Store Fem Personlighedstræk: Find De Rigtige Job Til Dig

Arbejdsgivere bruger nogle gange eksamener til at bestemme en kandidats egnethed til en stilling. Af disse tests fokuserer mange på personlighedstræk, som bestemmer, hvad der motiverer medarbejdere, og hvordan de reagerer i situationer på arbejdspladsen. I midten af ​​det 20. århundrede udviklede forskere Big Five-modellen for personlighedstræk, som måler åbenhed, samvittighedsfuldhed, udadvendthed, behagelighed og neuroticisme. I denne artikel vil vi definere disse træk, guide dig gennem en Big Five-eksamen og forklare, hvordan denne viden kan hjælpe din jobsøgning. 

Relateret: Sådan finder du din passion

Hvad er de fem store personlighedstræk?

De fem store personlighedstræk er et sæt beskrivelser af dine personlige kvaliteter, herunder dine følelser og hvordan du fungerer i bestemte situationer. Selvom du sandsynligvis har en højere tendens til en bestemt egenskab, indeholder din personlighed en blanding af følgende:

 • Åbenhed:  Hvis du scorer højt på åbenhed, vil du sandsynligvis foretrække nye, spændende situationer. Du værdsætter viden, og venner og familie vil sandsynligvis beskrive dig som nysgerrig og intellektuel. 

 • Samvittighedsfuldhed:  Hvis du er en samvittighedsfuld person, har du en masse selvdisciplin og overgår andres forventninger. Du har et stærkt fokus og foretrækker orden og planlagte aktiviteter frem for spontanitet. 

 • Udadvendthed:  Ekstroverte trives i sociale situationer. Har du en høj score i udadvendthed, er du handlingsorienteret og sætter pris på muligheden for at arbejde sammen med andre. 

 • Imødekommenhed:  En høj score i behagelighed viser, at du er hensynsfuld, venlig og sympatisk over for andre. Som en behagelig person opsøger venner og kolleger dig sandsynligvis for at deltage i gruppeaktiviteter, da du er dygtig til at gå på kompromis og hjælpe andre. 

 • Neuroticisme:  Selvom dette mål typisk indikerer angst og pessimisme, fokuserer nogle test på lave scores, som forskerne kalder følelsesmæssig stabilitet. Denne foranstaltning kan betyde, at du har et mere håbefuldt syn på dine forhold. Som en lav-neurotisk eller følelsesmæssigt stabil person beundrer andre sandsynligvis din ro og modstandskraft under udfordringer.

Test din personlighed for de fem store 

Selvom du kan tage en Big Five personlighedstest med en uddannet psykolog, er mange gratis personlighedstest tilgængelige online. 

Disse spørgeskemaer beder dig vurdere på en skala fra én (meget uenig) til syv (meget enig), hvor godt en række udsagn beskriver dig. For alle disse tests vedrører hvert spørgsmål et af de fem store træk, med nogle spørgsmål omvendt. For eksempel er "uorganiseret, skødesløs" et omvendt mål for samvittighedsfuldhed. Hvis du tager testen på papir, vil du tælle og tage et gennemsnit af dine scores, hvilket vil afsløre balancen mellem de fem store i din personlighed. De fleste online tests vil dog score dine svar for dig.   

Nogle test præsenterer måske udsagn som "Jeg ser mig selv som" og beder dig om at bedømme hvert ordpar: 

 • "Åben for nye oplevelser, komplekse" (Åbenhed)
 • "Pålidelig, selvdisciplineret" (Samvittighedsfuldhed)
 • "Ekstrovert, entusiastisk" (Ekstroversion)
 • "Venlig, generøs" (Agreeableness)
 • "Angstelig, let ked af det" (Neuroticism)

Andre test er mere udførlige og beder dig om at vurdere din aftale med hele sætninger som:

 • "Jeg nyder naturens skønhed." (Åbenhed)
 • "Jeg holder mine løfter." (Samvittighedsfuldhed) 
 • "Jeg nyder at være en del af en gruppe." (udadvendthed) 
 • "Jeg prøver at forudse andres behov." (Imødekommenhed)
 • "Jeg bliver nemt irriteret." (Neuroticisme)

Der er stor variation i længden af ​​Big Five personlighedstests, fra Five Item Personality Inventory gennem International Personality Item Pool, som har mere end 3.000 varer. Du kan dog sandsynligvis gennemføre de fleste af de gratis online test på omkring 15 minutter.

