Sådan Gennemfører Du En Jobsamtale

Vejledere og ledere er ofte ansvarlige for at interviewe til ledige stillinger i deres virksomheder. Selvom det er vigtigt at kende de rigtige spørgsmål at stille, når du interviewer, er der andre ting, du bør vide, før du gennemfører et interview.

I denne artikel vil vi diskutere, hvordan man forbereder sig til og gennemfører en samtale for effektivt at vælge den bedste kandidat.

Hvorfor gennemfører arbejdsgivere samtaler?

Arbejdsgivere interviewer, fordi de hjælper arbejdsgiveren med at få yderligere information om oplevelserne og karakteren af ​​de personer, som de mener passer godt til virksomheden baseret på CV'erne og ansøgningerne. Samtaler er et af de vigtigste trin i medarbejderudvælgelsesprocessen, fordi de hjælper dig med at afklare, hvor godt en potentiel kandidats kompetencer stemmer overens med din virksomheds behov.

Relateret:  Sådan udvikler du dine kernelederkompetencer

Forberedelse til at gennemføre et interview

Forberedelse til samtale kan være lige så vigtig for intervieweren, som forberedelse til samtale er for kandidaten. At tage skridt til at forberede dig inden interviewet vil hjælpe dig med at føle dig godt tilpas under interviewet og sikre, at du tager fat på vigtige emner og spørgsmål. Her er et par ting, du skal gøre for at forberede dig til at gennemføre et interview:

 1. Bestem, hvad du leder efter i en kandidat.
 2. Undersøg kandidaten.
 3. Forvent, at kandidaten også har undersøgt dig eller virksomheden.
 4. Kend de relevante spørgsmål at stille.

1 . Bestem, hvad du leder efter i en kandidat

Selvom jobbeskrivelsen sandsynligvis skitserer de væsentlige færdigheder, skal en kandidat have succes i rollen, men der er også yderligere faktorer at overveje for at sikre, at du vælger den bedste kandidat til stillingen og din virksomhed. Det er vigtigt at overveje, hvordan en kandidats personlige karakteristika vil påvirke din virksomheds kultur. At opretholde en positiv virksomhedskultur er vigtig, fordi det påvirker medarbejdertilfredshed, produktivitet og effektivitet. For eksempel, hvis en rolle kræver en masse interaktion med offentligheden, vil du måske ansætte en mere udadvendt kandidat. 

2 . Undersøg kandidaten

Du kan lave nogle indledende undersøgelser om kandidaten, så du vil være bedre forberedt til at gennemføre interviewet. Den første ting du skal gøre er at læse hele deres CV grundigt og indsamle de oplysninger, du mener er vigtigst for deres kvalifikationer til denne stilling. Du kan også kontakte de referencer, de har givet forud for samtalen. 

Endelig kan du bruge sociale medier-websteder til at se, hvilke oplysninger kandidaten deler offentligt, men hold et åbent sind om alt, hvad du ser, som ikke stemmer overens med din egen personlige overbevisning. En velkvalificeret kandidats personlige synspunkter bør ikke blive en faktor i at tilbyde dem stillingen, medmindre disse synspunkter er væsentlige for stillingen.

3 . Forvent, at kandidaten også har undersøgt dig eller virksomheden

Kandidaten vil sandsynligvis have lavet deres egen research om virksomheden og muligvis om dig for at hjælpe dem med at føle sig mere tilpas under samtalen. Udover de oplysninger, din virksomhed gav i det originale jobopslag, kan en kandidat have gennemgået virksomhedens hjemmeside og sider på sociale medier i udstrakt grad på udkig efter information, der vil hjælpe dem til at føle sig mere selvsikre under interviewet. Under interviewet bør det fremgå, hvem der har dedikeret tiden til at lave denne yderligere forskning.

4 . Kend de relevante spørgsmål at stille

Det er en god idé at forberede de spørgsmål, du vil stille under interviewet, inden du gennemfører det. Hvis du gør dette, kan du sikre dig, at dine spørgsmål dækker alle de emner, du ønsker at tage fat på, og det vil også give dig tid til at rådføre dig med din personaleafdeling, hvis du er usikker på, hvad du lovligt kan stille. Visse emner som race, religion, seksuel orientering, graviditet og antal børn, handicap, alder, genetisk information, statsborgerskab og civilstand er beskyttede klasser, som ikke bør diskuteres under et interview.

