Skifteholdsarbejde: Definition, Job, Fordele Og Ulemper

Skifteholdsarbejde: Definition, Job, Fordele Og Ulemper

Når virksomheder kræver arbejde 24 timer i døgnet for at maksimere produktiviteten og rentabiliteten, henvender de sig ofte til skifteholdsarbejde. Medarbejdere, der laver skifteholdsarbejde, arbejder ofte på uregelmæssige timer for at holde virksomheden ved fuld produktivitet. Denne praksis bruges ofte i industrier som fremstilling, offentlig service, gæstfrihed og sundhedspleje. Hvis du leder efter et job, eller hvis du ikke er tilfreds med 9-til-5-slibningen, kan skifteholdsarbejde være det karrieresvar, du har ledt efter.

Hvad er skifteholdsarbejde?

Skifteholdsarbejde er ethvert arbejde, der finder sted uden for et almindeligt 9-til-5-hold. Dette kan omfatte timer om natten (kirkegårdsskifte), tidlige morgentimer eller en roterende tidsplan, der ændres over en ugentlig, månedlig eller kvartalsvis basis. En anden almindelig praksis for skifteholdsarbejde er længere timer over en kortere arbejdsuge. For eksempel kan en medarbejder arbejde fire 10-timersdage i stedet for de traditionelle fem otte-timersdage.

Skifteholdsarbejde er almindeligt for næsten enhver virksomhed, der arbejder 10 timer om dagen eller længere. Årsagen til dette er, at arbejdsgiverne ikke har de økonomiske ressourcer, eller de er uvillige til at betale medarbejderne overarbejde. Som et resultat vil de opdele arbejdsbyrden i skift, der holder deres arbejdere under 40 timer om ugen. Dette reducerer overhead, samt holder medarbejderne opmærksomme og skarpe.

Skift arbejdstid

Skifteholdstiden varierer efter branche og virksomhed. Derfor er det op til arbejdsgiveren at bestemme, hvordan de vil indrette vagter. I 24-timers virksomheder som spisesteder, hospitaler og fabrikker følger skifteholdsarbejde normalt denne tidsplan:

 1. Første vagt: 8.00 til 16.00
 2. Andet skift: 16.00 til midnat
 3. Tredje skift (kirkegårdsvagt): Midnat til kl. 8

Disse tider kan ændre sig afhængigt af arbejdets art og det tilbudte produkt eller tjeneste. 

Som medarbejder gør du arbejdet til netop dit skift i måneder eller år ad gangen. Din arbejdsgiver kan dog også sætte dig på et skiftehold. Et roterende skift ændrer dit skifteholdsarbejde over en bestemt periode. For eksempel kan du arbejde første skift i en måned efterfulgt af tredje vagt i løbet af den næste måned. 

Almindelige typer af skifteholdsarbejde uden for 3-holds, 24-timers stilen omfatter fire 10-timers vagter med tre fridage eller flere 12-timers vagter med adskillige fridage fastsat af arbejdsgiveren.

Produktivitet, arbejdermoral, juridiske/sikkerhedsmæssige problemer og andre overvejelser har alle betydning for planlægningen af ​​skifteholdsarbejde.

Typer af job, der bruger skifteholdsarbejde

Der er ingen grænse for antallet af brancher eller job, der bruger skifteholdsarbejde, men her er 15 karriereveje, der næsten udelukkende bruger skiftehold:

 1. Bartender
 2. Server
 3. Brandmand
 4. Politimand
 5. EMT
 6. Læge
 7. Amme
 8. Manager
 9. Offentlig transportmedarbejder
 10. Husholderske
 11. Kok
 12. Manager
 13. Callcentermedarbejder
 14. Kundeservicemedarbejder
 15. Fabriksarbejder

Dette er på ingen måde en udtømmende liste over de erhverv, der bruger skifteholdsarbejde, men som jobsøgende bør det give dig nogle ideer til en karriere, du gerne vil forfølge.

Fordele ved skifteholdsarbejde

Mens fordelene for en virksomhed, der beskæftiger skifteholdsarbejde, er øget produktivitet og indtjening, nyder medarbejderne også adskillige fordele forbundet med skifteholdsarbejde.

 1. Yderligere læringsmuligheder: Når du arbejder på et traditionelt skift, er dit kontor normalt på fuld kapacitet, og ledere har hænderne fulde med den daglige drift. Dette fører normalt til, at du kun udfører det arbejde, der er tildelt dig, og lidt andet, især hvis der ikke findes andre muligheder. At arbejde uden for arbejdstiderne giver dig flere læringsmuligheder, da din arbejdsplads kan have færre medarbejdere ved hånden. Som et resultat kan du lære nye færdigheder og øve dem på stedet, samt påtage dig nyt ansvar, når din arbejdsgiver mener, du er klar.

 2. Forbedret fokus: Når din krop har vænnet sig til skifteholdsarbejde, kan du opleve øget fokus. Uden møder, færre kolleger i nærheden og begrænsede distraktioner kan du rette din opmærksomhed mod dit arbejde, hvilket resulterer i bedre fokus. Dette kunne udmønte sig i mere ansvar eller mulighed for at imponere dine arbejdsgivere.

