Spørgsmål Og Svar: Hvor Lang Tid Tager Det At Blive Tandlægeassistent?

En tandlægeassistent er en sundhedsprofessionel, der hjælper tandlæger med at vurdere og behandle patienter for oral sundhed. Krav for at blive tandlægeassistent omfatter en vis mængde uddannelse, træning og certificering. Dette kan være et givende job for personer, der ønsker at arbejde i tandpleje eller bygge et fundament for karrierefremgang i branchen. I denne artikel besvarer vi ofte stillede spørgsmål om at blive tandlægeassistent, fra hvor lang tid er tandlægeassistentskolen til hvor meget tjener tandlægeassistenter.

Hvad laver en tandlæge?

Tandlægeassistenter udfører administrative opgaver på tandlægekontorer og støtter tandlæger og tandplejere under tandbehandlinger. En tandlægeassistents jobansvar kan omfatte:

 • Udførelse af gejstlige opgaver såsom at hilse på patienter, planlægge aftaler, besvare telefoner, indgive forsikringskrav og vedligeholde og indberette patientjournaler
 • Vurdering og lagerbeholdning
 • Klargøring af undersøgelseslokaler
 • Sterilisering af dentale instrumenter og udstyr
 • Undervisning af patienter om tandsundhed
 • Tager patienters sygehistorie og blodtryk
 • Behandling af tandrøntgenbilleder og aftryk
 • Støtte tandlæger under tandrensning og -procedurer, såsom at give dem instrumenter

Relateret: Lær om at være tandlægeassistent

Hvad er en tandlæges arbejdsmiljø?

De fleste tandlægeassistenter arbejder fuld tid i rene og veloplyste kontorer og behandlingsrum. De arbejder almindelig arbejdstid, samt nogle aftener og weekender. Tandlægeassistenter bruger tid siddende, stående og bøjede. De kan arbejde for:

 • Privat tandlægepraksis
 • Gruppe tandlægepraksis
 • Hospitaler
 • Højskoler
 • Forsikringsselskaber
 • Tandlægeleverandører eller produktionsvirksomheder
 • Folkesundhedsfaciliteter
 • Militæret

Tandlægeassistenter bærer typisk scrubs over deres arbejdstøj. De bærer masker, handsker og beskyttelsesbriller og -tøj, når de tager røntgenbilleder og hjælper med tandbehandlinger.

Hvor lang tid tager det at blive tandlægeassistent?

Du kan normalt blive tandlægeassistent på ni til 11 måneder eller længere, hvis du vælger at forfølge avanceret certificering. Først skal du have dit gymnasieeksamen eller GED, som du kan gennemføre på tre eller fire år. Så er du berettiget til at tilmelde dig en tandlægeassistentuddannelse på en institution som:

 • Community College
 • Tandlægeskole
 • Erhvervsskole
 • Teknisk skole
 • Universitet

Disse programmer tager ni måneder til to år at gennemføre, afhængigt af skole og programtype (fuldtid, deltid, accelereret, online). Community College-programmer varer for eksempel typisk ni til 12 måneder, mens en associeret uddannelse kan tage to år at gennemføre. At få din tandlægeassistent-certificering kræver, at du studerer til og består en fire timers eksamen. Avanceret certificering kræver også bestået en eksamen.

Relateret: Tandassistent vs. tandplejer: nøgleforskelle

Hvor meget tjener tandlægeassistenter?

Tandlægeassistenter tjener en gennemsnitlig grundløn på $18,01 i timen ifølge Bonjoures Salaries. Dette beløb er typisk højere for tandlægeassistenter med avanceret uddannelsesniveau og dem, der arbejder for specialklinikker eller i områder med stor efterspørgsel. Fordelene kan omfatte:

 • Sygesikring
 • Pensionsordninger
 • Betaling for efteruddannelse og professionelt medlemskontingent
 • Stipendier til uniformer

De faglige fordele ved at være tandlæge er at hjælpe andre, jobstabilitet, gode timer og karrieremuligheder. Tandlægeassistenter kan få erfaring og fortsætte deres uddannelse til at blive tandsælgere, kontorchefer, forskningsmedarbejdere, tandteknikere, tandplejere eller tandlæger.

