Sådan Bliver Du Rørsvejser

Sådan Bliver Du Rørsvejser

Hvis du kan lide at bruge den analytiske side af din hjerne og er interesseret i et fagbeskæftigelse, kan et pipefitter-svejsejob være et godt valg for dig. Rørmonteringssvejsere er specialiseret i rørsystemer og metalarbejde.

At lære om processen med at blive en rørfitting- og svejseprofessionel kan hjælpe dig med at finde ud af, om det er en karriere, du ønsker at forfølge. I denne artikel forklarer vi de primære ansvarsområder for en pipefittersvejser, hvordan man bliver det, og hvilke færdigheder du har brug for på jobbet.

Hvad er en pipefitter svejser?

En pipefitter svejser er en uddannet fagmand, der har specialiseret sig i både pipefitting og svejsning. Disse personer installerer, monterer og vedligeholder rørsystemer. En del af deres job involverer også at reparere varme- og kølesystemer og diagnosticere defekte systemer.

Mens både pipefitter-svejsere og blikkenslagere arbejder på rør, håndterer en pipefitter-svejser rør med farlige materialer inde i dem. De arbejder ofte i bilreparation, fremstilling, skibsbygning, olieplatforme og byggeindustrien.

Læs mere: Din guide til at blive rørmontør

Hvad laver pipefittersvejsere?

Da en pipefittersvejser er en kombineret karriere, består deres arbejdsopgaver af to aspekter: pipefitting og svejsning. Rørmonteringsopgaver omfatter installation, montering og fastgørelse af mekaniske rørsystemer, mens svejseopgaver omfatter fremstilling, konstruktion og produktion af metalstrukturer og -udstyr.

Nogle af de almindelige arbejdsopgaver for en pipefitter svejser inkluderer:

 • Sammensmeltning af metalsegmenter med svejseudstyr
 • Læsning af tegninger og analyse af designplaner for nye installationer eller lokalisering af eksisterende rør
 • Brug af hånd- og elværktøj til at skære, adskille, rette og omforme rør
 • Undersøgelse af rørsystemer for at teste for utætheder og styrke
 • Fremstilling, svejsning, installation, afprøvning og vedligeholdelse af rørsystemer
 • Fastgørelse af rør til vægge og armaturer ved hjælp af klemmer og værktøj
 • Bestilling af nødvendige materialer til rørsystemer

Relateret: Sådan bliver du rørledningssvejser

Sådan bliver du rørsvejser

Her er trin, du skal tage for at blive en pipefitter-svejser:

1. Gennemfør din gymnasieuddannelse

De fleste pipefitter-svejserstillinger kræver, at medarbejderne har et gymnasium eller generel uddannelsesudvikling (GED) certificering. I løbet af gymnasiet skal du være ekstra opmærksom i matematiktimerne, da måling af materialer og sikring af nøjagtighed vil være vigtigt som pipefittersvejser.

2. Modtag træning

Begynd at lære pipefitter-svejserfærdigheder gennem en handelsskole eller community college. Erhvervsskoler giver undervisning om emner som rørsystemdesign, brug af værktøj og arbejdssikkerhed. At deltage i uddannelse kan forberede dig til andre skridt mod denne karriere, da de tilbyder svejsekurser, som er påkrævet som en forudsætning for lærlingeuddannelsesprogrammer.

3. Begynd en læretid

For at lære faget rørsvejsning deltager fagfolk i en fire- til femårig læretid gennem virksomheder eller fagforeninger. I løbet af denne tid kan du få træning på jobbet og klasseundervisning. Klasseværelsessessionerne dækker emner som sikkerhed, planlæsning, lokale VVS-regler og regler, matematik, kemi og anvendt fysik.

Relateret: Sådan finder du et lærlingeprogram

4. Optjen en statslicens

For at øve pipefitter-svejsning skal du højst sandsynligt have en licens. Licenskrav varierer fra stat til stat, så undersøg for at finde ud af, om din stat kræver en. For at opnå en licens skal du typisk have mellem to til fem års erhvervserfaring og bestå en eksamen i lokale VVS-regler.

