Hvad Er Multivariat Test? Ofte Stillede Spørgsmål

Marketingprofessionelle bruger en række forskellige teknikker og tests til at vurdere de bedste markedsføringsmetoder samt hvordan deres marketingkampagner klarer sig. To almindelige test, der bruges af marketingfolk, er multivariat test og A/B-test. Selvom de ligner hinanden, ser disse test på et andet antal informationer og afslører forskellige oplysninger for hver variabel. I denne artikel vil vi besvare flere ofte stillede spørgsmål om multivariat test og dets forhold til A/B-test, herunder når multivariat og A/B-test bruges, fordelene ved hver og hvilken der er bedst.

Hvad er multivariat test?

Multivariat test er en markedsføringsteknik, der bruges til at teste en hypotese, der involverer flere forskellige variabler, der ændres. Denne test bruges til at vurdere, hvilke variabelkombinationer der klarer sig bedst ud af alle mulige variabelkombinationer. For eksempel, hvis en virksomhed ønsker at teste flere funktioner på en ny app, den planlægger at lancere, vil virksomheden sandsynligvis bruge multivariat test for at bestemme, hvilken kombination af funktioner der er den mest effektive hos brugerne.

I multivariat test tester mere end én variabel altid. For eksempel kan en virksomhed ændre billedet på sin webside såvel som den type skrifttype, der bruges på websiden. Flere forskellige variationer af hver variabel oprettes og kombineres med variationerne af andre variabler. For eksempel kan virksomheden vælge tre forskellige skrifttyper at teste og fire forskellige billeder for i alt syv versioner af websiden at teste. Variablerne testes så samtidig for at bestemme, hvilken variation der klarer sig bedst.

Relateret: Definition af hypotesetestning (med eksempler)

Hvornår bruges multivariat test?

Multivariat test bruges oftest, når en virksomhed eller person ønsker at teste flere forskellige elementer af et produkt, en tjeneste eller en hjemmeside. Mens andre metoder kun giver dig mulighed for at teste en variabel eller højst to, giver multivariat test virksomheder mulighed for at teste flere forskellige variable på én gang.

Denne type test bruges mest af marketingeksperter, der enten arbejder som ansat i en virksomhed, eller som er ansat til at komme ind og analysere en virksomheds marketingstrategi.

Det er vigtigt at bemærke, at multivariat test ikke bruges til fuldstændig at ændre et websted eller andet marketingværktøj. Det bruges til at lave små ændringer, der potentielt kan have stor indflydelse. Almindelige testede variable inkluderer overskrifter, billeder, tekst, opfordringer til handling (CTA'er), tekstkopi, skrifttype, formularlængde og overskrifter.

Relateret: 10 marketingstrategier for at få din virksomhed til at vokse

Hvad er fordelene ved multivariat test?

En primær fordel ved multivariat test er, at det giver marketingfolk mulighed for specifikt at målrette redesigns på en måde, der er bevist effektiv. Dette gør det muligt for marketingprofessionelle at fokusere på områder af et websted eller andet marketingværktøj, der vil have størst indflydelse på brugerne.

Andre fordele ved multivariat test inkluderer:

  • Denne type test giver marketingfolk mulighed for at undgå at skulle udføre flere A/B-tests for at vurdere forskellige variabler og deres indvirkning og effektivitet hos brugerne.
  • Multivariat test giver marketingfolk mulighed for at analysere virkningen af ​​hver variabel og måle eventuelle gevinster fra denne variabel.
  • Denne type test måler virkningerne af interaktioner mellem forskellige variabler, hvis nogen.

Hvad er begrænsningerne ved multivariat test?

Der er også et par begrænsninger ved multivariat test, som er vigtige at huske på, når du bruger denne type test. De primære begrænsninger omfatter:

  • Du har brug for mere trafik for at teste flere variabler. Når du vælger at teste flere variabler på én gang ved hjælp af multivariat test, skal du bruge rigelig trafik til tilstrækkeligt at teste virkningerne af disse variable. Mange hjemmesider får ikke denne type trafik, især når man tester mere end 10 eller 15 variabler på én gang. Uden nok besøgende til at teste de forskellige variabelkombinationer, vil testen ikke være komplet eller vise statistisk relevante data.
  • Multivariat test er komplekst. Denne type test er meget mere kompleks end andre typer markedsføringstest som A/B-test. Som et resultat kan processen til tider blive kompleks og endda forvirrende for at forstå data og resultater af testen.
  • Det tager meget tid. Multivariat test tager typisk meget længere tid end andre testmetoder som A/B-test. Dette skyldes, at flere variabler testes på én gang, og forskellige kombinationer skal oprettes og implementeres for at teste dem.

