6 NLP-teknikker

På et konkurrencepræget arbejdsmarked er det vigtigt, at du promoverer dig selv godt. Dit CV og dine referencer kan være gode, men det er din præstation foran andre mennesker, der ofte gør forskellen. Psykologer har udviklet forskellige færdighedssæt for at hjælpe folk med at få succes i en-til-en situationer såsom interviews eller møder, og NLP er et af disse færdighedssæt. I denne artikel vil vi undersøge, hvad NLP-teknikker er, diskutere, hvorfor du bør bruge dem, og beskrive seks af de mest effektive teknikker.

Relateret: Sådan organiserer og leder du et effektivt forretningsmøde

Hvad er NLP-teknikker?

Neuro-lingvistisk programmering (NLP) teknikker er psykologiske værktøjer designet til at hjælpe folk med at ændre deres tankemønstre på en konstruktiv måde. De er baseret på ideen om, at din oplevelse af virkeligheden er filtreret af dine oplevelser, værdier, følelser og overbevisninger. Ved at forstå, hvordan du fortolker virkeligheden, kan du tage kontrol over dine opfattelser og ændre den måde, du ser og reagerer på mennesker og situationer.

Hvorfor skal du bruge NLP-teknikker?

NLP-teknikker kan give dig selvtillid og hjælpe dig med at projicere et positivt indtryk af dig selv. Du kan bruge disse teknikker til at skabe en følelse af forbindelse med den person, du taler til, og forbedre din evne til at være overbevisende. Disse færdigheder er vigtige i situationer som jobsamtaler eller diskussion af din arbejdsindsats med din leder.

De kan også hjælpe dig med at ændre din holdning til dit arbejde, hvilket giver dig et mere positivt syn eller mere tillid til dine evner. Du kan også bruge NLP-teknikker til at forbedre den måde, du forholder dig til dine kolleger på, og skabe et mere produktivt og behageligt arbejdsmiljø.

6 NLP teknikker

Her er seks NLP-teknikker, du kan bruge til at hjælpe dig med at håndtere interviews og andre interpersonelle situationer:

1. Forankring

Forankring er en teknik, hvormed du forbinder en følelse eller følelse med en fysisk handling. Når du først har skabt den association, når du har brug for at reproducere disse følelser eller den følelse, udfører du den tilknyttede handling. Du kan bruge forankring i situationer, hvor du for eksempel skal erstatte følelser af stress eller angst med et roligt, afslappet humør. En anden mulig anvendelse er at lette dit humør, hvis du føler dig trist eller deprimeret.

At skabe sammenhængen mellem en følelse eller følelse og en fysisk handling:

 • Beslut dig for hvilken følelse du ønsker at kunne gengive.
 • Vælg en handling, du vil bruge til at udløse den følelse. Det skal være noget, du gør mod dig selv, såsom at trække i en øreflip, klemme en finger eller røre ved dine knoer.
 • Tænk tilbage på en tid, hvor du havde den følelse, du gerne vil gengive. Det må være et tidspunkt, hvor du mærkede denne følelse meget stærkt. Hukommelsen skal være levende for at forankringen kan fungere.
 • Udfør handlingen på dig selv, når du begynder at mærke følelserne og stop, når følelsen begynder at aftage.
 • Gentag dette fem gange for at forankre handlingen med følelserne. Du kan øge intensiteten af ​​følelsen ved at bruge forskellige minder, der er lige stærke eller stærkere hver gang.

2. Dissociation

Dissociationsteknikken kan hjælpe dig med at håndtere negative følelser, der opstår i visse situationer. Det giver dig mulighed for at se objektivt på disse følelser og se situationen fra et følelsesløst, analytisk synspunkt. For eksempel, hvis interviews gør dig ængstelig, kan du bruge dissociation til at hjælpe dig med at adskille dine følelser af angst fra interviewmiljøet, så du kan føle dig mere afslappet.

For at praktisere dissociation:

 • Vælg en situation, der får dig til at have en negativ følelse.
 • Husk et tidspunkt, hvor du var i den situation.
 • Forestil dig, at du svæver ud af din krop og ser det minde på afstand, måske på en fjernsyns- eller biografskærm.
 • For at forstærke effekten kan du forestille dig, at du flyder ud af din løsrevne krop og ser hele scenen. Gentag dette, så den originale scene gradvist bliver mindre.

3. Reframing

Reframing er, hvor du tager en negativ situation og ændrer den måde, du ser på den på, så du kan se positive aspekter af den situation. Der er to former for reframing: indhold reframing og kontekst reframing. Content reframing er, hvor du ser på indholdet af situationen og forsøger at se det fra et andet perspektiv. For eksempel, hvis din leder reducerer dine timer på arbejdet, kan du i stedet for at fokusere på tab af tid og penge overveje, hvor meget tid du nu skal bruge sammen med familien eller til at søge et bedre job.

Kontekstreframing er, hvor du ser en potentielt negativ situation i en anden kontekst, der viser dens positive fordele. Dette hjælper dig med at se, hvordan noget, der virker negativt, kan være positivt under forskellige omstændigheder. For eksempel kan du have en tendens til kun at se de mulige problemer med tingene. I dine personlige forhold er det måske ikke en positiv ting. Men i forbindelse med fejlfinding af et problem eller test af produkter og ideer, kan denne egenskab være til stor gavn for en virksomhed.

