MPT Vs. DPT: Forskelle Og Karriereveje

En MPT og en DPT er begge grader, der fokuserer på fysioterapi og har anvendelse i andre medicinske sammenhænge. Der er et par forskelle i processen med at få enten en MPT eller en DPT. Hvis du er interesseret i at blive fysioterapeut eller bruge fysioterapiteknikker i andre medicinske omgivelser, kan det være nyttigt at lære forskellene mellem en MPT og DPT. I denne artikel forklarer vi de vigtigste forskelle mellem en master i fysioterapi og en doktorgrad i fysioterapi med karrierer, du kan forfølge med hver grad.

Relateret: Sådan bliver du fysioterapeut

Hvad er en MPT?

En MPT er en kandidatgrad i fysioterapi. Folk med en master i fysioterapi forfølger ofte karrierer, der hjælper med at behandle patienter med fysiske lidelser. Selvom en MPT ikke kvalificerer dig til at være fysioterapeut, kan det at gennemføre dette studie hjælpe dig med at forberede dig til et DPT-program.

Relateret: Job i Fysioterapi: Beskrivelse og løn

Hvad er en DPT?

En DPT er en doktorgrad i fysioterapi. Studerende, der gennemfører dette program og enhver licens, der kræves af den stat, hvor de arbejder, kan blive fysioterapeuter. Fysioterapeuter udvikler behandlingsplaner for syge og tilskadekomne patienter og guider dem gennem aktiviteter for at hjælpe med at genoprette mobilitetsfunktioner og håndtere smerte.

Master i fysioterapi vs doktorgrad i fysioterapi

Både en master- og en doktorgrad i fysioterapi deler principper for at hjælpe patienter med at bevare deres fysiske helbred, men der er vigtige forskelle mellem de to, såsom:

Programlængde

Begge grader kræver en bachelor i fysioterapi eller relateret videnskab som en forudsætning. MPT tager typisk to år at gennemføre. Studerende får derefter klinisk erfaring med praktisk træning fra en autoriseret fysioterapeut.

At tjene en DPT tager normalt tre år og kræver et helt års klinisk erfaring. Dette program kan give eleverne mere forberedelse til at behandle deres egne patienter.

Relateret: Sådan får du en doktorgrad

Gradsfokus

Hver grad fokuserer på forskellig ekspertise inden for fysioterapi. En master i fysioterapi fokuserer på den medicinske praksis med at bruge fysioterapi til at hjælpe patienter med at komme sig efter skade eller sygdom, som påvirker deres mobilitet eller motoriske kontrol.

En doktorgrad i fysioterapi omfatter også metoder til fysioterapi, men den træner også studerende i at evaluere og vurdere andre områder af fysisk sundhed, som det kardiovaskulære system. Ph.d.-programmer i fysioterapi uddanner studerende i farmakologi, forebyggende medicin og sundhedsledelse. Ved at udvikle disse færdigheder og viden kan en person med en DPT eje deres egen lægepraksis.

Faglige evner

En person med en doktorgrad i fysioterapi kan udføre flere funktioner, end en master i fysioterapi ville tillade. For eksempel kan personer med DPT lave behandlingsplaner og arbejde med patienter uden supervision. De træner også ofte studerende, der opnår en fysioterapigrad.

Jobudsigt

Beskæftigelse for fysioterapeuter kan vokse med så meget som 18% i 2029, ifølge US Bureau of Labor Statistics. BLS tilskriver denne vækst til en aldrende befolkning, der håber at forblive fysisk aktive, hvilket betyder, at de kan kræve hjælp fra fysioterapeuter for at fuldføre deres aktiviteter. Derudover kan flere mennesker med kroniske lidelser, der forårsager mobilitetsproblemer, søge behandling.

Bureau of Labor Statistics forudsiger, at beskæftigelsen for fysioterapiassistenter vil vokse med 29% i 2029 af samme årsager. Dem med en MPT, der ønsker at få erfaring før et DPT-program eller blot anvende deres MPT-viden, kan overveje denne karriere.