Sådan gennemfører du en samtale til en stilling

Følg disse trin for at gennemføre et interview, der tilskynder til en naturlig og ærlig samtale og hjælper dig med at finde den bedste kandidat til din stilling:

 1. Begynd med en venlig åbner.
 2. Fuldfør derefter introduktioner.
 3. Sæt forventninger til samtalen.
 4. Gør interviewet til en samtale.
 5. Indsaml vigtig information fra kandidatens svar.
 6. Diskuter dine personlige ledelsesfilosofier.
 7. Tillad kandidaten at stille spørgsmål.
 8. Diskuter de næste trin og afslut interviewet.

1 . Begynd med en venlig åbner

Start interviewet med et venligt og let åbningsemne, der vil hjælpe både dig og kandidaten til at føle sig mere afslappet og godt tilpas. Du kan for eksempel åbne samtalen ved at komme med en udtalelse om, hvilken hyggelig dag det er, eller at du håber, at kandidaten uden besvær kan finde kontoret. Brug af en let, venlig åbner kan sætte tonen for en mere naturlig samtale gennem resten af ​​interviewet.

2 . Fuldfør derefter introduktioner

Dit næste skridt er at præsentere dig selv og alle andre fra organisationen, som vil slutte sig til dig under interviewet. Lad kandidaten kende hver persons rolle i organisationen, og hvordan de forholder sig til den åbne stilling. Kandidaten vil højst sandsynligt svare med en kort introduktion om sig selv.

For eksempel: "Mit navn er Sarah Johnston, og jeg er supervisor på salgsgulvet. Vores salgsgulvchef, Nathaniel Gomez, vil også slutte sig til os under interviewet. Hvis du bliver valgt til denne stilling, vil du rapportere direkte til mig, men Nathaniel ønsker, at alle medarbejdere skal være komfortable med at løse deres behov eller bekymringer med ham."

Du kan også bruge dette trin til at introducere virksomheden. Ved at give kandidaterne en introduktion til virksomheden fastslår du, hvad virksomhedens værdier er, og hvad du forventer, at den rette kandidats fokus er i deres stilling. For eksempel: "Vi er en veletableret, familieejet virksomhed, der producerer et overlegent produkt i en branche, hvor vi konkurrerer med større, mere strukturerede virksomheder. Stillingen, vi ansætter til, er forfatter til socialt indhold. Vi forventer, at den rigtige kandidat er fokuseret på at formidle vores familieejede, kundefokuserede budskab til vores kunder."

3 . Sæt forventninger til samtalen

Etablering af dagsordenen og opstilling af forventninger til samtalen bør hjælpe kandidaten til at føle sig mere komfortabel og bedre forberedt på, hvordan samtalen vil forløbe. At gøre dette kan også hjælpe dig med både at holde dig på sporet og forhindre, at samtalen bliver irrelevant. For eksempel: "Det, vi gerne vil gøre, er at starte med at lære dig at kende, og hvad du kan tilbyde vores organisation i denne stilling. Derefter vil vi diskutere vores personlige filosofier, og hvad vi leder efter i et nyt teammedlem."

4 . Gør interviewet til en samtale

Når du bruger en samtaletone til frit at diskutere de emner, du ønsker at tage op under interviewet i stedet for blot at stille spørgsmål og vente på svar, etablerer du en stærkere forbindelse med den person, du interviewer. Denne tilgang kan hjælpe dig med at få mere indsigt i, hvem de er, og hvad der gør dem til en god kandidat. I stedet for at stille de standardspørgsmål, de fleste interviewere stiller, skal du bruge din samtale til at indsamle de samme oplysninger på en måde, der inviterer kandidaten til at svare ærligt i stedet for med et forberedt svar.

For eksempel, i stedet for at spørge "hvad var din mest udfordrende stilling og hvorfor?", formuler spørgsmålet som "Jeg har bemærket på dit CV, at du har erfaring med at arbejde som telefonsælger med kold opkald. Jeg kan forestille mig, hvor udfordrende det må have været.” Hvis du gør dette, opfordres kandidaten til enten at være enig eller uenig med dig og tilbyde yderligere oplysninger for at underbygge deres svar.

Relateret:  Nonverbal kommunikationsfærdigheder: Definition og eksempler

5 . Indsaml vigtig information fra kandidatens svar

Du kan formulere de fleste interviewspørgsmål på en måde, der får den kandidat, du interviewer, til at tro, at der ikke er ét specifikt forkert eller rigtigt svar, og opmuntre dem til at svare sandfærdigt. Ved at gøre dette er der større sandsynlighed for, at kandidaten giver dig mere information, som du kan bruge til at vurdere, hvor egnede de er til stillingen.

