Sådan Bliver Du Finansiel Rådgiver Uden En Grad

Mange job kræver ikke en universitetsgrad, for at du kan nyde en række karrieremuligheder. Nogle job kan have en implicit gradsforventning, men du kan faktisk opbygge en karriere uden graden - herunder i den finansielle industri som finansiel rådgiver. I denne artikel diskuterer vi, hvad en finansiel rådgiver er, og hvordan man bliver en finansiel rådgiver uden en uddannelse.

Relateret: 40 gode job, du kan få uden en grad

Hvad laver en finansiel rådgiver?

Som navnet antyder, giver finansielle rådgivere finansiel rådgivning - specielt så deres kunder kan træffe informerede beslutninger om pengeforvaltning. Finansielle rådgivere evaluerer en kundes finansielle stilling, lærer mere om deres økonomiske behov og mål og giver anbefalinger til, hvordan de bedst opnås. Finansielle rådgivere kan give generel rådgivning, eller de kan have et speciale, såsom:

 • Finansiel planlægning
 • Uddannelse
 • Forsikring
 • Ejendom
 • Pensionering
 • Aktier
 • Skatter

Finansielle rådgivere arbejder i en række forskellige arbejdsmiljøer. De kan arbejde i små virksomheder eller store virksomheder, eller de kan arbejde selvstændigt. Men uanset arbejdsmiljø bruger finansielle rådgivere ofte det meste af deres arbejde med kunder. Dette inkluderer møde med nye kunder, hjælpe kunder med at implementere løsninger eller gennemgå eller opdatere planer med eksisterende kunder.

Relateret: Lær om at være finansiel rådgiver

Har finansielle rådgivere brug for en universitetsgrad?

Du behøver ikke at have en universitetsuddannelse for at blive finansiel rådgiver. Nogle finansielle rådgivere bygger deres karriere gennem on-the-job erfaring. Men at blive finansiel rådgiver kræver, at du opnår certificeringer eller licenser ved at bestå eksamener. Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) og North American Securities Administrators Association (NASAA) fører tilsyn med disse eksamener.

At blive finansiel rådgiver kræver en forståelse af den finansielle industri og investering. Det kræver også nogle forretnings-, matematik-, marketing- og salgsfærdigheder. Andre færdigheder at udvikle til at blive finansiel rådgiver inkluderer:

 • Evne til at organisere og analysere data
 • Kritisk tænkning
 • Meddelelse
 • Etiske standarder, såsom retfærdighed, fortrolighed, integritet og objektivitet
 • Evne til at vurdere fordele og ulemper
 • Forklaring af teknisk jargon
 • Detaljeorienteret
 • Empati

Sådan bliver du en finansiel rådgiver uden en uddannelse

Hvis du ser dig selv med en fremtid inden for finans, men ikke ser en fireårig uddannelse på den vej, er her nogle trin, du skal følge for at blive finansiel rådgiver uden en uddannelse:

1. Bestem, hvilken type finansiel rådgivning du vil give

Beslut dig for, hvilken økonomisk rådgivning du vil give dine kunder. Den type rådgivning, du ønsker at give, påvirker de licenser, du skal optjene for at blive finansiel rådgiver. For eksempel adskiller licensen til at rådgive kunder om aktier sig fra licensen til at rådgive kunder om investeringsforeninger.

Relateret: Din guide til karrierer inden for finans

2. Udforsk muligheder for onlinekurser

Udforsk muligheder for onlinekurser for at lære mere om at blive finansiel rådgiver. Kig i lærebøger eller lignende ressourcer for at lære dig selv om den finansielle industri. Overvej også at tilmelde dig kurser for at hjælpe dig med at forberede dig til dine licenseksamener.

3. Bestå eksamenerne og få dine licenser

At blive finansiel planlægger kræver, at du optjener specifikke licenser. Licenserne varierer afhængigt af, hvilken type finansiel rådgiver du ønsker at være, og kravene kan også variere fra stat til stat. Her er de licenser, du muligvis skal optjene, eller eksamener, du muligvis skal tage:

Securities Industries Essentials eksamen

Securities Industry Essentials (SIE) eksamen er en introduktionseksamen administreret af FINRA. Eksamenen dækker grundlæggende information om værdipapirindustrien, koncepter, produkter, agenturer og praksis. Mange licenser kræver, at du består SIE-eksamenen som en forudsætning for andre licenseksamener.

SIE-eksamenen omfatter 75 multiple choice-spørgsmål. Du har en time og 45 minutter til at gennemføre eksamen. FINRA kræver en score på mindst 70 for at bestå.

