Lær Hvordan Du Starter En Karriere Som Rejseskribent

Mange mennesker stræber efter at rejse verden rundt som en del af deres karriere, hvilket gør rejsejournalistik – også kaldet rejseskrivning – til et populært område. At forstå, hvordan du bliver en rejseskribent, kan hjælpe dig med at begynde at forberede dig på denne spændende karrierevej. I denne artikel forklarer vi forskellen mellem en rejseskribent og rejsejournalist og skitserer flere trin, du kan tage for at gøre dig konkurrencedygtig i denne karriere.

Hvad laver en rejseskribent?

Rejseskribent og rejsejournalist er udtryk, der ofte bruges i flæng, og de er faktisk meget ens karrierer. Den vigtigste forskel er imidlertid, at rejsejournalister er en type rejseskribent, der typisk fokuserer på historier om menneskelige interesser, aktuelle begivenheder, der involverer rejser og andre historier baseret på fakta, beviser og forskning. Rejseskribenter og journalister arbejder begge ofte på freelancebasis eller bruger deres egne hjemmesider eller blogs til at generere indtægter. Du kan også finde fuldtidsrejsearbejde på nogle medier som aviser, magasiner, tv-stationer og onlineindholdsplatforme.

Rejseskribenter er ansvarlige for alle aspekter relateret til et stykke skrift, lige fra brainstorming og research, til at lave rejsearrangementer og arrangere interviews eller møder. Og selvfølgelig er de ansvarlige for at skabe en overbevisende fortælling og redigere udkast til deres eget arbejde. Endelig er en rejseskribent ansvarlig for at distribuere historier ved at poste online eller samarbejde med et medie.

Relateret: Rejsejob: Er de rigtige for dig?

Sådan bliver du rejseskribent

På grund af de fascinerende arbejds- og rejsemuligheder er rejseskrivning et konkurrenceområde. Du kan komme i gang ved at følge nedenstående vejledning:

1. Elsker at skrive – og rejse

For at forfølge en karriere dedikeret til at skrive, har du brug for flid og lyst til at skrive hele tiden, også om emner, der ikke altid inspirerer dig. Du skal også være forberedt på at bruge meget af din resterende arbejdstid på at udføre andre opgaver relateret til at udarbejde, revidere, færdiggøre og indsende dit arbejde.

Læsning er også en stor del af karriereskrivning, da det holder dig opdateret med tendenser og konkurrence, samtidig med at det former din stemme som forfatter. Derudover kan rejser lyde som et eksotisk erhverv, men du bliver nødt til at føle dig tryg ved at være væk hjemmefra i lange perioder.

Relateret: Sådan skriver du artikler til magasiner

2. Overvej at gå i skole for journalistik

Mange mennesker kan opbygge en succesfuld karriere som rejseskribent ved blot at øve sig i deres fritid eller tage et par timer, men at have en grad i journalistik kan hjælpe dig med at finde fuldtidsmuligheder i branchen og være mere tiltrækkende for topmedier. Mens du får din journalistuddannelse, kan du overveje at lede efter muligheder for at studere i udlandet, hvor du kan få praktisk erfaring med rejseskrivning. Mange skoler har strukturerede studier i udlandet, hvor du kan researche og skrive originale historier under vejledning af en erfaren skriveprofessor.

Relateret: 14 velbetalte job for journalister

3. Begynd at skrive om lokale emner

Rejseskrivning kan starte derhjemme. Når alt kommer til alt, hvilken placering kan du tale mere om end den, hvor du bor? Start med at skrive om din hjemby, lokale attraktioner og interessante nyheder i dit område. Ved at skrive om dit hjem fra et rejseskriftperspektiv kan du skrive din første historie uden at bruge penge på flybilletter, hoteller og lokale guider. Tænk på, hvad folk, der besøger fra et andet område, gerne vil lære om, hvor du bor, og skriv om disse emner. Dette vil også give dig muligheder for at udforske forskellige nicher inden for rejseskrivning - for eksempel kunst og kultur, mad, livsstil og natteliv.

Læs mere: Pitching til medierne: Trin og tips (plus en skabelon og eksempel)

4. Lær, hvordan du rejser på dit budget

Når du udvikler din skriveportefølje, skal du begynde at spare op til at rejse til andre steder. Afhængigt af dit budget kan dette variere fra weekendture i din stat til langsigtede eventyr i udlandet. Undersøg måder at spare penge på, mens du rejser, og sæt mål for at tage på almindelige ferier, hvor du kan fokusere på at skrive. Du kan søge efter andre job, der giver dig mulighed for at rejse, såsom at undervise i udlandet eller være au pair, og derefter gå over til at være fuldtidsrejsejournalist, når dit forfatterskab genererer nok indtægt.

