Sådan Får Du En Fratrædelsespakke, Når Du Siger Op

Sådan Får Du En Fratrædelsespakke, Når Du Siger Op

Medarbejdere forlader jobbet af forskellige årsager. Nogle medarbejdere nød deres tid i virksomheden, men vil gerne forfølge andre muligheder. Mange af disse medarbejdere forlader deres virksomhed på gode vilkår, og virksomheden kan give medarbejderen en kompensationspakke. I denne artikel kommer vi ind på, hvad en fratrædelsesordning er, og hvordan du får en fratrædelsesordning, når du siger dit job op.

Relateret: Sådan afslutter du et job på den rigtige måde

Hvad er en fratrædelsesordning?

En fratrædelsesordning er et tilbud, som en arbejdsgiver giver til en medarbejder, der forlader virksomheden. Arbejdsgivere giver dem ofte til medarbejdere, der forlader virksomheden uden grund relateret til medarbejderens præstationer, såsom fyringer eller strukturelle ændringer i virksomheden. Nogle medarbejdere modtager kompensationspakker, når de vælger at forlade en virksomhed for at forfølge muligheder.

Fratrædelsesordninger kan omfatte en række forskellige former for kompensation. Forskellige stater kan have specifikke lovkrav til, hvad en virksomhed skal betale en medarbejder, der forlader virksomheden, såsom at betale medarbejdere for deres uudnyttede ferietid. Det er dog vigtigt for virksomheder at være så konsekvente som muligt med de kompensationspakker, de giver medarbejderne. Disse pakker kan omfatte:

 • Fratrædelsesgodtgørelse
 • Medicinske fordele, såsom sygeforsikring og tandlægeforsikring
 • PTO eller feriepenge
 • Outplacement assistance
 • Aktieoptioner eller begrænsede aktieenheder

Fratrædelsesordninger omfatter separationsaftaler. En separationsaftale er en juridisk bindende aftale mellem lønmodtager og arbejdsgiver. Formålet med aftalen er at fastlægge de lovkrav, en medarbejder skal opfylde for at modtage kompensationen og tilbyde gensidig beskyttelse for medarbejder og arbejdsgiver. Denne aftale kan omfatte:

 • En generel ansvarsfritagelse
 • En aftale om referencer
 • En ikke-nedsættende klausul
 • En ikke-opfordringsklausul
 • En konkurrenceklausul
 • En fortrolighedsaftale
 • Tvistbilæggelsesbestemmelser
 • En aftale om virksomhedens ejendom
 • Overgangsaftaler
 • En ansvarsfraskrivelse og aftale om advokatomkostninger
 • En samarbejdsklausul

Læs mere: Guide til fratrædelsesaftaler (med skabelon og eksempel)

Sådan får du en fratrædelsesordning, når du siger et job op

Her er nogle trin, du skal følge for, hvordan du forhandler en fratrædelsespakke, når du siger et job op:

1. Læs din medarbejderhåndbog

Gennemgå medarbejderhåndbogen, som din virksomhed gav dig, da du blev ansat. Det kan være en fysisk bog eller digital fil. Din håndbog indeholder sandsynligvis oplysninger om:

 • Kompensation
 • Fordele
 • Regler
 • Procedurer
 • Medarbejdernes rettigheder

Kig efter oplysninger om medarbejderafgangsprocessen. Mange virksomheder medtager deres politik for, hvordan og hvornår en medarbejder skal give deres besked om at forlade virksomheden, såsom en skriftlig meddelelse til deres nærmeste leder to uger før deres sidste dag. Dette afsnit kan også skitsere, hvad arbejdsgiveren kan give dig, når du forlader, såsom om de vil kompensere dig for uudnyttet fri.

2. Afgør, om din virksomhed har en standard fratrædelsesgodtgørelse

Afgør, om din virksomhed har en standard fratrædelsespakke, de giver til alle medarbejdere, der vælger at forlade virksomheden. Mange virksomheder tilbyder en eller anden form for pakke til medarbejderne, og det er vigtigt, at deres pakke er konsistent for alle medarbejdere. Nogle arbejdsgivere beskriver dog ikke eksplicit, hvad pakken er. Dette kan give dig flere muligheder for at forhandle vilkårene for din fratrædelsesordning.

