Hovedentreprenør Vs. Underleverandør: Hvad Er Forskellen?

Hovedentreprenør Vs. Underleverandør: Hvad Er Forskellen?

Uanset om det er i regeringen eller en privat industri, kan systemet med kontraktarbejde være gavnligt for organisationer, der leder efter specialiseret arbejde og fagfolk, der ønsker at arbejde selvstændigt. Projektejeren kan ansætte en hovedentreprenør til at styre hele projektet, og derefter ansætter denne hovedentreprenør alle nødvendige underleverandører for at afslutte projektet. At lære skelnen mellem de to kontraktroller kan være nyttigt i enhver branche, der bruger denne model. I denne artikel definerer vi hovedentreprenører og underleverandører og diskuterer forskellene mellem de to roller.

Relateret: 11 træk ved succesfulde entreprenører

Hvad er en hovedentreprenør?

En hovedentreprenør, nogle gange også kaldet en hovedentreprenør, er ansvarlig for arbejdet på et helt projekt, så de arbejder konsekvent på det pågældende projekt i dets varighed. De ansætter og leder andre entreprenører, nogle gange kendt som underleverandører, men de er ikke overlegne i forhold til disse underleverandører.

En projektejer kan ansætte en hovedentreprenør til at udføre ledelses- og koordineringsarbejdet på et projekt, hvis de ikke ønsker at blive personligt involveret, eller hvis de ønsker en person med flere færdigheder end en projektleder. Nogle af deres ansvarsområder, som at holde arbejdet i tide, svarer til en projektleders ansvar.

Hvad er en underleverandør?

En underleverandør er en entreprenør ansat til at udføre en bestemt opgave af hovedentreprenøren på et projekt. De kan specialisere sig i en specifik opgave, såsom vinduesinstallation eller elektriske systemer. Da deres arbejde er mere specialiseret, arbejder de kun, når det er nødvendigt i stedet for konsekvent gennem hele projektet. Et projekt kan have underleverandører uden en hovedentreprenør, især hvis ejendomsejeren administrerer arbejdet på stedet. En underleverandør er ikke en permanent stillingsbetegnelse, da enhver professionel kan blive en underleverandør, hvis de bliver ansat af en anden entreprenør til at fuldføre et job.

Læs mere: Hvad er en underleverandør, og hvordan adskiller de sig fra entreprenører?

Hovedentreprenør vs. underleverandør

Her er nogle specifikke måder, hvorpå hovedentreprenørers og underleverandørers roller og ansvar sammenlignes:

Uddannelse

Der er ingen officiel forskel på den uddannelse, der kræves for at være hovedentreprenør eller underleverandør, da dygtige fagfolk kan udfylde begge roller. En hovedentreprenør kan have erfaring og endda certificering i både projektledelse og branchespecifikke færdigheder, uanset om de arbejder inden for teknologi eller byggeri.

Da underleverandøren udfører en specifik opgave på jobbet, har de normalt specialiseret viden og certificeringer eller licens på dette område. For eksempel i byggeprojekter som boliger kan en autoriseret elektriker arbejde som underleverandør for hovedentreprenøren, da de har både den ekspertise og licens, de har brug for for at udføre arbejdet sikkert. En reklame- eller marketingmedarbejder, der arbejder som entreprenør, kan ansætte grafiske designere, animatorer eller indretningsarkitekter, der har grader og erfaring inden for deres specialiserede områder.

Arbejdsopgaver

En hovedentreprenør er ansvarlig for at styre projektets overordnede status, så deres arbejdsopgaver er at koordinere og organisere andre. Dette kan involvere projektledelse på stedet eller eksternt samt hyppig og detaljeret kommunikation med projektets ejere. Underleverandørens arbejdsopgaver er et specifikt antal opgaver, der afhænger af deres speciale som defineret i deres kontrakt. Da både hovedentreprenører og underleverandører er selvstændige og ikke fastansatte, tager de mere ansvar for at udføre deres eget arbejde til tiden og efter kundens standarder.

