Landskabsarkitekt Vs. Landskabsdesigner: Hvad Er Forskellen?

Landskabsarkitekter og designere har lignende roller i design af pools, terrasser, haver eller andre udendørs projekter. Der er dog nogle vigtige forskelle mellem en landskabsarkitekt og designer, som er nyttige for potentielle landskabsprofessionelle at overveje. Hvis du vil ind i landskabsindustrien, kan forståelsen af ​​disse forskelle hjælpe dig med at beslutte, hvilken karrierevej der passer bedst til dine mål på dette felt. I denne artikel beskriver vi, hvad en landskabsarkitekt er, definerer, hvad en landskabsdesigner er, og fremhæver nogle af de vigtigste forskelle i løn, træning, uddannelse, færdigheder og arbejdsmiljø mellem hver profession.

Hvad er en landskabsarkitekt?

En landskabsarkitekt er en landskabsarkitekt, der typisk har en bachelorgrad i landskabsarkitektur. Arkitekter går normalt på et universitet, der er akkrediteret af American Society of Landscape Artists (ASLA). Disse fagfolk studerer typisk kommercielle og industrielle arkitektoniske koncepter for at designe offentlige rum såsom parker, kirkegårde, kommercielle centre eller havnefront udviklingsejendomme. Arkitekter opnår også typisk en statsarkitektlicens, som kræver beståede karakterer på statslige eksamener.

Læs mere: Sådan bliver du landskabsarkitekt

Hvad er en landskabsdesigner?

En landskabsdesigner er en professionel, der hjælper med at designe mindre boligprojekter, såsom bolighaver, terrasser eller andre udendørs rum. En landskabsdesigner kan have en bachelorgrad, men designere er typisk autodidakt eller lærer deres færdigheder gennem on-the-job træning. Ofte bliver anlægsgartnere landskabsdesignere gennem erfaring og forfølger måske ikke en videregående uddannelse.

Forskelle mellem landskabsarkitekter og landskabsdesignere

Mens landskabsarkitekter og designere deler lignende roller, har de to karriereveje nogle vigtige forskelle at overveje. Disse omfatter:

Færdigheder

Både landskabsdesignere og arkitekter har lignende færdigheder, men kan bruge dem på måder, der er unikke for deres position. Disse færdigheder inkluderer ofte:

Terrænstyringsevner

Både landskabsarkitekter og designere forstår det terræn, de arbejder med, og hvordan det kan påvirke design og konstruktion af strukturer, gangbroer, monumenter eller andre landskabsprojekter. Arkitekter kan dog studere avanceret terrænstyring og har ofte flere færdigheder med vanskeligt terræn, vandveje og biomer såsom moser eller skove.

Arkitektoniske designfærdigheder

Landskabsarkitekter har avancerede designfærdigheder og kan ofte designe mere komplekse strukturer med specifikationer, der matcher, fjerner eller supplerer naturligt terræn. Landskabsdesignere besidder typisk grundlæggende arkitektoniske designfærdigheder, der giver dem mulighed for at arbejde med grundlæggende terræn- og designstrategier og bygge grundlæggende udendørs boligstrukturer såsom haver.

Botaniske færdigheder

Både arkitekter og designere har botaniske færdigheder, men arkitektoniske designere kan have en mere avanceret forståelse af, hvordan visse plantearter interagerer med jord og ændrer bestemte terræner. En landskabsdesigner kan dog have specialiseret viden om de æstetiske virkninger af visse planter og kan foreslå forskellige arter for at imødekomme kundernes behov.

Tegnefærdigheder

Landskabsarkitekter og designere har begge tegnefærdigheder, men arkitekters færdigheder er generelt mere avancerede. Landskabsarkitekter kan fremstille avancerede tegninger og 3D-modeller, hvorimod en designer kan bruge grundlæggende software eller pen og papir til at udarbejde deres design baseret på kravene fra deres kunder og projekter.

Fareidentifikationsfærdigheder

Både arkitekter og designere besidder typisk evnen til at identificere plante-, terræn- eller designfarer. For eksempel kan en designer identificere, at visse planter tørrer hurtigere om sommeren og skabe en brandfare, hvorimod en arkitekt kan observere, at specifikke designs er mere tilbøjelige til oversvømmelsesskader i vådområder.