Løn og karriere med en DPT

Med en doktorgrad i fysioterapi kan du typisk tjene en højere løn, end hvad du tjener i din karriere med en master i fysioterapi. Her er job, du kan få med en DPT:

1. Fysioterapeut

National gennemsnitsløn: $82.374 om året

Primære opgaver: En fysioterapeut er en sundhedsprofessionel, der behandler fysiske skader og sygdomme med aktiviteter og øvelser, der hjælper patienter med at genoprette mobilitet og motoriske funktioner samt håndtere smerter. De diagnosticerer patienter og udvikler personlige behandlingsplaner. En fysioterapeut kan også give massageterapi for at stimulere muskler og fremme heling af fysiske skader.

Relateret: Lær om at være fysioterapeut

2. Ergoterapeut

National gennemsnitsløn: $84.380 om året

Primære opgaver: Ergoterapeuter hjælper mennesker med at udvikle og vedligeholde motoriske funktioner, så patienter kan udføre normale opgaver i deres hverdag, såsom at klæde sig på. De kan behandle patienter med fysiske lidelser og udviklingshæmning. En ergoterapeut vurderer deres patienter og laver behandlingsplaner, som de guider patienten igennem i deres behandlingsforløb.

Relateret: Lær om at være ergoterapeut

3. Lægeassistent

National gennemsnitsløn: $107.167 om året

Primære opgaver: En lægeassistents rolle er at yde støtte til læger. Det gør de ved at vurdere patienter og diagnosticere dem. En lægeassistent med en DPT kan hjælpe læger i specialer som kinesiologi eller ortopædi. Disse lægeassistenter kan bestille røntgenbilleder og hjælpe med at fortolke radiologiscanningerne. De laver behandlingsplaner og hjælper patienter og andet medicinsk personale med at styre behandlingen.

Løn og karriere med en MPT

Her er karrierer og deres løn for job, du kan kvalificere dig til med en MPT:

1. Fysioterapeutisk assistent

National gennemsnitsløn: $34.722 om året

Primære opgaver: En fysioterapiassistent arbejder under opsyn af en autoriseret fysioterapeut for at hjælpe med at administrere behandling til patienter, der kommer sig efter sygdomme og skader. Ud over at hjælpe fysioterapeuten kan de udføre andre funktioner såsom opsætning af udstyr og forklare øvelser og behandlingsplaner for patienterne.

Relateret: Lær om at være fysioterapiassistent

2. Atletisk træner

National gennemsnitsløn: $36.318 om året

Primære opgaver: En atletisk træner støtter atleter med førstehjælp, skadesforebyggende metoder og genoptræning ved skader. Atletiske trænere forbereder også folk til at være højtydende atleter med træning og teknikker til at udvikle atletiske færdigheder.

Relateret: Lær om at være en atletisk træner

3. Kiropraktor

National gennemsnitsløn: $69.368 om året

Primære opgaver: En kiropraktor er en profession, der har specialiseret sig i nervesystemet i forhold til rygsøjlen. De hjælper med at behandle patienter med ryg-, nakke- og ledsmerter. Kiropraktorer kan justere rygsøjlen igen efter at have undersøgt en patients rygsøjle og deres kropsholdning.

Vivi Buch
Vivi Buch En MPT og en DPT er begge grader, der fokuserer på fysioterapi og har anvendelse i andre medicinske sammenhænge. Der er et par forskelle i processen med at få enten en MPT eller en DPT. Hvis du er interesseret i at blive fysioterapeut eller bruge fysioterapiteknikker i andre medicinske omgivelser, kan det være nyttigt at lære forskellene mellem en MPT og DPT. I denne artikel forklarer vi de vigtigste forskelle mellem en master i fysioterapi og en doktorgrad i fysioterapi med karrierer, du kan forfølge med hver grad.