Relateret: Sådan beder du om en fratrædelsespakke (med ofte stillede spørgsmål)

3. Tal med tidligere kolleger

Kontakt tidligere kolleger, som også forlod virksomheden frivilligt. Overvej at nå ud til dem, der havde samme ansvar, præstationer og embedsperiode som dig. Spørg dem om, hvad de har modtaget fra virksomheden, og hvordan forhandlingsprocessen fungerede for dem. Selvom du måske ikke modtager den samme pakke, som de gjorde, forsøger de fleste virksomheder at være retfærdige og konsekvente med, hvad de inkluderer i fratrædelsesordninger for medarbejderne.

4. Tænk over, hvordan du ønsker at blive betalt

Overvej, hvordan du gerne vil have kompensation, og forbered dig på at forhandle om, hvad du ønsker. Tænk over dine behov, og hvad der vil hjælpe dig med at få succes, når du går over i dit næste job. Det kan for eksempel være, at du foretrækker at modtage en kontant sum eller udvidet forsikringsdækning. Hvad du modtager fra din arbejdsgiver kan afhænge af faktorer som:

 • Hvor længe har du været i virksomheden
 • Virksomhedens størrelse
 • Din stilling i virksomheden
 • Din rang i virksomheden

Mange virksomheder betaler ansatte for uudnyttede feriedage eller betalt fri. Nogle stater kræver, at virksomheder betaler ansatte for denne tid, fordi de betragter det som en optjent fordel, men det er ikke altid nødvendigt. En virksomhed kan betale dette som et engangsbeløb kontant eller betale det som en forlængelse af din løn.

Du kan have andre muligheder for kompensation at anmode din arbejdsgiver om. Overvej at bede din virksomhed om at forlænge din sygeforsikring med et par måneder og fortsætte med at betale regningen. Dette kan forhindre et hul i din sygeforsikringsdækning og give dig den pleje, du har brug for i en potentiel venteperiode på dit nye job.

5. Overvej at tale med en juridisk professionel

Overvej at søge råd hos en advokat. Bed dem om at gennemgå din fratrædelsespakke, før du begynder forhandlingerne, og før du underskriver aftalen. Dette kan være med til at sikre, at du modtager en rimelig fratrædelsesordning og give dig indsigt i de juridiske parametre i din aftale.

6. Forbered dig på din exitsamtale

Forbered dig på at gennemføre din exitsamtale og spørg om din fratrædelsespakke. Gennemgå eventuelle noter fra din medarbejderhåndbog, og saml alle dokumenter, du har om, hvordan din virksomhed kompenserer dig. Forbered en liste over dine præstationer og bidrag til virksomhedens succes til at udnytte i dine forhandlinger.

Relateret: Exit Interview Gør og lad være

7. Gør det godt i dit exit-interview

Gå til din exitsamtale som en mulighed for at udtrykke din taknemmelighed for din tid med virksomheden og skabe et godt varigt indtryk. Lav en høflig samtale, og del detaljer om dine oplevelser med virksomheden. Fokuser på dine styrker, fremhæv det, du lærte, mens du arbejdede i virksomheden, og lyt til enhver feedback, de giver. Spørg om at holde kontakten for potentielt at bruge dine ledere som referencer i fremtiden, og anmod om papirkopier af dine tidligere medarbejderanmeldelser.

Det er vigtigt at forblive fokuseret på formålet med dit exit-interview og forsøge at bevare kontrollen over dine følelser. Vær sikker på dine anmodninger. Spørg din arbejdsgiver om, hvad du gerne vil have i din fratrædelsespakke, og brug dine præstationer til at understøtte dine anmodninger.

8. Forbered dig på flere samtaler

Vær forberedt på at diskutere din fratrædelsespakke flere gange. Du kan endda diskutere din fratrædelsespakke med flere personer. Forbered dig på at forhandle vilkårene i din separationsaftale og kompensationspakke. Det er også vigtigt at være realistisk med hensyn til, hvad du beder om, og at huske, at du måske skal gå på kompromis med det, du ønsker og modtager.

Olaf Johannessen
Olaf Johannessen Medarbejdere forlader jobbet af forskellige årsager. Nogle medarbejdere nød deres tid i virksomheden, men vil gerne forfølge andre muligheder. Mange af disse medarbejdere forlader deres virksomhed på gode vilkår, og virksomheden kan give medarbejderen en kompensationspakke. I denne artikel kommer vi ind på, hvad en fratrædelsesordning er, og hvordan du får en fratrædelsesordning, når du siger dit job op.