Sådan Freelancer Du For Kunstnere

Hvis du er kunstner, har du måske været interesseret i at tjene penge på dit kreative arbejde. En virksomhed kan ansætte dig som stabskunstner, eller du kan drive din egen lille virksomhed som freelancer. Freelance kunstnere har stor fleksibilitet, men de skal også påtage sig rollen som ejer af deres virksomhed. I denne artikel diskuterer vi, hvad det vil sige at være freelancekunstner, og hvordan man bliver det.

Hvad er en freelance kunstner?

En freelance kunstner er en selvstændig kreativ professionel. De driver deres egen lille virksomhed med deres kunst som deres produkter. Som freelancere vælger disse kunstnere deres egne arbejdstider, takster og kunder. De skal være komfortable med at reklamere for deres arbejde, samarbejde med andre og lede en lille virksomhed. Freelance kunstnere kan også have et fuldtids- eller deltidsjob for at forsørge sig selv. Nogle kunstnere lever udelukkende af overskuddet ved at sælge deres kunst.

Her er nogle eksempler på arbejde udført af freelance kunstnere:

 • Bryllupsvideo
 • Bestilte portrætter
 • Vægmaleri
 • Modellering
 • Privat fotografering
 • Logo design til virksomheder
 • Illustrerer børnebøger

Relateret: Top 10 bedste freelancejob for kreative fagfolk

Hvor arbejder freelance kunstnere?

Freelance kunstnere har ikke én bestemt arbejdsplads. Nogle freelancere konverterer et rum i deres hjem til et studie. Dette studie kan være et privat arbejdsområde, eller det kan være et sted at modtage og rådføre sig med kunder. Freelance kunstnere kan også leje et kontor eller atelier uden for hjemmet for at give sig selv mere plads til at skabe deres kunst.

Fordi kunst ikke behøver at blive lavet i et studie, kan freelancekunstnere også rejse for at arbejde på stedet. Eksempler ville være at tage på stranden for at tage familiebilleder eller det lokale bibliotek for at skabe en kunstinstallation. Freelance kunstnere kan også rejse til deres kunders hjem for at holde konsultationer om deres kommissioner.

Freelance kunstnere kan sælge deres værker på en lang række forskellige steder. Eksempler inkluderer deres atelier, på festivaler eller bondemarkeder, i gallerier og online.

Læs mere: Alt du behøver at vide om freelancearbejde

Sådan bliver du freelance kunstner

Hvis du mener, at det er det rigtige for dig at være freelancekunstner, er det måske på tide at lægge en plan. Husk, at en stor del af din succes som freelancer afhænger af din evne til at være organiseret og arbejde støt mod dine mål. Følg disse trin for at begynde en karriere som freelancekunstner:

1. Lær om branchen

Som ejer af en mindre virksomhed kan du få inspiration ved at se på, hvad dine konkurrenter laver, og lære af din branches mest succesfulde mennesker. Du kan også starte med at besøge etablerede freelance kunstneres hjemmesider. Ting, du kan lære fra deres websteder, omfatter:

 • Hvordan de organiserer deres portefølje
 • Den overordnede følelse og atmosfære på deres sider
 • Hvilke sociale medier bruger de
 • Hvordan de er tilgængelige for kontakt
 • Deres prisklasser
 • Deres politik

Det kan også hjælpe at se på, hvad succesrige lokale kunstnere laver i dit område. Du kan besøge co-working spaces eller kunstnerkooperativer samt messer og messer. Det er også en god idé at lave en internetsøgning for dit område. For eksempel, hvis du er bryllupsfotograf i Seattle, så prøv at søge efter "bryllupsfotograf Seattle" og se på de bedste resultater. Denne forskning vil hjælpe dig med at bestemme, hvor mange mennesker der gør det samme som dig, og hvilken reklamestil synes at fungere bedst for dit samfund.

2. Udvikl dine kunstneriske færdigheder

Din udvikling som kunstner er en løbende proces, men det er afgørende at tænke over det fra starten af ​​din virksomhed. Du bør altid søge at forfine dine færdigheder. Dette kan gøre dig attraktiv for flere kunder og give dig mulighed for at bede om højere priser for dit arbejde.

Relateret: 14 karrierer for folk, der kan lide at tegne

3. Identificer din målkunde

Selvom det måske er bedst at tage imod de fleste anmodninger, som du får tidligt i din freelance-virksomhed, er det nyttigt at forestille dig din ideelle kunde. Denne person er den, du ønsker, at dit branding og arbejde skal tiltrække. Du bør tænke på faktorer, der påvirker denne klients smag og livsstil. Her er nogle eksempler:

 • Deres generelle demografi såsom alder og uddannelsesniveau
 • Hvor de bor
 • Hvordan de foretrækker at kommunikere
 • Deres hobbyer og popkulturinteresser
 • Deres motivation for at købe din kunst
 • Den type job, de udfører

Dette betyder selvfølgelig ikke at afvise chancen for at arbejde for en person, der ikke passer på din liste. I stedet er dette en teknik til at fokusere din annoncering og branding i stedet for at forsøge at appellere til alle.

