Hvad Er En Konkurrencedygtig Løn?

En af de vigtigste faktorer, en ansøger overvejer, når han søger job, er lønnen. Nogle virksomheder skriver dog kun "konkurrencedygtig løn" i deres jobopslag, hvilket kan være forvirrende. At forstå betydningen af ​​en konkurrencedygtig løn kan hjælpe dig med at forhandle højere lønninger, før du accepterer et job. I denne artikel forklarer vi, hvad en konkurrencedygtig løn er, og hvordan man forhandler løntilbud.

Hvad er en konkurrencedygtig løn?

En konkurrencedygtig løn refererer til den almindelige løn, en medarbejder modtager fra et job, der kan sammenlignes med det beløb, andre mennesker modtager fra lignende virksomheder med samme stillingsbetegnelse. Konkurrencedygtig løn inkluderer den samlede værdi, en medarbejder modtager, såsom fordele, provisioner og godtgørelser. På steder, hvor gennemsnitslønnen for et bestemt job er lav, har mange arbejdsgivere en tendens til at kompensere ved at tilbyde bedre incitamenter til at lokke flere ansøgere og fastholde nuværende medarbejdere.

For eksempel tilbydes nogle almindelige job som bygningsarbejdere ofte fareløn og forsikring sammen med deres almindelige løn. Folk, der arbejder aftenvagter, tilbydes også ofte natforskel og bedre sygesikring. Nogle ansatte i salg har en lav grundløn, men modtager højere provision, hver gang de foretager et salg.

Der er mange faktorer, der påvirker værdien af ​​en konkurrencedygtig løn, herunder geografisk placering, gennemsnitlige leveomkostninger, udbud og efterspørgsel, type erhverv og økonomiens tilstand. Folk, der bor i landdistrikter, hvor udbud og efterspørgsel er meget lavere, og leveomkostningerne er billigere, har en tendens til at have en lavere lønsats sammenlignet med dem, der bor i byområder og større byer.

Relateret: Hvordan man forhandler løn (med tips og eksempler)

Tips til at forhandle en konkurrencedygtig løn

At forhandle sig frem til bedre kompensation kan være en udfordrende opgave, men hvis du er forberedt, har du større chance for at få et positivt resultat. Her er et par tips, du skal huske på, når du overvejer at forhandle om en mere konkurrencedygtig løn:

 • Lær, hvordan du stiller spørgsmål
 • Øv dig i at tale
 • Dyrk en positiv holdning
 • Kend dit værd
 • Vær høflig, men bestemt
 • Vær klar til at afslå

Lær, hvordan du stiller spørgsmål

En måde at forberede sig på at forhandle med en arbejdsgiver på er ved at lære at stille de rigtige spørgsmål. Dette er vigtigt for at få flere detaljer om den virksomhed, du skal bruge senere, når du begynder at bede om en højere løn.

I de fleste jobsamtaler stiller arbejdsgiveren ansøgerne om spørgsmål og bekymringer, de ønsker at rejse. Dette er en perfekt mulighed for at blive klogere på arbejdsgiveren og selve jobbet. At stille diagnostiske spørgsmål kan hjælpe dig med at forstå situationen og sandsynligheden for at modtage din ideelle kompensation.

Øv dig i at tale

Forhandlingens kunst ligger hovedsageligt i forhandlerens evne til at føre en overbevisende samtale. Det er almindeligt at føle sig nervøs, når man laver forhandlinger, især hvis man ikke er vant til det. For at lette spændingen skal du sørge for at øve dig masser af tale, før du går til et interview.

Du kan øve dig i at forhandle med en ven eller ved at se dig i et spejl for at opbygge din selvtillid. Den bedste måde at øve dine samtale- og forhandlingsevner på er ved at observere og forhandle på et marked eller en butik. På denne måde vil du være i stand til på egen hånd at opleve et faktisk scenarie, hvor folk forsøger at føre en forretningssamtale og muligvis opfylde en aftale.

Du kan også tage noter om mulige spørgsmål at stille og svar, du kan give til arbejdsgiveren under forhandlingsprocessen.

Dyrk en positiv holdning

At udvikle en positiv holdning kan have stor effekt på forhandlingssamtaler. At vise vilje til at gå på kompromis med den anden part kan give indtryk af, at du er i stand til at forhandle videre uden at give afkald på for meget af din anmodning, indtil begge parter når frem til en acceptabel aftale.

Det er meget vigtigt at fremskrive over for arbejdsgiveren, at forhandlingen ikke kun er til gavn for dig selv, men også for virksomheden for at skabe et positivt arbejdsmiljø, hvor karriere- og forretningsvækst har større chance for at finde sted.

Kend dit værd

Når du forhandler, skal den værdi, du anmoder om, gengældes med samme eller højere værdi for at nå til enighed med den anden part. Det betyder, at du skal have gode kompetencer at tilbyde for at få det, du ønsker i forhandlingen.

Du skal muligvis vurdere dine færdigheder og legitimationsoplysninger for at bestemme, hvad du kan tilbyde din arbejdsgiver. Den værdi, du kan få ved lønforhandling med en arbejdsgiver, afhænger af din uddannelsesmæssige baggrund, mange års erfaring på området og både tekniske og bløde kompetencer. Jo højere den mulige indkomst du kan generere for en virksomhed, jo højere er din værdi på markedet.

