Sådan Skifter Du Fra Traditionel Til Veterinærsygepleje

Hvis du er en traditionel sygeplejerske, har du måske allerede mange færdigheder og egenskaber, der kan være værdifulde i veterinærsygepleje. Menneskelige sygeplejersker, der skifter til veterinærsygeplejersker, kan drage fordel af deres videnskabelige viden, fortalerfærdigheder og erfaring med at levere kvalitetspatientbehandling. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af human- og veterinærsygeplejersker, typerne af veterinærsygeplejersker og trinene til overgangen fra en human sygeplejerskestilling til en veterinærsygeplejerske.

Hvad er en menneskelig sygeplejerske?

En menneskelig sygeplejerske arbejder sammen med et medicinsk team for at yde pleje af høj kvalitet til deres patienter. Sygeplejersker udfører patientplejeopgaver såsom at skifte hospitalssengetøj, hjælpe patienter med at bade, medbringe deres måltider eller hjælpe dem med at forstå deres behandlingsplaner. Sygeplejersker taler og føler med patienterne om deres medicinske bekymringer eller behov og formidler en patients ønsker til deres læger. En sygeplejerskes øvrige opgaver afhænger af deres uddannelsesniveau og licens. Sygeplejersker med en mere avanceret licens kan for eksempel administrere medicin, forbinde patienter til IV-væsker eller udføre diagnostiske tests.

Hvad er en dyrlægesygeplejerske?

En veterinærsygeplejerske arbejder sammen med et medicinsk team, der diagnosticerer og plejer dyr. Dyrlægesygeplejersker kaldes også dyrlægeteknikere eller teknologer, alt efter deres uddannelsesniveau. Veterinærsygeplejersker arbejder oftest på dyreklinikker eller hospitaler, men kan også finde arbejde på forskningsfaciliteter, laboratorier eller universiteter.

Læs mere: Hvad er en dyrlægetekniker?

Hvad laver en dyrlægesygeplejerske?

En veterinærsygeplejerskes ansvar varierer afhængigt af deres grad og arbejdsmiljø, men kan omfatte:

 • Interview af kæledyrsejere om deres dyrs medicinske problemer
 • Forsyne dyr med medicin
 • Holder dyr stille og hjælper dem med at bevare roen under operationer
 • At få et røntgenbillede eller anden diagnostisk billeddannelse af et dyr
 • At give kæledyrsejere opdateringer om et dyrs medicinske tilstand
 • Giver dyr bedøvelse før kirurgiske indgreb
 • Rengøring af et dyrs tænder og tandkød
 • Fodring af dyr
 • Test af blod-, urin- eller afføringsprøver
 • Undervisning af kæledyrsejere i, hvordan de kan hjælpe med deres dyrs behandlingsplan
 • Desinficering af kenneler
 • Opdatering eller vedligeholdelse af dyrejournaler
 • Dyreskader med bandager eller skinne
 • Undervisning af kæledyrsejere om fysioterapiteknikker til deres dyr

Typer af dyrlægesygeplejersker

Der er to primære typer veterinærsygeplejersker:

Dyrlæge tekniker

En dyrlægetekniker er en veterinærsygeplejerske med en toårig universitetsuddannelse. Dyrlægeteknikere har en associeret grad i enten dyre- eller veterinærteknologi. De har også bestået Veterinarian Technician National Exam (VTNE) og opnået licens i deres stat. En veterinærtekniker kan udføre opgaver som at give CPR til dyr, hjælpe med operationer eller administrere medicin. De fleste dyrlægeteknikere arbejder på dyreklinikker eller hospitaler.

Dyrlæge teknolog

En veterinærteknolog har en bachelorgrad i veterinærteknologi eller et beslægtet område. Dyrlægeteknologer opfylder også licenskrav for deres stater, hvilket ofte inkluderer at tage VTNE og gennemføre efteruddannelsesklasser hvert par år.

