11 Tips Til Kontrol Af Referencer: Med Prøvespørgsmål

Kontrol af referencer er en vigtig del af ansættelsesprocessen. Det giver dig mulighed for at verificere fakta om en kandidat, som du stærkt overvejer, samtidig med at du lærer mere om dem fra en person i et professionelt miljø. Forberedelse til dit møde med en kandidats referencer kan hjælpe med at sikre, at du stiller de mest informative spørgsmål. I denne artikel diskuterer vi vigtigheden af ​​at tjekke referencer, samt tips, som du kan bruge til at forberede dig til et kommende referencetjek.

Hvorfor er det vigtigt at tjekke referencer?

Kontrol af referencer betragtes nogle gange som en formalitet. Men fordi det giver dig chancen for at lære mere om en kandidats faglige erfaring og færdigheder, kan det hjælpe dig med at bekræfte, at du har valgt den rigtige kandidat til stillingen.

At vælge de rigtige kandidater fra begyndelsen kan hjælpe dig med at udfylde behovene i en ledig stilling. Ved at sikre en god pasform, både for virksomheden og medarbejderen, kan du også reducere fastholdelsesprocenterne, hvilket kan være dyrt og tidskrævende for en virksomhed. Referencetjekket er ofte det sidste trin i ansættelsesprocessen, så det kan være nyttigt at forberede dine spørgsmål på en måde, der hjælper dig med at afgøre, om de passer godt. Det kan også hjælpe dig med at indsnævre dine muligheder, og hjælpe dig med at vælge den medarbejder, der passer bedst i den åbne stilling.

Relateret: Referencebreve vs. anbefalingsbreve

11 Tips til kontrol af referencer

For at få mest muligt ud af din referenceaftale, er det bedst at forberede sig på det på forhånd. Du må kun få ét møde med hver reference. Her er et par tips, som du kan bruge, når du tjekker referencer:

 1. Fortæl kandidaten, at du vil tjekke deres referencer: Det er altid en god idé at lade kandidaterne vide, at du har til hensigt at ringe til deres referencer. At informere dem tidligt sikrer, at de giver sandfærdige svar under interviewet.
 2. Planlæg en aftale med referencen: Ved at planlægge en aftale med referencen på forhånd sikrer du, at de har tilstrækkelig tid til at tale med dig. De er også mere tilbøjelige til at være i et roligt miljø, hvor de virkelig kan fokusere på dine spørgsmål. Hvis du ikke planlægger en tid til at tale, kan de have for travlt, når du ringer til at gå i detaljer om kandidaten.
 3. Giv baggrund for, hvorfor du ringer: Fortæl altid referencen, hvorfor du ringer, hvilken virksomhed du arbejder for og den stilling, kandidaten søger. Dette kan give dig åben feedback om, hvordan referencen mener, at kandidaten vil passe ind i virksomheden, eller hvordan de vil tilpasse sig den specifikke stilling.
 4. Bekræft oplysningerne i begyndelsen af ​​opkaldet: Få formaliteterne af vejen tidligt. Ved at bekræfte oplysninger som, ansættelsesdatoer og stillinger, i begyndelsen af ​​opkaldet, kan du gå videre til andre spørgsmål hurtigere.
 5. Forbered spørgsmål før tid: Forbered dine spørgsmål i god tid, så du ved, hvor meget tid du har brug for, og så du ikke går glip af vigtige punkter. Det kan også være nyttigt at overveje de specifikke pligter i den rolle, som personen søger. Tal med den afdeling, de vil arbejde i, for at lære de vigtigste aspekter af jobbet fra deres potentielle leder.
 6. Brug åbne spørgsmål: Åbne spørgsmål beder referencen om at give flere oplysninger. Lukkede spørgsmål har en tendens til at føre til 'ja' eller 'nej'-svar, som kan efterlade dig med flere spørgsmål om en kandidats evner.
 7. Stil spørgsmål, der er specifikt relateret til rollen: Ved at stille dine spørgsmål til at omfatte specifikke krav eller nødvendige færdigheder i stillingen, kan du lære mere om, hvordan de vil klare sig i den specifikke stilling. Ellers kan du få oplysninger om kandidaten, som ikke er helt relevante for det arbejde, de skal udføre.
 8. Brug kandidatens svar: At tage notater, når du interviewer, kan hjælpe dig med at komme med nyttige spørgsmål, du kan stille, når du tjekker referencer. Hvis en kandidat diskuterer en specifik oplevelse, mens han arbejder på et projekt, kan du bruge dette til at lære mere om dem, når du taler med deres arbejdsgiver.
 9. Optag dine telefonopkald: Optagelse af dine referenceopkald giver dig mulighed for at vende tilbage til dem senere for at gennemgå de vigtigste punkter, du måske er gået glip af. Sørg dog for altid at anmode om tilladelse og give dem besked før optagelse.
 10. Anmodning om at tale med kandidatens direkte vejleder eller leder: Mange referencemøder tages af personalechefen. Selvom de kan verificere ansættelsesdatoer og stillinger, er de måske ikke så vidende, når det kommer til kandidatens færdigheder eller arbejdserfaringer.
 11. Stil en række spørgsmål: Selvom det er vigtigt at verificere oplysninger og bestemme en kandidats evne til at udføre et job, er det også nyttigt at stille en række spørgsmål, der vil hjælpe dig med at vurdere, hvor godt de vil passe ind i virksomhedens kultur.

