Sådan Bestemmer Du, Hvem Der Skal Bruges Som Reference

Sådan Bestemmer Du, Hvem Der Skal Bruges Som Reference

Selvom de biografiske oplysninger på dit CV er vigtige, er en persons mening om dig nogle gange mere værd for en ansættelseschef. De fleste arbejdsgivere beder om referencer, hvilket kræver, at du opretter en liste over alle de mennesker, du kender, som måske taler højt om dig.

I denne artikel diskuterer vi, hvad en reference er, og hvorfor de er vigtige, og lister seks vigtige trin til at vælge de bedste personer at bruge.

Relateret: Spørgsmål og svar: Skal du inkludere referencer på et CV?

Hvad er en reference?

Referencer er personer, der kender dig godt nok til at diskutere dine erfaringer, vaner, karaktertræk og færdigheder. De er ofte venner, kollegaer eller college-instruktører. Selvom der kan være mange muligheder i dit liv, så vælg dine referencer med omhu. Venner eller kolleger, der er mere tilbøjelige til at tale positivt om dig, er de bedste muligheder.

Relateret: Personlige vs. professionelle referencer: Hvad er forskellen?

Hvorfor er referencer vigtige?

Referencer giver en mere personlig skildring af dig, end hvad en ansættelseschef kan læse på dit CV. Selvom du måske har et godt CV, foretrækker mange ledere at kigge nærmere. Den bedste måde at gøre det på er at tale med en, der arbejder med dig og kender dine arbejdsvaner.

Nogle arbejdsgivere kræver faktisk et minimum antal referencer, når du ansøger. De ønsker at lære alt, hvad de kan om ansøgere for at sikre, at de ansætter den rigtige person til virksomheden og teamet. Ansættelsesledere søger generelt mindst tre referencer, inklusive deres fulde navn, telefonnummer og e-mail.

Relateret: Sådan beder du nogen om at være din reference: E-mail-eksempler

Typer af referencer

Der er tre primære typer referencer:

Arbejdsrelaterede referencer

De fleste arbejdsgivere foretrækker arbejdsreferencer, da disse personer kender dig bedst i en professionel atmosfære. De er i stand til at liste dine erfaringer og færdigheder og diskutere deres generelle observationer af dig. Arbejdsrelaterede referencer omfatter kolleger, ledere, kunder og leverandører. Hvis dine arbejdsreferencer bor langt væk, skal du sikre dig, at de er komfortable med telefon-, e-mail- og videochatkorrespondance. Her er nogle vigtige grunde til at overveje at bede en kollega eller supervisor om en reference:

 • Nuværende kollegaer er en af ​​de bedste muligheder at vælge imellem, fordi de ved, hvordan du arbejder i øjeblikket med din nye ansøgning.

 • Tidligere kolleger er fortrolige med at arbejde med dig og forstår den måde, du håndterer opgaver på. De er også en af ​​de bedste muligheder, selvom de ikke kan tage højde for nogen nylige ændringer i din adfærd eller arbejdsvaner.

 • Supervisorer giver fremragende feedback, fordi de ser dig fra samme perspektiv, som din nye supervisor eller ansættelseschef vil. Disse personer kan stå inde for din adfærd som medarbejder, såsom punktlighed og din metode til at håndtere konflikter.

 • Arbejdsgivere har nogle gange lidt direkte kontakt med dig, men de kan rapportere om din samlede præstation. De kender din baggrund, og i nogle tilfælde giver de detaljer, de husker fra dine anmeldelser.

 • Andre forbindelser, såsom holdkammerater og mentorer, giver nyttige oplysninger, hvis du ikke kan få adgang til personer, der er anført ovenfor. Holdkammerater taler om din adfærd i et teammiljø og om din arbejdsmoral. Enhver mentor, der har trænet dig, kan forklare din beslutsomhed og vilje til at lære.

Karakterreferencer

Karakterreferencer er ofte erstatninger for arbejdsreferencer, hvis du har få at vælge imellem. De omfatter venner, kunder eller andre, der kender dig på et personligt plan. Disse personer er de bedste til at tale om dine positive egenskaber såsom ærlighed, pålidelighed og overordnet opførsel. Her er nogle kvaliteter af karakterreferencer:

 • Venner fra lang tid giver dybdegående information om din karakter, din baggrund og mere. De ved, hvordan du reagerer i udfordrende situationer og står inde for din pålidelighed.

 • Familievenner er personer, der er tæt på dig og kender dig på et mere personligt plan med familien. De omhandler dine kommunikationsevner og hvordan du interagerer med andre.

