Sådan Bliver Du En Arkitektonisk Projektleder

Den arkitektoniske projektleder er en afgørende position i at bringe et byggeprojekt fra plan til færdigt byggeri. For at varetage denne stilling kræves det, at du har både formel uddannelse og relevant erhvervserfaring. Da bygge- og arkitektbranchen involverer mange nationale standarder, er det vigtigt at vide, hvad der kræves, før du begynder på et program eller søger job. I denne artikel taler vi om, hvad en projektleder gør, og hvordan man bliver det.

Hvad er en arkitektonisk projektleder?

En arkitektonisk projektleder er en stilling på mellem- til seniorniveau med ansvar for at føre tilsyn med byggeprojekter fra planlægning til færdiggørelse. De kan rapportere til hovedarkitekten eller designdirektøren og fører normalt tilsyn med andre designere og arkitekter.

Hvad laver arkitekter som projektledere?

Arkitekter, når de fungerer som projektledere, skaber indledende planer, udkast og design, der opfylder en kundes behov, samtidig med at de overholder alle relevante koder. De opretter også tidsplaner, økonomiske planer og dokumentation for projektet. De arbejder også på stedet, overvåger projekter ved at spore budgetter, uddelegere og overvåge opgaver og vedligeholde projektplanen. Når et projekt er afsluttet, kan de producere anmeldelser og rapporter.

Relateret: Typer af arkitekter og arkitektjob

Løn til arkitekter som projektledere

En arkitektonisk projektleder tjener et gennemsnit på $80.302 om året, men dette kan variere op til $114.239 om året, afhængigt af placering. Disse stillinger kan også være provisionsbaserede eller kontraktmæssige.

Fælles færdigheder for arkitektoniske projektledere

Disse er de færdigheder, der er mest nyttige for arkitektoniske projektlederstillinger:

  • Projektledelse: En arkitektonisk projektleder skal have de organisatoriske og logistiske færdigheder til at følge et projekt fra start til slut, hvilket kan omfatte planlægning, budgettering, planlægning, design og omkostningskontrol.
  • Personaleledelse: Denne stilling involverer ledelse af andre ved at supervisere specifikke medarbejdere eller fungere som mentor for andre teammedlemmer.
  • Arkitektonisk erfaring: Denne stilling bruger lang tid på at styre byggeriet af bygninger, så viden om den generelle proces er afgørende.
  • Tegning og arkitektonisk ingeniørviden: Disse færdigheder involverer gennemgang af de tekniske elementer i et projekt og kontrol og godkendelse af planer.
  • Kommunikationsevner: Denne stilling involverer at vedligeholde relationer til kunder og entreprenører, samt skrive rapporter og anmeldelser. At kunne tale professionelt til en række forskellige interessenter og forklare komplekse begreber for interessenter med begrænset viden om fagsprog er nøglen.
  • Problemløsningsevner: Disse projektledere skal være i stand til hurtigt at vurdere et problem og udtænke løsninger, der positivt påvirker eller reducerer de negative påvirkninger. De bruger kritisk tænkning, analyse og beslutningstagning til at gøre det.
  • Computerstøttet design: For at fuldføre designkomponenterne i jobbet skal disse fagfolk være dygtige til at bruge industristandardsoftware, især Revit, en bygningsmodelleringssoftware, og AutoCAD, en kommerciel design- og tegnesoftware.
  • Kendskab til bygge- og zonekoder: Den arkitektoniske projektleder hjælper med at sikre overholdelse af lokale byggeregler, så de skal kende både geografiske koder og relevante industristandarder.

Sådan bliver du en arkitektonisk projektleder

Stillinger inden for arkitektonisk projektledelse kræver normalt både uddannelse og erfaring med arkitektur, og det kan være en hjælp at blive fuld licenseret arkitekt. Følg disse trin for at blive en arkitektonisk projektleder:

1. Gennemfør en grad

En Bachelor of Architecture eller Master of Architecture kan give dig både uddannelse og træning på én gang. Hvis du ønsker at få en bachelorgrad i arkitektur, har du to muligheder. En femårig Bachelor of Architecture-grad fra et program akkrediteret af National Architecture Accrediting Board (NAAB) giver al den nødvendige skolegang for at blive en fuldt licenseret arkitekt, og disse programmer involverer normalt også en vis mængde on-the-job træning .

