PA Vs. Læge: Definitioner Og Nøgleforskelle

Inden for det medicinske område er der mange muligheder at overveje, når man skal vælge hvilken karriere man skal gå videre i, såsom at blive lægeassistent eller læge. Både lægeassistenter og læger tager sig af patienterne, men hver har forskellige krav og ansvar. I denne artikel diskuterer vi forskellene mellem lægeassistenter og læger for at hjælpe dig med at bestemme, hvilken vej der er den rigtige for dig.

Hvad er en PA?

En lægeassistent (PA) er en læge, der har tilladelse til at diagnosticere patienter og yde behandlinger under tilsyn af en læge. De har et stort kendskab til forskellige medicinske områder for at yde velafrundet pleje til patienter. En PA's ansvar omfatter at undersøge patienter, registrere patientens historie, udvikle og udføre behandlingsplaner, diagnosticere sygdomme og rådgive patienter om deres sundhedsplaner. I de fleste stater kan en PA også ordinere medicin.

Hvad er en læge?

En læge, også kendt som en "læge", er en læge, der kan diagnosticere patienter og ordinere behandlinger i uafhængig praksis. En læge vil se en patient gennem diagnose, behandling og efterbehandling. Nogle læger er specialiserede i visse medicinske discipliner, såsom familiemedicin, pædiatri, obstetrik og gynækologi, onkologi og urologi. Nogle kan også udføre kirurgiske indgreb efter behov. Desuden er en læge autoriseret til at ordinere medicin i alle stater.

En patient opsøger en læge, når de søger en person med fuld viden inden for et specifikt medicinområde. Med denne fulde viden kan læger besvare alle spørgsmål og bekymringer, fuldt ud diagnosticere og behandle patienter uden at skulle anmode om yderligere assistance fra nogen anden.

Forskelle mellem en PA og en læge

Der er nogle vigtige forskelle mellem en lægeassistent og en læge, herunder:

Uddannelse

Aspirerende PA'er skal have omkring seks års uddannelse for at opnå deres lægelicens. Selvom kvalifikationerne for at opnå en medicinsk licens som PA varierer, er nogle af kravene:

 • En fireårig grad fra college eller universitet, typisk inden for medicinsk videnskab som biologi, kemi eller sygepleje

 • Gennemførelsen af ​​et akkrediteret lægeassistentprogram, der varer omkring 27 måneder og inkluderer kurser i laboratorievidenskab, medicinsk terminologi, sundhedsprincipper og patientplejepraksis

 • Timer med kliniske rotationer og træning i en række medicinske discipliner

 • Fortsat uddannelse ved at deltage i klasser og seminarer for at teste deres medicinske ekspertise igen

Vejen til at blive læge tager mindst ni år at gennemføre uddannelseskravene for at opnå en lægelicens. Nogle af denne uddannelse og træning kan omfatte:

 • En fireårig bachelorgrad, ofte på et præmedicinsk spor i en sundhedsvidenskab som biologi eller kemi

 • Bestå Medical College Admission Test (MCAT)

 • Gennemførelse af et fireårigt medicinsk skoleprogram, som inkluderer kurser i lægevidenskab, laboratorievidenskab, medicinsk terminologi og patientplejepraksis og resulterer i udmærkelsen Doctor of Medicine (MD) eller Doctor of Osteopathic Medicine (DO)

Uddannelse

Før og under deres uddannelsesprogram gennemfører PA'er også en række forskellige træninger uden for klasseværelset, herunder:

 • En etårig klinisk rotation for at opnå praktisk medicinsk erfaring
 • Tre års sundhedserfaring, såsom at være en EMT, paramediciner eller sygeplejerske
 • Yderligere certificering inden for specifikke discipliner, såsom ultralydsteknologi og ernæring

Læger gennemfører uddannelse under deres medicinske skoleprogram, og efter at de har opnået deres grad. Her er nogle eksempler på den uddannelse, en læge skal igennem:

