Fleksibilitet På Arbejdspladsen: Definition Og Typer

Fleksible arbejdsgivere er ved at blive almindelige, efterhånden som medarbejdere leder efter nye miljøer for bedre muligheder for balance mellem arbejde og privatliv. Efterhånden som arbejdspladsens fleksibilitet vokser, er der både fordele for medarbejdere og arbejdsgivere. Mest bemærkelsesværdigt har medarbejderne en vis kontrol over deres tid, og arbejdsgiverne nyder godt af medarbejdere, der er mere produktive og loyale over for virksomheden.

I denne artikel definerer vi, hvad arbejdspladsfleksibilitet er, beskriver de forskellige typer af arbejdspladsfleksibilitet, deler aspekterne af denne type arbejdsordning og undersøger fordelene ved at have fleksibilitet på arbejdspladsen for både medarbejdere og arbejdsgivere.

Læs mere: 16 job med fleksible åbningstider

Hvad er fleksibilitet på arbejdspladsen?

En fleksibel arbejdsplads handler mere om at afslutte arbejdet og lægger mindre vægt på, hvornår og hvor en medarbejder udfører sine opgaver. Ideen om fleksibilitet på arbejdspladsen begejstrer nye og nuværende medarbejdere, da mange arbejdsgivere ofte bruger det som en fordel ved langvarig ansættelse i en organisation. Ved at tilbyde en fleksibel arbejdsordning er der en bedre balance mellem arbejde og privatliv, og medarbejderne kan udføre deres arbejde uden det ekstra pres ved at prøve at passe det ind i en traditionel 9-17-tidsplan.

Du kan kategorisere fleksibilitet på arbejdspladsen i forskellige muligheder afhængigt af virksomhedens behov, medarbejdernes tilgængelighed og mængden af ​​tillid, ledelsesteamet er villig til at give til arbejdsstyrken.

Typer af fleksibilitet på arbejdspladsen

Der er både medarbejder- og arbejdsgiverfleksibilitet. Kombinationen af ​​de to kan føre til en arbejdsplads, der er velafbalanceret, produktiv, succesrig og appellerer til nye medarbejdere og virksomhedens kundebase. Her er nogle detaljer om disse typer fleksibilitet:

Medarbejdernes fleksibilitet

At have et fleksibelt arbejdsområde giver ikke meget plads til stive jobtitler og roller. Medarbejdere med en fleksibel tidsplan er mere fleksible medarbejdere. En gruppe af disse medarbejdere påtager sig projekter sammen som et team og finder kreative løsninger på fælles problemer.

Evnen til at tilpasse deres timer, påtage sig fjernarbejde i deres branche, lære ny software eller arbejde med nye medarbejdere kunne klassificeres som medarbejderfleksibilitet. En fleksibel medarbejder har værktøjerne til at udføre mange opgaver i virksomheden ved at bruge deres kompetencer, forstår virksomhedens og deres kollegers behov, lytter og tilbyder at hjælpe. At tilbyde at arbejde ekstra timer derhjemme eller møde med en kollega for at afslutte et projekt uden for deres jobbeskrivelse er eksempler på måder, hvorpå medarbejdere kan vise deres fleksibilitet.

Andre eksempler på medarbejderfleksibilitet omfatter:

  • At have mulighed for at tilpasse deres planlagte arbejdsdag for at reagere på en mere presserende sag på arbejdspladsen.
  • Tilbyder at udføre en kollegas arbejde, når de er sygemeldte eller på ferie.
  • At have en fleksibel holdning, der prioriterer virksomhedens behov.

Arbejdsgivers fleksibilitet

Det er også vigtigt for arbejdsgivere at forblive fleksible på arbejdspladsen. Medlemmer af ledelsen kan være fleksible ved at navigere på grænsen mellem en traditionel 40 timers arbejdsuge og en tidsplan, der tilskynder medarbejderne til at få arbejdet gjort, uanset tid og sted. Nogle medarbejdere vælger at arbejde nat eller weekend for at hjælpe med byrden af ​​børnepasning i hverdagene eller andre forpligtelser. Arbejdsgivere, der har en fleksibel tidsplan, lader medarbejderne forskyde start- og sluttider baseret på deres unikke tidsplaner.

Andre eksempler på arbejdsgiverfleksibilitet omfatter:

  • Imødekommende til hver enkelt medarbejders arbejdsstil og personlige behov.
  • At give medarbejderne selvstændighed i deres arbejde og tillid til, at de klarer deres job og opfylder forventningerne.
  • Anerkendelse af medarbejdere individuelt baseret på præstationer og også på, hvordan de foretrækker ros på kontoret.

