Systemingeniører Vs. Softwareingeniører

Computernetværk, virksomheder og forbrugere er afhængige af fagfolk, der innoverer nye produkter og vedligeholder etablerede. Systemingeniører og softwareingeniører er to typer IT-fagfolk, der muliggør sikker og pålidelig digital kommunikation. Selvom de har meget til fælles, kan det at kende forskellene mellem de to roller hjælpe dig med at beslutte, hvilken karriere der kan være den rigtige for dig. I denne artikel gennemgår vi, hvad systemingeniører og softwareingeniører gør, og udforsker deres typiske jobopgaver og karriereudsigter.

Hvad er en systemingeniør?

Systemingeniører kombinerer ekspertise inden for datalogi og teknisk infrastruktur for at udvikle de informationsteknologiske systemer, som virksomheder, regeringer, forskningsinstitutioner og enkeltpersoner bruger. Sådanne systemer involverer netværk af brugere og enheder for at gøre deling, lagring og produktion af information lettere, mere sikker og mere tilgængelig. Systemingeniørens opgave er at bygge nødvendig infrastruktur og yde support efter behov.

Systemingeniører kan begynde at arbejde med kunder på forskellige stadier af systemudvikling, hvilket kan påvirke deres primære opgaver. Nye virksomheder eller organisationer kan rådføre sig med en systemingeniør for at bestemme de bedste operativsystemer, sikkerhedssystemer, software og enheder til deres operationer. På dette stadium planlægger og udfører systemingeniører installationen af ​​nødvendige komponenter og udfører test for at sikre funktionalitet. Kunder, der allerede har systemer på plads, kan kræve, at systemingeniører opdaterer deres netværk, udfører vedligeholdelse og leverer løsninger.

Alle systemingeniører har en grundig forståelse af installation og overvågning af diverse software, men nogle kan have mere erfaring med at producere software til en klients brug.

Relateret: Hvad er systemteknik?

Hvad er en softwareingeniør?

Softwareingeniører fokuserer på at producere, forbedre og vedligeholde informationsteknologiprogrammer. Nogle softwareingeniører arbejder for virksomheder, der udvikler og sælger software. Andre arbejder internt for virksomheder, der enten har brug for hjælp til at administrere flere softwareapplikationer eller udvikle deres egne programmer.

I stigende grad udvikler iværksættere forretningsplaner omkring softwarebaserede løsninger. Disse virksomheder er afhængige af softwareingeniører til at opfinde koden, informationsstyringssystemer og brugergrænseflader, der definerer et produkt. Nogle virksomheder markedsfører softwareprogrammer med store brugerbaser, der kræver konstant support og opdateringer for at forblive sikre og funktionelle.

Uanset arbejdsgiver har softwareingeniører en beherskelse af computerprogrammeringssprog, produkttest og computersystemer.

Relateret: Softwareingeniørvirksomheder: 30 steder at arbejde som softwareingeniør

Systemingeniør vs. softwareingeniør

Systemingeniører og softwareingeniører har ofte lignende uddannelsesbaggrunde og -ansvar, men der er nogle forskelle. Her er nogle måder at sammenligne de to erhverv på:

Uddannelse

Arbejdsgivere af systemingeniører leder efter kandidater med bachelorgrader inden for meget relevante områder såsom datalogi eller computerteknik. Nogle stillinger i sektoren kan favorisere ingeniører med kandidat- eller doktorgrader. De, der er interesserede i at arbejde som systemingeniører, kan også drage fordel af studier i matematik og fysik.

Softwareingeniører har også mulighed for at studere enten datalogi eller computerteknik på college. Nogle entry-level-stillinger kan være tilgængelige med en associeret grad, men bachelorgrader er mere almindelige for dem, der søger job som softwareingeniør. Kandidater, der er interesseret i at blive softwareingeniører, kan drage fordel af at lære det grundlæggende i programmering, softwarearkitektur, applikationsudvikling og kodning.

Pligter

Systemingeniørers primære opgaver omfatter:

 • Operationelt design: Systemingeniører udfører netværksdesign og identificerer de komponenter, som klienten skal købe og konfigurere. De overvejer også, hvordan man giver den bedst mulige brugeroplevelse.
 • Systemintegration: Når en plan er på plads, koordinerer systemingeniører de forskellige hardware og software til en fungerende helhed.
 • Test: Før systemet håndterer følsomt arbejde eller materiale, tester ingeniører netværkene for at sikre sikkerhed og funktionalitet.
 • Vedligeholdelse: Systemingeniører hjælper med at løse system- eller brugerfejl, efterhånden som de opstår. De sørger også for, at sikkerhedsforanstaltninger forbliver effektive og opdaterede.
 • Informationsstyring: Systemingeniører hjælper en virksomhed og dens brugere med at bevare, gemme og gendanne filer.

Softwareingeniører har noget anderledes ansvar, såsom:

 • Designudvikling: Når de udvikler et nyt produkt, overvejer softwareingeniører, hvordan de bedst opfylder en kundes eller forbrugers behov. Det betyder at udvikle en kvalitetsinfrastruktur, der understøtter en pålidelig og brugervenlig software.
 • Kvalitetsforbedring: De fleste programmer oplever gentagne problemer eller almindelige mangler. Softwareingeniører afsætter tid til at reagere på disse specifikke problemer ved at skabe opdateringer til eksisterende produkter.
 • Instruktion: Især med nye programmer skal softwareingeniører hjælpe med at kommunikere vejledning om, hvordan de bruger deres produkter.
 • Kundekonsultation: Indledende samtaler med kunder involverer softwareingeniører, som fortolker anmodninger og behov, før de udvikler løsninger.

