Alt Du Behøver At Vide Om At Vælge Et Job Kontra En Karriere

Alt Du Behøver At Vide Om At Vælge Et Job Kontra En Karriere

Selvom udtrykkene nogle gange bruges i flæng, er der flere forskelle mellem job og karriere. Ved at lære forskellen kan du forstå, hvad du leder efter, og sætte mere effektive professionelle mål. I denne artikel udforsker vi forskellene mellem et job og en karriere, forklarer, hvad du bør overveje, når du beslutter dig for en karriere, og lister nogle måder, hvorpå du kan omdanne dit job til en karriere.

Hvad er et job?

Et job refererer til alle opgaver eller arbejde, du udfører for at tjene penge. Jobs kan være kortvarige, længerevarende, deltids- eller fuldtidsstillinger. Afhængig af rollen og branchen kan du blive kompenseret gennem timeløn, en fast sats eller en løn. Arbejdsgivere forventer, at deres ansatte effektivt udfører deres job og det ansvar, der er forbundet med dem, til gengæld for deres aftalte kompensation. Selvom der er nogle job, hvor du har brug for specifikke færdigheder eller uddannelse, kan det meste af den ekspertise, du har brug for, opnås gennem on-the-job træning.

Hvad er en karriere?

En karriere refererer til din overordnede professionelle rejse, som i høj grad er drevet af dine færdigheder, mål og passioner, som kan vare hele dit liv. For at nå dine professionelle mål skal du muligvis tilegne dig et vist niveau af træning eller uddannelse. Generelt set, når du forfølger en karriere, bliver du normalt i sidste ende kompenseret gennem en løn med fordele, herunder bonusser, pensioner, pensionsordninger og aktieoptioner.

I løbet af din karriere kan du have flere job hos forskellige virksomheder inden for en specifik branche. Efterhånden som du udvikler din karriere, vokser dine roller og ansvar.

Relateret: Guide: Sådan vælger du en karriere

Job vs. karriere: hvad er forskellene?

Selvom de er tæt forbundet, er der mange forskelle mellem job og karriere. Nogle af de største forskelle inkluderer:

Mål

Mens et job simpelthen kan være en måde at tjene penge på, omfatter en karriere al din uddannelse, erfaringer og job, der har til hensigt at udvikle dit ansvar eller din løn, så du kan nå et fremtidigt mål. Med andre ord, hvis du vælger job, der hænger sammen og kan gavne dine langsigtede professionelle mål, så bygger du din karriere. Hvis du derimod forfølger job uden en større plan eller slutmål, så mangler du endnu at starte din karriere.

Indvirkning

Da jobs normalt ikke er relaterede, vil de typer job, du har, påvirke dine fremtidige ansøgninger meget lidt. En karriere består på den anden side af en række forbundne jobs, der i høj grad påvirker fremtidige ansøgninger og de typer stillinger, du er berettiget til.

Prioriteter

Mens et job blot giver dig mulighed for at tjene de penge, du skal bruge til at dække dine ønsker og behov, lægger en karriere grundlaget for hele dit professionelle liv.

Netværk

Med et job er netværk mindre vigtigt, fordi branchen eller feltet kan ændre sig med hver mulighed. En karriere er afhængig af netværk, fordi du er omgivet af fagfolk med lignende mål, færdigheder og karrierer.

Udvikling

Når du bygger en karriere, starter du måske i entry-level-stillinger, hvor du tjener få penge, men efterhånden som du får mere erfaring og udvikler dine færdigheder over tid, tjener du flere penge og får mere ansvar.

Relateret: Hvad er forskellen mellem et job og en karriere?

