Hvordan Man Håndterer Kritikere Og Accepterer Kritik

Medarbejdere på alle niveauer modtager kritik i deres karriere. Uanset om de er executive, mid-level eller entry-level medarbejdere, modtager de feedback fra både kolleger og overordnede. Kritik er ofte nyttig feedback for at fremme succes. I denne artikel diskuterer vi typer af kritik, og hvordan man håndterer kritikere positivt.

Hvad er kritik?

Kritik er evaluering eller bedømmelse af en handling sammenlignet med et specifikt sæt standarder. Formålet med kritik er at give feedback inden for en bestemt kontekst, fx på arbejdspladsen. Denne feedback kan relatere til jobpræstation, vaner eller specifikke resultater. Mange mennesker opfatter kritik som noget iboende dårligt, men mens selve kritikken kan handle om en fejl, kan motivet bag kritikken være positivt eller velmenende. At forstå de forskellige typer kritik kan hjælpe dig med at håndtere kritik bedre.

Her er de to almindelige typer af kritik, du kan blive udsat for:

Konstruktiv kritik

Konstruktiv kritik er nyttig feedback, der kan hjælpe dig med at forbedre dig. Der er et positivt motiv bag konstruktiv kritik, og den person, der giver den, giver specifikke detaljer for at hjælpe dig med at forbedre præstationen og nå dine arbejdsmål. Dette indebærer, at de identificerer områder for forbedring og handlingsrettede strategier at tage. Konstruktiv kritik kan også omfatte positiv feedback på områder, hvor du i øjeblikket lykkes.

Det er normalt at finde det udfordrende at høre konstruktiv kritik, men det er den type kritik, der er vigtig at lytte til, da hensigten er at hjælpe dig. Vejledere giver ofte konstruktiv kritik, fordi de tror på dig og ønsker, at du skal arbejde til dit fulde potentiale.

Relateret: Sådan accepterer du kritik

Destruktiv kritik

Destruktiv kritik er negativ feedback blot for negativitetens skyld. Der er et negativt motiv bag destruktiv kritik, og det giver ingen fordel for dig. Folk, der giver destruktiv kritik, kan gøre det for at såre dine følelser eller demonstrere deres magt eller ego.

Ignorer destruktiv kritik så meget du kan. Påstande fremsat som destruktiv kritik har tendens til at være grundløse. Faktisk afspejler de ofte kritikerens usikkerhed, ikke dine faktiske evner, færdigheder eller karakter.

Relateret: Sådan håndteres et usundt arbejdsmiljø

Fordele ved at modtage kritik

Her er nogle fordele ved at modtage konstruktiv kritik:

  • Du har mulighed for at forbedre dine færdigheder
  • En peer eller supervisor ønsker at hjælpe dig med at forbedre din præstation
  • Du får feedback fra nogen, der ønsker, at du skal få succes
  • Du kan bruge dine problemløsningsevner
  • Du lærer mere om dig selv
  • Du ser tingene fra et nyt perspektiv

Relateret: 10 måder at forbedre din præstation på arbejdet

Hvordan man håndterer kritik

Der vil sandsynligvis være mange gange i din karriere, hvor du bliver nødt til at møde kritik. Du kan modtage kritik fra en kollega, vejleder, mentor, interviewer eller en anden. Uanset hvem du modtager kritik fra, skal du forstå, hvordan du håndterer kritikere. At følge disse trin kan hjælpe dig med bedre at acceptere, behandle og reagere på kritik:

1. Lær forskellen mellem konstruktiv kritik og destruktiv kritik

Konstruktiv kritik er feedback, der er givet for at hjælpe dig med at forbedre og opnå succes, men destruktiv kritik omfatter bemærkninger, der blot er negative. Det er svært at modtage kritik, men den eneste kritik, du bør lytte til, er konstruktiv. Men når først du kan skelne typen af ​​kritik, bliver det lettere at modtage feedback.

Læs mere: Forståelse af konstruktiv kritik: Definition, tips og eksempler

2. Husk at alle laver fejl

Alle begår fejl eller modtager feedback i deres liv. Det er menneskets natur at begå fejl, og konstruktiv kritik giver dig trin, du skal tage for at forbedre dit næste projekt. Husk også, at den person, der giver dig feedback, ønsker, at du skal få succes, og deres kritik har til hensigt at hjælpe dig med at nå dine mål.

