Ophævet Jobtilbud: En Endelig Vejledning Og Tips

At modtage et jobtilbud kan være en spændende overgangstid. Nogle gange kan en arbejdsgiver dog tilbagekalde eller trække jobtilbuddet tilbage. Ophævede jobtilbud kan være komplicerede, så det er vigtigt at forstå, hvorfor de opstår, for at undgå dem. I denne artikel beskriver vi, hvornår en arbejdsgiver kan tilbagekalde et jobtilbud, hvornår et jobtilbud ikke bør tilbagekaldes, og hvad du skal gøre, hvis dit jobtilbud er blevet tilbagekaldt, så undersøger vi nogle tips til at undgå denne situation.

Relateret: Sådan svarer du på et jobtilbud

Hvornår kan arbejdsgivere tilbagekalde et jobtilbud?

En arbejdsgiver kan til enhver tid tilbagekalde et jobtilbud, før du accepterer det, eller hvis stillingen er kategoriseret som et jobtilbud. Her er nogle af hovedårsagerne til, at en arbejdsgiver vil tilbagekalde et jobtilbud:

Forudsætninger

Mange virksomheder vil sende dig et jobtilbud, der kræver, at du skal bestå en medicintest, baggrundstjek eller kredittjek. Arbejdsgivere bruger ofte disse bestemmelser til at verificere din pålidelighed, troværdighed og evne til at opfylde arbejdskrav. En arbejdsgiver kan fjerne dit jobtilbud, hvis de fandt ud af, at du har brugt forbudte stoffer eller ikke var retvisende om din kriminelle historie på din ansøgning.

Læs mere: Hvad er et betinget jobtilbud?

Tilbuddet udløb

Et jobtilbud kan også blive tilbagekaldt, fordi du ikke accepterede det i tide. Mange jobtilbud vil indeholde en opsigelsesdato, så tilbuddet ikke står åbent på ubestemt tid. Denne dato kan ændre sig, hvis du er i aktiv forhandling, men du bør arbejde inden for den oprindelige opsigelsesdato, medmindre ansættelseschefen har sagt andet.

Ændringer i virksomhedens økonomi

Nogle gange vil en virksomhed tilbagekalde et jobtilbud, fordi der var en væsentlig intern strukturændring, og stillingen ikke længere er ledig. Disse kan omfatte:

  • Ledelsesteamet ændrer sig, hvilket fører til en re-evaluering af organisationen
  • Virksomheden mister en kontrakt eller et projekt
  • Virksomheden står over for budgetnedskæringer, der ikke giver mulighed for nyansættelser

Uprofessionel adfærd

Dit jobtilbud kan blive tilbagekaldt, hvis virksomheden opfatter din adfærd som uetisk eller uprofessionel. Nogle ting, der kan betragtes som uprofessionelle, omfatter:

  • Forsøger at forhandle efter at have accepteret jobtilbuddet
  • At komme med offentlige udtalelser, der går imod virksomhedens værdier
  • Kommunikerer ikke tydeligt med ansættelseschefen vedrørende tilbuddet

Hvornår skal et jobtilbud ikke trækkes tilbage?

Et jobtilbud bør ikke tilbagekaldes, hvis årsagen er forskelsbehandling på grund af race, alder, køn, religion eller national oprindelse. Der kan også være beskyttelse for personer med handicap, så længe ansøgerens handicap ikke forhindrer dem i at udføre væsentlige dele af rollen.

Et andet tilfælde, hvor et jobtilbud ikke bør tilbagekaldes, er, hvis du allerede er flyttet for at arbejde i virksomheden. I denne situation har du gjort betydelige ofre baseret på løftet om rollen, og det ophævede tilbud kan bringe dig i fare.

Relateret: Hvornår og hvordan du fortæller din arbejdsgiver om et handicap

Hvad skal man gøre, hvis et jobtilbud er blevet tilbagekaldt

Her er nogle trin, du skal tage, hvis en arbejdsgiver trækker dit jobtilbud tilbage:

1. Bed om feedback

Du kan kontakte ansættelseschefen for at udtrykke din skuffelse over situationen og anmode om flere detaljer om, hvorfor de trak dit tilbud tilbage. Ideelt set ville de tilbagekalde tilbuddet personligt og give dig en klar forklaring. Hvis de ikke gør det, så prøv at få deres begrundelse skriftligt, så du har dokumentation. Hvis de tilbagekaldte dit tilbud af en legitim grund, kan deres feedback også hjælpe dig med at lære, hvad du skal gøre for fremtidige jobmuligheder.

