Ultralydsteknologi Vs. Sonografi: Hvad Er Forskellen?

Hvis du overvejer en karriere inden for sundhedsområdet, er ultralydsteknologi og diagnostisk medicinsk sonografi to karriereveje, der ofte har overlappende jobopgaver. Selvom en ultralydstekniker og en medicinsk sonograf deler lignende ansvar, er der flere forskelle mellem disse to jobroller. Fra uddannelseskravene til de essentielle ansvarsområder for de to erhverv, er det vigtigt at overveje hvert aspekt af dine karrieremuligheder, før du går ind i dit felt. I denne artikel diskuterer vi, hvad en ultralydstekniker er, hvad sonografi er, og hvad forskellene er mellem en ultralydstekniker versus et sonografifag.

Hvad er en ultralydsteknologi?

En ultralydstekniker eller -tekniker bruger ultralydsteknologi til at overvåge medicinske tilstande i kroppen. Disse fagfolk betjener ultralydsudstyr for at skabe et billede af området af en patients krop for at bestemme årsager til sygdom og skade, overvåge fosterets sundhed under graviditet og give yderligere indsigt i patientens helbred, så læger og læger kan evaluere, diagnosticere og behandle patienter i deres omsorg.

Ultralydsteknikere arbejder ofte sammen med et team af læger, sygeplejersker og medicinske assistenter for at registrere behandlingsanbefalinger, dokumentere patienters medicinske oplysninger og organisere lægejournaler. De arbejder også direkte med patienter og skal derfor have stærke kommunikations- og interpersonelle færdigheder for at yde ekstraordinær pleje.

Læs mere: Lær om at være ultralydstekniker

Hvad er sonografi?

Sonografi, eller diagnostisk medicinsk sonografi, er feltet inden for ultralydsteknologi, der fokuserer på at bruge ultralyd til at overvåge, diagnosticere og behandle sygdom i kroppens bløde væv og organer. Mens medicinske sonografer udfører mange af de samme opgaver som ultralydsteknikere, arbejder disse sundhedsprofessionelle primært med patienter, der har specifikke medicinske tilstande. For eksempel kan sonografer, der arbejder med onkologer, ofte betjene ultralydsudstyr til at evaluere og diagnosticere uregelmæssigheder i organer og væv. Som medicinsk sonograf kan du arbejde med forskellige patienter for at identificere og diagnosticere abnormiteter, kroniske tilstande og andre medicinske problemer i kroppen.

Relateret: FAQ: Din guide til sonografi som karriere

Ultralydsteknologi vs. sonografi

Der er flere områder, hvor jobbet som ultralydstekniker og sonograf overlapper hinanden; Overvej dog de aspekter af disse to roller, der kan være forskellige:

Karriere specialisering

Selvom ultralydsteknikere og sonografer udfører det samme job i de fleste tilfælde, er den største forskel mellem professionerne karrierefokus eller specialisering. Da sonografi kan anvendes på hele kroppens systemer, vælger de fleste ultralydsteknikere og sonografer et område eller speciale, hvor de vil fokusere deres karriere, såsom obstetrik, onkologi, abdominal og kardiovaskulær sonografi. På grund af den brede vifte af specialer, du kan forfølge, skal du muligvis også opfylde forskellige uddannelses- og licenskrav.

Relateret: Sådan bliver du hjertesonograf

Uddannelseskrav

De uddannelseskrav, du skal opfylde for at komme ind i din karriere, kan variere baseret på det speciale, du ønsker at forfølge. For eksempel gennemfører ultralydsteknikere, der forfølger legitimationsoplysninger i kardiovaskulær sonografi, ofte kurser og uddannelsesprogrammer med et specifikt fokus på det kardiovaskulære system, diagnostik af hjertesygdomme og sygdom og andre undersøgelser vedrørende hjertesundhed og sygdomsforebyggelse.

Dit karriereområde kan også kræve et andet uddannelsesniveau, såsom et certifikat, associeret eller bachelorgrad. For eksempel kan nogle arbejdsgivere kræve, at ultralydsteknikere har en bachelorgrad, og nogle kan kræve, at medicinske sonografer mindst har en associeret grad. Uanset hvilken rolle du vælger at forfølge, dækker de fleste uddannelsesprogrammer kurser i anatomi og fysiologi, biologi, ultralydsteknologi og udstyr, patientbehandlingsteknikker og diagnostiske procedurer.