Hvad er A/B-test?

A/B-test, også kaldet splittest, er en anden type markedsføringstestmetode, der virker til at optimere websteder ved at vurdere to forskellige versioner af en webside og sammenligne dem for at se, hvilken der klarer sig bedst. To versioner af den samme webside oprettes – version A og version B – og de laves live for at teste, hvordan brugere interagerer med og reagerer på hver version. Hvilken webside hver besøgende ser, er randomiseret.

A/B-test sporer den måde, hvorpå brugere interagerer med websiden. For eksempel, hvis A/B-testen analyserer, hvor godt to forskellige opfordringer til handling fungerer, vil A/B-testen spore, hvor mange besøgende der klikker på opfordringsknappen på hver webside. Den webside, der får flest klik på CTA'en, anses for at være mest effektiv.

Læs mere: Hvad er A/B-test, og hvordan bruges det i markedsføring?

Hvornår bruges A/B-test?

A/B-test bruges ofte af marketingfolk, der kun ønsker at teste en eller to variabler på en webside eller anden marketingplatform. Denne test er især populær, når man skal analysere, hvordan to meget forskellige variabler påvirker brugerne. For eksempel, hvis en virksomhed ønsker at teste call-to-action-knappen på sin hjemmesides hjemmeside, og en version af CTA'en har mere tekst og er en anden farve end den anden, vil A/B-test sandsynligvis blive brugt.

A/B-test kan også bruges ved optimering af en webside, hvor kun én variabel bliver ændret. For eksempel, hvis en virksomhed ønsker at afgøre, om besøgende reagerer bedre på en lyserød tilmeldingsformular til nyhedsbrev eller en blå, vil de bruge A/B-test til at sammenligne de to og se, hvordan de klarer sig med besøgende. Den version af nyhedsbrevstilmeldingsformularen, der får flest tilmeldinger, vil blive betragtet som den mere effektive af de to.

Hvad er fordelene ved A/B-test?

Den primære fordel ved A/B-test er, at det er et simpelt, men stærkt værktøj for marketingfolk til at vurdere og sammenligne to forskellige variabler. Fordi A/B-test kun involverer to forskellige variabler, er det nemmere at holde styr på de ændringer, der er foretaget, og hvordan hver variabel klarer sig. Det er også en fantastisk måde at introducere test som en form for optimering til marketingteams, som måske er mere skeptiske over for denne tilgang.

Hvad er begrænsningerne ved A/B-test?

En væsentlig begrænsning ved A/B-test er, at den kun kan teste to til fire variabler på én gang. Det betyder, at marketingfolk, der ønsker at teste flere variabler, bliver nødt til at køre flere A/B-tests eller bruge en anden testmetode, såsom multivariat test. Derudover. A/B-test tester kun variabler på to forskellige sider. Det betyder, at denne form for test ikke vil give nogen information om interaktionen mellem variabler på en enkelt webside.

Hvilken type test er bedre: multivariat test eller A/B test?

Både A/B-test og multivariat test er nyttige, når det kommer til markedsføring og optimering. Selvom der ikke er en test, der nødvendigvis er bedre end den anden, er der specifikke omstændigheder, hvor den ene test ville være mere passende end den anden. For eksempel, hvis du vil teste flere variabler, vil du sandsynligvis bruge en multivariat test. Men hvis du kun er interesseret i at teste en eller to variable på en webside, vil du sandsynligvis bruge A/B-test.

Jørgen Brøndum
Jørgen Brøndum Marketingprofessionelle bruger en række forskellige teknikker og tests til at vurdere de bedste markedsføringsmetoder samt hvordan deres marketingkampagner klarer sig. To almindelige test, der bruges af marketingfolk, er multivariat test og A/B-test. Selvom de ligner hinanden, ser disse test på et andet antal informationer og afslører forskellige oplysninger for hver variabel. I denne artikel vil vi besvare flere ofte stillede spørgsmål om multivariat test og dets forhold til A/B-test, herunder når multivariat og A/B-test bruges, fordelene ved hver og hvilken der er bedst.