Vær høflig, men bestemt

En af de ting, du skal være opmærksom på inden for forhandlinger, er dit valg af ord. At være overmodig og arrogant kan nemt tage modet fra den anden part, hvilket kan have et negativt resultat.

Folk har en tendens til at være mere behagelige, når de føler sig respekterede og trygge i stedet for at føle sig angrebet eller presset hen imod en aftale. Prøv at vælge ord, der er indbydende og samarbejdende. Selvom det er vigtigt at være hensynsfuld, når du laver forhandlinger, så husk, at du forsøger at overbevise dem om at være enige i dine vilkår. Det er derfor tilrådeligt at være fast med din anmodning uden at være aggressiv eller respektløs.

Vær klar til at afslå

En forhandling betyder at tale med en person, hvis mål eller interesser ikke er perfekt afstemt med dine, indtil begge parter når frem til en acceptabel aftale gennem forhandlinger. Ikke alle forhandlinger ender godt. Når det sker, skal du være klar til at afslå et tilbud, ellers bliver du nødt til at acceptere det tilbud, du kan få.

Relateret: Sådan taler du om løn i en jobsamtale

Sådan forhandler du den løn du ønsker

Følg disse trin før og under forhandlingsprocessen:

 1. Vurder de færdigheder, der gør dig værdifuld.
 2. Find ud af den gennemsnitlige løn på markedet.
 3. Kend virksomhedens baggrund.
 4. Fortæl dem dine forventninger.
 5. Begynd at forhandle med den anden part, indtil du når en aftale.
 6. Sørg for, at alt er i kontrakten.

1. Vurder de færdigheder, der gør dig værdifuld

Inden du går til et lønforhandlingsmøde, skal du sørge for at have en liste over, hvad du kan tilbyde arbejdsgiveren. Det er bedst at notere sig dine væsentlige og håndgribelige resultater, så du vil have et vigtigt aktiv at forhandle senere i forhandlingerne.

Du kan også præsentere de færdigheder, du har udviklet, som passer til jobbet. Relevante tekniske færdigheder har høj værdi i erhvervslivet. Du kan også inkludere dine akademiske præstationer eller træningscertifikater for at øge din værdi.

Overvej at samle dine materialer i et dokument, som du kan aflevere på forhandlingsmødet.

2. Find ud af gennemsnitslønnen på markedet

Find ud af, hvad den konkurrencedygtige løn er inden for dit felt, så du kan se, om et tilbud er på niveau med markedet eller ej. Tjek løntilbud i jobopslag online for at kende den aktuelle markedsværdi af dit erhverv. Du kan også bede venner eller nogen, du kender i branchen, om at bekræfte deres lønninger.

Husk, at konkurrencedygtig løn varierer afhængigt af din geografiske placering og andre faktorer, der påvirker lønsatsen.

3. Kend virksomhedens baggrund

Det er godt at finde ud af, om virksomheden er i stand til at give dig dine ønsker. Små virksomheder har ofte meget mindre at tilbyde end store virksomheder. Nogle virksomheder er generøse over for deres ansatte, og nogle er overensstemmende, men sparsommelige. Derfor er det tilrådeligt at undersøge virksomheden. Du skal også overveje, hvordan de behandler deres medarbejdere, og hvilken slags fordele de normalt giver, så du ved, hvordan du går videre med din anmodning i forhandlingerne.

4. Fortæl dem dine forventninger

Hvis du er utilfreds med et løntilbud eller forsøger at hæve din nuværende kompensation, så fortæl arbejdsgiveren, hvad du søger i et job, mens du udtrykker en stærk intention om at arbejde i virksomheden. Målet er at få dem til at føle, at du ser frem til at arbejde med dem, men at du ikke er tilfreds med det, de tilbyder.

5. Begynd at forhandle med den anden part, indtil du når til enighed

Dette trin er, når din liste over færdigheder og legitimationsoplysninger vil være nyttig. Du kan præsentere det dokument, du har udarbejdet, og forklare den værdi, du tilbyder virksomheden. Husk at tage hensyn til, hvad de kan tilbyde baseret på din research af virksomheden, og hold en positiv og høflig tone.

6. Sørg for, at alt er i kontrakten

Bliv ved med at forhandle, indtil begge parter er tilfredse. Når du er nået til enighed, skal du sørge for, at du og den anden part underskriver en kontrakt og kontroller, at alt, hvad der er aftalt i forhandlingen, er i kontrakten, før du underskriver den.

Karl Bentsen
Karl Bentsen En af de vigtigste faktorer, en ansøger overvejer, når han søger job, er lønnen. Nogle virksomheder skriver dog kun "konkurrencedygtig løn" i deres jobopslag, hvilket kan være forvirrende. At forstå betydningen af en konkurrencedygtig løn kan hjælpe dig med at forhandle højere lønninger, før du accepterer et job. I denne artikel forklarer vi, hvad en konkurrencedygtig løn er, og hvordan man forhandler løntilbud.