Forstå Narrativ Skrivning Og Hvordan Man Bruger Det

Forstå Narrativ Skrivning Og Hvordan Man Bruger Det

Forfattere bruger en række stilarter, når de laver skriftlige værker, afhængigt af det budskab, de ønsker at formidle. En af de mest brugte retoriske stilarter er fortællende skrivning, som fortæller en historie. Uanset om du skriver til en uddannelsesopgave eller forfølger en karriere i skrivebranchen, skal du muligvis bedre forstå fortællende skrivning. I denne artikel vil vi diskutere fortællende skrivning og de typer skrivning, der falder ind under denne retoriske stil.

Hvad er fortællende skrivning?

Narrativ skrivning er en stil, der giver forfatteren mulighed for at fortælle en historie. Selv før folk begyndte at skrive ting ned, stolede tidlige civilisationer på historiefortælling som en måde at huske fortiden og se frem til fremtiden. Selv i den moderne tidsalder fortæller folk historier til hinanden, når de taler om andre mennesker eller situationer, de har oplevet tidligere. Det er alle former for fortællinger, og de kan skrives eller fortælles mundtligt.

En fortælling kan omfatte faktiske begivenheder fortalt i kronologisk rækkefølge, eller den kan omfatte forestillede begivenheder fortalt i en tidslinje, som forfatteren har oprettet. Mange typer skriftlige værker er afhængige af den fortællende skrivestil for at engagere læseren og skabe en mere realistisk oplevelse, som de kan relatere til.

De andre hovedskrivestile omfatter eksposition, som forklarer og analyserer en idé, en beskrivelse, som beskriver en visuel oplevelse i skriftlig form og argumentation, som overtaler eller forsøger at overtale læseren til en bestemt idé eller tro.

Relateret: De 4 vigtigste skrivestile: Hvornår og hvordan du skal bruge dem

Hvad indgår i fortællende skrivning?

En skriftlig fortælling indeholder flere nøgleelementer, som er:

  • Plot : Tråden af ​​begivenheder, der opstår i fortællingen.
  • Karakterer : De personer i plottet, der driver historien eller er påvirket af plotelementer.
  • Indstilling : Placeringen, inklusive stedet og tidspunktet, hvor historien fandt sted.
  • Konflikt : Problemet i historien, der skal løses. Konflikten omfatter ofte et øjebliks spænding eller en udfordring, der skal løses.
  • Tema : Det overordnede formål eller drivkraften bag historien, inklusive dens moral, hensigt og takeaways.

Sammen med at bruge de strukturelle elementer i en fortælling, skal forfattere overveje de stilvalg, de træffer, når de skaber en historie. Nogle af disse stylingvalg inkluderer indstilling af stemning og tone, fastlæggelse af, hvordan man bruger kronologiske valg og beslutning om det synspunkt, der skal deles. Stemningen og tonen i en fortælling vil afgøre, hvordan læseren oplever situationen. Disse elementer i din fortælling påvirkes af fortælleren og deres rolle i historien, såvel som omgivelserne og karaktererne.

Kronologiske valg kan påvirke indtrykket af læseren, mens han bevæger sig gennem historien. En forfatter kan vælge at ændre tidslinjen for visse begivenheder eller beskrive begivenhederne ud af den rækkefølge, hvor de skete.

Etablering af synspunktet for historiens fortæller vil give mulighed for filtrering og beskrivelse af begivenhederne, der sker i historien. Mange forfattere vælger at bruge en alvidende fortæller, der kan beskrive andre karakterers følelser og tanker, og den fortæller kan være ukendt. En anden mulighed er at få fortælleren til at være en karakter i historien, som deler deres eget synspunkt, men som ikke ved, hvordan de andre karakterer har det. Synspunktet kan endda skifte mellem flere fortællere.

Typer af fortællende skrivning

Mange typer af skrevne stykker er afhængige af den fortællende skrivestil, herunder:

1. Roman

En roman er et længere værk af fortællende fiktion udgivet i bogform. Det inkluderer normalt den menneskelige oplevelse og dens forbindelse til andre gennem en række begivenheder.

2. Manuskript

Et manuskript er et fortællende værk, der bruges af skuespillere i en film eller et teaterstykke. Det inkluderer alle nøgleelementerne i historien præsenteret i linjer, som karaktererne vil læse eller huske og recitere.