Dyrlægeteknologer, der arbejder på dyrehospitaler eller klinikker, opfylder mange af de samme opgaver som dyrlægeteknikere, såsom at give dyr tandrensninger, bedøvelse eller måltider. Dyrlægeteknologer har dog ofte flere jobmuligheder end dyrlægeteknikere. For eksempel kan dyrlægeteknologer have lettere ved at avancere til lederstillinger på en dyreklinik eller et hospital. Dyrlægeteknologer kan også vælge mellem et større udvalg af arbejdsmiljøer, såsom laboratorie- eller forskningsfaciliteter.

Relateret: 12 typer af dyrlægeteknologiske karrierer

Hvordan man skifter fra en menneskelig sygeplejerske til en veterinærsygeplejerske

Her er de fem trin, en menneskelig sygeplejerske kan tage for at blive veterinærsygeplejerske:

1. Få erfaring med at arbejde med dyr

De fleste arbejdsgivere for veterinærsygeplejersker foretrækker kandidater med dyreerfaring. Overvej at være frivillig på din lokale veterinærklinik, dyreinternat eller dyreredningscenter. Du kan også deltage i et program, der træner terapi- eller servicekæledyr, såsom førerhunde.

2. Få din veterinærsygeplejerskeuddannelse

Få din grad i veterinærvidenskab eller teknologi. Inden du ansøger, skal du beslutte, om du hellere vil blive veterinærtekniker eller teknolog. Hvis du ønsker at blive dyrlægetekniker, skal du følge et toårigt universitetsprogram og modtage en associeret grad. Hvis du foretrækker at blive dyrlægeteknolog, så tjen i stedet en fireårig bachelorgrad.

De klasser, du tager i veterinærskolen, afhænger af mange faktorer, såsom om du arbejder hen imod din associerede eller bachelorgrad. De fleste veterinærsygeplejeprogrammer tilbyder klasser om dyreemner, såsom:

 • Anatomi
 • Farmakologi, eller studiet af medicin og lægemiddelsammensætning
 • Biokemi
 • Mikrobiologi
 • Forebyggende sundhedspleje
 • Opførsel
 • Parasitologi, eller studiet af parasitter og deres værter
 • Medicinsk terminologi
 • Tandpleje
 • Smådyrs plejefærdigheder
 • Anæstesi
 • Fysiologi

Veterinærsygeplejeprogrammer inkluderer ofte en klinisk komponent. Med denne type program får du erhvervserfaring under direkte opsyn af autoriserede veterinærsygeplejersker, mens du er i skole.

Relateret: 19 grader du kan komme til at arbejde med dyr

3. Tag den nationale dyrlægeteknologieksamen

Gennemfør Veterinærtekniker National Eksamen. Næsten alle aspirerende dyrlægeteknikere på begynderniveau i USA skal bestå VTNE, før de ansøger om deres veterinærlicens. VTNE er en multiple-choice-eksamen, der evaluerer en testtagers viden om dyrs smertebehandling, anæstesiteknikker, akutbehandling og andre emner relateret til dyresundhedspleje.

4. Ansøg om din statslicens

Indsend en ansøgning om at blive autoriseret som veterinærsygeplejerske i din stat. Ansøgningskrav til dyrlægesygeplejerskelicenser varierer mellem stater. Stater kan bede licensudstedende kandidater om at indsende deres udskrifter fra et akkrediteret dyrlægeteknologiprogram, gennemføre et baggrundstjek eller opfylde et vist antal kliniske timer.

Relateret: Sådan får du dit veterinærteknikercertifikat i 6 trin

5. Fortsæt din uddannelse

Bliv ved med at lære mere om veterinærsygepleje, selv efter du har modtaget din licens. Mange veterinærsygeplejersker beslutter sig for at forfølge certificeringer inden for deres felt for at forbedre deres færdigheder eller kvalificere sig til flere jobmuligheder. Disse certifikater kan være inden for dyreforsøg, avanceret veterinærteknologi eller relaterede emner. Du kan også tage efteruddannelseskurser, deltage i en professionel organisation eller læse veterinærtidsskrifter for at holde dig opdateret om den seneste udvikling eller tendenser inden for dyrlægesygepleje. Afhængigt af den stat, du bor i, har du muligvis også licenskrav relateret til at tjene certifikater eller fortsætte efteruddannelseskurser hvert par år.