 • To års kliniske rotationer i en række medicinske discipliner for at få en generel viden om patientplejepraksis

 • Tre til syv års opholdsuddannelse efter endt uddannelse fokuseret på deres valgte speciale

 • Bestå en bestyrelsescertificeringseksamen baseret på deres medicinske speciale

 • At opnå en lægepraksislicens i den stat, hvor de praktiserer

Rolle og ansvar

Forskellene mellem en PA og en læge strækker sig også til, hvad de kan og ikke kan gøre på kontoret. Her er nogle ting, der gør en PA anderledes:

 • Har viden inden for flere medicinske områder
 • Skal arbejde under en læge i de fleste stater
 • Har evnen til nemt at skifte specialitet
 • Kan rådgive patienter om en række medicinske problemer, der kan dukke op under et wellnessbesøg

Her er eksempler på, hvordan en læge er anderledes end en PA:

 • Kan drive deres egen selvstændige praksis
 • Har fuld viden om deres valgte speciale
 • Kan arbejde lange timer og have flere vagtforventninger
 • Anerkendt internationalt efter at have modtaget deres lægelicens

Løn

Lønninger til læger og PA'er varierer baseret på hver fagpersons erfaringsniveau, type praksis og geografiske placering. Specialiseringer og certificeringer kan også øge indtjeningsmulighederne.

For en PA:

 • Fælles løn i USA:  $105.116 om året
 • Lønninger varierer fra  $33.000 til $217.000 om året .

For en læge:

 • Fælles løn i USA:  $199.519 om året
 • Lønninger varierer fra  $48.000 til $456.000 om året

Relaterede karrierer

Hvis du søger arbejde inden for det store medicinske område, har du mange forskellige muligheder at vælge imellem. Hvis en stilling som lægeassistent eller læge ikke er det rigtige for dig, er her nogle lignende karrierer, du måske er interesseret i:

1. Lægeassistent

National gennemsnitsløn: $14,80 i timen

Primære opgaver: En lægeassistent arbejder i frontkontoret på et lægekontor og tager telefonopkald og planlægger aftaler. De er ansvarlige for at arkivere papirarbejde, føre optegnelser og hjælpe sygeplejerskerne og kontorchefen med at vedligeholde opgørelsen.

2. Registreret sygeplejerske

National gennemsnitsløn: $33,83 i timen

Primære opgaver: En registreret sygeplejerske (RN) bistår læger og andet sundhedspersonale med pleje og undersøgelse af deres patienter. Dette inkluderer at holde arbejdsmiljøerne desinficerede og frie for farer, hjælpe læger med medicinske procedurer og give følelsesmæssig støtte til patienter og deres familier.

3. Praktiserende sygeplejerske

National gennemsnitsløn: $109.601 om året

Primære opgaver: En praktiserende sygeplejerske er specialiseret i at yde primære, akutte og specialiserede sundhedsydelser. De har avanceret klinisk uddannelse, der hjælper dem med at behandle tilstande, diagnosticere sygdomme og give sundhedsundervisning til deres patienter. De er ofte forpligtet til at praktisere under opsyn af en autoriseret læge. I nogle stater kan de være berettiget til at praktisere selvstændigt og ordinere medicin.

4. Kirurg

National gennemsnitsløn: $216.124 om året

Primære opgaver: En kirurg udfører kirurgiske indgreb på patienter inden for forskellige områder. Derudover diagnosticerer de patienter med medicinsk sygdom eller skade, fører detaljerede patientjournaler og rådgiver patienten på deres rejse til operation og bedring.

Victor Bundgaard
Victor Bundgaard Inden for det medicinske område er der mange muligheder at overveje, når man skal vælge hvilken karriere man skal gå videre i, såsom at blive lægeassistent eller læge. Både lægeassistenter og læger tager sig af patienterne, men hver har forskellige krav og ansvar. I denne artikel diskuterer vi forskellene mellem lægeassistenter og læger for at hjælpe dig med at bestemme, hvilken vej der er den rigtige for dig.