Produktchef Vs. Projektleder: Hvad Er Forskellen?

Produktledere og projektledere er to roller, der begge er forbundet med planlægning, udvikling og levering af et produkt eller projekt. På trods af deres mange ligheder har disse positioner flere forskelle, der adskiller dem. Det er vigtigt at kende forskellen mellem disse to roller, så du kan beslutte dig for, hvilken du måske er mere interesseret i. I denne artikel undersøger vi, hvad en produktleder er, hvad en projektleder er, og hvordan de adskiller sig med nogle eksempler.

Hvad er en produktchef?

En produktchef leder deres team til at strategisere, skabe og levere et endeligt produkt. De arbejder sammen med projektlederen, produktteamet og kunderne for at skabe og promovere deres projekt. Deres rolle er at imødekomme og tilfredsstille kundernes behov ved at udvikle og skabe et produkt til dem. For at gøre dette opstiller produktchefer en strategisk plan eller produktkøreplan. De udfører research for produktet, danner en vision og implementerer workflow for at producere og levere varen. Ved udvikling af deres produkt kan produktchefen også arbejde med salgs- og marketingteams for at optimere produktet til salgbarhed.

Læs mere: Lær om at være produktchef

Hvad er en projektleder?

En projektleder leder deres team for at levere et projekt. Et projekt omfatter de aktiviteter eller begivenheder, der fører til et defineret resultat. For eksempel kan koordinering af frigivelsen af ​​et produkt være et projekt for en projektleder. Med dette er deres rolle at udvikle, skabe og vedligeholde projektets livscyklus. For at gøre dette kan en projektleder arbejde tæt sammen med deres team og en produktchef. Mens produktchefen opretter strategien for et produkt, overvåger og implementerer projektlederen strategien. Projektlederens overordnede mål er at gennemføre projektet til en fastsat deadline og inden for et fastsat budget.

Læs mere: Lær om at være projektleder

Produktchef vs. projektleder

Selvom produktledere og projektledere kan virke meget ens, er de forskellige roller med varierende ansvar. Her er nogle måder, hvorpå en produktleder og en projektleder adskiller sig:

Roller

Et afgørende kendetegn mellem produktledere og projektledere er deres roller. Produktlederen er planlæggeren, mens projektlederen er udførende. Dette refererer til, hvordan produktlederen planlægger projektet - de strategierer og udvikler produktet gennem aktiviteter som at definere dets funktioner. Produktchefen opnår dette ved at undersøge og kommunikere med interessenter. Herfra overvåger en projektleder udførelsen af ​​projektet og sikrer, at både projekt- og produktteams afslutter det inden udgivelsesfristen. For at opnå dette opretter og implementerer de tidsplaner, tidslinjer og et budget.

For eksempel, hvis en stearinlysvirksomhed ønsker at skabe en ny type stearinlys, kan de hyre en produktchef til at undersøge ideer til varen baseret på, hvad deres kunder kunne lide. Efter deres research kan produktchefen arbejde sammen med produktteamet for at udvikle et nyt lys. Produktchefen kan også udvikle en strategisk plan for at levere det nye lys til markedet. Lysfirmaet kan ansætte en projektleder til at overvåge og administrere ressourcer, budget og tidslinje for det nye lyss udgivelse.

Ansvar

En produktleders og projektleders daglige ansvar er også forskellige, fordi deres roller omfatter forskellige aspekter af produktionen. Produktchefen kan udføre forskning via interviews og undersøgelser og kommunikere med interessenter om forskning og produktideer. Når produktteamet har udviklet varen, kan produktchefen også oprette en produktkøreplan eller samarbejde med marketingteamet for at skabe emballage til produktet. Herfra skal projektlederen lære om produktet, forstå projektets mål og lave en tidsplan for opgaver for at overholde deadlines for målsætninger. De kan også udpege ressourcer til deres projekt.

Ved at bruge eksemplet ovenfor, kan produktchefen for virksomhedens lys udføre markedsundersøgelser eller undersøgelser for at finde ud af, hvilke dufte deres kunder ønsker til et nyt lys. Efter at produktchefen har udarbejdet en strategi for udvikling af lyset, kan projektlederen etablere en tidsplan, som både produkt- og projektteamet skal følge for at overholde lysets frigivelsesfrist.

Relateret: Hvad laver en projektleder? Pligter og ansvar

Hold

Da begge roller er lederstillinger, leder produkt- og projektlederne forskellige teams. Begge deres teams hjælper med at sikre, at de fuldfører produktet eller projektet i tide til deres udgivelse. Produktchefen leder produktteamet, mens projektlederen leder projektteamet. Projektlederen arbejder dog også sammen med produktteamet for at sikre, at de opfylder deres mål. Selvom produktchefen kun arbejder med produktteamet, letter de organisering på tværs af teams. For eksempel kan de samarbejde med ingeniørteamet eller salgsteamet.

For eksempel kan produktteamet hjælpe produktchefen med deres ansvar, mens de planlægger det nye lys. De kunne hjælpe med at udføre forskning eller bidrage til visionen for stearinlyset. Til sammenligning kan projektteamet arbejde sideløbende for at hjælpe deres leder med at producere stearinlyset og arbejde med design- eller marketingteamene for at skabe etiketter til det nye stearinlys.

Kunder

Både produktledere og projektledere arbejder sammen med kunder om at udvikle og promovere enten deres produkt eller projekt. Produktchefens mål er at skabe et produkt, der tilfredsstiller kundernes ønsker og behov. For at gøre dette arbejder de direkte med kunderne for at se, hvad de måtte ønske i et produkt. En stor rolle for produktchefer er at udføre markedsundersøgelser for at forstå målforbrugertendenser, der kan hjælpe med at øge salget af deres produkter. Denne forskning påvirker, hvordan projektlederen planlægger arbejdsgangen for et produkt, hvorfor de også kan arbejde med kunder.

For eksempel, hvis en undersøgelse viser, at halvdelen af ​​stearinlysvirksomhedens kunder ønsker flere 12 ounce stearinlys, og den anden halvdel ønsker flere 24 ounce stearinlys, skal produktchefen beslutte, hvilket produkt der kan opfylde kundernes konkurrerende behov i fællesskab. Med en produktudviklingsstrategi i tankerne kan projektlederen planlægge en udgivelse, der er planlagt i en populær feriesæson for at øge salget og kundetilfredsheden.

Relateret: Sådan bliver du produktchef (påkrævede kvalifikationer og uddannelse)

Software

Både produktledere og projektledere bruger forskellig software til at udføre deres opgaver og ansvar. Produktstyringssoftware skal dokumentere og kommunikere strategi og design. Produktchefer kan også bruge software, der hjælper dem med at generere produktkørekort. Projektstyringssoftware skal spore et projekts tidslinje, tidsplan og fremskridt. De programmer, som projektledere bruger, kan have funktioner til at oprette en udviklingsplan, så de kan spore teamets oprettelse af et produkt.

Gunnar Petersen
Gunnar Petersen Produktledere og projektledere er to roller, der begge er forbundet med planlægning, udvikling og levering af et produkt eller projekt. På trods af deres mange ligheder har disse positioner flere forskelle, der adskiller dem. Det er vigtigt at kende forskellen mellem disse to roller, så du kan beslutte dig for, hvilken du måske er mere interesseret i. I denne artikel undersøger vi, hvad en produktleder er, hvad en projektleder er, og hvordan de adskiller sig med nogle eksempler.