Jobspecifikation: Definition, Elementer Og Eksempler

Jobspecifikation kan hjælpe ansættelsesledere med at beslutte, hvilke kvaliteter og krav der er vigtigst hos en kandidat. Når du læser disse jobspecifikationer, kan en kandidat tage stilling til, om de har den rigtige erfaring, uddannelse og egenskaber til at søge et bestemt job. At lære detaljerne og komponenterne i jobspecifikationer kan hjælpe dig med at skabe effektive til at ansætte det bedste talent til din virksomhed. I denne artikel diskuterer vi, hvad en jobspecifikation er, hvorfor den er vigtig, hvilke elementer der er i en jobspecifikation og giver eksempler på hver.

Hvad er en jobspecifikation?

En jobspecifikation er listen over anbefalede kvaliteter for en person at kvalificere sig til og lykkes i en stilling. Mens jobbeskrivelsen inkluderer titelpositionen, ansvarsområder og resumé, identificerer specifikationen de færdigheder, egenskaber, uddannelse og erfaring en kandidat kan have brug for for at kvalificere sig til det pågældende job. Dette hjælper med at skitsere en kandidats evner til at udføre det, der er anført i jobbeskrivelsen.

Relateret: Jobspecifikation vs. Jobbeskrivelse forklaret

Hvorfor er en jobspecifikation vigtig?

En jobspecifikation er vigtig, fordi den kan være med til at give mere indsigt i, hvilke kompetencer en kandidat vil bruge i en rolle frem for hvilke opgaver de vil udføre. Ansættelsesledere skriver disse for at hjælpe med at tilskynde de mest kvalificerede kandidater til at søge et job. Ofte bruger rekrutterere eller andre personalemedarbejdere jobspecifikationen til at forstå, hvilke kvalifikationer, uddannelse og færdigheder ansættelseschefen søger, når de hjælper med at besætte stillingen. En effektiv jobspecifikation kan hjælpe en virksomhed med at finde og ansætte den mest kvalificerede person.

Elementer i en jobspecifikation

Selvom jobspecifikationen kan variere fra stilling til stilling, er der et par almindelige elementer, du kan forvente at se i mange af dem, herunder:

Påkrævet erfaring

Denne jobspecifikation er, hvor en arbejdsgiver kan inkludere den nødvendige erfaring i en nøjagtig rolle eller relevant erfaring i lignende roller. Entry-level stillinger kan for eksempel angive, at de ikke kræver nogen erfaring, men et direktørjob vil måske have syv års erfaring i lederroller.

Påkrævet uddannelse

En jobspecifikation kan angive det uddannelsesniveau, der kræves for at kvalificere sig. Uddannelseskrav kan omfatte generelle præstationer som en gymnasial diplom, associeret eller bachelorgrad, flere år afsluttet i retning af en grad eller en i et specifikt studieområde. Du kan inkludere dette for at sikre, at medarbejderen har den rette kontekst og viden til at udføre deres arbejdsopgaver med succes.

Påkrævet certificering eller legitimationsoplysninger

Ud over uddannelse kræver nogle stillinger certificering eller licens. Dette kan stemme overens med ansvarsområder i jobbeskrivelsen, fordi en virksomhed kan have dig til at få visse legitimationsoplysninger, før du udfører nogle opgaver. For eksempel kan en mekaniker jobbeskrivelse angive arbejde på tunge maskiner eller lastbiler som et ansvar, eller det kan kræve, at en kandidat har en certificering for at levere tjenesterne i jobspecifikationen. Legitimationskrav kan også variere baseret på placering for at tage højde for lokale love. For eksempel kan vikarlærere kræve certificering på statsniveau for at kvalificere sig til et job, selvom de har opnået en bachelorgrad og en statslig certificering andetsteds.

Nødvendige færdigheder

Ansættelsesledere, medarbejdere og personalepersonale kan arbejde sammen om at etablere de færdigheder, de ønsker, at kandidaterne skal have. Færdigheder kan være, hvad folk kan have brug for for at udføre deres jobopgaver, og de kan fokusere på, hvordan kandidaten kan passe ind i et team eller afspejle en virksomheds kultur. Færdigheder inkluderet i en jobspecifikation kan også variere baseret på jobniveau. For eksempel kan entry-level jobs have færre nødvendige færdigheder, fordi ansættelsesledere kan forvente, at nye medarbejdere kan udvikle dem, mens de arbejder.

Personlighedstræk

Mens færdigheder kan være tekniske eller jobspecifikke i forhold til, hvordan en person udfører sit arbejde, er personlighedstræk egenskaber, der afspejler en kandidats karakter. For eksempel er professionalisme en egenskab, der beskriver en person, der forstår arbejdspladsens etikette og er hjælpsom og respektfuld over for deres kolleger. Du har muligvis brug for denne egenskab til et job i et formelt kontormiljø. At matche hver egenskab er måske ikke et krav, men de kan forklare, hvilke egenskaber der kan gøre det lettere at præstere godt.