Relateret: Sådan forbereder du dig til en uformel samtale

Eksempelspørgsmål at stille referencer

De specifikke spørgsmål, som du stiller en reference, kan variere afhængigt af den ledige stilling og kandidatens kvalifikationer. Her er et par spørgsmål, som du kan stille referencer for at lære mere om en kandidat:

Kan du verificere den ansættelse, stillingsbetegnelse og ansvar, som kandidaten havde, mens du arbejdede med dig?

Dette spørgsmål verificerer vigtige detaljer, såsom hvornår kandidaten arbejdede for virksomheden og hvor længe. Dette giver dig mulighed for at sammenligne oplysningerne givet på CV'et og under interviewet med kandidatens faktiske historie.

Relateret: Hvad er et ansættelsesbekræftelsesbrev? (Med eksempler og skabeloner)

I hvilken egenskab arbejdede du med ansøgeren?

Det kan også være nyttigt at lære, hvilken type arbejdsforhold referencetjekket havde med ansøgeren. Nogle ansøgere kan angive kolleger eller en vejleder som deres reference, hvilket kan påvirke den type spørgsmål, du stiller.

Relateret: Referencekontrolspørgsmål: Hvad kan du forvente

Kandidaten fortæller mig, at han var en topspiller på dit hold. Hvad ville du sige var hans topkompetencer eller bidrag til stillingen?

Dette spørgsmål giver dig mere indsigt i en ansøgers teamwork færdigheder, såvel som deres styrker. Det giver også referencen mulighed for at tilbyde deres egne detaljer eller måling af deres ydeevne.

Ville du genansætte kandidaten, hvis du havde muligheden? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Dette spørgsmål kan give dig indsigt i de vilkår, som kandidaten forlod stillingen. Du kan lære meget om en kandidat, når du diskuterer deres sandsynlighed for at vende tilbage til en tidligere arbejdsgiver.

Vi overvejer denne kandidat til en stilling inden for salg. Vil du anbefale dem til denne type stilling?

Dette giver dig mere dybdegående information om en kandidats evne til at udføre et specifikt job. Det trækker også på anbefaling fra en tidligere arbejdsgiver, som måske er mere fortrolig med kandidatens salgsfærdigheder.

Er der andre, som du vil foreslå, at jeg taler med angående ansøgerens tid i virksomheden?

Ansøgere vil sandsynligvis skrive referencer ned, som vil give dem de bedste anmeldelser. Tjek med referencerne, om de mener, at du bør tale med andre, som kandidaten kunne have arbejdet professionelt med, før du tilbyder dem stillingen.

Hvad er kandidatens styrker og svagheder?

Det kan være nyttigt at sammenligne kandidatens anførte styrker og svagheder givet under samtalen med dem, der er anført af deres tidligere arbejdsgiver. Dette kan hjælpe dig med at måle, hvor indsigtsfuld kandidaten er, når det kommer til deres egne færdigheder.

Er der andet, jeg bør vide om ansøgeren, før jeg træffer min ansættelsesbeslutning?

Hvis du er tidsbegrænset, kommer du muligvis ikke til alle de spørgsmål, du har. Dette giver referencerne mulighed for at dele andre detaljer eller bekymringer, de måtte have om kandidaten.

Christian Pedersen
Christian Pedersen Kontrol af referencer er en vigtig del af ansættelsesprocessen. Det giver dig mulighed for at verificere fakta om en kandidat, som du stærkt overvejer, samtidig med at du lærer mere om dem fra en person i et professionelt miljø. Forberedelse til dit møde med en kandidats referencer kan hjælpe med at sikre, at du stiller de mest informative spørgsmål. I denne artikel diskuterer vi vigtigheden af at tjekke referencer, samt tips, som du kan bruge til at forberede dig til et kommende referencetjek.