Sådan Forklarer Du Opsigelse På En Jobansøgning

At forklare en tidligere jobopsigelse til en potentiel arbejdsgiver kan være ligetil, når du ved, hvordan man diskuterer det positivt. Selvom det kan virke udfordrende at tale om tidligere opsigelser i fremtidige jobansøgninger og samtaler, kan den måde, du diskuterer din opsigelse på, være vigtigere end årsagen til at blive opsagt. At forstå, hvordan man forklarer tidligere opsigelser i ansøgninger og samtaler, kan give dig mulighed for at forberede dig på din fremtidige ansættelse. I denne artikel diskuterer vi, hvornår og hvordan du bør diskutere tidligere opsigelser på en jobansøgning og tips til at forklare opsigelse i en samtale.

Relateret: Hvad skal man gøre efter at blive fyret

Hvornår skal du diskutere opsigelse på en ansøgning?

Den eneste grund til, at du bør diskutere opsigelse på en jobansøgning, er, hvis de specifikt beder dig om en forklaring. Her er tre scenarier, du skal være forberedt på:

1. Ansøgningen indeholder ikke opsigelsesspørgsmål

Hvis ansøgningsprocessen undlader at nævne spørgsmål om at blive opsagt fra et tidligere job, kan du gemme din forklaring til samtalen, hvis den dukker op.

2. Der gives et ja eller nej spørgsmål om opsigelse

Hvis du skal give et binært svar, så vær ærlig. Ansøgninger, der spørger om tidligere opsigelser, er mere tilbøjelige til at diskutere opsigelse med dig i en samtale.

3. En fuldstændig forklaring er påkrævet

Hvis ansøgningsprocessen beder dig om at forklare, hvorfor du blev opsagt, skal du holde din forklaring kort. Du kan fortælle sandheden, mens du udelader de specifikke detaljer. Hvis ansættelseschefen er interesseret i at vide mere om din opsigelse, vil de spørge dig under samtalen.

Relateret: Sådan forklarer du dine grunde til at forlade et job (med eksempler)

Sådan forklarer du opsigelse på en jobansøgning

Hvis en fuldstændig forklaring om din tidligere opsigelse er påkrævet under jobansøgningen, er her enkle trin, du kan tage for at forklare det ærligt:

 1. Forstå hvorfor du blev opsagt.
 2. Hold din forklaring kortfattet.
 3. Fortæl sandheden.
 4. Beskriv din opsigelse positivt.
 5. Brug et blødt sprog.

1. Forstå hvorfor du blev opsagt

Tænk over, hvorfor du blev opsagt fra virksomheden. Hvis du var en del af omfattende fyringer, eller hvis den virksomhed, du arbejdede for, gik konkurs, ville disse formildende omstændigheder kun have lidt at gøre med din arbejdsindsats eller etik. Ansættelsesledere forstår, når der opstår situationer, som er uden for din kontrol. Hvis din opsigelse havde noget at gøre med din præstation eller et etisk problem, så tænk over, hvordan du har løst problemet.

Hvis du er usikker på den præcise årsag til din opsigelse, kan det hjælpe at kontakte ledelsen eller personaleafdelingen fra dit tidligere job for at få den officielle begrundelse for, hvorfor du blev opsagt. At få et klart svar fra din tidligere arbejdsgivers synspunkt kan hjælpe dig med at diskutere omstændighederne med en potentiel arbejdsgiver.

Relateret: Er det at blive afskediget fra et job det samme som at blive afskediget eller fyret?

2. Hold din forklaring kortfattet

Din jobansøgning behøver kun en kort version af hele historien om, hvorfor du blev opsagt. At forklare meget detaljeret om alle omstændigheder og handlinger, der fandt sted, kan få en ansættelseschef til at beslutte at interviewe andre ansøgere før dig. Hold det kort, men positivt. Hvis du blev opsagt på grund af problemer med jobpræstation, skal du angive årsagen til, hvorfor og hvilke skridt du har taget for at forbedre dig selv siden.