Hvad skal du overveje, når du vælger en karriere

Når du beslutter dig for en karriere, der passer til dig, bør du tænke på ting som:

Din personlighed, færdigheder og værdier

Før du kan vælge en karriere, som du brænder for, skal du vurdere centrale detaljer om dig selv. Vurder de ting, du værdsætter mest, såsom at hjælpe andre eller have finansiel stabilitet, de bløde og tekniske færdigheder, du besidder, og din generelle personlighed. For at bestemme din personlighed kan det være nyttigt at tage en vurdering som Myers-Briggs-testen. Ved at bruge alle disse oplysninger kan du få en bedre idé om, hvad dine interesser, styrker og prioriteter er, hvilket alle kan hjælpe dig med at bestemme, hvilke typer karrierer der passer til dig.

Dine behov, ønsker og personlige mål

Du bør bruge lidt tid på at tænke over den løn og fordele, du har brug for, samt den livsstil, du ønsker. Du kan for eksempel overveje din evne eller vilje til at rejse på arbejde, eller om du har brug for en fleksibel tidsplan. Arbejdsmiljøet er også ofte en afgørende faktor, så tænk på ting som, hvis du:

  • Skal arbejde på afstand.
  • Er ude af stand til at arbejde i visse miljøer.
  • Er uinteresseret eller uvillig til at udføre bestemte opgaver.

Bortset fra dine kortsigtede behov og ønsker, skal du undersøge, hvilken slags liv du forestiller dig, at du har om fem, 10 eller 20 år, så du kan vælge en karriere, der stemmer overens med dine personlige langsigtede mål.

Jobkrav

Før du vælger en karriere, skal du forstå den nødvendige træning, uddannelse, certificeringer eller andre legitimationsoplysninger. Baseret på de nødvendige kvalifikationer kan du beslutte, om du er villig eller i stand til at forfølge bestemte karrierer, så du kan indsnævre din liste over passende muligheder.

Potentiale for vækst

For de fleste er potentialet for vækst i en karriere vigtigt, fordi det giver dig noget at arbejde hen imod. Hvis du gerne vil fortsætte med at udvikle dine færdigheder og tage mere ansvar, så tænk forbi jobbet og se længere i fremtiden for at finde ud af, om du har mulighed for at fremme din karriere.

Jobudsigt

Når du beslutter dig for en karriere, er det en god idé at analysere dens status på arbejdsmarkedet. Du kan evaluere jobbets overordnede vækst og potentielle ansættelsestendenser ved at lede efter nyhedshistorier eller andre kilder, der giver pålidelig indsigt i branchen eller stillingsbetegnelsen. Det er normalt en god idé at fokusere din opmærksomhed på karrierer, der har en stabil vækstrate.

Relateret: Valg af karrierevej i 9 trin

Sådan gør du dit job til en karriere

Du kan forvandle dit job til en karriere ved at følge disse enkle trin:

1. Udvid dine færdigheder og viden

Når du har identificeret den karrierevej, du gerne vil følge, bør du bestemme den erfaring og ekspertise, du har brug for for at nå dine professionelle mål. Du kan derefter udvikle dine kvalifikationer gennem formel uddannelse, onlinekurser eller træningsmuligheder.

2. Find en mentor

Det kan være en vidunderlig kilde til visdom, støtte og vejledning at få en mentor, der har en position på øverste niveau inden for dit ønskede felt. Find en velrespekteret fagmand og spørg dem høfligt, om de vil være villige til at rådgive dig professionelt.

3. Udvikl dit netværk

Deltagelse i sociale arrangementer, seminarer, konferencer og workshops kan give dig værdifuld træning, men det kan også være en fantastisk måde at skabe professionelle forbindelser. Efterhånden som du udvider dit netværk, kan du nyde et professionelt støttesystem, der kan give dig jobanbefalinger, råd og værdifulde læringsressourcer.

Dan Sommer
Dan Sommer Selvom udtrykkene nogle gange bruges i flæng, er der flere forskelle mellem job og karriere. Ved at lære forskellen kan du forstå, hvad du leder efter, og sætte mere effektive professionelle mål. I denne artikel udforsker vi forskellene mellem et job og en karriere, forklarer, hvad du bør overveje, når du beslutter dig for en karriere, og lister nogle måder, hvorpå du kan omdanne dit job til en karriere.