Sådan Arbejder Du I Underholdningsindustrien: Din Guide Til At Starte En Karriere

Underholdningsindustrien er et sjovt og levende område at udforske som en potentiel karriere. Mens folk ofte tænker på de mere offentlige erhverv inden for underholdning som skuespil og instruktion, findes der flere job bag kulisserne i en større produktion, end der ses på en scene eller film. Hvis du er interesseret i at finde et job i underholdningens verden, er det vigtigt at finde et område, du ønsker at udvikle som din ekspertise. I denne artikel forklarer vi arbejdet med underholdning, giver forslag til, hvordan du kommer i gang med at arbejde i underholdningsindustrien og deler en liste over job inden for underholdning.

Hvad er underholdningsindustrien?

Underholdningsindustrien er et beskæftigelsesområde relateret til tv, teater, film og musik. Underholdning beskriver enhver produktion eller kunstnerisk arbejde, der underholder et publikum gennem kreationer som sange, teatralske shows eller tv-udsendelser. Jobs i underholdningsindustrien spænder fra scenekunstnere til personer med tekniske evner, der skaber elementer til en underholdningsproduktion.

Hvordan er det at arbejde i underholdningsindustrien?

At arbejde i underholdningsindustrien er typisk anderledes end mange erhverv på grund af de forskellige timer og steder, hvor underholdningsprofessionelle arbejder. De arbejder ofte lange timer, nogle gange natten over. Underholdningsjob kan kræve rejser og arbejde væk fra hjemmet i lange perioder. For eksempel er det at turnere med en musikkunstner eller arbejde på stedet på et filmset nogle eksempler på underholdningsstillinger, der adskiller sig fra traditionelle jobs i både timer og krav til stillingen.

Læs mere: Karrierer i den kreative kunstindustri: De bedste job for kreative

Underholdningsbranchens færdigheder

Her er nogle af de færdigheder, der kan hjælpe professionelle med at finde job i underholdningsindustrien:

 • Kreativitet: Professionelle i underholdningsindustrien arbejder på kreative projekter for at dele og udtrykke ideer til et publikum. De bidrager ofte til disse projekter gennem deres ekspertiseområde. Underholdningsbranchen er fokuseret på kreativt indhold, hvilket gør denne færdighed vigtig for alle, der søger at slutte sig til branchen.
 • Tilpasningsevne: Da timer, lokationer og jobopgaver kan ændre sig hurtigt under en produktion, skal de, der er klar til at arbejde i underholdningsindustrien, være tilpasningsdygtige, så de kan udføre deres job i forskellige situationer. Mange roller inden for underholdning kræver fleksibilitet og evnen til at udføre flere opgaver og jobopgaver.
 • Selvtillid: Medvirkende har brug for selvtillid for at gå på scenen foran publikum, men mange karrierer i underholdningsindustrien nyder godt af en selvsikker personlighed. Fra at pitche ideer til produktionspersonale til at rådgive og coache talenter, underholdningsprofessionelle har brug for selvtillid til at dele deres ideer og fremme deres egen kreativitet eller andres kreativitet.
 • Business intelligence: For nogle branchefolk er freelancejob den bedste måde at arbejde med underholdning på. At arbejde som freelancer betyder at påtage sig den forretningsmæssige side af underholdning gennem salgstransaktioner, fakturering og markedsføring.
 • Tidsstyring: At arbejde som kreativ professionel inden for underholdning kræver planlægning og intentionalitet. At flytte fra en opgave til en anden i et produktionsmiljø betyder at være opmærksom på deadlines og styre din egen tidsplan for at imødekomme forskellige projekter eller opgaver efter behov.
 • Multitasking: Fra teater til fjernsyn involverer underholdningsarbejde flere elementer, der sker på én gang. Roller til publikum som skuespil eller sang kræver en bred vifte af positioner bag kulisserne. For at underholdningsproduktioner skal lykkes, kaldes fagfolk ofte til at deltage i handlinger fra planlægning til selve begivenheden til post-event arbejde.
 • Vedholdenhed: For nogle individer kræver det en fortsat indsats at komme i gang med underholdningsindustrien. Vedholdenhed i jobsøgning, ansøgning om roller eller endda indsendelse af scripts kan være nøglen til at finde den rigtige mulighed.