 3. Bekvemmelighed: En af de vigtigste grunde til, at mange medarbejdere vælger skifteholdsarbejde, er et spørgsmål om bekvemmelighed. For forældre kan det betyde, at du kan se børnene i løbet af dagen, eller når de kommer hjem fra skole. Øget fleksibilitet giver også mulighed for at løbe ærinder, gå på indkøb, gå i fitnesscenteret eller fuldføre en anden opgave uden at føle sig forhastet eller overvældet.

 4. Mindre trængsel og en kortere pendling: Lange pendlertider og trafikpropper er to af de værste aspekter ved et normalt 9-til-5-skift. Når alle prøver at komme på arbejde på samme tid, er det hektisk og stressende. Med skifteholdsarbejde er denne kamp fortid. Lidt eller ingen trafik eller et åbent sæde i bussen eller metroen er frynsegoder, der kommer uden for jobbet, men du vil nyde dem alligevel.

 5. Bedre løn: For at lokke arbejdere vil virksomheder ofte tilbyde bedre løn til skifteholdsarbejdere. Dette er ikke en fast regel, men chancerne er, at du kan øge din løn i samme stilling ved at skifte til skifteholdsarbejde.

 6. Indstil timer: Skiftarbejde har et fast antal timer, du arbejder hver dag. Du behøver ikke bekymre dig om ekstra arbejde, der efterlader dig på arbejdspladsen sent om aftenen eller afslutte det, en anden giver dig videre. Hver dag starter og slutter du på samme tid. Dette giver dig mulighed for at sætte din egen tidsplan uden at frygten for arbejde får dig til at annullere dine planer.

 7. Uddannelsesmuligheder: Under skifteholdsarbejde giver arbejdsgiverne dig ofte mulighed for at forbedre dine arbejdskompetencer gennem træning. Uanset om det er gennem praktisk erfaring eller computerprogrammer, kan du lære værdifulde værktøjer og et sæt færdigheder til til sidst at tage din karriere til næste niveau.

Skifteholdsarbejde har mere end nok fordele til at tiltrække dig som arbejder, især hvis du er træt af en fast tidsplan eller ønsker noget andet. Afvejning af disse fordele i forhold til din nuværende position kan ofte hjælpe dig med at beslutte, om skifteholdsarbejde er fremskridt, en sidebevægelse eller et tilbageskridt.

Ulemper ved skifteholdsarbejde

Som enhver anden form for beskæftigelse har skifteholdsarbejde sine fordele, men det har også flere ulemper. Her er en liste over nogle af ulemperne ved skifteholdsarbejde for at hjælpe dig med at navigere ind og ud af skifteholdsarbejde.

 1. Søvnlidelser og søvnløshed: En af de oftest nævnte ulemper ved skifteholdsarbejde er søvnlidelser og søvnløshed. Hjernen er programmeret til at sove om natten, så at smide et normalt søvnskema af kan forårsage forstyrrelser i søvnmønsteret, konstant træthed og søvnløshed. På grund af disse problemer kan du være nødt til at tage et sovemiddel eller melatonin for at modvirke virkningerne af skifteholdsarbejde, indtil du bliver normaliseret til tidsplanen.

 2. Andre helbredsproblemer: Bortset fra søvnsygdomme kan skifteholdsarbejde også forårsage andre helbredsproblemer. Hvis arbejdere tvinges til skifteholdsarbejde af nød, kan det lægge unødig stress på deres liv. Dette kan føre til uregelmæssige hjerteslag, hjerteanfald og psykiske problemer. Hvis du har en familiehistorie med nogen af ​​disse sygdomme, skal du sørge for at konsultere en læge, før du tager en skifteholdsstilling.

  Arbejder du et fysisk krævende job i 10- eller 12-timers vagter, risikerer du også at komme til skade. Karpaltunnelsyndrom, dårlig ryg eller ømhed er nogle af de mere almindelige sundhedsproblemer i disse scenarier.

 3. Ensomhed og en omdirigeret livsstil: Et flertal af mennesker arbejder i et traditionelt 9-til-5-job, så skifteholdsarbejdere kan begynde at mærke ensomheden forbundet med en omdirigeret livsstil. Du kan opleve, at du ikke er i stand til at interagere socialt, eller at der ikke er nogen i nærheden at tale med, når du har fri. Hvis disse problemer udgør et problem for dig, bliver det en nødvendighed for din sociale og mentale sundhed at finde andre måder at interagere med mennesker på. Ofte er det en holdbar løsning at blive venner med andre skifteholdsarbejdere.

 4. Sikkerhedsproblemer: Afhængigt af dit ansættelsessted kan skifteholdsarbejde forårsage sikkerhedsproblemer. For eksempel kan det få dig til at føle dig utryg ved at arbejde på kirkegården på en fabrik i en industri- eller kriminalitetsplaget bydel. Et andet eksempel er, hvis du bartender indtil kl. 03.00. Ikke alene er du modtagelig for voldelige forbrydelser, men flere mennesker kører påvirket sent om aftenen, hvilket gør din pendling hjem mere stressende.