Forskellige aspekter af fleksibilitet på arbejdspladsen, som en arbejdsgiver kan tilbyde

Her er nogle muligheder, som arbejdsgivere kan overveje, når de tilbyder fleksibilitet til deres ansatte:

Flex timer

Fleksible arbejdstider er kernen i arbejdspladsens fleksibilitet. Dette lader medarbejderne lave deres egen tidsplan, så længe de stadig opretholder det samme produktivitetsniveau, overholder forfaldsdatoer og stadig leverer kvalitetsarbejde, der lever op til forventningerne. Hvis en medarbejder har løn, kan de vælge at arbejde mere eller mindre end fyrre timer om ugen, og det er med til at bidrage til en balance mellem arbejde og privatliv, som mange medarbejdere efterspørger. Fleksible arbejdstider kan hjælpe en medarbejder til at føle mindre stress, fordi de kan tilrettelægge deres dag til at udføre både arbejdsopgaver og personlige ærinder uden at føle sig overvældet.

Læs mere: Hvad er en flexplan? Definition og hvordan det virker

Deltidsansættelse

En deltidsordning er en måde at have en fleksibel arbejdsplads på. Som arbejdsgiver kan du høste fordelene ved et fleksibelt arbejdsområde ved at bruge deltidsansatte til at udfylde nødvendige huller i din virksomhed. Hvis du har problemer med at besætte en fuldtidsstilling på grund af mangel på ledige arbejdere eller ikke er i stand til at tilbyde nok af en løn, så overvej at ansætte to deltidsansatte til at opfylde dette behov. Som medarbejder kan en deltidsordning være attraktiv, hvis du er ansvarlig for børnepasning, stadig i skole eller ønsker at tjene salgbare færdigheder i en ny branche.

Kondenserede tidsplaner

Fyrre timer om ugen er traditionelt faldet til fem dage med en otte-timers vagt hver dag. Der er dog måder at fortætte arbejdsugen med en 10-timers arbejdsdag fordelt på fire dage. Disse dage behøver heller ikke at være sammenhængende. Selvom denne mulighed betyder længere arbejdsdage, har medarbejderen så en ekstra fridag i løbet af ugen, som enten kan oversættes til tre-dages weekender eller en fridag midt på ugen for at bryde deres arbejdsdage op.

Fjernarbejde

Fjernarbejde er blevet mere populært end nogensinde, da det løser en række problemer for arbejdsgivere og ansatte. Når en virksomhed ikke længere behøver at leje kontorlokaler eller købe forsyninger til teamet, kan de spare penge og sænke deres faste omkostninger. Derudover, når en medarbejder ikke skal bruge tid på at pendle eller bruge penge på arbejdsfrokoster og en karrieregarderobe, kan det give rigtig god mening for begge parter at omfavne et fleksibelt arbejdsområde.

Læs mere: 15 tips til fjernarbejde

Freelancing

Ved at tilbyde kontraktarbejde kan du bruge freelancere til at skabe et fleksibelt arbejdsmiljø i din virksomhed. Det kommer både arbejdsgiveren og medarbejderen til gode, da du kan arbejde på projektbasis eller sæsonbestemt. Mange freelancere er eksperter inden for deres felt og har udviklet deres egne personlige virksomheder ved at skabe et fleksibelt miljø, der giver dem mulighed for at jonglere med flere opgaver og kunder på én gang. Freelancere er fremragende valg for arbejdsgivere til at opfylde et behov på kort tid.

Ubegrænset betalt fri

Ubegrænset betalt fri er ved at blive mere af en fordel for mange virksomheder, da det forenkler processen med at anmode om fri. I stedet for komplicerede regneark, kalendere og tidsspærring for at markere, når en medarbejder er ude af kontoret. At tilbyde ubegrænset betalt fri giver en medarbejder mulighed for at arbejde forskellige timer afhængigt af behovene i deres hverdag. Denne form for fleksibilitet giver også medarbejderne ro i sindet ved at vide, at de kan kalde sig syge uden konsekvenser.

En bonus for arbejdsgivere er, at medarbejderen ikke optjener fri med løn, hvilket er med til at spare virksomheden penge, i modsætning til en arbejdsplads, hvor medarbejdere får udbetaling for optjent fri, de ikke har brugt.

Fordele ved arbejdspladsens fleksibilitet for medarbejderne

Som medarbejder kan du se til at arbejde for en organisation, der kan give bedre tidsplanfleksibilitet. Her er nogle fordele, du kan forvente:

Bedre balance mellem arbejde og privatliv

En af de største fordele ved arbejdspladsens fleksibilitet er at opnå den balance mellem arbejde og privatliv, som mange individer søger. Når din arbejdsgiver kan bidrage til det, er du i stand til at udføre dine arbejdsopgaver og også være meget opmærksom på dine personlige ansvar, uden at nogen af ​​dem griber ind i den anden. En bedre balance mellem arbejde og privatliv kan betyde, at du ikke skal bruge din sygetid på at gå til lægebesøg, og at du måske kan tage lidt tidligere fra arbejde for at deltage i happy hour med en ven.