Relateret: Guide til diagnostiske medicinske sonografer

Certificeringer

Adskillige certificeringer er tilgængelige for ultralydsteknikere og sonografer, afhængigt af deres speciale. Nogle eksempler på de certificeringer, der kan variere mellem ultralydsteknikere og medicinske sonografer, omfatter:

  • RMDS-certificering: Legitimation for registrerede diagnostiske medicinske sonografer

  • RVT-legitimation: Certificerer ultralydsteknologier inden for vaskulær sonografi

  • RDCS legitimationsoplysninger: Certificerer medicinske sonografer som diagnostiske hjertesonografer

  • RMSKS-certificering: Professionel certificering for muskuloskeletale sonografer

Gennemsnitsløn

Den gennemsnitlige løn mellem ultralydsteknikere og sonografer kan også variere. Ifølge Bonjouress løndata for ultralydsfag er den gennemsnitlige indkomst for sonografer omkring $26.562 om året. Selvom Bonjoures ikke specifikt inkluderer løndata for ultralydsteknikere, kan disse fagfolk tjene gennemsnitslønninger, der kan sammenlignes med en ultralydsgraf. En ultrasonograf er en anden relateret rolle til en ultralydstekniker og medicinsk sonograf, og disse fagfolk kan tjene en gennemsnitlig løn på $33.221 om året. Din løn i disse karrierer kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder dine legitimationsoplysninger, erfaring og placering af ansættelse.

Læs mere: Hvor meget tjener ultralydsteknikere?

Ofte stillede spørgsmål om ultralydsteknologi og diagnostisk medicinsk sonografi

For mere indsigt i karrierevejene for ultralydsteknologi og diagnostisk medicinsk sonografi, se følgende ofte stillede spørgsmål:

Hvor arbejder ultralydsteknikere og sonografer?

Ultralydsteknikere og sonografer arbejder ofte på hospitaler, sundhedsfaciliteter og andre kliniske omgivelser, hvor læger er afhængige af sonografiske billeder til at diagnosticere og udvikle behandlingsplaner for patienter. Ultralydsteknikere og sonografer, der arbejder på hospitaler, kan arbejde med forskellige individer med forskellige tilstande, herunder sygdom, sygdom, skade og unormale tilstande i kroppen. I mere specialiserede omgivelser, såsom en fødselslæge praksis, kan sonografer fokusere på pleje af patienter, der er gravide.

Hvad er jobudsigterne for ultralydsteknologi og sonografi?

Ifølge United States Bureau of Labor Statistics skulle jobudsigterne for karrierer inden for ultralydsteknologi og medicinsk sonografi stige med 17 % mellem 2019 og 2029. Dette betyder en høj jobtilgængelighed i løbet af det næste årti, hvilket giver dig mange muligheder inden for de forskellige specialer af sonografi. Derudover er den forventede stigning i job for ultralydsteknikere og diagnostiske medicinske sonografer meget højere end væksten på 4 % i alle erhverv.

Relateret: 12 grunde til, hvorfor sonografi er en god karriere

Hvordan kan ultralydsteknikere og sonografer fremme deres karriere?

Karrierefremgang for både ultralydsteknikere og diagnostiske medicinske sonografer kan indebære fortsat uddannelse, opnåelse af certificering og avancement i andre medicinske roller. For eksempel kan medicinske sonografer med associerede grader forfølge yderligere uddannelse for at opnå deres bachelorgrader. I andre tilfælde kan ultralydsteknikere forfølge deres grader i radiologi, øge deres indtjeningspotentiale og udvide deres medicinske og diagnostiske billeddannelsesekspertise. Fordi sonografi kan være en måde at komme ind på sundhedsområdet, er det en fremragende karrierevej, der kan føre til avanceret medicinsk uddannelse og professioner i fremtiden.

Niels Hougaard
Niels Hougaard Hvis du overvejer en karriere inden for sundhedsområdet, er ultralydsteknologi og diagnostisk medicinsk sonografi to karriereveje, der ofte har overlappende jobopgaver. Selvom en ultralydstekniker og en medicinsk sonograf deler lignende ansvar, er der flere forskelle mellem disse to jobroller. Fra uddannelseskravene til de essentielle ansvarsområder for de to erhverv, er det vigtigt at overveje hvert aspekt af dine karrieremuligheder, før du går ind i dit felt. I denne artikel diskuterer vi, hvad en ultralydstekniker er, hvad sonografi er, og hvad forskellene er mellem en ultralydstekniker versus et sonografifag.