Relateret: Topfærdigheder, der kræves til landskabspleje

Uddannelse

Uddannelseskravene til en landskabsarkitekt og landskabsdesigner varierer meget. Landskabsdesignere kræver ikke nogen formel uddannelse, selvom mange stadig modtager uddannelse, såsom associerede eller bacheloruddannelser i gartneri, for eksempel. Disse fagfolk har typisk mange års erfaring og har udviklet dygtig kreativitet og landskabspleje til at skabe boligdesign. Nogle landskabsdesignere har også bachelorgrader inden for forskellige områder. For eksempel kan en leder af en anlægsgartnervirksomhed have en virksomhedsledelsesgrad.

En landskabsarkitekt har typisk mindst en bachelorgrad i landskabsarkitektur eller en anden form for arkitektur og opnår en statscertificering ved at bestå eksamener. Disse eksamener giver en arkitekt mulighed for lovligt at operere i den stat, hvor de arbejder, og tilbyder et ekstra sæt legitimationsoplysninger til en arkitekt for at øge deres troværdighed og jobmuligheder.

Relateret: 17 job i landskabspleje (med pligter og lønninger)

Træningskoncepter

Landskabsdesignere og arkitekter lærer ofte forskellige træningskoncepter for at hjælpe dem med at forstå placeringen af ​​strukturer, terræn og andre vigtige landskabsmæssige overvejelser. Her er nogle nøglebegreber, som arkitekter lærer under deres uddannelse:

 • Dræning og energieffektivitet
 • Miljømæssig påvirkning
 • Avanceret strukturelt design
 • Tillader
 • Byggematerialer
 • Udarbejdelse af rapporter
 • Udarbejdelse af tegninger
 • Biome overvejelser såsom vådområder, offentlige arealer eller beskyttede områder
 • Vandforvaltning

Her er nogle primære træningskoncepter, som landskabsdesignere kan lære under deres uddannelse:

 • Vedligeholdelse af værftet
 • Plantetyper og æstetisk tiltrækningskraft
 • Grundlæggende strukturelt design
 • Lokale regler
 • Jordbundsanalyse
 • Grundlæggende vandforvaltning
 • Grundlæggende dræning
 • Farebeskyttelse
 • Farve, tekstur og proportioner til udendørs rum såsom haver

Løn

En anden forskel mellem en landskabsarkitekt og en landskabsdesigner er hver stillings gennemsnitlige årsløn. En landskabsarkitekts gennemsnitlige årsløn er $67.914 om året. En landskabsdesigners gennemsnitlige årsløn er $57.321 om året. Lønningerne kan variere afhængigt af den stat, du opererer i, dit erfaringsniveau og de kvalifikationer eller uddannelsesniveau, du opnår.

Både landskabsarkitekter og landskabsdesignere kan forfølge en videregående uddannelse for at fremme deres færdigheder, viden og jobmuligheder. Arkitekter kan typisk have evnen til at forfølge en kandidatgrad, da de allerede har en bachelorgrad, og designere kan forfølge en bachelorgrad, hvis de ikke allerede har en.

Relateret: 15 job i plantevidenskab at overveje

Arbejdsmiljø

Både landskabsarkitekter og landskabsdesignere arbejder ofte i lignende miljøer. Landskabsdesignere bruger typisk mere tid udendørs og deltager ofte i et projekts byggeproces, efter at de er færdige med design. Nogle designere arbejder dog strengt i kontormiljøer og skaber kun design til kunder. Landskabsarkitekter bruger tid både indendørs og udendørs for at undersøge geografien og planlægge det arkitektoniske layout af deres designs. En arkitekt kan dog bruge mere tid indendørs i et kontormiljø, ved at bruge software til at lave tegninger og følge op med kunder, regler og forskningsindsats.

Bemærk venligst, at Bonjoures ikke er tilknyttet nogen af ​​de organisationer, der er anført ovenfor.

Elly Hammer
Elly Hammer Landskabsarkitekter og designere har lignende roller i design af pools, terrasser, haver eller andre udendørs projekter. Der er dog nogle vigtige forskelle mellem en landskabsarkitekt og designer, som er nyttige for potentielle landskabsprofessionelle at overveje. Hvis du vil ind i landskabsindustrien, kan forståelsen af disse forskelle hjælpe dig med at beslutte, hvilken karrierevej der passer bedst til dine mål på dette felt. I denne artikel beskriver vi, hvad en landskabsarkitekt er, definerer, hvad en landskabsdesigner er, og fremhæver nogle af de vigtigste forskelle i løn, træning, uddannelse, færdigheder og arbejdsmiljø mellem hver profession.