Eksempel: Hvis du blev opsagt for ikke at overholde en månedlig salgskvote, kan du kortfattet forklare situationen sådan her: "Slip for ikke at opfylde salgsstandarder. Jeg har siden erhvervet og studeret under en salgsmentor for at lære nye effektive metoder til øge salget."

3. Fortæl sandheden

Det er vigtigt at fortælle sandheden fra begyndelsen. Ansøgninger, der spørger om opsigelser, bliver almindeligvis fulgt af interviewere, der beder om yderligere detaljer. Det er vigtigt at komme til interviewet, men det er lige så vigtigt at forklare situationen sandfærdigt. Du kan fortælle sandheden uden at røbe hver eneste information om din opsigelse. Husk altid at tilføje den proaktive tilgang, du har taget for at forbedre dig selv.

Eksempel: Hvis du blev sluppet på grund af konstant fejl i at fuldføre dine daglige opgaver, kan du fortælle sandheden sådan her: "Afsluttet for ikke at opfylde præstationsstandarder. Jeg har siden udviklet en omfattende planlægningsmetode, som jeg kan bruge til at holde mig ansvarlig for min tid og mine mål."

4. Beskriv din opsigelse positivt

Der er måder at beskrive enhver opsigelse positivt. Da du kan bruge interviewet til at forklare din opsigelse mere detaljeret, kan et positivt sprogbrug i ansøgningen vise ansættelseschefen, at du er sikker på din fremtid. At være positiv i ansøgningen kan give dig en bedre chance for at blive interviewet.

Eksempel: Hvis du blev opsagt urimeligt på grund af et skænderi mellem dig selv og ledelsen på grund af at være overanstrengt og udføre andres arbejde, så forklar det positivt sådan her: "Slip på grund af en forskel i mening om arbejdsstandarder."

5. Brug et blødt sprog

At forklare sandheden kortfattet og samtidig blødgøre de ord, du bruger, kan hjælpe med at få ansættelseschefen til at føle sig mere positiv omkring din opsigelse.

Eksempel: Hvis du arbejdede som økonomichef og ikke fik overskud på nogen af ​​dine konti, kan du blødgøre sproget ved at beskrive din opsigelse sådan: "Gensidig adskillelse for at udforske nye muligheder."

Tips til at forklare opsigelse i en samtale

Ansættelseslederen eller intervieweren kan spørge dig om din opsigelse, så det er vigtigt at forstå, hvordan man forklarer det mere detaljeret. Her er otte tips til at forklare opsigelse i et interview:

 • Behandle din opsigelse mentalt.
 • Sikre en positiv reference fra dit opsagte job.
 • Tal positivt.
 • Forbliv selvsikker.
 • Hold din forklaring kort.
 • Forklar, hvad du har lært.
 • Styr samtalen.
 • Øv dine svar.

Behandle din opsigelse mentalt

At blive opsagt eller fyret fra et job kan være en følelsesladet begivenhed, og det kan være nyttigt at tage sig tid til mentalt at behandle din opsigelse. Hvis du lægger negative tanker om din tidligere beskæftigelse bag dig, kan det hjælpe dig med at komme ind i samtalen som en positiv, selvsikker ansøger.

Sikre en positiv reference fra dit opsagte job

Efter at have hørt din forklaring på din tidligere opsigelse, vil intervieweren måske kontakte din tidligere arbejdsgiver for at forstå deres side af historien. Selvom du ikke har meget kontrol over, at din tidligere arbejdsgiver bliver kontaktet, kan du give en positiv reference fra dit opsagte job. For eksempel, hvis du blev opsagt af den øverste ledelse, skal du sikre dig en reference fra din vejleder eller kollega, som kan tale positivt på dine vegne.

Relateret: Sådan beder du nogen om at være din reference: E-mail-eksempler

Tal positivt

Vær positiv til at tale om din opsigelse for at vise intervieweren, at du har gode følelser for din tidligere arbejdsgiver. Selvom din opsigelse var resultatet af en negativ oplevelse, er det afgørende at være optimistisk omkring situationen. Din potentielle arbejdsgiver vil sætte pris på dit positive syn på et muligvis ugunstigt møde, fordi det er sådan, de ønsker at blive behandlet efter at have opsagt deres egne medarbejdere.