For eksempel kan opdagelse af, at en kandidat er autodidakt i Microsoft Excel, vise, at de har brug for yderligere uddannelse, hvis du tilbyder dem stillingen. Men den samme information kan også vise dig kandidatens evne til at tage initiativ til at lære nye færdigheder, som vil hjælpe dem med at nå deres mål.

Det vigtigste at opnå i løbet af spørgsmåls- og svarfasen af ​​et interview er at indsamle nok information til at afgøre, om interviewpersonen er rigtig til den stilling, du tilbyder. Dine spørgsmål skal hjælpe dig med at bestemme, hvordan kandidaten vil bruge deres erfaringer og færdigheder til at tilføje værdi til stillingen og din organisation.

6 . Diskuter dine personlige ledelsesfilosofier

Hvis interviewpersonens svar på dine spørgsmål får dig til at tro, at de passer godt til stillingen og din virksomheds kultur, så skal du også afgøre, om din virksomhed vil passe godt til virksomheden og dit team. Det er her, du vil diskutere din virksomheds værdier og din personlige ledelsestilgang for at afgøre, om de stemmer overens med det, kandidaten har brug for for at få succes.

For eksempel, hvis din ledelsesfilosofi er, at en fejl kun er en fejl, hvis de ikke lærer noget af den, så giver det at videregive den information til kandidaten dem et indblik i, hvordan du klarer dig. Det samme gør sig gældende for at diskutere emner som din personlige ledelsesstil, hvordan du og virksomheden har det med, at medarbejdere bidrager med nye ideer og forslag til, hvordan man kan forbedre afdelingen eller organisationen, og hvordan du ser ansvaret for deres rolle ændre sig.

Relateret:  10 almindelige ledelsesstile (med eksempler)

7 . Tillad kandidaten at stille spørgsmål

Det næste trin i interviewprocessen er at give kandidaten mulighed for at stille spørgsmål, de har tilbage om stillingen eller virksomheden. Typiske spørgsmål en kandidat kan stille er, hvilke muligheder der er for karrierefremgang, hvad virksomhedens dresscode er, hvordan virksomhedskulturen er, om stillingen vil kræve overarbejde, afklaringsspørgsmål om noget du diskuterede tidligere i samtalen og hvornår du forventer at beslutte.

8 . Diskuter de næste trin og afslut interviewet

For at afslutte interviewet skal du sætte forventninger til de næste skridt, kandidaten skal forvente. For eksempel, hvis kandidaten skal vende tilbage til en anden samtale, så lad dem vide, at der er behov for en anden samtale, og du vil kontakte dem inden for de næste par dage for at planlægge den samtale. Hvis du føler, at interviewpersonen er en stærk kandidat, men du stadig har flere samtaler at gennemføre, så lad dem vide, hvornår og hvordan de skal forvente at høre tilbage fra dig.

For eksempel, "det ser ud til, at du ville passe godt til denne stilling. Vi har et par flere samtaler planlagt i denne uge og vil derefter afslutte vores anmeldelsesproces i begyndelsen af ​​næste uge. Vi forventer at vende tilbage til dig næste onsdag via telefon eller e-mail for at fortælle dig, om du er blevet valgt til denne stilling."

Hvis du ved slutningen af ​​samtalen, at du ikke vil tilbyde kandidaten stillingen, så lad dem vide det, så de kan fortsætte med at forfølge muligheder, der passer bedre til dem. Du kan for eksempel sige ”mange tak for din interesse og tid i dag. Vi har virkelig brug for en person med mere direkte erfaring med sociale medier til denne stilling, men i betragtning af din regnskabshistorik vil vi være sikre på at opbevare dine oplysninger, hvis en stilling bliver ledig i den afdeling."

Uanset hvilken beslutning du har truffet i interviewet, og hvad de næste skridt vil være, er det vigtigt at takke kandidaten for deres tid og fortælle dem, at det var en fornøjelse at møde dem. Stå, ryst hånden og gå kandidaten hen til døren, mens du gentager din planlagte tidslinje for de næste trin.

Gunner Callesen
Gunner Callesen Vejledere og ledere er ofte ansvarlige for at interviewe til ledige stillinger i deres virksomheder. Selvom det er vigtigt at kende de rigtige spørgsmål at stille, når du interviewer, er der andre ting, du bør vide, før du gennemfører et interview.