Hvad Er Zero-Sum Game? Definition, Betydning Og Eksempler

Matematikere, økonomer og analytikere bruger begrebet nulsumsspil gennem hele spilteori og økonomisk teori. Den beskriver den ene parts økonomiske gevinster, der forårsager et lige stort tab for den anden part. Nettoændringen i rigdom i disse situationer er nul, da den hverken er ødelagt eller skabt, blot omfordelt. I denne artikel diskuterer vi hvad et nulsumsspil er, forklarer hvor konceptet kommer fra, fortæller hvorfor et nulsumsspil er vigtigt og viser eksempler på et nulsumsspil.

Hvad er et nulsumsspil?

Et nulsumsspil er en situation, hvor en persons tab i en transaktion svarer til en anden persons gevinst. Efter tabene og gevinsterne er nettoeffekten på begge sider lig med nul. Dette skyldes, at modellen med nulsumsspil inkluderer alle ressourcerne i starten, hvilket betyder, at udbuddet af ressourcer ikke kan skrumpe, ikke kan vokse, og der kan ikke være nogen ekstern intervention. Nulsumsspil kan kun tillade omfordeling af den oprindelige mængde ressourcer.

Nul-sum spilideen er en del af spilteorien, som er en teoretisk ramme for at studere sociale situationer med konkurrerende individer. Spilteori studerer den optimale beslutningstagning og strategiske træk mellem to eller flere konkurrerende spillere. Et nulsumsspil kan have et ubegrænset antal spillere, så længe der for hver enkelt person, der vinder noget, er en mod-individ, der taber noget. I denne situation er der mere efterspørgsel end udbud, men du kan ikke tilføje flere ressourcer. Derfor er den eneste måde at imødekomme efterspørgslen på gennem omfordeling.

Relateret: Forståelse af det grundlæggende i strategiudvikling

Hvor kommer nulsum spilkonceptet fra?

Konceptet med nulsumsspil stammer fra ideen om, at en sejr kun er mulig på bekostning af en modstanders tab. Denne idé kan repræsentere en gammel fejlslutning om, at finans og økonomi er uforanderlige og faste. Der er et meget bredere forståelsesområde i nutidens moderne finans og økonomi, hvilket tyder på, at dette ikke altid er tilfældet. I dag forstår vi, at det er muligt, at der er gensidige fordele, hvor begge sider har en gevinst.

Relateret: Hvad er en strategisk alliance?

Hvorfor er et nulsumsspil vigtigt?

Konceptet med et nulsumsspil er vigtigt, fordi folk bruger det i en lang række brancher, såsom økonomi, finans og eksperimentel økonomi. Når folk anvender nulsumsspil til disse industrier med ligninger og matematiske formler, kan de forudsige resultatet af en transaktion. Eksperimentel økonomi overvejer mange faktorer som tab, gevinster, individuel adfærd og optimalitet for at teste økonomiske teorier og få indsigt i den virkelige verden. Selvom et nulsumsspil involverer to forskellige parter, kan resultatet af et nulsumsspil påvirke millioner af mennesker, afhængigt af størrelsen på de involverede parter.

Relateret: Forståelse af økonomi: Definition og anvendelse

Eksempler på nulsumsspil

Mens nulsumsspillet oftest er en teori, der bruges i økonomi, er der yderligere tilfælde, hvor et nulsumsspil kan være gældende. Husk på, at nulsumsspil forudsætter perfekt information og perfekt konkurrence, hvor begge parter træffer en informeret beslutning og har alle relevante oplysninger. Her er nogle eksempler på nulsumsspil for at hjælpe dig med bedre at forstå, hvornår og hvor det sker, og hvordan det fungerer:

Spil

Pokerspil eller andre former for gambling er eksempler på, hvordan nulsumsspil fungerer. I begyndelsen af ​​et pokerspil bestemmer puljen det indledende beløb, som alle spiller for. Som spillet skrider frem, vinder nogle spillere penge, mens andre spillere taber penge. Den samlede sum af gevinster er lig med den samlede sum af tab. I slutningen af ​​spillet er startbeløbet stadig det samme, det er lige flyttet til forskellige spillere for en anden fordeling.

Andre spil, som tennis eller skak, er også gode eksempler på nulsumsspil, da der er én klar vinder og én taber. Den ene spiller har en gevinst, og den anden har et tab.

Relateret: Hvad er adfærdsøkonomi? Definitiv guide til adfærdsøkonomi

Transaktioner

De fleste handler eller transaktioner er ikke nulsumsspil, fordi de ikke har en klar vinder eller taber, men de ligner eksempler på praksis. Når to deltagere er enige om at foretage en handel, forstår de begge, at de tjenester eller produkter, de modtager, kan være mere eller mindre pengemæssigt værdifulde end de tjenester eller produkter, de giver i bytte, efter eventuelle transaktions- eller handelsomkostninger. Dette scenarie viser en positiv sum situation, hvilket betyder, at begge sider modtager en gevinst, og ingen modtager et tab. De fleste transaktioner og handler er en del af denne kategori.

Relateret: Vejledning til indkøb: Hvad det er, hvordan det virker og trin at tage

Futures og muligheder

Futures og optioner, to typer aktiekøb, er praktiske eksempler på nulsumsspil. I dette scenarie er kontrakterne mellem de to deltagere aftaler, der afhænger af princippet om, at den ene deltager vinder den anden taber. Selvom det er en forsimplet definition, viser denne praksis, at når prisen på et underliggende aktiv eller råvare stiger inden for en vis tidsramme, normalt på trods af markedets forventninger, kan investorer afslutte futureskontrakten med et overskud. Når investorerne tjener penge på kontrakten, er der altid et tilsvarende tab, hvor formuen bliver overført fra en investor til en anden.

Relateret: Hvad du behøver at vide om indre værdi

Matchende pennies strategi

Matchende pennies er en almindelig strategi, der bruges af økonomer og matematikere til at forklare nulsumsspil. Forestil dig to personer, der spiller et matchende pennies-spil, hvor de hver samtidig placerer en øre på bordet foran dem. Den første spiller vinder runden, hvis pennies matcher, hvis de begge er hoveder eller begge haler. Den anden spiller vinder runden, hvis pennies ikke matcher, hvis den ene er hoveder og den anden er haler.

Dette er et nulsumsspil, fordi en spillers sejr resulterer i den anden spillers tab for den runde. Der er ingen måde for dem begge at vinde eller begge at tabe. Der er heller ingen måde for dem at tilføje flere øre til spillet eller fjerne nogen øre fra spillet efter runden er slut.

Marius Bruun
Marius Bruun Matematikere, økonomer og analytikere bruger begrebet nulsumsspil gennem hele spilteori og økonomisk teori. Den beskriver den ene parts økonomiske gevinster, der forårsager et lige stort tab for den anden part. Nettoændringen i rigdom i disse situationer er nul, da den hverken er ødelagt eller skabt, blot omfordelt. I denne artikel diskuterer vi hvad et nulsumsspil er, forklarer hvor konceptet kommer fra, fortæller hvorfor et nulsumsspil er vigtigt og viser eksempler på et nulsumsspil.