Relateret: Vejledning: 16 personlighedstyper

Brug de fem store i din karrieresøgning 

Udover løn og pligter er en vigtig del af karrieresucces, hvordan du passer ind i din virksomheds kultur. Virksomhedskulturen omfatter arbejdsmiljø, virksomhedens mission og kerneværdier. At kende din Big Five-sammensætning kan hjælpe dig med at finde et arbejdspladsmiljø, der matcher din personlighed. For eksempel, hvis du er en meget samvittighedsfuld person, trives du måske bedre i et formelt forretningsmiljø. Som udadvendt vil du sandsynligvis foretrække en mere afslappet atmosfære, hvor du arbejder med en stor gruppe mennesker. 

Efter at have testet dig selv for dine Big Five-træk, overvej disse job baseret på din unikke personligheds makeup. 

 • Åbenhed
 • Samvittighedsfuldhed
 • Udadvendthed
 • Imødekommenhed
 • Følelsesmæssig stabilitet

Åbenhed

Hvis du scorede højt i åbenhed, vil du sandsynligvis sætte pris på en af ​​disse karrierer:

Tur guide

National gennemsnitsløn: $14,01 i timen

Primære opgaver: Rejseledere arrangerer ture med grupper af mennesker. Som rejseleder vil du sikre din gruppes sikkerhed, mens du forklarer vartegn af kulturel eller historisk betydning. For at blive en succesfuld rejseleder skal du have fremragende kommunikations- og præsentationsevner. Rejseledere har som minimum brug for et gymnasieeksamen og omfattende viden om deres valgte emne, og nogle forfølger endda bachelorgrader inden for et område relateret til deres rejsespeciale.

Pilot

National gennemsnitsløn: $72.854 om året

Primære opgaver:  Kommercielle piloter betjener fly, mens de opretholder en sikker flyvning for besætningen og passagererne. Du kan dog også være en fragtpilot, der leverer vigtige varer mellem destinationer eller en helikopterpilot, der tilbyder sightseeingture. Som enhver form for pilot skal du overvåge vejrmønstre og kommunikere med flyveledere for at sikre en hurtig og sikker ankomst. De fleste piloter har brug for en bachelorgrad og et pilotcertifikat.

Samvittighedsfuldhed

Som en samvittighedsfuld person har du sandsynligvis fremragende sans for detaljer. Overvej en af ​​disse karrierer for din personlighedstype:

Revisor

National gennemsnitsløn: $53.978 om året 

Primære opgaver: Som revisor vil du gennemgå udgifter og indtægter for virksomheder eller enkeltpersoner og komme med anbefalinger til mere effektiv fondsforvaltning. Du vil sandsynligvis også udarbejde skattedokumenter og vedligeholde et system til at holde økonomiske oplysninger sikre. Revisorer administrerer også budgetter og udarbejder udgiftsrelaterede rapporter. De fleste revisorer har brug for en bachelorgrad, og nogle forfølger en statsautoriseret revisor-certificering for et højere indtjeningspotentiale.

Salgsleder

National gennemsnitsløn:  $74.703 om året 

Primære opgaver: I en salgslederstilling vil du sætte salgsmål og kvoter, mens du opretter strategier til at udvide din kundebase. Dine ansvarsområder vil også omfatte ansættelse, træning og supervision af medlemmer af din virksomheds salgspersonale. Mange salgschefer opnår en bachelorgrad i business eller marketing, og de fleste har relevant salgserfaring.