3. Novelle

En novelle er et kort fortællende værk, der inkluderer hovedelementerne i en historie, men i et kortere, mindre omstændeligt format end en roman.

4. Personligt essay

Et personligt essay er et skriftligt værk, der bruges til at beskrive en oplevelse eller lektion indsamlet i løbet af forfatterens liv. Det kan omfatte intime eller personlige tanker, beskrivelser af specifikke begivenheder eller hvad forfatteren har lært af en specifik oplevelse i deres liv.

Relateret: Sådan skriver du en kraftfuld personlig erklæring

5. Eventyr

Eventyr er historier i folklore-genren, der fortæller om magiske eller forunderlige situationer og karakterer. De bliver ofte fortalt til børn, selvom nogle af de tidlige eventyr indeholdt mørke temaer og skræmmende elementer.

6. Selvbiografi

En selvbiografi er historien om en persons liv, fortalt i første person. Det deler nogle ligheder med et personligt essay, selvom det normalt er længere end et essay. Selvom værket er faglitteratur, kan det antage den fortællende form, da det fortæller historien om forfatterens liv.

7. Nyhedshistorier

Nyhedshistorier beskriver faktiske begivenheder, der sker i en bestemt region, samfund eller område og er beregnet til at formidle information. En nyhedshistorie bruger ofte den fortællende skrivestil, fordi den fortæller en historie om en situation eller begivenhed.

Relateret: Sådan bliver du forfatter i 7 trin

Tips til fortællende skrivning

Mens du arbejder på at forbedre dine fortælleevner, kan du bruge tips fra erfarne forfattere til at blive en stærkere forfatter og fortælle mere overbevisende og engagerende historier.

Strukturer historien ordentligt

En stærk fortælling følger en bestemt struktur, som giver læseren kontekst og hjælper dem bedre med at relatere til karaktererne i plottet. Denne struktur bør begynde med en orientering, som sætter scenen og rammerne. Dette afsnit kan introducere karaktererne og etablere plottet. Dernæst vil karakteren/karaktererne støde på problemet, som vil føre til den stigende handling og klimakset af plottet.

Da karakteren(erne) arbejder hen imod en opløsning, er denne del af historien kendt som den faldende handling. Løsningen af ​​historien vil binde alle løse ender og løse konflikten, selvom det ikke behøver at være en positiv slutning.

Læs andre narrative eksempler

Stærke forfattere lærer af andre stærke forfattere, så de bruger ofte meget tid på at læse. Du kan læse fortællinger i en lang række formater, herunder noveller, romaner, nyheder og mange andre typer historier.

Sigt efter at læse mindst et par bøger hvert år for at fordybe dig i det skrevne ord og få en fornemmelse af, hvordan andre forfattere bruger denne stil til at fortælle historier. Da manuskripter også bruger fortællestilen, kan du bruge film og tv-shows som eksempler for at hjælpe dig med at lære mere om, hvordan denne stil bruges til at fortælle en historie, selv på det store lærred.

Øv din skrivning

Du bliver også bedre til at skrive fortællinger ved at øve og forbedre dine egne skrivefærdigheder. Ved at skrive fortællinger kan du bedre forstå formålet med hvert element i historien og skabe veludviklede karakterer, interessante rammer og engagerende konflikter og løsninger.

Anmod om feedback

Hvis du har mennesker omkring dig, som er stærke forfattere, så bed dem om at læse dit forfatterskab og give feedback. Selv dem, der ikke er så erfarne med fortællende skrivning, kan muligvis identificere huller i plottet eller problemer med historien, som du kan løse, før du indsender din fortælling.

Ellen Kristiansen
Ellen Kristiansen Forfattere bruger en række stilarter, når de laver skriftlige værker, afhængigt af det budskab, de ønsker at formidle. En af de mest brugte retoriske stilarter er fortællende skrivning, som fortæller en historie. Uanset om du skriver til en uddannelsesopgave eller forfølger en karriere i skrivebranchen, skal du muligvis bedre forstå fortællende skrivning. I denne artikel vil vi diskutere fortællende skrivning og de typer skrivning, der falder ind under denne retoriske stil.