Nødvendige færdigheder

Systemer og softwareingeniørers færdigheder overlapper hinanden betydeligt. Her er flere færdigheder, der er afgørende for begge erhverv:

 • Fejlfinding: I design- og implementeringsfaserne af en software eller et netværk kræver løsning af problemer ofte analyse og kritisk tænkning. Begge typer ingeniører vurderer problemer og anvender årsag og virkning for at identificere kilderne til funktionsfejl.
 • Design: Mange brugere af et program ser aldrig dets infrastruktur, men kvalitetsdesign er afgørende for en pålidelig brugeroplevelse. Ud over pålidelighed tager både systemer og softwareingeniører brugerperspektiv i betragtning og forsøger at levere intuitive og klare grænseflader.
 • Samarbejde: De fleste system- og softwareingeniører arbejder ikke kun med andre ingeniører, men med medarbejdere fra flere afdelinger. De kan rådføre sig med ledere og ledere under planlægning og udvikling, eller de kan hjælpe brugere, der oplever vanskeligheder under den daglige drift.
 • Programmering: Programmering på en række forskellige sprog er et fællestræk for begge roller.
 • Tidsstyring: Uanset om man etablerer en virksomheds informationsteknologiske system eller udvikler et softwareprodukt, er tidslinjer yderst vigtige for succes med at imødekomme arbejdsgivernes og kundernes krav.

Relateret: 51 efterspurgte tekniske færdigheder til teknologikarrierer

Løn og jobudsigter

Den gennemsnitlige løn for en systemingeniør i USA er $99.487 om året. Bureau of Labor Statistics forventer en langsommere jobvækst end gennemsnittet gennem 2029, med en hastighed på 2% om året. Bureauet tilskriver denne tendens den øgede centralisering af computer- og netværkstjenester.

Den gennemsnitlige løn for en softwareingeniør i USA er $111.600 om året. Bureau of Labor Statistics forventer ekstremt høj jobvækst for denne rolle frem til 2029, og forudsiger en stigning på 22 % i job i denne periode. Bureauet hævder, at øget efterspørgsel efter forbrugerprodukter med indbygget software, mobilapps og cybersikkerhed er nogle af årsagerne til denne jobvækst.

For begge erhverv kan geografisk placering, erhvervserfaring og uddannelse påvirke løn og beskæftigelsesmuligheder.

Karriereveje

For at sætte sig ind i alle aspekter af informationsteknologisystemer får systemingeniører ofte først erfaring i mere fokuserede roller inden for informationssikkerhed, systemarkitektur og netværks- eller brugersupport.

Softwareingeniører fokuserer typisk på at få eksponering for flere computerprogrammeringssprog, så de kan tilbyde arbejdsgivere en større række af muligheder. De kan også søge muligheder for at praktisere webstedsudvikling eller brugergrænsefladedesign, hvilket kan være centralt for udvikling af software senere i deres karriere.

Når først de er etableret i begge roller, kan en persons styrker – ledelse af mennesker og projekter eller ledende produktudvikling – påvirke deres avancement til ledende stillinger, ledelse eller ledende ledelse.

Relateret: 17 Management Information Systems Jobs

Relaterede karrierer

Her er flere karrierer tæt relateret til systemer og software engineering:

 • Computerprogrammør: Programmører bruger computersprog i forskellige apps og software for at imødekomme deres virksomheds behov. Disse fagfolk udfører ofte webstedsvedligeholdelse og leverer opdateringer efter behov for at løse problemer eller forbedre kundeoplevelsen.
 • Databaseadministrator: Databaseadministratorer bliver fortrolige med en virksomheds software og informationsstyringssystemer til at indtaste, organisere og sikre data.
 • Informationssikkerhedsanalytiker: For at forhindre og beskytte mod cyberkriminalitet tester og inspicerer sikkerhedsanalytikere computernetværk. De kan føre tilsyn med implementeringen af ​​sikkerhedsprogrammer eller udarbejde en sikkerhedsprotokol til medarbejdere for at beskytte deres og virksomhedens oplysninger.
 • Webudvikler: Webudviklere fokuserer på at skabe websteder, der er visuelt tiltalende, praktiske at navigere på og dirigerer brugere til sider, der er vigtigst for at sælge eller give information. De bruger deres specialiserede færdigheder i kodning og design for at sikre korrekt funktionalitet.
 • Hardwareingeniører: Disse ingeniører designer, bygger og tester de fysiske komponenter, der bruges i computere, såsom processorer og printkort.
 • Computer- og informationsforsker: Forskere kan arbejde i den akademiske verden eller for teknologivirksomheder for at forbedre eksisterende teknologier og computerprocesser. Sektorer som regering og medicin kræver, at forskere også udvikler computerinnovationer.

Simon Hemmingsen
Simon Hemmingsen Computernetværk, virksomheder og forbrugere er afhængige af fagfolk, der innoverer nye produkter og vedligeholder etablerede. Systemingeniører og softwareingeniører er to typer IT-fagfolk, der muliggør sikker og pålidelig digital kommunikation. Selvom de har meget til fælles, kan det at kende forskellene mellem de to roller hjælpe dig med at beslutte, hvilken karriere der kan være den rigtige for dig. I denne artikel gennemgår vi, hvad systemingeniører og softwareingeniører gør, og udforsker deres typiske jobopgaver og karriereudsigter.