Relateret: At skrive et underholdnings-CV med tips, skabelon og eksempel

Sådan får du et job i underholdningsindustrien

At arbejde i underholdningsindustrien er ofte en anden vej end at prøve at finde arbejde i et mere traditionelt felt. Der er ingen fast uddannelse eller erfaring nødvendig for mange underholdningsjob, og enkeltpersoner finder ofte stillinger gennem kontakter, der allerede er i feltet, og arbejder sig op fra grundlæggende job involveret i underholdningsproduktion og vedholdende gennem de første år til at finde en plads i branchen. Her er nogle trin, du kan følge for at hjælpe dig med at finde et job i underholdningsindustrien:

1. Overvej uddannelsesprogrammer

Nogle underholdningsjob kræver specifik træning. At forfølge filmskole eller lære gennem branchespecifikke handelsskoler kan hjælpe dig med at få den viden og ekspertise, der er nødvendig for en karriere inden for underholdning. Både personlige og online programmer giver eleverne en chance for at lære færdigheder fra en række specialiseringer inden for branchen. Disse programmer kan også give dig mulighed for at netværke med branchefolk og skabe varige forbindelser med medstuderende, der også forsøger at starte deres karriere inden for underholdning.

2. Vær villig til at tage arbejde på begynderniveau

Underholdningsindustrien er et stærkt konkurrencepræget område, og det kan kræve, at du påtager dig job, der betaler lidt for at arbejde dig op til mere avancerede stillinger. Produktionsmiljøer har ofte brug for mange assistenter til at udføre opgaver for forskellige afdelinger eller fagfolk. Producere, kunder og scenografer er blot nogle få af de professionelle, der typisk har brug for assistenter før, under og efter en produktion.

3. Kom i gang med at optræde som statist

For dem, der er interesseret i at optræde i underholdningsindustrien, kan du overveje at arbejde som statist for film eller tv. Konsekvent arbejde som statist kan hjælpe dig med at opbygge dit CV og møde casting-instruktører, agenter og filminstruktører. Ekstra arbejde giver dig normalt en rimelig løn, og du kan bruge pausen til at booke andre job, studere onlinekurser eller arbejde med dit eget medieindhold.

Læs mere: Sådan finder du filmekstrajob (med tips)

4. Praktikant eller frivillig

At arbejde som praktikant kan være en fantastisk måde at skabe forbindelser inden for underholdningsindustrien. Praktikanter arbejder for lidt eller ingen løn eller modtager nogle gange skolekredit for at påtage sig opgaver, uanset hvor de er placeret. Praktikanter ses også som lærende og har ofte flere muligheder for at arbejde skygge med fagfolk, der allerede arbejder i avancerede stillinger inden for branchen.

Frivilligt arbejde kan være en anden måde at komme i gang med underholdning. Blot at dukke op og spørge, hvor du kan hjælpe, kan give dig de forbindelser, du har brug for for at finde et betalende job. Hvis du tjener en indkomst fra et andet job, så prøv at være frivillig på dine fridage, indtil du kan finde en mere fast stilling.

5. Netværk

At have en række kontakter kan hjælpe dig i enhver karriere, men underholdningsindustrien anses ofte for at være mere udfordrende at komme ind i uden forbindelser. Prøv først at finde nogen brancheforbindelser inden for din gruppe af familie og venner. Prøv derefter at deltage i netværksgrupper enten online eller med lokale afdelinger. Hvis du kan, så deltag i underholdningsindustriens begivenheder, der vil give dig en chance for at tale med fagfolk, der allerede arbejder på området.

6. Gå, hvor arbejdet er rigeligt

Visse områder af verden er centre for underholdningsproduktioner med et netværk af kreative individer, der arbejder sammen i studier og andre spillesteder. I USA har Californien og New York traditionelt eksisteret som centre for teaterkunst. Hvis du er seriøs omkring at finde en karriere i underholdningsindustrien, skal du muligvis overveje at flytte til et område, der er rigt på professionelle og produktioner fra underholdningsindustrien.

7. Dyrk din passion

Mange finder deres ideelle job i underholdningsindustrien ved at forfølge deres egne kreative passioner og talenter. De overvinder udfordringer og nogle gange afvisning, indtil de får chancen for at fremvise deres egne kunstneriske evner. Mens du forfølger en karriere, fortsæt dine egne projekter og kreativ vækst. Det kan føre til en stilling i fremtiden.

35 job i underholdningsindustrien

Jobs inden for underholdning er varierede og talrige. Lige fra tekniske evner hos højtuddannede fagfolk til kreative kunstnere, der deler deres følelser og evner på scenen, kan de, der er villige til det, finde arbejde på en masse forskellige områder. Her er nogle karriereideer inden for underholdning:

Kameramand

National gennemsnitsløn: $32.327 om året

Primære opgaver: Kameraoperatører optager forestillinger eller filmer live-udsendelser til en række forskellige behov i underholdningsindustrien. For eksempel arbejder nogle kameraoperatører ved livekoncerter og betjener de videokameraer, der projicerer et live-feed fra en udøvende kunstner. Andre fanger flere vinkler på en film eller et fjernsyn. At arbejde som kameraoperatør kan være en effektiv vej til at blive filminstruktør eller kinematograf.