Serie 6 eksamen

Investeringsselskabet og Variable Contracts Products Representative Qualification Examination (IR), eller serie 6-eksamen, er en FINRA-eksamen på startniveau. Serie 6-eksamenen vedrører investeringsselskabernes funktioner og deres kontrakter. SIE-eksamenen er en forudsætning for Series 6-eksamenen. At bestå begge eksamener kvalificerer dig til at sælge, anmode om og købe sikkerhedsprodukter som:

 • Gensidige fonde
 • Kommunefonds værdipapirer
 • Investeringsforeninger
 • Variable livrenter
 • Variabel livsforsikring

Serie 6-eksamenen omfatter 50 multiple-choice spørgsmål. Du har en time og 30 minutter til at gennemføre eksamen. FINRA kræver en score på mindst 70 for at bestå.

Serie 7 eksamen

General Securities Representative Qualification Examination (GS) eller Series 7-eksamenen er en FINRA-eksamen på startniveau. Serie 7-eksamenen vurderer din evne til at arbejde som generel værdipapirrepræsentant. SIE er en forudsætning for Series 7-eksamenen. At bestå begge eksamener kvalificerer dig til at sælge, købe eller anmode om alle værdipapirprodukter, såsom:

 • Muligheder
 • Programmer for direkte deltagelse
 • Virksomhedsværdipapirer
 • Investeringsselskab produkter
 • Variable kontrakter
 • Kommunefonds værdipapirer

Serie 7-eksamenen indeholder 125 multiple-choice spørgsmål. Du har tre timer og 45 minutter til at gennemføre eksamen. FINRA kræver en score på mindst 72 for at bestå.

Serie 65 eksamen

NASAA Investment Advisers Law Examination, eller Series 65-eksamenen, er en NASAA-eksamen administreret af FINRA. De fleste stater kræver, at du består Series 65, for at du kan arbejde som investeringsrådgiverrepræsentant, såsom at yde investeringsrådgivning eller finansielle planlægningstjenester. At have en Series 65-licens betyder, at du kun må arbejde på en ikke-kommissionsbasis og opkræve timegebyrer.

Series 65-eksamenen omfatter 130 multiple-choice spørgsmål. Du har tre timer til at gennemføre eksamen. NASAA kræver, at du besvarer 94 ud af 130 spørgsmål korrekt for at bestå.

Serie 66 eksamen

NASAA Uniform Combined State Law Examination, eller Series 66-eksamenen, er en NASAA-eksamen administreret af FINRA. Series 66-eksamenen kvalificerer kandidater som investeringsrådgiverrepræsentanter og værdipapiragenter. Serie 7-eksamenen er en forudsætning for denne eksamen.

Series 66-eksamenen omfatter 100 multiple-choice spørgsmål. Du har to timer og 30 minutter til at gennemføre eksamen. NASAA kræver, at du besvarer mindst 73 ud af 100 spørgsmål korrekt for at bestå.

4. Optjen statslige certificeringer

Ud over dine licenser kræver nogle stater yderligere certificeringer. Disse certificeringer kan også variere baseret på dit fokus som finansiel rådgiver. At opnå en certificering kan kræve, at du gennemfører et uddannelseskursus eller består en eksamen.

5. Find en praktikplads

Et praktikophold kan være nyttigt for at få erfaringer fra den virkelige verden. Udforsk praktikmuligheder, der er relevante for dit ønskede fokus som finansiel rådgiver. Overvej at forfølge et praktikophold i et andet fokus for at opbygge dine færdigheder eller lære mere om andre områder.

6. Søg efter en mentor

At have en mentor giver dig en stærk forbindelse til karriererådgivning og personlig vejledning. En mentor kan også give dig ærlig feedback for at hjælpe dig videre med dine færdigheder. Din mentor kan også give dig vejledning gennem ansøgnings- og ansættelsesprocesserne, hvilket hjælper dig med at forberede dig på at skille dig ud fra andre kandidater.

Relateret: 5 trin til at finde en mentor

7. Find et job på begynderniveau

Når du har opnået dine certificeringer, skal du kigge efter et job på entry-level. Dit job giver dig mulighed for at anvende dine færdigheder til at hjælpe andre med at forstå deres økonomiske muligheder. Sørg for, at du har et stærkt CV, der fremhæver dine styrker og legitimationsoplysninger.

Relateret: 13 tips til, hvordan du får et job i finans uden erfaring

8. Overvej at tage en uddannelse

Når du har påbegyndt din karriere som finansiel planlægger, kan du overveje at tage en videregående uddannelse. At have mindst en bachelorgrad kan udvide dine muligheder og din ekspertise. For eksempel skal du have mindst en bachelorgrad for at blive Certified Financial Planner.

Torben Kristiansen
Torben Kristiansen Mange job kræver ikke en universitetsgrad, for at du kan nyde en række karrieremuligheder. Nogle job kan have en implicit gradsforventning, men du kan faktisk opbygge en karriere uden graden - herunder i den finansielle industri som finansiel rådgiver. I denne artikel diskuterer vi, hvad en finansiel rådgiver er, og hvordan man bliver en finansiel rådgiver uden en uddannelse.