2. Se efter brugbar kritik

Du kan bruge virksomhedens forklaring på, hvorfor de trak dit tilbud tilbage, for at hjælpe dig med at forberede dig til næste fase af din jobjagt. Her er nogle grunde til, at de måske har trukket dit tilbud tilbage, og hvordan man kan lære af disse situationer:

  • Hvis de trak dit tilbud tilbage på grund af adfærds- eller kommunikationsudfordringer, skal du fokusere på at rette dem til dine fremtidige muligheder.

  • Hvis du har modtaget en dårlig reference, kan du enten specificere kun at kontakte de referencer, du giver, eller du kan vælge en anden reference, som vil give en mere positiv anmeldelse af dit arbejde.

  • Hvis du ikke bestod dit baggrundstjek, skal du sørge for at angive årsagen til, at du gjorde det i fremtidige ansøgninger, så det ikke er en overraskelse senere i ansættelsesprocessen.

3. Overvej om tilbagetrækningen var retfærdig og gyldig

Hvis jobtilbuddet så ud til at blive tilbagekaldt på grund af diskrimination, kan du eventuelt rådføre dig med en ansættelsesadvokat. Disse overtrædelser kan være civile eller strafferetlige, men hver sag er unik.

Relateret: Hvad er forkert opsigelse? (Med eksempler)

4. Begynd at indsende ansøgninger

Du kan bruge de oplysninger, du har lært fra virksomhedens tilbagetrækningsforklaring, til at blive en stærkere kandidat til næste fase af din jobsøgning. Brug et annulleret jobtilbud til at hjælpe dig med at finpudse dine færdigheder og opbygge modstandskraft.

Tips til at undgå tilbagekaldte jobtilbud

Her er nogle tips, du kan bruge til at undgå at få dit jobtilbud tilbagekaldt:

Vær ærlig og imødekommende i din ansøgning

Ansættelsesledere er mindre tilbøjelige til at tilbagekalde dit jobtilbud, hvis de ved, hvad de kan finde i dit baggrundstjek på forhånd. At fortælle dem tidligere i ansættelsesprocessen kan også hjælpe dig med at forklare, hvad der skete, og hvordan du er vokset siden da.

Forhandle din kompensation, før du accepterer jobbet

Når du accepterer et jobtilbud, accepterer du alle vilkårene i tilbuddet. Du bør forhandle dine vilkår, inden du underskriver tilbuddet, hvis du foretrækker en højere løn, andre goder eller en mere fleksibel tidsplan.

Læs mere: Hvornår skal du forhandle din løn (med tips og eksempler)

Kommuniker tydeligt

Når du modtager dit jobtilbud, bør du tjekke, hvor lang tid du har til at beslutte dig for, om du vil acceptere det. Mange virksomheder vil inkludere en opsigelsesdato på dit jobtilbud, og den kan blive annulleret, hvis du ikke svarer inden for den tid. Hvis du har brug for mere tid til at overveje tilbuddet, kan du anmode om en forlængelse. Mange virksomheder vil også forlænge opsigelsesdatoen, hvis du er i forhandlinger. At holde kontakten med den ansættelsesansvarlige, når du modtager et jobtilbud, er både professionelt og gavnligt.

Karsten Carlsen
Karsten Carlsen At modtage et jobtilbud kan være en spændende overgangstid. Nogle gange kan en arbejdsgiver dog tilbagekalde eller trække jobtilbuddet tilbage. Ophævede jobtilbud kan være komplicerede, så det er vigtigt at forstå, hvorfor de opstår, for at undgå dem. I denne artikel beskriver vi, hvornår en arbejdsgiver kan tilbagekalde et jobtilbud, hvornår et jobtilbud ikke bør tilbagekaldes, og hvad du skal gøre, hvis dit jobtilbud er blevet tilbagekaldt, så undersøger vi nogle tips til at undgå denne situation.