Producent

National gennemsnitsløn: $42.084 om året

Primære opgaver: Producenterne tager sig af den mere logistiske side af underholdning. I modsætning til en instruktør, der overvåger de kreative elementer i en film, ansætter en producent talent og styrer de økonomiske aspekter af en produktion. Selvom de kan have indflydelse på nogle kreative beslutninger, er en producents hovedrolle at fungere som en virksomhedsleder, der hjælper det kunstneriske arbejde med at blive fuldført.

Produktionskoordinator

National gennemsnitsløn: $42.298 om året

Primære opgaver: En produktionskoordinator udfører mange opgaver for underholdningsproduktion. De arbejder sammen med producere og instruktørassistenter for at koordinere de forskellige områder af en produktion. I livebegivenheder kan disse professionelle overvåge opsætningen af ​​en scene, herunder ledninger til lyd og lys. Til film- og tv-arbejde hjælper produktionskoordinatorer med at arrangere hvert aspekt af en produktion.

Koreograf

National gennemsnitsløn: $43.243 om året

Primære opgaver: En koreograf planlægger dans og bevægelse til teater-, film-, musical- og endda tv-produktioner. Koreografer er normalt uddannede og erfarne dansere med viden inden for en række forskellige stilarter og musikalske genrer. Nogle koreografer planlægger kampbevægelser for teater, tv og film.

Animatør

National gennemsnitsløn: $43.259 om året

Primære opgaver: Animatorer kombinerer kunstnerisk talent med digitale værktøjer til at producere animerede sekvenser, karakterer og scener til produktioner inden for film, videospil og tv. Animatorer træner i at anvende billedkunstteknikker på computersoftwareprogrammer, udvælgelse af farver, former og layout af et projekt på et digitalt lærred.

Læs mere: Lær om at være en animator

Musiker

National gennemsnitsløn: $48.020 om året

Primære opgaver: Musikere bruger instrumenter til at optræde enten som soloartist eller med en gruppe. De arbejder for en række forskellige underholdningssteder, herunder koncerter, tv-shows, musikstudier og filmorkestre.

Make up artist

National gennemsnitsløn: $74.491 om året

Primære opgaver: Makeupartister arbejder sammen med kostumedesignere og instruktører for at hjælpe med at skabe udseendet af en karakter i en produktion. Med muligheder for at arbejde i næsten alle områder af underholdningsindustrien, bruger disse kosmetologer makeupprodukter til at fremhæve en skuespillers funktioner eller bruger proteser og maling til at skabe et karakterlook til produktion.

Lydingeniør

National gennemsnitsløn: $96.882 om året

Primære opgaver: Også kaldet lydteknikere, lydteknikere manipulerer lyd i en livebegivenhed eller optaget produktion. De hjælper med at kontrollere lydkvaliteten og blander lydkanaler for at forstærke den overordnede tonalitet af en forestilling. De arbejder også med forudindspillet dialog og lydeffekter for at skabe en mere afbalanceret lyd til en film, tv-forestilling eller endda et videospil.

Flere job i underholdningsindustrien

Her er flere job, du kan forfølge inden for underholdningsindustrien:

 • Filminstruktør
 • Scenograf
 • Talent agent
 • Manuskriptforfatter
 • Casting direktør
 • Komponist
 • Sanger
 • Dialektcoach
 • Lysdesigner
 • Skuespiller
 • Fungerende træner
 • Assistent direktør
 • Bomoperatør
 • Gaffer
 • Greb
 • Foley kunstner
 • Kostume designer
 • Fotodirektør
 • Modelmager
 • Prop vejleder
 • Vokal træner
 • Scenehånd
 • Konceptkunstner
 • Scene manager
 • Kunstner for visuelle effekter
 • Film- og tv-redaktør
 • Manuskriptvejleder

Sigurd Lind
Sigurd Lind Underholdningsindustrien er et sjovt og levende område at udforske som en potentiel karriere. Mens folk ofte tænker på de mere offentlige erhverv inden for underholdning som skuespil og instruktion, findes der flere job bag kulisserne i en større produktion, end der ses på en scene eller film. Hvis du er interesseret i at finde et job i underholdningens verden, er det vigtigt at finde et område, du ønsker at udvikle som din ekspertise. I denne artikel forklarer vi arbejdet med underholdning, giver forslag til, hvordan du kommer i gang med at arbejde i underholdningsindustrien og deler en liste over job inden for underholdning.