Hvad Er Anlægsaktiver? : Definition Og Eksempler

Aktiverne på en virksomheds balance bidrager til dens samlede indtjening og samlede værdi. Af disse viser anlægsaktiver sig ofte at være blandt de mere fordelagtige, monetært støttede aktiver. Deres bidrag til en virksomhed er mange, og forståelse af, hvordan de fungerer, kan hjælpe med at holde styr på en virksomheds fremskridt.

I denne artikel forklarer vi, hvad anlægsaktiver er, og hvordan de gavner en virksomhed, sammen med hvordan korrekt identifikation og kategorisering af dem kan hjælpe en virksomhed med at holde sig opdateret med økonomi.

Relateret: Sæt mål for at forbedre din karriere

Hvad er anlægsaktiver?

Anlægsaktiver er langsigtede anlægsaktiver, der bruges til at fremstille eller sælge produkter og tjenester for en virksomhed. Disse aktiver er håndgribelige og forventes at være økonomisk fordelagtige for en virksomhed i mere end et år. Ethvert aktiv, der kan bruges produktivt til at generere salg til virksomheden, kan kategoriseres som et anlægsaktiv.

Planteaktiver omtales som sådan på grund af udtrykkets oprindelse under den industrielle revolution, hvor planter og fabrikker var den mest almindelige produktionsform for store virksomheder på den tid. Selvom de stadig omtales som anlægsaktiver, er aktiver i denne kategori ikke længere begrænset til fabriks- eller anlægsrelaterede ressourcer. En række varer kan nu kvalificeres som anlægsaktiver baseret på en virksomheds branche og funktion.

Eksempler på anlægsaktiver

Ethvert aktiv, der kan bruges til at generere salg til din virksomhed, kan betragtes som et anlægsaktiv. Anlægsaktiver er genstande, der betragtes som langsigtede aktiver - også selvom aktiverne falder - på grund af deres høje pris eller værdi. Uanset værdi er det vigtigt at vide, hvilke af dine aktiver der er anlægsaktiver. Nyttige aktiver, der tjener din virksomhed tilstrækkeligt, er generelt de genstande, du kan placere i denne kategori.

Her er nogle eksempler på anlægsaktiver:

 • Maskiner og udstyr
 • Jord
 • Jordvedligeholdelse
 • Konstruktion
 • Byggepladsrenovering
 • Faciliteter
 • Møbler og inventar
 • Kontorudstyr
 • Køretøjer

Selvom anlægsaktiver ofte betragtes som dyre, har ikke alle samme værdi eller prioriteres det samme af en virksomhed. Det afhænger derimod af virksomhedens specifikke behov. For eksempel er computere, printere og andet kontorudstyr af stor betydning for en virksomhed med hjemmekontor, og disse er nødvendige for den daglige funktion, men de har ikke samme pengeværdi som en virksomheds jord. Hvert aktiv har sin egen rolle i, hvordan det understøtter en virksomhed, og så længe det tjener enheder positivt, er det mere fordelagtigt at fokusere på deres funktioner frem for deres sammenlignende værdier.

Relateret: Operations Management: Alt hvad du behøver at vide

Typer af anlægsaktiver

Selvom der er mange muligheder for en virksomheds anlægsaktiver, kan det hjælpe at kategorisere dem som et middel til at organisere disse aktiver på en balance. Derudover kan det at vide, hvordan man specificerer de typer aktiver, en virksomhed har, hjælpe med at prioritere omkostninger, mens man reflekterer over udgifter. Her er de fire slags anlægsaktiver:

 1. Bygninger
 2. Udstyr
 3. Jord
 4. Forbedringer

1. Bygninger

Bygninger er aktiver, der ofte rummer større værdier, oftest som kontorlokaler eller et fysisk rum, hvor kunderne kan foretage transaktioner. For mindre virksomheder kan dette være én butiksfacade, mens større virksomheder kan eje flere lokationer eller faciliteter. Kontorer er ikke de eneste bygninger, der kan tjene som et anlægsaktiv. Især for større virksomheder kan bygninger også omfatte lagercentre for udstyr, varehuse til merchandising og salg eller on-site centre til gavn for medarbejdere og personale.

2. Udstyr

Udstyret har også store værdier og er afgørende for enhver virksomheds funktion. Det flytter driften fremad og gør det løbende muligt for en virksomhed at tjene penge. Udstyr er også en af ​​de mere forskelligartede typer af anlægsaktiver, da det varierer afhængigt af industrien eller de individuelle behov for hver virksomhed. Mens et callcenter kan kræve et stort antal telefoner, computere, skærme og systemteknologi for at fungere effektivt, kan et laboratorium have brug for flere maskiner, robotteknologi, sikkerhedsartikler og videnskabsbaseret teknologi for at fungere effektivt.

Relateret: 9 måder at yde fremragende kundeservice på

3. Jord

Dette er en nødvendighed for de fleste virksomheder, især dem, der opererer helt internt og ikke kræver en tredjepart til fremstilling eller forarbejdning. Selvom ikke alle virksomheder opererer på stedet eller ejer jord, er der mange, der drager fordel af køb af jord, selvom det ikke indebærer brug af jorden før et senere tidspunkt. Nystartede virksomheder kan købe jord til ét sted, mens en større virksomhed kan eje forskellige former for jord, der tjener forskellige formål for virksomheden og dens enheder.

Uanset hvad, er jord ejet af en virksomhed normalt det aktiv, der har størst værdi på grund af pris og lang levetid. Derudover er jord også et aktiv, der er meget usandsynligt at blive afskrevet over tid. Dette er vigtigt at overveje, når du køber jord til en virksomhed, da det kan gøre en forskel mellem en langsigtet gevinst eller tab i midler.

4. Forbedringer

En del af opretholdelsen af ​​en virksomheds sundhed er at lave konsekvente forbedringer og løbende vurdere kvaliteten af ​​aktiverne. For at forbedre aktivernes levetid eller for at undgå fremtidige vanskeligheder med aktivernes evne til at tjene en virksomhed, bør der foretages forbedringer regelmæssigt, eller når en situation kræver indgriben. Forbedringer for én virksomhed vil helt sikkert se meget anderledes ud fra en anden virksomheds.

Forbedringer kan omfatte udskiftning af lysarmaturer eller køb af en ekstra sodavandsmaskine til en restaurant, mens forbedringer i en anden virksomhed kan omfatte at tjekke jorden for rørproblemer eller rydde et tomt parti til senere brug. Selvom forbedringer kan være dyre, betragtes de stadig som et aktiv for en virksomhed, da de er en yderligere investering for at sikre, at en virksomhed får succes.

Relateret: Plan for kontinuerlig forbedring på arbejdspladsen: Definition, teknikker og eksempler

Niklas Koch
Niklas Koch Aktiverne på en virksomheds balance bidrager til dens samlede indtjening og samlede værdi. Af disse viser anlægsaktiver sig ofte at være blandt de mere fordelagtige, monetært støttede aktiver. Deres bidrag til en virksomhed er mange, og forståelse af, hvordan de fungerer, kan hjælpe med at holde styr på en virksomheds fremskridt.