Den anden mulighed for bachelor-arkitekturstudie er en fire-årig præ-professionel grad. Disse programmer skal normalt parres med et to-årigt Master of Architecture-program for at forberede dig til at blive en autoriseret arkitekt, men kan være tilstrækkelige i sig selv til at kvalificere dig til et job inden for arkitektur eller byggeri. Nogle fireårige præprofessionelle grader kan parres med en toårig mastergrad i det, der er kendt som et 4-2-program, og det ville give al den nødvendige skolegang for at blive en autoriseret arkitekt.

Hvis du har en bachelorgrad i et ikke-relateret område, kan du overveje at forfølge et længere Master of Architecture-program, som kan vare tre eller fire år. Disse er normalt også akkrediteret af NAAB, så du vil være klar til at gå videre til at blive en licenseret arkitekt bagefter, hvis du vælger den rute.

2. Gennemfør uddannelse

At gå videre fra en arkitektuddannelse for at gennemføre den formelle uddannelse og blive fuldt licenseret kan være en fordel, når du skal interviewe til at være arkitektonisk projektleder. Dette ville betyde at gennemføre Architectural Experience Program (AXP), tage den nationale arkitekturregistreringseksamen (ARE) og få en licens i en bestemt stat eller stater. Nogle arbejdsgivere beder om dette fra deres arkitektoniske projektledere, da nogle opgaver, såsom godkendelse af planer, kun kan udføres af licenserede arkitekter. Det kunne også være en god måde at få erhvervserfaring på, hvilket alle stillinger kræver.

Hvis du ikke ønsker at blive fuldt licenseret, kan der være muligheder for at få den nødvendige erfaring gennem andre stillinger hos arkitektfirmaer eller byggefirmaer. Med en arkitektuddannelse kan du overveje at arbejde som bygningskonstruktør eller anden stilling for at få relevant erfaring.

5. Overvej en projektledelsescertificering

Selvom den formelle uddannelse i AXP inkluderer nogle projektledelsesopgaver, er der yderligere projektledelsescertificeringer, der kan adskille dig fra andre kandidater. Nogle jobannoncer for arkitektonisk projektledelse beder om en specifik certificering, normalt:

  • Project Management Professional: Project Management Institute tilbyder flere standardiserede og bredt anerkendte certificeringer, som involverer at tage kurser og bestå en eksamen. Certified Associate in Project Management, eller CAPM, er det første niveau af certificering. Project Management Professional-certificeringen, eller PMP, er et mere avanceret niveau og kræver både CAPM og en vis mængde projektledelseserfaring.
  • Certificeret byggeleder: Denne certificering fra Construction Management Association of America er specifik for byggebranchen og involverer også en eksamen.

Læs mere: Typer af projektledelsescertificeringer

6. Overvej en projektledelsesgrad

Der findes bachelor- og kandidatuddannelser i projektledelse, og disse kan være ved personligt fremmøde eller gennemføres online. Disse programmer er normalt mere bredt fokuserede, så de kan være det rigtige valg, hvis projektledelsesaspektet i denne stilling er mere tiltalende for dig end arkitekturspecialiseringen.

7. Søg efter arkitektoniske projektlederstillinger

Disse stillinger kan være hos byggefirmaer eller arkitektfirmaer og er tilgængelige på mange områder. Større firmaer kan give forskellige muligheder eller fokusere på en bestemt type projekt, så det er en god idé at lave research i hver fase af din ansøgningsproces.

Læs mere: 20 almindelige arkitekturinterviewspørgsmål

8. Vedligehold nødvendige certificeringer

Hvis du har en arkitektlicens eller en projektledelsescertificering, skal du muligvis forny disse med jævne mellemrum. Disse fornyelser kræver normalt yderligere kurser, hvilket er en god mulighed for at opdatere din viden og færdigheder.

Jeppe Steffensen
Jeppe Steffensen Den arkitektoniske projektleder er en afgørende position i at bringe et byggeprojekt fra plan til færdigt byggeri. For at varetage denne stilling kræves det, at du har både formel uddannelse og relevant erhvervserfaring. Da bygge- og arkitektbranchen involverer mange nationale standarder, er det vigtigt at vide, hvad der kræves, før du begynder på et program eller søger job. I denne artikel taler vi om, hvad en projektleder gør, og hvordan man bliver det.