomheds sociale mediekanaler for at tiltrække nye kunder.

Her er de trin, marketingprofessionelle typisk bruger til at planlægge en marketingkampagne:

1. Etabler dine forretningsmål

Dette vil give dit mål og hjælpe dig med at holde fokus på opgaver og initiativer, der er direkte i overensstemmelse med dine mål. For eksempel, hvis dit forretningsmål er at øge avancerne, så kan du vælge at skære ned på omkostningerne og investere i gratis annoncering såsom administration af sociale medier.

2. Kend dine konkurrenter

Når en virksomhed leverer en service eller et produkt, skal medarbejderne forstå, hvem deres konkurrenter er for at sætte konkurrencedygtige priser og udvikle strategier for at få kunder. Disse strategier kan definere nye måder at udfylde et behov eller en service på, som ikke er blevet behandlet af virksomhedens konkurrenter.

3. Identificer dit unikke værdiforslag

Dette vil være fokus for dit indhold og dine beskeder. Når du først har bestemt din konkurrence, er det nyttigt at have et håndgribeligt eksempel på, hvordan du skiller dig ud på en forbedret måde. For eksempel kan dette være et lavere prispunkt eller en hurtigere produktionscyklus.

4. Udvikle målkøber-personas

En køberpersona er en fiktiv beskrivelse af din ideelle kunde. Det er nyttigt at give din køberpersona så mange detaljer som muligt. For eksempel tror du måske, at din ideelle kunde er en mor og hjemmegående i 30'erne. Men hvis du også inkluderer, hvor hun bor, hvilke slags film hun nyder, eller hvor hun gør sine dagligvarer, kan du skabe flere forbindelser om hendes liv og identificere flere muligheder for at markedsføre din virksomhed til denne type købere.

5. Design en strategi, der retter sig mod potentielle markeder

Marketingprofessionelle finder det nyttigt at bruge flere kanaler og platforme til at forstærke deres indsats. På denne måde kan potentielle kunder interagere med markedsføring på en række forskellige måder, såsom gennem sociale medier, søgemaskiner og digitale nyhedsmedier. Opbygning af en omfattende plan, der når ud til folk med flere forskellige berøringspunkter, kan gøre din markedsføring mere effektiv.

6. Vurder og optimer din strategi

Når du sporer din marketingindsats, er det nyttigt at bemærke, hvor kampagner lykkes, og hvor der er udfordringer. Det kunne for eksempel være en fordel at analysere, hvor engagementet på de sociale medier er på sit højeste, og om der er et mønster mellem indhold, billeder eller beskeder.

Relateret: 12 marketingtip til din marketingkampagne

Hvad er public relations?

Public relations er en strategisk kommunikationsproces, der bygger gensidigt fordelagtige relationer mellem organisationer og deres publikum. Grundlæggende er det skabelsen og leveringen af ​​beskeder, der informerer og overtaler offentligheden. Beskederne er beregnet til at skabe omtale, promovere en organisation eller overtale folk til at ændre deres mening eller handle. For eksempel kan en typisk PR-kampagne omfatte seniorledere eller centrale organisatoriske ledere, der deltager i tv- og radiointerviews eller en talsmand, der tilbyder citater til en avis eller et magasin.

Public relations er relationsfokuseret. Her er nogle færdigheder, som PR-professionelle bruger hver dag:

Relationsopbygning

Public relations er centreret omkring relationer. Færdigheder som aktiv lytning og empati er uvurderlige, når du arbejder i en PR-rolle. Hvis du kan forstå, hvad nogen siger og kommunikere det tilbage til dem, viser det, at du hører og forstår dem og hjælper dig med at opbygge tillid til den person.

Netværk

Denne færdighed er forskellig fra relationsopbygning, idet netværk er evnen til at præsentere dig selv for at opbygge et forhold i fremtiden. Tillid og entusiasme vil hjælpe dig med at præsentere dig selv for andre effektivt for at opbygge et stærkt netværk af relationer.

Ærlighed

Professionelle er mere tilbøjelige til at arbejde med nogen, de stoler på. Hvis du er oprigtig og ligetil, bliver det nemmere at fastholde arbejdspartnerskaber.

Offentlig tale

Succesfuld mundtlig kommunikation er en vigtig måde at få bekendtskaber på, danne relationer og motivere andre. Det er nyttigt at lære, hvordan man taler med sikkerhed, når man arbejder i en kooperativ rolle som PR.