Akademiske referencer

Afhængigt af din valgte karriere bliver akademiske referencer ofte værdifulde. Hvis du er nyuddannet eller har arbejdet tæt sammen med en mentor på et forskningsprojekt, kan de give nogle af de samme oplysninger som andre referencer. Instruktører og professorer ligner lederstillinger og giver unikke perspektiver for interesserede virksomheder. Her er nogle vigtige oplysninger om akademiske referencer:

 • Professorer er levedygtige muligheder i stedet for ledere. Professorer diskuterer din præstation som studerende og din overordnede karakter og måde at tænke på.

 • Klassekammerater kan ofte erstatte kolleger. De er fortrolige med at arbejde med dig i et team, men kender dig også på et mere personligt plan.

 • Rådgivere er potentielle muligheder i stedet for mentorer eller holdkammerater. De er et utraditionelt valg, men tilbyder lignende oplysninger, som kolleger eller undervisere giver.

 • Du kan også overveje rådgivere i stedet for mentorer eller personale med menneskelige ressourcer. I lighed med nogle af ovenstående punkter står rådgivere inde for dig på både en professionel og personlig måde.

Relateret: Eksempel på tegnreferencebrev og tips

Sådan bestemmer du, hvem der skal bruge en reference

Følgende liste over trin beskriver, hvordan du bruger en reference, når du søger et nyt job:

1. Bestem, hvilken type rolle du leder efter

Det første trin er at overveje, hvilken type roller du er interesseret i. Den type rolle, du vælger, forudsiger bedre, hvilke typer referencer, der har størst indflydelse på ansættelseslederen. For eksempel, hvis du søger et job i den akademiske verden, kan en tidligere professor, rådgiver eller rådgiver være din bedste løsning, da de kender dig i en akademisk sammenhæng.

Alternativt, hvis en leder tildelte dig for ekspertise inden for et bestemt område, skal du bruge denne leder til et job, der kræver en sådan ekspertise. Ligesom du bør skræddersy dit CV til hvert job, skal du også administrere din referenceliste.

Mød enten med eller send en mail til en gammel professor, som du havde et godt forhold til. Spørg dem høfligt, om de ville være interesserede i at være en reference for dig. Begynd din besked med at spørge, hvordan de har det, og spørg dem let om at være en reference.

2. Overvej personer, du måske kender i virksomheden

Tænk på personer, der arbejder eller har arbejdet i din virksomhed af interesse. Virksomheder har en tendens til at stole på interne medarbejderes meninger frem for dem uden for virksomheden. At kende nogen, der har et godt samarbejde med virksomheden, kan give dig en konkurrencefordel i forhold til andre ansøgere. Kontakt denne potentielle reference via e-mail og spørg dem, om de kan stå inde for dig. Sørg for, at denne person er en person, du er på god fod med og vil tale om dig på en positiv måde.

3. Identificer forbindelser mellem dit netværk og en, der arbejder i virksomheden

Hvis du ikke kender specifikke personer involveret i virksomheden, kan dit netværk af forbindelser muligvis. Tag fat i dem, du kender, og find ud af, om de har nogen forbindelse til virksomheden. De kan have venner, der arbejder der eller tidligere har arbejdet med dem som kunder.

4. Overvej længden af ​​dit forhold til den enkelte

Brug et øjeblik på at afveje, hvor længe du har kendt visse referencemuligheder frem for andre. Dem, du har et langt forhold til, giver ofte bedre feedback på dig og din præstation. Med en liste over potentielle referencer skal du angive vigtige oplysninger ved deres navn, såsom hvor længe du har kendt dem, og hvor tæt du er på dem. Disse oplysninger hjælper dig bedre med at indsnævre de bedste muligheder for at bruge til din applikation.

5. Overvej, hvad de kan sige om dig

Når du har oprettet din liste, skal du overveje, hvad hver enkelt kan sige om dig, herunder deres holdning til din arbejdsmoral. For eksempel, hvis du tidligere har været uenig med en af ​​kollegerne på din liste, kan det have indflydelse på, hvordan de reagerer på spørgsmål. I andre tilfælde, afhængigt af jobbet, kan nogle referencer have bedre information om dine færdigheder end andre. Studer din liste omhyggeligt og forstå, hvad hver reference bringer til din ansøgning.

Filip Riis
Filip Riis Selvom de biografiske oplysninger på dit CV er vigtige, er en persons mening om dig nogle gange mere værd for en ansættelseschef. De fleste arbejdsgivere beder om referencer, hvilket kræver, at du opretter en liste over alle de mennesker, du kender, som måske taler højt om dig.