10 Tips Til Essayskrivning

10 Tips Til Essayskrivning

Når du skriver et essay, er det vigtigt at dække dit emne effektivt og følge en bestemt struktur. At vide, hvordan man skriver et kvalitetsessay, kan hjælpe læserne med bedre at forstå dit emne og dit formål med at skrive. I denne artikel definerer vi et essay, forklarer nogle af typerne af essays og giver dig 10 tips til at hjælpe dig med at skrive et essay.

Relateret: 15 tips til at blive en bedre forfatter

Hvad er et essay?

Et essay refererer til et stykke skrift om et bestemt emne. Som forfatter til et essay giver du læserne din mening, ofte behandler du den ene side af et argument. Mens nogle essays tjener til at informere læserne om emnet, sigter andre mod at overtale læserne til at tro på dit synspunkt. Essays omfatter typisk en introduktion, krop og konklusion. Her er nogle af de forskellige typer essays:

  • Beskrivende essay: I et beskrivende essay giver du læserne en beskrivelse af noget såsom et sted, en person eller en oplevelse. Denne type essay har til formål at give læserne en detaljeret beskrivelse, som de kan bruge til at skabe et mentalt billede af dit emne.
  • Definitionsessay: Et definitionsessay forklarer et udtryk eller en idé. Du forklarer, hvad emnet betyder for at hjælpe læserne bedre med at forstå emnet generelt.
  • Argumenterende essay: Denne type essay giver dig mulighed for at undersøge et bestemt emne. Du indsamler og vurderer beviser, tager stilling til emnet og giver konkrete beviser til støtte for dine påstande.
  • Kritisk essay: Med dette essay analyserer og vurderer du en tekst. Du angiver ikke kun tekstens ideer, men du understøtter også de påstande, den fremsætter med beviser.
  • Personligt essay: Mange job og gymnasier kræver personlige essays fra deres ansøgere. Til et job forklarer et personligt essay, hvordan du opfylder jobbets krav, og hvad der gør dig til den bedste kandidat.

Relateret: Sådan skriver du et personligt essay

Tips til essayskrivning

Når det kommer til essays, er det vigtigt at forberede sig på skriveprocessen. Hvis du bruger mere tid på at forberede dig, kan det hjælpe dig med at skabe et mere gennemtænkt essay. Brug disse tips til at hjælpe dig med at skrive et overbevisende essay:

Vælg et interessant emne

Hvis du ikke får tildelt et emne på forhånd, så skriv et essay om et emne, du finder interessant eller spændende. Overvej dit liv og hvad der interesserer dig. Lav en liste over ting, du finder interessante, og vurder dine muligheder, før du vælger et essay-emne.

Når du vælger et emne, kan det hjælpe med at bestemme formålet med dit essay. For eksempel kan du skrive et essay for at overtale nogen om noget, du brænder for, eller skrive et essay for at informere dine læsere om et bestemt emneområde eller problem. Uanset hvad du vælger at skrive om, skal du sørge for, at du er interesseret i det nok til at skabe et overbevisende essay. Jo mere interessant du finder emnet eller jo mere passioneret du er omkring det, jo mere bliver du nødt til at skrive om det.

Lav en disposition eller et diagram

Før du skriver et essay, skal du organisere dine tanker. Skriv dine ideer ned og de forskellige pointer, du ønsker at komme med gennem dit essay. Dette giver dit essay en overordnet struktur. Sørg for at organisere dine tanker på en måde, der flyder og giver mening i overensstemmelse med dit essays emne.

Udover et online, kan du også lave et diagram for at hjælpe med flowet af dit essay. Når du opretter et diagram, skal du skrive dit emne ned og tegne et par linjer, der forgrener sig fra dette emne. Skriv derefter dine hovedideer ned på hver linje og tegn endnu flere streger og ideer ud af disse ideer. Begge disse metoder hjælper dig med at skabe forbindelser og links mellem forskellige emner eller ideer.