Læs mere: Væsentlige public relations-færdigheder og hvordan man kan forbedre dem

Forskelle mellem marketing og public relations

Selvom marketing og public relations ligner hinanden, er der nogle tydelige forskelle mellem de to. At forstå disse forskelle kan hjælpe dig med at lære, når du har brug for den ene frem for den anden. Her er nogle forskelle at overveje:

 • Marketing er fokuseret på produkter eller tjenester, mens public relations er fokuseret på organisationen som helhed.
 • Marketing understøtter salg og øger omsætningen, og public relations understøtter organisatorisk positionering.
 • Marketing er typisk proaktivt, hvorimod public relations normalt er reaktivt.
 • Markedsføring er ofte en envejskommunikation, hvor publikum modtager information, men ikke svarer tilbage, hvorimod public relations er en dialog med offentligheden.
 • Marketing er mest effektivt, når man udnytter en eksisterende tillid med potentielle kunder og partnere, mens public relations er det, der opbygger den tillid i første omgang.
 • Markedsføring handler om at skabe efterspørgsel, mens public relations søger at skabe tillid og opmærksomhed.
 • Marketing bruger ofte betalte medieindsatser til at nå mål, hvorimod public relations typisk er gratis, idet de er afhængige af optjente medier som nyhedsmedieomtaler eller spotlight-indslag fra berømtheder og andre offentlige personer og influencers.
 • Markedsføring kommer typisk efter et brand eller en virksomhed er blevet etableret, men public relations er ansat i begyndelsen af ​​processen for at opbygge brandet eller virksomheden.
 • Markedsføring i sin enkleste form er transaktionel, mens public relations er relationel.
 • Marketing er en kortsigtet disciplin, der bruges til at drive øjeblikkelige køb, mens public relations er en langsigtet indsats, der kan ændre sig eller vokse, efterhånden som virksomheden bevæger sig fremad.

Relateret: Marketings salgsfremmende mix: Definition og hvordan man bruger det

Overlap mellem marketing og public relations

Selvom de ikke har de samme specifikke ansvarsområder, arbejder marketing og public relations sammen i et partnerskab for at nå overlappende mål. Her er et par specifikke ligheder mellem de to:

 • Målet med marketing og public relations er at påvirke slutbrugere til at øge bevidstheden og omdanne kundeemner til kunder.
 • Marketing og PR bruger begge overbevisende kommunikation til at skabe tillid til potentielle kunder og gøre produkter og tjenester mere attraktive.
 • Udviklingen af ​​marketing- og PR-indsatsen har virksomhedens bedste for øje.
 • Publikum for markedsføring og public relations-meddelelser er offentligheden.

Forholdet mellem marketing og public relations er cyklisk. Ved at øge en virksomheds gode status hos offentligheden bliver markedsføring mere effektiv til at drive salget. Ved at øge en organisations salg bliver public relations mere effektiv gennem en stigning i offentlighedens bevidsthed, og forretninger, der påvirker offentlighedens opfattelse, er mere tilbøjelige til at ønske at samarbejde med dig og sætte fokus på din indsats.

Hvad er digital markedsføring?

Digital markedsføring er, når annonceringsindsatsen anvendes specifikt til onlinekanaler, elektroniske enheder og webbaserede teknologier. Her er nogle eksempler på digital markedsføring:

 • Marketing på sociale medier
 • Online video tutorials
 • Søgemaskine optimering
 • Betal pr. klik-kampagner
 • E-mail markedsføring
 • Digital annoncering

Hvad er digital public relations?

Digital public relations er brugen af ​​digitale og sociale teknologier til at styre en organisations omdømme eller brand for at forbedre dens online tilstedeværelse. For eksempel kan en virksomheds øverste ledelse gennemføre videointerviews, der er optimeret til internettet, eller lave et citat i et online nyhedsmedie om en aktuel begivenhed relateret til deres virksomhed.

Mens traditionelle public relations involverer opbygning af et netværk af journalister for at opnå anerkendelse i trykte publikationer, involverer digital PR netværk med bloggere, journalister og influencers og udsendelse af digitale pressemeddelelser for at få en større tilhængerskare online.

Sune Dahl
Sune Dahl Grænsen mellem marketing og public relations er udvisket de seneste år, men der er stadig forskelle mellem de to. Markedsføring skaber efterspørgsel efter et produkt eller en service, mens public relations opbygger tillid til den brede offentlighed og nøgleinteressenter. Hvis du arbejder i din virksomheds marketing- eller PR-afdeling, vil forståelsen af deres forskelle hjælpe dig med at lære, hvordan de bedst arbejder sammen for at danne en effektiv strategisk kommunikationsplan. I denne artikel forklarer vi, hvad marketing og public relations er, og identificerer de største forskelle mellem de to.