At have en statslicens giver dig mulighed for at arbejde selvstændigt. Nogle arbejdsgivere kan kræve, at rørsvejsere også har et kørekort, især hvis de kører virksomhedens køretøj til arbejdspladser.

5. Bliv certificeret

Bliv certificeret svejser gennem American Welding Society (AWS). Certificeringsprogrammet vurderer din viden inden for standardprocedurer, der anvendes i konstruktionsstål, metalplader, petroleumsrørledninger og kemiske raffinaderisvejseindustrien.

Efter at have læst det medfølgende materiale, kan du tage eksamen på en testfacilitet. Når du har bestået testen, modtager du et certificeringskort, som er gyldigt, så længe du indsender certificeringsvedligeholdelsesskemaer hver sjette måned.

Læs mere: Guide til svejsecertificeringer

6. Videreuddanne dig

Overvej at få en associeret grad i svejseteknisk teknologi, metalfremstilling, rørfitting eller et andet relevant program. Selvom det ikke er påkrævet, kan det at tjene en grad hjælpe med at fremme din karriere og lære dig flere færdigheder i branchen.

Løn og jobudsigter for pipefittersvejsere

Den gennemsnitlige løn for pipefittersvejsere er $19,27 i timen i USA. Dette beløb kan dog variere afhængigt af en persons uddannelsesniveau, certificeringer, erfaring og placering.

US Bureau of Labor and Statistics forudsiger en jobstigning på 4% for blikkenslagere, rørmontører og dampmontører mellem 2019 og 2029, hvilket er omtrent lige så hurtigt som den gennemsnitlige jobvækst for andre erhverv.

Disse roller kan øges, efterhånden som bygningskonstruktion, vedligeholdelse og reparationer fortsætter og føre til efterspørgsel efter pipefittersvejsere.

Relateret: Svejsejob: Gennemsnitsløn og højest betalte stillinger

Nødvendige færdigheder for pipefittersvejsere

Ud over at have uddannelse i faget, er der visse færdigheder, der hjælper pipefittersvejsere med at få succes på jobbet. Her er nogle færdigheder, der er nødvendige for at blive en succesfuld pipefitter-svejser:

 • Kendskab til industriværktøjer: Når de arbejder på rørsystemer, bruger disse fagfolk mekaniske færdigheder og specifikke værktøjer, såsom pneumatiske bor.
 • Matematik: At forstå matematiske funktioner, såsom brøker, kan hjælpe ved måling og installation af rør.
 • Evne til at læse tegninger og tegninger: Ved installation af nye projekter eller lokalisering af nuværende rør, bruger en rørmonteringssvejser tegninger.
 • Kritisk tænker: For at løse problemer laver pipefittersvejsere først en diagnose og finder derefter de bedst mulige løsninger.
 • Fysisk styrke: Når de arbejder, løfter rørsvejsere tungt værktøj og udstyr og klatrer på stiger.
 • Opmærksomhed på detaljer: For at inspicere rør ser disse fagfolk nøje på de omkringliggende områder. De skal også kunne læse blueprint-kort for at finde placeringer af tidligere installerede rør.
 • Fleksibel: Meget af en pipefittersvejsers job involverer at kravle i trange rum for at få adgang til rørsystemer og foretage reparationer.
 • Rørinstallation: Under installationen kan rørsvejsere være nødt til at installere rør over eller under jorden, hvilket kræver brug af forskellige støtteteknikker.
 • Skære- og svejsemetoder: Til at arbejde med rørsystemer bruger rørsvejsere deres viden om svejseteknikker til at forbinde rør sammen.
 • Kundeservice: Fordi pipefittersvejsere installerer rørsystemer i boliger og virksomheder, interagerer de ofte med kunder på en venlig måde.

Læs mere: 12 typer svejsejob

Erika Knudsen
Erika Knudsen Hvis du kan lide at bruge den analytiske side af din hjerne og er interesseret i et fagbeskæftigelse, kan et pipefitter-svejsejob være et godt valg for dig. Rørmonteringssvejsere er specialiseret i rørsystemer og metalarbejde.