 5. Mangel på kolleger: Du er måske blevet træt af vandkølende diskussioner, men med skifteholdsarbejde er muligheden for at interagere med kolleger ofte begrænset. Nogle jobs, såsom server eller bartender, lider ikke af dette problem, men hvis du er en husholderske eller en fabriksarbejder, kan du finde en mangel på kolleger at chatte med.

 6. En bås i din karriere: Selvom skifteholdsarbejde kan give muligheder for mere ansvar og træning, kan det også få dig til at falde af radaren hos dine arbejdsgivere. Med en mindre konkurrencepræget arbejdsatmosfære og færre ledere til at se dit arbejde, kan du blive overset for forfremmelser eller karrierefremgang.

 7. Mangel på arbejdsmoral: Hvis du er en medarbejder, der har brug for lidt motivation fra ledere og kolleger, kan skifteholdsarbejde virke skræmmende. Man har ikke altid supervision eller vejledning fra toppen. Dette kan resultere i en mangelfuld arbejdsmoral, selvom du er en relativt produktiv person.

 8. Svært ved at finde kolleger til at dække vagter: Hvis du har en forudgående forpligtelse, et dødsfald i familien eller en aftale, er det en skræmmende opgave at finde en kollega til at dække dit skift, når du er fravær. Du har normalt færre folk at ringe til for at dække dig, og mange ønsker ikke at arbejde et ekstra skift oven i deres almindelige tidsplan. Heldigvis har nogle virksomheder en opkaldsliste til sådanne situationer. Tal med din leder så tidligt som muligt for at se, om de kan hjælpe dig med at finde en midlertidig afløser for en dag.

 9. Øget påtrængning af måneskin: Hvis du arbejder unormale timer på grund af skifteholdsarbejde, eller du har tre eller fire dage fri i træk, kan du føle dig uproduktiv under din fri. For at udfylde tomrummet kan du ofte få et andet job, også kendt som moonlighting. Selvom disse job giver en sekundær indtægtskilde, kan de skade din produktivitet på dit skifteholdsjob. Desværre kan dine arbejdsgivere være opmærksomme på det.

 10. Omstillingstid: Hvis du tager på ferie, er chancerne for, at du vender tilbage til en normal tidsplan, der passer til aktiviteterne i din ferie. Når du går tilbage på arbejde, vil du have en periode med omstillingstid til at komme tilbage til din tidsplan for skifteholdsarbejde. Dette kan forårsage et fald i produktiviteten eller manglende fokus.

Selvom disse ulemper kan udgøre et problem for nogle arbejdere, kan du opleve, at de næsten ikke påvirker dig overhovedet. En prøve-og-fejl periode med ansættelse er en fantastisk måde at se, om du finder problemer i skifteholdsarbejde.

Skifteholdsarbejde efter loven

Fair Labor Standards Act (FLSA) er en arbejdslov, der definerer en medarbejders ret til mindsteløn og overarbejde. Selvom det ikke udtrykkeligt angiver noget med hensyn til skifteholdsarbejde, dikterer FLSA, at alle arbejdere skal betales halvanden gang, eller 1,5 gange deres timepris, for alle timer, der arbejdes over 40 på en syv-dages dag. periode. Arbejdsgivere betaler typisk mere til overnattende arbejdere, men dette er ikke påbudt af FLSA eller den føderale regering.

Føderal lov siger heller ikke, hvor længe en arbejder skal have fri mellem skift. Det er arbejdsgiverens ret at vælge, hvor meget afspadsering mellem vagterne, men mange vil give mindst otte timers hvile for at forbedre moralen, øge fokus og begrænse chancen for sikkerhedsproblemer. Men føderal lov siger, at lastbilchauffører skal have mindst 34 timer fri efter at have afsluttet deres maksimale køretimer for ugen. Piloter skal også have 10 timer fri efter at have gennemført deres flyvninger for dagen.

Skifteholdsarbejde er ikke for alle. Det giver dog en fortrinsret personlig balance, som normal arbejdstid ikke kan give. Fra at bruge mere tid sammen med familien til at have et mere glad socialt liv, kan skifteholdsarbejde være et alternativ til almindeligt arbejde, som du har lyst til.

Germund Villadsen
Germund Villadsen Når virksomheder kræver arbejde 24 timer i døgnet for at maksimere produktiviteten og rentabiliteten, henvender de sig ofte til skifteholdsarbejde. Medarbejdere, der laver skifteholdsarbejde, arbejder ofte på uregelmæssige timer for at holde virksomheden ved fuld produktivitet. Denne praksis bruges ofte i industrier som fremstilling, offentlig service, gæstfrihed og sundhedspleje. Hvis du leder efter et job, eller hvis du ikke er tilfreds med 9-til-5-slibningen, kan skifteholdsarbejde være det karrieresvar, du har ledt efter.