Hvad Er Det At Få øjenkontakt?

Øjenkontakt er et væsentligt aspekt af at kommunikere effektivt med en ansættelseschef. Vedligeholdelse af øjenkontakt hjælper dig med at koncentrere dig og engagere dig i intervieweren. Det beløb, du engagerer dig med ansættelseschefen, har betydning for deres beslutning om at ansætte dig til en stilling.

I denne artikel taler vi om, hvorfor det er vigtigt at få øjenkontakt, hvornår det er vigtigt at få øjenkontakt, hvordan man får og vedligeholder øjenkontakt og tips til at få øjenkontakt under et interview.

Læs mere: Sådan forbedrer du din øjenkontakt

Hvorfor er øjenkontakt vigtigt?

Øjenkontakt er, når du og en anden person ser hinanden i øjnene.

Her er grundene til, at øjenkontakt er vigtig for interview med en ansættelseschef:

 • Fremhæver din interesse for stillingen
 • Angiver, at du er en god lytter
 • Viser din respekt for intervieweren
 • Demonstrerer din selvtillid

Fremhæver din interesse for stillingen

En interviewer vil måske bemærke, om du er interesseret i jobbet, hvis du giver dem ordentlig øjenkontakt sammen med at holde din kropsholdning lige og bruge dine hænder i dine svar. En interviewer kan se dine øjne udvide sig, når du får øjenkontakt med dem. Dette indikerer for intervieweren, at du er begejstret for at arbejde i denne rolle, og du ønsker at uddybe dine færdigheder og arbejdserfaring mere.

Angiver, at du er en god lytter

At få øjenkontakt viser, at du lytter til intervieweren. En interviewer ønsker at sikre, at du bevarer øjenkontakt, så du forstår, hvad de siger. At holde øjenkontakt hjælper dig med at opbygge tillid til intervieweren, fordi det giver dem følelsen af, at du har til hensigt at besvare deres spørgsmål korrekt.

Viser din respekt for intervieweren

Vedligeholdelse af øjenkontakt viser din respekt for intervieweren. Respekt viser, at du behandler dem som en ligeværdig modpart, og du giver dem din udelte opmærksomhed. Arbejdsgivere ønsker at ansætte medarbejdere, der har gensidig respekt for deres ledere, så de kan arbejde godt sammen om at løse opgaver, der når virksomhedens mål.

Demonstrerer din selvtillid

Direkte øjenkontakt afslører din selvtillid, og det formidler budskabet om, at du er parat til at stille og besvare spørgsmål om den stilling, du interviewer til. At være forberedt giver dig følelsen af ​​kontrol og øger sandsynligheden for at bevare roen uanset de stillede spørgsmål. At skabe øjenkontakt under hele samtalen fortæller intervieweren, at du er sikker på at holde en samtale, selvom de diskuterer potentielle bekymringer relateret til dine færdigheder og erfaring.

Læs mere: 21 Jobsamtaletips: Sådan gør du et godt indtryk

Lejligheder, hvor det er vigtigt at få øjenkontakt

Her er et par lejligheder, hvor du skal fokusere på øjenkontakt:

 • Netværksarrangementer
 • Oplysende interviews
 • Præsentationer
 • En-til-en møder med din leder

Netværksarrangementer

Netværksarrangementer giver dig mulighed for at tale med fagfolk om din erfaring og ledige jobstillinger i deres virksomhed. At holde øjenkontakt med arbejdsgivere giver dem en opfattelse af, at du forbinder med dem og ønsker at høre mere information fra dem. Sørg for, at du forsøger at skabe et bånd og dele følelser for at tiltrække meddelelse fra arbejdsgivere.

Oplysende interviews

Informationssamtaler giver dig mulighed for at stille spørgsmål vedrørende medarbejdernes arbejdserfaring. Du skal give mere øjenkontakt under informative interviews for at signalere til intervieweren, at du er interesseret i deres vejledning. Din interesse for deres råd kan få dem til at hjælpe dig med din karrierevej og henvise dig til kontakter, der kan hjælpe dig.

Præsentationer

Du skal have øjenkontakt, når du holder præsentationer til dine kolleger eller kunder. Konsekvent øjenkontakt kan få mere respekt fra kundeemnet og overbevise dem om at arbejde sammen med dig på trods af præsentationens resultat. Overbevisende udsigter til at arbejde med din virksomhed fører til øget salg og overskud, som de kan bruge på lønstigninger til nuværende medarbejdere og ansættelse af nye medarbejdere.