Større autonomi

Du leder måske efter en organisation, hvor ledere har tillid til deres medarbejdere og giver dig de værktøjer, du skal bruge for at få succes. Fleksibilitet på arbejdspladsen er meget tegn på denne medarbejderfordel. Du kan have mere kontrol over din tidsplan og dine projekter, men også drage fordel af fleksible start- og sluttider på din dag, muligheden for at arbejde hjemmefra og endda længere fri.

Fordele ved arbejdspladsens fleksibilitet for arbejdsgivere

Der er også nogle fordele, som arbejdsgivere, der anvender tidsplanfleksibilitet på arbejdspladsen, kan forvente, herunder:

Motiverede medarbejdere

Arbejdsgivere kan undgå en høj medarbejderomsætning, hvis deres personale ikke føler, at de skal holde øje med uret og sørge for, at de står for hvert minut af deres tid. Fleksibilitet på arbejdspladsen er en naturlig motivator for mange teammedlemmer på grund af den tillid, de føler fra deres arbejdsgiver til at udføre deres job og udføre det godt. Det er også med til at øge loyaliteten. Produktiviteten kan forbedres, når alle arbejder sammen som et team.

Forbedret produktivitet og kreativitet

Når en medarbejder har mere frihed og føler sig værdig i sin stilling, kan en arbejdsgiver høste fordelene. Medarbejdere har mere tid til at tilbringe med deres familier i stedet for at bekymre sig om at planlægge en lægetid på en frokostpause. Dette kan påvirke deres produktivitet og øge deres kreativitet på grund af deres engagement i organisationen og at kunne bevise, at de kan balancere alt, hvad de er ansvarlige for, både i og uden for arbejdet.

Loyalitet

Enhver medarbejder, der er tilfreds med deres arbejdsplan, vil sandsynligvis forblive loyal over for organisationen. Hvis en virksomhed leverer det, en medarbejder leder efter, arbejder de ikke kun hårdere, bekymrer sig om det arbejde, de producerer og forbliver ansat i lang tid, men de kan også fortælle andre om virksomheden og henvise deres kontakter til organisation.

Læs mere: Belønninger og incitamenter på arbejdspladsen (fordele og eksempler)

Mindre stress

Arbejdsgivere, der giver deres ansatte en bedre arbejdsplan, kan forvente, at deres personale føler mindre stress. Dette skyldes, at medarbejderne nu har mere kontrol over deres tid og føler sig som en værdsat og betroet del af teamet. Arbejdsgivere behøver muligvis ikke at bekymre sig om sene ankomster, og medarbejderne kan undgå stress i trafikken eller pendling. Når en medarbejder har mere kontrol over deres tidsplan, er de også mere tilgængelige til alt fra brainstorming til deres tildelte opgaver.

Forbedret kundeserviceoplevelse

Fleksibilitet på arbejdspladsen fører til gladere medarbejdere, hvilket kan påvirke din virksomheds forhold til kunderne positivt. De fleksible åbningstider, der er tilgængelige i din organisation, betyder, at du kan øge din tilgængelighed for kunderne og har mulighed for at løse deres problemer ud over standardplanen fra 8.00 til 17.00. Når kunderne er glade og føler, at en virksomhed opfylder deres behov, er de typisk mere loyale og vil fortælle andre om deres oplevelse.

Tiltrækningskraft for toptalenter

Organisationer, der tilbyder fleksibilitet på arbejdspladsen, vil bære dette ry med sig blandt jobsøgende og deres kontakter. Du kan modtage positive anmeldelser for dette tilbud på jobtavler og blive et eftertragtet sted at arbejde. Det betyder ofte, at du begynder at tiltrække toptalent til din branche, hvilket bidrager til en arbejdsplads, der er endnu mere produktiv og kreativ end før.

Christian Bak
Christian Bak Fleksible arbejdsgivere er ved at blive almindelige, efterhånden som medarbejdere leder efter nye miljøer for bedre muligheder for balance mellem arbejde og privatliv. Efterhånden som arbejdspladsens fleksibilitet vokser, er der både fordele for medarbejdere og arbejdsgivere. Mest bemærkelsesværdigt har medarbejderne en vis kontrol over deres tid, og arbejdsgiverne nyder godt af medarbejdere, der er mere produktive og loyale over for virksomheden.