Relateret: Hvor meget tjener tandlægeassistenter? Løn og karriere info

Hvad er kravene for at blive tandlægeassistent?

Tandlægeassistenter lærer et bestemt sæt hårde færdigheder gennem træning og erfaring, der forbereder dem til at arbejde med patienter og tandlægepersonale. De skal have bløde færdigheder som en positiv indstilling, lyst til at hjælpe andre, pålidelighed, punktlighed, arbejdsmoral og organisation. Her er de typiske krav for at blive tandlægeassistent:

Afslut gymnasiet og få erfaring

Du bør gennemføre alle almene matematik-, natur- og engelskkurser og modtage gode karakterer i naturvidenskabelige emner som anatomi, biologi og kemi. Nogle gymnasieelever får job på tandlægekontorer for at lære at være tandlægeassistenter før eller i stedet for at tilmelde sig en efterskole. I disse entry-level-stillinger lærer de om tandterminologi, tandlægeinstrumenter, hvordan man kommunikerer med patienter og kontoropgaver såsom arkivering og planlægning af aftaler.

Gå ind i et tandlægeassistentprogram

Vælg mellem et af næsten 300 programmer, der er akkrediteret af Commission of Dental Accreditation (CODA). Det er vigtigt at tilmelde sig et CODA-program, så du nemt kan blive certificeret efter afslutningen. Disse programmer tilbyder klasseværelset og klinisk træning og lærer eleverne om oral anatomi, tandmaterialer, kontoradministration, tandrøntgenbilleder, medicinske nødsituationer, tandsundhedsundervisning og andre rutinemæssige tandassistentopgaver.

Bliv certificeret

Selvom det ikke er påkrævet i alle stater, kan mange arbejdsgivere gerne hyre certificerede tandlægeassistenter (CDA'er), fordi disse personer har demonstreret deres færdigheder og viden på området. For at blive certificeret skal du gennemføre et akkrediteret tandlægeassistentprogram og derefter læse til og bestå Dental Assisting National Board (DANB) CDA-eksamen. Hvis du har gennemført et uakkrediteret program eller kun har træning på arbejdspladsen, kan du tage CDA-eksamenen efter at have arbejdet som fuldtids tandlægeassistent i to år.

Certificerings- og licenskrav varierer fra stat til stat, hvilket du kan lære om gennem din statsbestyrelse. Tandlægeassistenter bør også have et aktuelt bevis for hjerte-lunge-redning (CPR) certificering.

Relateret: Sådan bliver du tandlægeassistent

Hvilke avancerede certificeringsmuligheder har tandlægeassistenter?

Tandlægeassistenter kan vælge at få yderligere certificering, der kan give dem flere jobmuligheder og højere indtjeningspotentiale. Disse omfatter:

 • Registered Dental Assistant (RDA): Nogle stater kræver, at tandlægeassistenter er RDA'er for at udføre opgaver såsom at tage røntgenstråler. For at være berettiget til denne eksamen skal du enten være CDA, have en militær tandlægeassistentuddannelse eller have mindst tre års superviseret tandlægeassistentuddannelse. Du kan derefter ansøge om eksamen gennem American Medical Technologists Association. Når du er blevet en RDA, bør du forny din certificering hvert til tredje år for at bevare den.
 • Udvidede funktioner Dental Assistant (EFDA): Afhængigt af staten kan tandlægeassistenter, der er EFDA'er, lovligt udføre opgaver såsom at tage aftryk, administrere fugemasse og pudsemidler og påføre bedøvelsesmidler og fluor.

Du kan finde ud af, hvilke skridt du skal tage i din stat for at blive RDA eller EFDA via den statsspecifikke informationsside på DANBs hjemmeside.

Robert Marcussen
Robert Marcussen En tandlægeassistent er en sundhedsprofessionel, der hjælper tandlæger med at vurdere og behandle patienter for oral sundhed. Krav for at blive tandlægeassistent omfatter en vis mængde uddannelse, træning og certificering. Dette kan være et givende job for personer, der ønsker at arbejde i tandpleje eller bygge et fundament for karrierefremgang i branchen. I denne artikel besvarer vi ofte stillede spørgsmål om at blive tandlægeassistent, fra hvor lang tid er tandlægeassistentskolen til hvor meget tjener tandlægeassistenter.