Udadvendthed

Hvis du kan lide at være omkring mennesker, kan et af disse jobs passe dig:

Event planlægger

National gennemsnitsløn:  $15,79 i timen

Primære opgaver: I din karriere som eventplanlægger vil du være kontaktpunkt for kunder og være ansvarlig for koordinering af gæstelister samt scouting og booking af arrangementssteder. Du vil sandsynligvis også være ansvarlig for bestilling af mad, musik og audio/visuelt udstyr. Eventplanlæggere har brug for fremragende tidsstyring og kommunikationsevner for at koordinere flere samtidige aktiviteter. Mange stillinger kræver en bachelorgrad i business eller gæstfrihed, selvom nogle roller kun kræver relevant erfaring.

Personlig træner

National gennemsnitsløn: $21,10 i timen 

Primære opgaver:  Som personlig træner vil du lave fitnessplaner for og undervise i træningsteknikker til klienter. Personlige trænere sætter mål for deres kunders kost og motion og overvåger fremskridt hen imod sundhedsmål. For at få succes skal personlige trænere nyde at arbejde med en række forskellige kunder og have et stærkt fokus og dedikation. Mange personlige trænere har en gymnasieeksamen og skal opnå certificering i personlig træning.

Imødekommenhed

Overvej som en behagelig person et job, hvor du kan hjælpe andre:

Folkeskolelærer

National gennemsnitsløn:  $19,05 i timen

Primære opgaver: I en folkeskolelærerrolle skal du lave lektionsplaner for elever mellem børnehave og sjette klasse. Du vil normalt undervise i en række forskellige fag, herunder matematik, naturvidenskab, historie og sprogkunst. Dine ansvarsområder vil også omfatte karaktergivning af opgaver og kommunikation med forældre. Folkeskolelærere har brug for en bachelorgrad i uddannelse og en statslig undervisningslicens.

Personale specialist

National gennemsnitsløn: $51.660 om året

Primære opgaver:  Som personalespecialist vil du være ansvarlig for at udarbejde dokumenter til nyansættelser, forfremmelser og opsigelser og forsikringsydelsesskemaer. Du vil sandsynligvis også være ansvarlig for at sikre sikkerheden på arbejdspladsen, og at medarbejderne følger virksomhedens politikker. HR-specialister hjælper typisk også med at løse medarbejdernes udfordringer. For at blive HR-specialist skal du have en bachelorgrad i menneskelige ressourcer eller et beslægtet felt.

Følelsesmæssig stabilitet

Hvis du kan bevare roen under pres, så overvej et af følgende job:

Socialrådgiver

National gennemsnitsløn:  $56.596 om året

Primære opgaver:  Socialt arbejde er et bredt felt, men de fleste i denne rolle hjælper klienter på forskellige aldersniveauer med psykiske, følelsesmæssige eller fysiske lidelser. Dine opgaver kan omfatte individuel rådgivning eller familierådgivning og kommunikation med retshåndhævelse under visse omstændigheder. Som socialrådgiver har du brug for stærk følelsesmæssig intelligens. Socialrådgivere har som minimum brug for en bachelorgrad, selvom mange vælger at specialisere sig ved at opnå en kandidatgrad.

Psykiatrisk sygeplejerske

National gennemsnitsløn: $110.262 om året

Primære opgaver: Som psykiatrisk sygeplejerske vil du diagnosticere og behandle en række psykiske problemer. Ud over at dispensere medicin, kan du også henvise dine patienter til ikke-medicinske udbydere som socialrådgivere eller familieterapeuter. Psykiatriske sygeplejersker skal først blive registrerede sygeplejersker, før de specialiserer sig i mental sundhed.

Nikolai Brodersen
Nikolai Brodersen Arbejdsgivere bruger nogle gange eksamener til at bestemme en kandidats egnethed til en stilling. Af disse tests fokuserer mange på personlighedstræk, som bestemmer, hvad der motiverer medarbejdere, og hvordan de reagerer i situationer på arbejdspladsen. I midten af det 20. århundrede udviklede forskere Big Five-modellen for personlighedstræk, som måler åbenhed, samvittighedsfuldhed, udadvendthed, behagelighed og neuroticisme. I denne artikel vil vi definere disse træk, guide dig gennem en Big Five-eksamen og forklare, hvordan denne viden kan hjælpe din jobsøgning.