De Fem Karrierestadier Og Hvordan Du Får Succes I Hver

Mens hver karriere er anderledes, oplever mange mennesker en lignende professionel vej. Der er nogle almindelige karrierestadier i den gennemsnitlige medarbejders rejse. Begyndende med din oprindelige interesse for mulige karriereveje til pensionering, giver hver fase nye udfordringer og unikke vækstmuligheder. I denne artikel diskuterer vi de fem karrierestadier efter alder og tilbyder tips til at hjælpe dig med at få succes i hver.

Hvorfor er karrierestadier vigtige?

Karrierestadier er vigtige for at hjælpe med at differentiere dine mål gennem dit professionelle liv. Nogle stadier kræver ambitioner og fremmer vækst, mens andre byder på stabilitet og tilskynder til hvile. At have en generel ramme for din karriere kan hjælpe dig med at evaluere din nuværende status og planlægge for fremtiden.

Hvad er de fem karrierestadier?

Karrierestadierne, også kaldet karrierelivscyklusstadier, er måder at kategorisere, hvor du er i dit professionelle liv. De fem karrierestadier er:

1. Udforskning

Typisk aldersgruppe: 21-25

Udforskning refererer til stadiet, før man opnår fast beskæftigelse. Dem i denne fase afslutter muligvis en bachelor- eller kandidatgrad. Denne fase former retningen for dine professionelle ambitioner. Efterhånden som udsigten til en langsigtet karriere nærmer sig, kan du begynde at fjerne mange muligheder og fokusere på flere erhverv, der interesserer dig.

Din baggrund og personlighed påvirker dit karrierevalg. Din vej kan også blive informeret af:

 • Din opvækst
 • Kommunikation fra forældre
 • Feedback fra lærere
 • Uddannelse

Når du begynder din jobsøgning, vil din indsats typisk omfatte:

 • Opdag interesser: Definer, hvad din passion er, hvad der motiverer dig, og hvilke job der passer til din personlighed.
 • Udvikling af grundlæggende færdigheder: Tag kurser til din tiltænkte karriere og bestå alle nødvendige statslige eller nationale eksamener, såsom den medicinske licenseksamen.
 • Skab forventninger: Overvej hvilken type livsstil du ønsker i fremtiden, og hvilket løninterval der vil give denne livsstil. Tænk over, om du ønsker en familie, og hvilken form for balance mellem arbejde og privatliv, du gerne vil opnå.

Tips til succes i udforskningsfasen:

 • Udforsk mange forskellige karriereveje gennem shadowing, praktikophold, deltidsarbejde og frivilligt arbejde.
 • Tal med lærere og rådgivere om de kurser og uddannelser, der kræves for karrierer, der interesserer dig.
 • Brug dit karrierecenter på universitetet til at skabe forbindelser med arbejdsgivere.

2. Etablering

Typisk aldersgruppe: 25-35 år

Etableringsfasen omfatter din indledende jobsøgning, ansøgning om et job og accept af din første langsigtede stilling. Du vil sandsynligvis acceptere en entry-level eller mid-level stilling med forholdsvis mindre ansvar.

Læring, karriereudvikling og etablering af dit sted kendetegner denne fase. Realiteterne i dit job erstatter forventningerne fra udforskningsfasen. Du kan opleve, at usikkerhed og angst kommer ind på arbejdsmarkedet for første gang og møder mange nye situationer og mennesker. Men denne fase bringer også spænding til en ny fase i dit liv og forventning om fremtiden.

Dine hovedmål i etableringsfasen er:

 • Lære dit nye job
 • At få accept fra jævnaldrende
 • Udvikle og forbedre dine færdigheder

I løbet af denne tid kan du opleve dine første professionelle succeser og tilbageslag. Prøv at forblive positiv, når du står over for udfordrende feedback og flittig omkring kompetenceudvikling.

Tips til succes i etableringsfasen:

 • Udvikle og forbedre færdigheder gennem workshops og efteruddannelseskurser.
 • Find en mentor i dit fag, du kan bede om råd og vejledning.
 • Brug dine præstationsanmeldelser til at hjælpe med at lede din kompetenceudvikling ind på specifikke forbedringsområder.
 • Forfølge certificeringer eller licenser i din branche.