Forbliv selvsikker

Din selvtillid er til stede under interviewet, så det kan få intervieweren til at føle sig mere sikker i at ansætte dig, hvis du forbliver i balance, mens du forklarer din tidligere opsigelse. Tal tydeligt med en god kropsholdning og et stærkt kropssprog for at vise, at selvom du blev sluppet af din tidligere arbejdsgiver, er du mentalt klar til din næste mulighed.

Læs mere: Sådan fremstår du selvsikker i et interview

Hold din forklaring kort

Ligesom i din ansøgning er det afgørende at holde din forklaring kortfattet for succesen af ​​dit interview. Tal kun om din opsigelse, når intervieweren spørger, og svar kun på det spørgsmål, de stiller. Hvis du bliver bedt om at forklare din opsigelse mere detaljeret, kan du gøre det med nogle få ekstra detaljer. Hvis du bruger for meget tid på at forklare hver enkelt information relateret til din tidligere beskæftigelse, kan det blive den mest mindeværdige del af interviewet. Overvej at holde interviewerens fokus på fremtiden, og hvordan du kan være et aktiv for deres virksomhed.

Forklar, hvad du har lært

En af de bedste ting, du kan gøre for at indgyde tillid til intervieweren om at ansætte dig, er at forklare, hvad du har lært af din opsigelse. Hvis du ikke nåede salgskvoterne, kan det få dem til at føle sig bedre til at ansætte dig, hvis du forklarer, at du har taget kurser eller yderligere salgstræning. Hvis du blev fyret for ikke at få dit arbejde gjort til tiden, så fortæl intervieweren om de timer, du har lært, og hvordan dine problemer ligger bag dig nu. At forklare, hvordan dine tidligere problemer er blevet løst, kan få en ansættelseschef til at føle sig godt tilpas med dig som kandidat.

Styr samtalen

Efter kort at have forklaret, hvorfor du blev afsluttet, og hvad du har gjort for at rette op på dine fejl, kan du overveje at kontrollere samtalen ved at bringe den tilbage til nutiden og fremtiden. At gå fra problem til løsning skaber en positiv afslutning på din historie, og at dreje interviewet til, hvad du planlægger at bringe til deres virksomhed, kan holde samtalen fremad. Du kan flytte samtalen tilbage til nutiden ved at være ivrig og entusiastisk over de potentielle muligheder i den stilling, du har søgt.

Eksempel: Efter at have forklaret din løsning på dine tidligere fejl, skal du flytte samtalen til nutiden ved at sige noget som dette: "Og det er derfor, jeg er begejstret for denne stilling, fordi den vil give mig mulighed for at fremvise alt det, jeg har lært.."

Øv dine svar

At overveje de mulige spørgsmål eller bekymringer, som en interviewer kan stille, kan hjælpe dig med at forberede dine svar. Øv dine svar foran et spejl, indtil du kan besvare ethvert spørgsmål uden at snuble eller holde pause. At øve dig i dine svar på en liste over potentielle spørgsmål om din opsigelse kan hjælpe dig med at fremstå selvsikker og positiv.

Niklas Ladefoged
Niklas Ladefoged At forklare en tidligere jobopsigelse til en potentiel arbejdsgiver kan være ligetil, når du ved, hvordan man diskuterer det positivt. Selvom det kan virke udfordrende at tale om tidligere opsigelser i fremtidige jobansøgninger og samtaler, kan den måde, du diskuterer din opsigelse på, være vigtigere end årsagen til at blive opsagt. At forstå, hvordan man forklarer tidligere opsigelser i ansøgninger og samtaler, kan give dig mulighed for at forberede dig på din fremtidige ansættelse. I denne artikel diskuterer vi, hvornår og hvordan du bør diskutere tidligere opsigelser på en jobansøgning og tips til at forklare opsigelse i en samtale.