Din målkunde er muligvis ikke en person. Her er eksempler på typer industrier, du kan målrette mod:

 • Medievirksomheder, såsom tv-netværk eller bog- og magasinudgivere
 • Hjemmesider
 • Virksomheder/selskaber
 • Begivenheder
 • Nonprofit organisationer

Hvis du målretter mod en branche, bør du stadig definere en måldemografi. For eksempel kan "hjemmesider" omfatte et online fiskehobbyforum eller en detailbutik, så prøv at være specifik.

4. Indstil dit arbejdsområde

Vælg, hvor du primært vil skabe dit kunstværk. Gør pladsen så behagelig som muligt, for du vil bruge meget tid der. Prøv at sætte din arbejdsstation op for at minimere distraktioner. Sørg for, at du har alle de værktøjer, du har brug for, let tilgængelige, og lad andre faktorer som belysning og åben plads matche dine behov.

5. Begynd at oprette din virksomhed

Som professionel freelancer skal du varetage både den forretningsmæssige og kreative side af dit arbejde. Du kan vælge at etablere din virksomhed som en juridisk enhed. Overvej, om du skal hyre en revisor, fordi du måske skylder skat af indkomsten ved at sælge din kunst.

Din virksomheds start er også et glimrende tidspunkt til at lave din forretningsplan og beslutte dine politikker (såsom refusion eller returnering) og prisstruktur.

6. Find dine første kunder

Dine første kunder kan være personer, du allerede kender, som er fortrolige med dit arbejde og gerne vil støtte dig. Når du har afsluttet dit arbejde for dem, så spørg, om de vil være villige til at give udtalelser til din hjemmeside eller skrive om deres oplevelse på deres sociale mediesider.

Når du har arbejdet med flere kunder, kan mund-til-mund-annoncering hjælpe med at sprede kendskabet til din virksomhed.

Relateret: Eksempler på vidnesbyrdssider til at inspirere dig

7. Opret din hjemmeside

Dit websted skal give alle de oplysninger, som kunder har brug for for at kontakte dig, såsom dine sociale mediekonti og e-mailadresse. Du kan invitere besøgende til at tilmelde sig en mailingliste for at få opdateringer fra dig. Din hjemmeside er et godt sted at vise din personlighed og æstetik gennem farve- og layoutvalg. Overvej at hyre en professionel webdesigner, så du viser dit arbejde bedst muligt.

Du bør også inkludere politikoplysninger og eventuelle nødvendige juridiske meddelelser på dit websted.

8. Byg din portefølje

Din portfolio er et udvalg af dit arbejde, som du kan vise for at repræsentere din kunstneriske stil og vision. I første omgang er dette muligvis kun på dit websted. Potentielle kunder kan gennemse dit arbejde og beslutte, om din stil passer godt til deres behov. Efterhånden som din virksomhed vokser, kan du oprette et par fysiske kopier, som du kan tage med til konsultationer. Prøv at opdatere din portefølje regelmæssigt, så det er tydeligt, at du stadig opretter indhold og er tilgængelig for leje.

9. Annoncer

Hvordan du vælger at annoncere vil afhænge af den type arbejde, du udfører, og din målkunde. Her er forslag til måder at promovere din freelancekunst på:

 • Gå til lokale markeder, messer og konventioner. Lej en stand, der sælger din kunst, og medbring en kopi af din portefølje. Hav visitkort tilgængelige med din hjemmeside og kontaktoplysninger.
 • Placer betalte annoncer online. Du kan målrette besøgende til bestemte websteder eller med særlige sociale medier-engagementer.
 • Besvime eller bed om at vise flyers på de virksomheder, din målkunde besøger. For eksempel, hvis du sælger tilpassede hårnåle og pandebånd, så bed salonerne i dit område om at sende din annonce.
 • Læg et eksempel på dit arbejde på freelance kunstwebsteder med et link til din portefølje og kontaktoplysninger.
 • Netværk med andre freelance-kunstnere og del hinandens arbejde med dine følgere på sociale medier.
 • Deltag i faggrupper i dit område.

Læs mere: Typer af annoncer og hvad der gør dem til succes

10. Opbyg fællesskabets goodwill

Doner din tid, penge eller kunst til samfundsprojekter. Ved at gøre dette kan du tjene mund-til-mund-reklamer og højne din virksomheds omdømme. Du kan tilbyde at male et vægmaleri på det lokale dyreinternat, donere nogle håndlavede tørklæder til en ungdomsorganisation eller undervise i malekurser på et plejehjem.

11. Bliv ved med at producere

Som freelance kunstner skal du fortsætte med at lave kunst for at opbygge dit omdømme. Efterhånden som du udvider din portefølje, kan du appellere til en stadig større kundebase. Du kan også bygge et bagkatalog over arbejde klar til salg, hvis du pludselig finder en mulighed. Hvis du har ekstra usolgt værk, kan du overveje at sælge din kunst i flere formater online (såsom tryk på t-shirts, krus, klistermærker eller nåle) for at supplere din bestilte kunstindkomst.

Steffen Hjort
Steffen Hjort Hvis du er kunstner, har du måske været interesseret i at tjene penge på dit kreative arbejde. En virksomhed kan ansætte dig som stabskunstner, eller du kan drive din egen lille virksomhed som freelancer. Freelance kunstnere har stor fleksibilitet, men de skal også påtage sig rollen som ejer af deres virksomhed. I denne artikel diskuterer vi, hvad det vil sige at være freelancekunstner, og hvordan man bliver det.