Læs mere: Hvornår skal du begynde at søge job

3. Midt i karrieren

Typisk aldersgruppe: 35-45 år

Denne fase kan være kendetegnet ved enten karrierestabilitet og progression eller en overgang til et nyt erhverv eller felt. Mange medarbejdere i denne fase når deres højeste produktivitetsniveauer og opretholder et sæt færdigheder, der er specifikt for deres rolle. Disse år vil demonstrere dit engagement i dit arbejde og styrke din position. Ved at forblive dedikeret til dit nuværende job, kan du modtage større ansvar og de deraf følgende belønninger og anerkendelse.

Du vil sandsynligvis forvente fremskridt på dit job, såsom en forfremmelse eller lønstigning. Hvis dette ikke sker, kan du vælge at revurdere din rolle. I denne fase kan du overveje at revurdere dine mål, interesser og færdigheder. Ligesom mange professionelle i midten af ​​karrieren kan du stå over for valget mellem at opnå større succes i din nuværende rolle eller at skifte til en ny stilling eller en helt ny karriere.

Derudover er balance mellem arbejde og privatliv ofte et problem i denne fase. Du kan møde udfordringerne ved at få succes i dit professionelle liv, mens du afsætter tid til familie og aktiviteter uden for arbejdet.

Tips til succes midt i karrieren:

 • Tal med din vejleder om muligheder for vækst og fremadrettet bevægelse.
 • Vurder din arbejdsglæde.
 • Søg interne stillinger, der giver en større udfordring og større ansvar.
 • Tal med dine jævnaldrende, og tjek jobtavler for ledige stillinger i andre virksomheder, der måske passer bedre til dine karriereønsker.

Relateret: Ni bedste karrierer at starte ved 40

4. Senkarriere

Typisk aldersgruppe: 45-55 år

Forudsat at du er kommet godt igennem midtkarrierefasen, kan den sene karriere være en mulighed for et mindre krævende arbejdsmiljø. I stedet for at lære eller opnå nye færdigheder, kan den sene medarbejder undervise andre og begynde at identificere og træne en efterfølger.

Du har måske færre muligheder for avancement, men du kan nyde opgaver som at vejlede yngre medarbejdere. Du vil sandsynligvis ikke have nogen jobændringer i løbet af denne fase, idet du stoler på dit omdømme og din gode status som sikkerhed for din stilling.

Du kan begynde at forestille dig, hvordan dit liv vil se ud efter pensionering og kan bruge mindre tid på at arbejde og mere tid på at gøre aktiviteter, du nyder uden for arbejdet.

Tips til succes i den sene karrierefase:

 • Udvikle interesser uden for arbejdet, såsom havearbejde, cykling eller fotografering.
 • Tilmeld dig en klub eller gruppe, f.eks. en alumniforening eller en borgergruppe.
 • Forbered dig på pensionering økonomisk ved at tale med personaleafdelingen og en finansiel rådgiver for at detaljere dine pensionsmål.
 • Overvej at tilbyde din ekspertise gennem et mentorprogram, tale ved en konference eller skrive en bog.

Læs mere: Sådan bliver du mentor

5. Afvisning

Typisk aldersgruppe: 55-65 år

Efter at have afsluttet en solid karriere og flere årtier i arbejdsstyrken er mange mennesker klar til at gå på pension i midten af ​​60'erne.

Efter pensioneringen kan du vælge at nyde pausen fra arbejdet ved at tilbringe mere tid med familie og venner og rejse. Du kan kanalisere dine færdigheder og viden til at genoplive tidligere hobbyer, udvikle nye interesser eller frivilligt arbejde.

Afhængigt af din økonomiske situation, livsstil og energiniveau, kan du også overveje at finde andre måder at tjene penge på, såsom:

 • Arbejder deltid
 • Rådgivning på freelance basis
 • At finde et andet fuldtidsjob

Tips til succes i nedgangsfasen:

 • Bliv skarp ved at engagere dit sind med aktiviteter såsom muligheder for livslang læring, maling og læsning.
 • Fortsæt med at socialisere ved at mødes med venner og familie regelmæssigt.
 • Del din viden gennem undervisning på et medborgerhus eller college.

Nikolai Matthiesen
Nikolai Matthiesen Mens hver karriere er anderledes, oplever mange mennesker en lignende professionel vej. Der er nogle almindelige karrierestadier i den gennemsnitlige medarbejders rejse. Begyndende med din oprindelige interesse for mulige karriereveje til pensionering, giver hver fase nye udfordringer og unikke vækstmuligheder. I denne artikel diskuterer vi de fem karrierestadier efter alder og tilbyder tips til at hjælpe dig med at få succes i hver.