En-til-en møder med din leder

Din leder kan planlægge et en-til-en møde med dig for at diskutere din præstation. At give ordentlig øjenkontakt kan opbygge tillid mellem dig og din leder, og det kan føre til, at de tror på dig til at udføre et vigtigt projekt eller forbedre din præstation i din nuværende rolle.

Hvordan man laver og bevarer øjenkontakt

Her er trin til at hjælpe dig med at skabe og bevare øjenkontakt:

 1. Anvend 50/70-reglen.
 2. Hold øjenkontakt i fire eller fem sekunders intervaller.
 3. Se på en anden del af ansigtet.
 4. Øv dig i enhver situation.

1. Anvend 50/70-reglen

50/70-reglen giver dig en model, der hjælper dig med at balancere mængden af ​​øjenkontakt, du bruger, når du taler med en interviewer. Det forklarer, at du skal have øjenkontakt 50 % af tiden, når du taler, og 70 % af tiden, når du lytter. Øv denne regel for at give dig en bedre chance for at efterlade et positivt indtryk på intervieweren, når du har fuldført den.

2. Hold øjenkontakt med fire eller fem sekunders intervaller

Hold øjenkontakt i fire til fem sekunder, så du kan afsløre, at du er opmærksom på ansættelseschefen. Brug de fire til fem sekunder til at identificere farven på deres øjne, før du bryder øjenkontakten og adresserer kommentarer fra intervieweren. Du kan hurtigt kigge væk fra deres ansigt, før du giver dem øjenkontakt igen for at forblive engageret med intervieweren.

3. Se på en anden del af ansigtet

Se på en interviewers næse, hage eller mund, hvis du har brug for at bryde øjenkontakten. Du kan bruge denne metode, hvis du ønsker at forbedre din øjenkontakt før et interview. Forestil dig interviewerens ansigt som den omvendte trekant for at forbinde deres øjne og mund. Skift hvilken del af deres ansigt, du ser på, for at holde din opmærksomhed på interviewerens ansigt. Denne metode hjælper dig med at anvende 50/70-reglen og giver intervieweren indtryk af, at du stadig er engageret i samtalen.

4. Øv dig i enhver situation

Tal med en ven eller en mentor for at se, om de kan hjælpe dig med at øve dig i at få øjenkontakt. Hvis du forbereder dig til en jobsamtale, så inkorporer øjenkontakt i de svar, du giver. Din ven eller mentor bør holde dig ansvarlig for, hvor længe du får øjenkontakt, når du præsenterer svar på interviewspørgsmål.

Bed dem om feedback, så du kan tage dig tid til at øve dig på egen hånd. Start med at gå til offentlige steder som supermarkedet eller en tøjbutik for at øve dig i at få øjenkontakt med en kasserer eller kunder.

Læs mere: 13 tips til et vellykket interview

Tips til at få øjenkontakt under et interview

Her er tips til at få øjenkontakt med en interviewer:

 • Begynd at få øjenkontakt under dit håndtryk. Få øjenkontakt, når du giver dit håndtryk for at sætte en positiv tone, før du besvarer spørgsmål relateret til din oplevelse. Et stærkt håndtryk gør et stærkt første indtryk på intervieweren, fordi du viser din selvtillid. Den tillid, du viser, kommunikerer din tro på at udføre rollens pligter.

 • Fordel mængden af ​​øjenkontakt givet til flere interviewere. Hvis du taler med flere interviewere, skal du dele mængden af ​​øjenkontakt, du giver, så de føler sig lige inkluderet i samtalen. Øv med to personer for at få mere erfaring med at lede øjenkontakt med hver person.

 • Tag noter om vigtige punkter. Skriv noter om hovedpunkterne med ansættelseslederen under dit interview. Du kan bryde fra øjenkontakt for at vise din vilje til at absorbere information og henvise tilbage til deres punkter som reference. Arbejdsgiveren kan se denne gestus som din forpligtelse til at forstå jobansvaret for at hjælpe dig med at trives, hvis du ansætter til stillingen.

Felix Schou
Felix Schou Øjenkontakt er et væsentligt aspekt af at kommunikere effektivt med en ansættelseschef. Vedligeholdelse af øjenkontakt hjælper dig med at koncentrere dig og engagere dig i intervieweren. Det beløb, du engagerer dig med ansættelseschefen, har betydning for deres beslutning om at ansætte dig til en stilling.