4. Rapport

Rapport er en måde at skabe en forbindelse mellem dig og den person, du taler til. Brugt subtilt og dygtigt kan denne teknik hjælpe dig med at fremkalde positive følelser over for dig i en anden person. Du kan bruge rapport i en jobsamtale eller når du har en vanskelig samtale med din leder eller en kollega.

Ideen bag rapport, eller spejling, er, at folk naturligt har en tendens til at kunne lide mennesker, der ligner dem selv. For at bruge rapport skal du først være meget opmærksom på den måde, den anden person taler på. Læg mærke til den måde, de bevæger hovedet på, det kropssprog eller de bevægelser, de bruger, og sætninger, de synes at foretrække. Du bruger derefter de samme bevægelser, fagter og sætninger under samtalen. Hvis du er diskret med din spejling, kan du skabe et bånd mellem dig selv og den anden person, som kan hjælpe dem til at føle sig mere afslappet sammen med dig.

Relateret: Sådan består en jobsamtale

5. Mønsterafbrydelse

Mønsterafbrydelse kan bruges i en række forskellige situationer, såsom at bryde usunde vaner, deeskalere anspændte situationer eller fange nogens opmærksomhed på et salgsopkald. Teknikken er baseret på ideen om, at alt, hvad du gør sædvanligt, initieres af dit bevidste sind, men så tager dit ubevidste sind over for at fuldføre handlingerne. Hvis du afbryder dit ubevidste, mister det kontrollen og efterlader dig åben for forslag. Dette er det punkt, hvor du kan ændre mønsteret. Resultatet kan være så simpelt som at tvinge nogen til at være opmærksom på dig eller så dramatisk som at ændre din adfærd.

Sådan bruger du mønsterafbrydelse:

 • Observer et mønster, uanset om det er den måde, kunderne reagerer på din salgstale eller din vane, du gerne vil ændre.
 • Foretag en dramatisk ændring på et tidspunkt under den sædvanlige handling. For eksempel kan du stille et uventet spørgsmål til din kunde eller udføre en handling, der ikke er relateret til den adfærd, du forsøger at ændre.
 • Gentag dette hver gang du bemærker mønsteret.

Relateret: Bedste tidspunkter til koldt opkald: Sådan øger du din salgssuccesrate

6. Trosændring

Du kan bruge trosændringsteknikken til at hjælpe dig med at ændre en negativ, begrænsende tro til en positiv, styrkende tro. Begrænsende overbevisninger er overbevisninger, du måske har, som forhindrer dig i at gøre noget, du ellers gerne ville gøre. For eksempel kan du tro, at du aldrig vil lykkes med dit job. Denne tro kan holde dig tilbage fra at bede om forfremmelser eller frivilligt arbejde for projekter, der kan fremme din karriere.

Der er et par måder, hvorpå du kan prøve at ændre en begrænsende overbevisning. En måde er at udfordre de forudsætninger eller underliggende antagelser, du gør om den tro. Ved at bruge eksemplet ovenfor er en af ​​de antagelser, du gør, at du kender fremtiden, så du kan være sikker på, at du aldrig vil lykkes. Da du ved, at dette ikke er sandt, kan du bruge det faktum til at underminere din tillid til din begrænsende tro.

En anden metode involverer at bruge visualisering til at mindske kraften i din begrænsende tro og forstærke kraften i en positiv tro, du foretrækker at have:

 • Tænk først på en tro, du endnu ikke har, men som du gerne vil have, såsom "Jeg kan lykkes med mit job."
 • Dernæst skal du tænke på en tro, du med sikkerhed ved er sand, såsom "Min kaffe er våd."
 • Tænk derefter på en tro på, at du er ligeglad med, om den er sand eller falsk, måske noget du har læst eller hørt om i nyhederne.
 • Mediter over hver tro og forestil dig et billede, en lyd eller en følelse, der passer til hver enkelt. Vær opmærksom på billedets størrelse, lydstyrken eller intensiteten af ​​følelsen.
 • Forbind den overbevisning, du ønsker at fastholde, med billedet, lyden eller følelsen, der følger med en tro, som du er ligeglad med.
 • Flyt hurtigt denne tro til billedet, lyden eller følelsen, der følger med den tro, du ved er sand. Dette kan styrke din overbevisning om den tro, du ønsker at fastholde.

Peter Buhl
Peter Buhl På et konkurrencepræget arbejdsmarked er det vigtigt, at du promoverer dig selv godt. Dit CV og dine referencer kan være gode, men det er din præstation foran andre mennesker, der ofte gør forskellen. Psykologer har udviklet forskellige færdighedssæt for at hjælpe folk med at få succes i en-til-en situationer såsom interviews eller møder, og NLP er et af disse færdighedssæt. I denne artikel vil vi undersøge, hvad NLP-teknikker er, diskutere, hvorfor du bør bruge dem, og beskrive seks af de mest effektive teknikker.