Forbedre dine grammatik-, stave- og tegnsætningsevner

For at skrive et godt essay har du brug for en solid forståelse af ikke kun det engelske sprog, men også korrekt grammatik, stavning og tegnsætning. Når det for eksempel kommer til grammatik, skal du sørge for at forstå verbum og emneoverenskomst og korrekt stedordbrug. Det hjælper også at bruge den aktive stemme frem for den passive stemme, når det er muligt, at vide, hvornår man skal bruge de rigtige tegnsætningsformer og vide, hvordan man staver de ord, du bruger. Jo større din stavning, grammatik og tegnsætning er, jo bedre kan dine læsere forstå dig, og jo mere professionelt vil dit essay være.

Brug det rigtige ordforråd

Udover at vide, hvordan man staver de ord, du bruger, skal du også forstå, hvad disse ord betyder. At bruge et ord korrekt sikrer, at dine læsere ved, hvad du prøver at sige.

Det er også vigtigt at undgå at bruge store ord til at lyde smart. Hvis du gør dette for ofte, får det til at virke som om du overkompenserer for dit forfatterskab. Hvis du ikke kender betydningen af ​​et ord, så slå det op for bedre at forstå det eller undgå det helt.

Vurder beviser kritisk

Når du argumenterer, så tag dig tid til at se dine beviser igennem. Vær både kritisk og grundig. Brug stærk forskning til at understøtte dit argument og din afhandling gennem hele dit essay.

Skriv en ordentlig konklusion

Skriv en konklusion, der binder alle dine tanker og forskning sammen. I stedet for at genindsætte dit speciale eller din introduktion, skal du hurtigt skitsere de beviser, du nævnte i dit essay, og forklare ikke kun, hvordan det hænger sammen med din afhandling, men også hvordan det beviser eller modbeviser hovedargumentet.

Vær specifik

Når du skriver et essay, skal du være så specifik som muligt. Brug detaljer til at give læserne en bedre forståelse af, hvad du prøver at sige. Sigt også efter kun at bruge relevant information og eksempler, som de relaterer til dit emne. Dette kan hjælpe dig med at fokusere på dit emne og gør det også nemmere for dine læsere at holde sig på sporet.

Overvej "hvordan"

Mens de fleste essays omhandler "hvad" og "hvorfor", kan besvarelsen af ​​"hvordan" hjælpe dig med at skrive et mere overbevisende essay. Hvis du for eksempel skriver om de sociale mediers indvirkning på nutidens samfund, i stedet for blot at forklare dets indvirkning, og hvorfor de har haft en sådan indflydelse, skal du tage dig tid til at tage fat på præcis, hvordan det havde en sådan indflydelse. Dette giver dig ikke kun mere at skrive om, men det hjælper dig også med at finpudse dit argument eller emne.

Læs korrektur på dit essay

Før du indsender eller afslutter dit essay, skal du tage dig tid til at læse det igennem et par gange. Se efter stave-, grammatik- og tegnsætningsfejl. Du bør også gennemgå den for overordnet læsbarhed og klarhed. Hvis du har tid, så gå væk fra dit essay og vend tilbage til det med en fornyet tankegang. Dette kan hjælpe dig med at identificere fejl lettere. Du kan også oprette flere udkast og fortsætte med at revidere dit essay, indtil du når en version, der tilfredsstiller dig.

Relateret: 27 korrekturlæsningstips, der vil forbedre dit CV

Øv dig i at skrive essays

Hvis tiden tillader det, så tag dig tid til at øve dig i at skrive. Overvej at skrive eksempler på essays om forskellige emner for at hjælpe dig med at føle dig mere sikker i din skrivning. Regelmæssig praksis kan hjælpe dig med at finpudse dit håndværk og hjælpe dig med at føle dig mere forberedt, når det er tid til at skrive et rigtigt essay.

Ulla Steffensen
Ulla Steffensen Når du skriver et essay, er det vigtigt at dække dit emne effektivt og følge en bestemt struktur. At vide, hvordan man skriver et kvalitetsessay, kan hjælpe læserne med bedre at forstå dit emne og dit formål med at skrive. I denne artikel definerer vi et essay, forklarer nogle af typerne af essays og giver dig 10 tips til at hjælpe dig med at skrive et essay.