Løn og jobudsigt for dyrlægesygeplejersker

Den gennemsnitlige løn for veterinærteknikere i 2021 er $29.738. Individuelle lønninger for dyrlægeteknikere varierer baseret på mange faktorer, herunder geografisk placering, års erfaring og uddannelsesniveau. Husk også, at lønningerne til veterinærteknologer kan være højere.

Det amerikanske Bureau of Labor Statistics forudsiger, at jobmuligheder for både veterinærteknologer og teknikere kan vokse med 16 % frem til 2029. Ifølge BLS adopterer flere amerikanske huse kæledyr, og det antal kan fortsætte med at stige. Med den forventede stigning i kæledyr og kæledyrsejere, forventer BLS, at jobstillinger for veterinærsygeplejersker og relaterede dyrekarrierer også vil stige.

Overførbare færdigheder for menneskelige sygeplejersker, der bliver veterinærsygeplejersker

Hvis du er en menneskelig sygeplejerske, har du sandsynligvis allerede mange overførbare færdigheder, der er relevante for veterinærsygepleje. Overførbare færdigheder er evner eller egenskaber, der kan hjælpe dig med at få succes med mere end ét job. Her er nogle menneskelige sygeplejefærdigheder, du måske allerede besidder, som kan gavne din nye karriere som veterinærsygeplejerske:

Empati

Sygeplejersker til mennesker og dyrlæge har begge empati for deres patients medicinske tilstande. Begge slags sygeplejersker yder omsorg til patienter med en bred vifte af sundhedsmæssige behov og udfordringer. Uanset om patienten er et dyr eller et menneske, kan en god sygeplejerske have empati med patientens unikke bekymringer.

Videnskabelig og medicinsk viden

Som sygeplejerske for mennesker har du sandsynligvis allerede videnskabelig og medicinsk viden relateret til veterinærsygepleje. De fleste menneskelige sygeplejersker og veterinærsygeplejersker tager lignende forudsætningsklasser, såsom biologi og kemi, før de forfølger kurser for deres sygeplejerskegrad. Selvom detaljerne i dyreanatomi og andre emner adskiller sig fra mennesker, kan du have lettere ved at gennemføre kurser i dyrlægesygepleje på grund af deres brede ligheder.

Patientfortalervirksomhed

Sygeplejersker til både mennesker og dyr er blandt de primære fortalere for deres patienter. Sygeplejersker til mennesker og dyrlæger taler for deres patients behov ved at kommunikere deres observationer om patienten til andre medicinske fagfolk, uddanne patienter eller deres familier om deres behandlingsplaner og lignende opgaver.

Den grundlæggende forskel i patientadvocacy for human- og veterinærsygeplejersker er i deres kommunikation med deres patienter. En menneskelig sygeplejerske kan fungere som mægler mellem en læge og deres patient, såsom ved at formidle patientens ønsker til lægen eller forklare medicinsk terminologi til patienten. Da dyr kommunikerer forskelligt, skal en veterinærsygeplejerske blive dygtig til at fortolke et dyrs kropssprog, adfærd og andre ledetråde for at bestemme deres behov eller ønsker.

Kritisk tænkning

Både menneskelige og dyresygeplejersker bruger kritiske tænkningsevner. Sygeplejersker arbejder i miljøer med en vis uforudsigelighed, såsom med ændringer i en patients tilstand. Uanset om man behandler mennesker eller dyr, skal en sygeplejerske nøje og hurtigt observere, analysere og reagere på forskellige omstændigheder eller medicinske tilstande.

Etik

Sygeplejersker har moralsk ansvar over for deres patienter, uanset om de arbejder med dyr eller mennesker. Sygeplejersker hjælper med at træffe beslutninger, der påvirker en patients helbred. En sygeplejerske til både mennesker og dyr skal prioritere deres patientens velbefindende frem for alle andre faktorer.