Krav

Jobs kan angive, om der er fysiske krav. For eksempel, hvis en lagerjobbeskrivelse siger, at du vil transportere pakker fra et sted til et andet, vil jobspecifikationen måske have, at du skal kunne løfte kasser op til 50 pund. I dette tilfælde identificerer specifikationen, hvor meget vægt kandidaten muligvis skal bære for at sikre, at de kan opfylde kravet. På samme måde kan et kontorjob kræve lange timer ved en computer, og specifikationen kan identificere dette for at sikre, at kandidatens vision giver dem mulighed for at udføre deres opgaver.

Eksempler på jobspecifikation

Afhængigt af jobbet og branchen kan ansættelsesledere skrive forskellige variationer af jobbeskrivelser. Nogle kunne inkludere, hvad kravet eller kvalifikationen er, såvel som modifikatorer som tid eller ekspertiseniveau. Her er nogle eksempler på jobspecifikationer for hvert element:

Påkrævet erfaring

Her er nogle eksempler, der viser variationer i erfaringsspecifikationer:

 • Salgsassistent: Skal have minimum to års erfaring med salg i marken og et års internt salg.
 • Seniordirektør: Den ideelle kandidat vil have 10 eller flere års seniorledelse og dokumenteret succes med at lede teams på globale lokationer.
 • Restaurantserver: Ingen erfaring påkrævet, men vi sørger for træning på jobbet.

Relateret: Sådan angiver du jobansvar i jobopslag

Påkrævet uddannelse

Her er et par eksempler på uddannelseskrav til forskellige jobs:

 • Entry-level forlagsjob: Bachelorgrad i engelsk, skrivning eller relateret område påkrævet.
 • Leder på mellemniveau: Den ideelle kandidat skal have en bachelorgrad i business administration, ledelse eller relateret grad. Kandidatgrad meget foretrukket.
 • Tandplejer: Associeret grad i naturvidenskab påkrævet med yderligere træningstimer.

Påkrævet certificering eller legitimationsoplysninger

Nogle job, der kan inkludere certificeringer i deres jobspecifikation inkluderer:

 • Junior revisor: Bachelorgrad i regnskab eller relateret område sammen med statens offentlige regnskabscertificering.
 • Medicinsk tekniker: Kandidaten skal have CPR-certificering og være MT-certificeret i din stat.

Relateret: Sådan skriver du en fantastisk jobbeskrivelsesskabelon

Nødvendige færdigheder

Her er nogle eksempler på, hvordan du kan angive færdigheder i en jobspecifikation:

 • Administrativ assistent: Skal have stærk sans for detaljer, evne til at multitaske og lære ny e-mail-teknologi. Dokument- og regnearksfærdigheder er et plus.
 • Seniorleder: Den ideelle kandidat skal være i stand til at lede et team på fem eller flere personer, være meget samarbejdsvillig og være fortrolig med teknologi til styring af kunderelationer.
 • Butiksekspedient: Kundeservicefærdigheder, evne til at betjene et kasseapparat.

Relateret: 12 bedste jobfærdigheder for enhver branche: Overførbare færdigheder, du har brug for

Personlighedstræk

Her er nogle eksempler på, hvordan man medtager ønskede personlighedstræk:

 • Restaurantkok: Evne til at bevare roen under stress og løse problemer selvstændigt.
 • Markedsforsker: Den ideelle kandidat bør være opmærksom på kundens holdninger, når han anmoder om feedback og træffe beslutninger med lidt vejledning.
 • Kundeservicemedarbejder: Kan opretholde et højt niveau af professionalisme i håndteringen af ​​forstyrrede kunder.

Krav

Her er nogle måder, du kan formulere kravene til et job i specifikationen:

 • Gaffeltruckfører: Skal kunne håndtere tunge maskiner og arbejde under vanskelige forhold.
 • Videoredigering: Den ideelle kandidat skal muligvis se skærme i lange perioder. Indhold på videoerne kan indeholde mange farver og lysglimt.
 • Salgsmedarbejder (detail): Skal kunne bruge mange timer stående.

Mads Kjærgaard
Mads Kjærgaard Jobspecifikation kan hjælpe ansættelsesledere med at beslutte, hvilke kvaliteter og krav der er vigtigst hos en kandidat. Når du læser disse jobspecifikationer, kan en kandidat tage stilling til, om de har den rigtige erfaring, uddannelse og egenskaber til at søge et bestemt job. At lære detaljerne og komponenterne i jobspecifikationer kan hjælpe dig med at skabe effektive til at ansætte det bedste talent til din virksomhed. I denne artikel diskuterer vi, hvad en jobspecifikation er, hvorfor den er vigtig, hvilke elementer der er i en jobspecifikation og giver eksempler på hver.