Relateret: Entreprenører: Definition og forskellige typer

Overførbare færdigheder

Både hovedentreprenører og underleverandører har kompetencer, der overlapper med ikke-entreprisearbejde, så det er muligt at foretage overgangen til eller ud af kontraktarbejde fra begge niveauer. Her er nogle overførbare færdigheder for hovedentreprenører:

  • Projektledelse
  • Planlægning færdigheder
  • Koordinering af arbejdskraft, penge og andre ressourcer
  • Specifik erfaring med at arbejde i eller lede i den specifikke branche

Underleverandører kan overføre deres arbejdsviden til en stilling, der udfører lignende arbejde for en stor virksomhed, eller de kan arbejde som ansatte hos en entreprenør. At arbejde direkte for en entreprenør betyder, at de ikke behøver at forhandle vilkårene for hver kontrakt og normalt modtager ansættelsesgoder.

Læs mere: Kontraktarbejde vs. fuldtid: Hvad er fordelene ved hver?

Ansættelsesproces

Hovedentreprenører og underleverandører tilslutter sig et projekt på forskellige stadier. Når en ejer påbegynder et projekt, kan de hyre en hovedentreprenør til at styre hele projektet. Derefter beslutter hovedentreprenøren, hvilke opgaver der skal udliciteres. Hovedentreprenøren undersøger og ansætter eventuelle underleverandører og forhandler takster og kontrakter med dem individuelt.

Anciennitet

Selvom hovedentreprenøren administrerer hele projektet, har de ikke et tilsynsforhold til underleverandøren. Da begge er uafhængige fagfolk, arbejder de for at opfylde deres kontrakter i stedet for under ledelse eller instruktion af en anden i projektet. Når en leder giver grundige instruktioner til en anden om, hvordan de skal udføre deres arbejde, kvalificerer arbejderen sig normalt som en medarbejder frem for en entreprenør.

Løn

Entreprenørens løn afhænger ikke kun af rollen i projektet, men af ​​branchen og specialiseringen. Hver underentreprenør eller hovedentreprenør forhandler vilkårene og lønnen for deres arbejde, før de begynder, og disse vilkår er inkluderet i kontrakten. Ejeren betaler hovedentreprenøren, derefter betaler hovedentreprenøren underentreprenørerne. Værktøjer som mekanikeres tilbageholdelsesret, regler for hurtig betaling og obligationskrav kan hjælpe med at forhindre eller løse en betalingstvist mellem entreprenører.

Da en hovedentreprenør arbejder for hele projektet, og en underentreprenør kun arbejder for en del af det, tjener en hovedentreprenør normalt flere penge pr. projekt. En underleverandør kan dog arbejde på flere projekter over den samme tid, så deres årlige løn afhænger i høj grad af tidsplan og efterspørgsel. Både hovedentreprenører og underleverandører tjener typisk overtidsbetaling.

Jobudsigt

Jobudsigterne for hovedentreprenører og underleverandører afhænger også stærkt af industrien, så forudsigelser for en specialitet kan vise sig mere nyttige end forudsigelser for hovedentreprenører eller underleverandører generelt. Inden for byggeri forudser US Bureau of Labor Statistics en betydelig vækst for nogle fagspecialiseringer som elektrikere og solcelleinstallatører, mens specialiseringer som tømrerarbejde og tagdækning kan forblive den samme eller vokse langsommere.

Forskrifter

Både hovedentreprenører og underleverandører passer ind i arbejdskategorien for entreprenører, så de modtager ikke fordele som sundhedspleje eller forsikring fra den person eller virksomhed, der ejer projektet. Hovedentreprenører og underleverandører, der arbejder for regeringen på føderalt, statsligt eller lokalt niveau, kan have yderligere krav til uddannelse, rapportering og arbejdsniveauer, og størrelsen af ​​virksomheden og projektet kan også påvirke disse regler. Alle entreprenører er ansvarlige for deres egne licenser, tilladelser og forsikringer.

Helle Toft
Helle Toft Uanset om det er i regeringen eller en privat industri, kan systemet med kontraktarbejde være gavnligt for organisationer, der leder efter specialiseret arbejde og fagfolk, der ønsker at arbejde selvstændigt. Projektejeren kan ansætte en hovedentreprenør til at styre hele projektet, og derefter ansætter denne hovedentreprenør alle nødvendige underleverandører for at afslutte projektet. At lære skelnen mellem de to kontraktroller kan være nyttigt i enhver branche, der bruger denne model. I denne artikel definerer vi hovedentreprenører og underleverandører og diskuterer forskellene mellem de to roller.