Relateret: 9 principper for etik i sygeplejen

Fysisk udholdenhed

Hvis du i øjeblikket er sygeplejerske for mennesker, arbejder du sandsynligvis lange skift og står på dine fødder i længere perioder. Som veterinærsygeplejerske kan du også finde dig selv ofte på benene og arbejde lange vagter. Både almindelige sygeplejersker og veterinærsygeplejersker skal have fremragende udholdenhed, så de kan udføre forskellige patientplejeopgaver stående.

Samarbejde

Både traditionelle sygeplejersker og veterinærsygeplejersker samarbejder ofte med andre læger, sygeplejersker og medicinsk personale. Uanset om det er mennesker eller dyr, har de fleste patienter et team af sundhedspersonale, der i samarbejde diagnosticerer deres tilstande, strategilægger behandlingsplaner og yder kvalitetspleje. Hvis du i øjeblikket er sygeplejerske for mennesker, har du måske allerede vigtige teamworkfærdigheder, såsom kommunikation, forhandling, konfliktløsning og pålidelighed.

Ofte stillede spørgsmål om overgang fra menneske- til veterinærsygepleje

Her er nogle ofte stillede spørgsmål om, hvordan man går fra en karriere som traditionel sygeplejerske til en veterinærsygeplejerske:

Hvad er forskellen mellem en veterinærsygeplejerske og en veterinærsygeplejerske?

I modsætning til en veterinærsygeplejerske behøver en veterinærsygeplejerske ikke at modtage en specifik uddannelse eller licens. En veterinærsygeplejerske udfører administrative opgaver såsom planlægning af aftaler, besvarelse af e-mails eller telefoner og vedligeholdelse af dyresundhedsjournaler. Dyrlægeplejeassistenter yder også grundlæggende plejeforanstaltninger til dyr, såsom fodring af dem, rengøring af kenneler eller overvågning af deres vægt. Dyrlægesygeplejersker er som menneskelige plejeassistenter, idet de hjælper andre læger på deres arbejdsplads. I modsætning til en veterinærsygeplejerske har en dyrlægesygeplejerske dog ikke uddannelsen eller licensen til at yde lægehjælp til dyr.

Relateret: Forskellen mellem en dyrlægetekniker og en dyrlægeassistent

Hvad er forskellen mellem en veterinærsygeplejerske og en dyrlæge?

Dyrlæger er læger specielt til dyr. En dyrlæge har licens, der giver dem mulighed for at udføre flere medicinske opgaver end veterinærsygeplejersker. Dyrlæger vurderer, diagnosticerer og udarbejder behandlingsplaner for forskellige dyremedicinske tilstande og behov. En dyrlæges ansvar kan omfatte at udføre kirurgiske operationer, sterilisere eller kastrere dyr og sætte brækkede knogler.

Dyrlæger går også længere i skole end sygeplejersker. De fleste dyrlæger får en bachelorgrad inden for et videnskabeligt område efterfulgt af en doktorgrad i veterinærmedicin. Begge grader tager typisk omkring otte år i alt at gennemføre. Dyrlæger skal normalt også tage både en national eksamen og statslige bestyrelseseksamener for at modtage deres statslicens.

Hvor arbejder veterinærsygeplejersker?

De fleste veterinærsygeplejersker arbejder på dyrehospitaler eller klinikker. Dyrlægesygeplejersker kan dog også finde arbejde mange andre steder, såsom:

 • Forskningsfaciliteter
 • Dyreinternater
 • Akut eller akut dyrehospitaler
 • Universiteter
 • Redningsorganisationer
 • Zoologiske haver
 • Dyrereservater
 • Dyreadoptionsbureauer
 • Laboratorier
 • Gårde

Gregers Graversen
Gregers Graversen Hvis du er en traditionel sygeplejerske, har du måske allerede mange færdigheder og egenskaber, der kan være værdifulde i veterinærsygepleje. Menneskelige sygeplejersker, der skifter til veterinærsygeplejersker, kan drage fordel af deres videnskabelige viden, fortalerfærdigheder og erfaring med at levere kvalitetspatientbehandling. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af human- og veterinærsygeplejersker, typerne af veterinærsygeplejersker og trinene til overgangen fra en human sygeplejerskestilling til en veterinærsygeplejerske.