Relateret: Skridt at tage efter at have begået fejl på arbejdet

3. Prøv ikke at tage kritikken personligt

Den person, der giver dig kritik, giver feedback på noget, du har gjort, ikke hvem du er som person. Selvom det kan være udfordrende, så prøv at fjerne dine følelser fra situationen og vær objektiv omkring den feedback, de giver dig.

Hvis du føler, at du bliver vred på grund af feedback, skal du holde pause, før du reagerer, eller undskylde dig selv fra situationen. Sørg for at følge op med personen vedrørende feedbacken og forklar roligt dine følelser.

Læs mere: Spørgsmål og svar: Sådan håndterer du kritik på arbejdspladsen

4. Forstå, hvad kritikeren forsøger at fortælle dig

Tilgang til at håndtere kritik med en vilje til at se tingene fra et nyt perspektiv. Lyt til de fakta-specifikke årsager til deres feedback. Overvej deres synspunkt, og hvorfor de ønsker at give dig feedback. De genkender muligvis dit potentiale og ønsker at give dig nyttige oplysninger for at forbedre din fremtidige ydeevne.

5. Se efter sandheden i kritikken

En del af, hvordan man håndterer kritikere, kræver, at du er ærlig over for og om dig selv. Når du møder kritik på arbejdet, kan du føle dig defensiv eller endda i benægtelse af feedbacken. Brug dog aktive lyttefærdigheder til at forstå, hvad personen forsøger at fortælle dig.

Vurder kritikken med et objektivt perspektiv. Reflekter over, hvad du ved er sandt om din egen præstation, men overvej også, hvad de fortæller dig. Når du ser tingene fra deres perspektiv, vil du måske fuldt ud indse gyldigheden af ​​deres bekymringer.

6. Undgå at komme med undskyldninger

Undgå at komme med undskyldninger, når du møder kritik på arbejdet. At blive defensiv og afvise personens feedback nægter dig muligheden for at modtage nyttig indsigt. Modstå trangen til at rette personen, hvis selv du føler, at de tager fejl.

At modtage kritik kan også være din mulighed for at indse og diskutere legitime kampe, du møder på arbejdet. Vær ærlig over for den person, der giver feedback uden at være defensiv. I stedet for at retfærdiggøre dine fejl, giv kontekst og anerkend dine egne forbedringsområder. Stil dem spørgsmål og få råd om, hvordan du kan forbedre din præstation.

Relateret: Sådan beder du om hjælp på arbejdet

7. Lav en handlingsplan for at imødegå kritikken og forbedre dine færdigheder

Hver kritik, du modtager, er en mulighed for vækst. Ved at give feedback giver din kollega eller supervisor dig en udfordring for at forbedre din præstation og opbygge dine færdigheder. Vis dem, at du har hørt, hvad de sagde, og del deres bekymringer.

Lav en plan med handlingsrettede elementer for at imødegå feedbacken. Inkorporer kritikken i dine daglige arbejdsvaner og følg op med kritikeren efter behov. Bed dem om at tjekke ind hos dig og give mere feedback på din præstation. Dette viser, at du bekymrer dig om deres kritik og har et ønske om at forbedre din arbejdsindsats.

Relateret: Sådan beder du om feedback

8. Tak personen for deres konstruktive kritik

Tak til den person, der gav dig konstruktiv kritik for deres tid og bekymring. Fortæl dem, at du sætter pris på muligheden for at forbedre dine færdigheder og præstationer. Dette viser, at du værdsætter deres mening, er interesseret i at få succes og modtager mere feedback i fremtiden.

Aase Birk
Aase Birk Medarbejdere på alle niveauer modtager kritik i deres karriere. Uanset om de er executive, mid-level eller entry-level medarbejdere, modtager de feedback fra både kolleger og overordnede. Kritik er ofte nyttig feedback for at fremme succes. I denne artikel diskuterer vi typer af kritik, og hvordan man håndterer kritikere positivt.