Læs mere: 18 måder at få betalt for at rejse

5. Opbyg relationer med udgivere

Når du har finpudset dit arbejde, kan du sende et pitch samt en skriftlig prøve til forskellige mediekontakter for at se, om de er interesserede i at køre dine rejsehistorier. Nogle publikationer accepterer hele historieindsendelser, mens andre kun arbejder med forfattere, de har tillid til, så det er vigtigt at netværke og undersøge deres redaktionelle retningslinjer for indsendelse. Før du laver en aftale, skal du beslutte, hvor mange penge du er villig til at acceptere for en artikel. De fleste publikationer har fastsat takster for freelance-rejseskribenter - typisk betalt enten pr. ord eller pr. artikel - men ofte kan prisen forhandles og kan omfatte yderligere kompensation, såsom refusion for rejseudgifter eller måltider. Imidlertid har nybegyndere rejseskribenter generelt meget lavere priser end erfarne forfattere, der allerede har en tilhængerskare.

Uanset hvad, er det vigtigt at etablere et godt samarbejde med dine redaktører. Spørg, om og hvornår de er åbne for fremtidige indlæg, og hvilke typer artikler de leder efter. Nogle rejseskribenter starter på freelancebasis og bliver først senere belønnet med fuldtidsskrivende kontrakter, efter at de har etableret en rapport. Dette er især ideelt, hvis virksomheden vil betale for dine rejsebehov for at finde flere interessante historier.

Relateret: Sådan skriver du et forespørgselsbrev: Tips og et eksempel

6. Byg en online skriveportefølje

Mens du skriver, skal du samle dine brikker i en online portfolio. At have din egen hjemmeside gør det nemt at vise potentielle arbejdsgivere eller kunder eksempler på dit arbejde. Du kan linke til offentliggjorte klip og/eller ethvert originalt indhold, du specifikt har skrevet til din egen rejsehjemmeside.

Mange rejseskribenter vælger at tjene penge på deres egen rejseblog ved at inkorporere annoncer ved siden af ​​deres artikler eller henvise læsere til rejsetjenester. For eksempel kan en rejseskribent samarbejde med et flyselskab for at annoncere et salg på billetter til en bestemt destination. De kunne optjene en bonus for hver solgte billet eller endda få gratis rejser og overnatning fra virksomheden for at finansiere fremtidige rejser.

Relateret: Sådan starter du en blog og tjener penge

Flere tips til håbefulde rejseskribenter

Rejseskribenter skal have fremragende interpersonelle og kommunikationsevner for at indsamle information og kompilere den til et underholdende, informativt format. Her er nogle andre tips til at gøre dig til en mere overbevisende rejseskribent:

  • Stop aldrig med at læse. Grisk læsning er ikke begrænset til den spæde forfatter, der søger inspiration. Gennem hele din karriere bør du fortsætte med at indtage så meget relateret materiale som muligt. Kend din slags og lav dit hjemmearbejde ved at abonnere på nyhedsbreve og publikationer relateret til rejseskrivning.

  • Lav altid din research. For at være journalist skal du vide, hvordan du indsamler original forskning, indsamler fakta fra andre kilder og bekræfter nøjagtigheden af ​​alle oplysninger i din artikel. Du vil også bruge dine forskningsfærdigheder, når du planlægger rejser til andre lande og finder idéer til historier.

  • Respekter de lokale. Rejsejournalister interviewer jævnligt folk og interagerer med lokale, hvilket betyder, at de skal have takt, når de har med andre mennesker at gøre. Nogle rejsejournalister diskuterer kontroversielle emner, og de skal kunne holde andre rolige og fokuserede.

  • Tænk kreativt. De fleste rejseskribenter er ansvarlige for at komme med originale ideer til opgaver og indlæg, hvilket kræver kreativitet og opfindsomhed. Kreative rejseskribenter er i stand til at tænke på unikke vinkler for at skelne deres arbejde fra andre forfatteres artikler om det samme emne.

  • Rediger dig selv til at blive en bedre forfatter. Grundlæggende redigering og korrekturlæsning er vigtige aspekter af skrivning. For at være rejsejournalist bør du forstå skrivekonventioner, grammatikregler, tegnsætning og andre korrekturstandarder.

  • Lær at tage professionelle billeder. Især rejser har virkelig gavn af forbedringen af ​​gode billeder. Mens mange top-tier publikationer vil have et budget til professionel fotografering, bør du være i stand til at tage interessante billeder, der kan tilføje yderligere kontekst til din historie.

  • Bliv fortrolig med afvisning. Det bliver ikke altid nemmere med erfaring, men jo oftere du sender dit arbejde og historiepitch til udgivelser, jo oftere åbner du dig selv for afvisning. Lær af hver afvisning ved at bede en redaktør om yderligere feedback eller revurdere dit pitch. Vedholdenhed og robusthed er kvaliteter ved en publiceret forfatter lige så meget som kreativitet og sprogmekanik.

Karl Petersen
Karl Petersen Mange mennesker stræber efter at rejse verden rundt som en del af deres karriere, hvilket gør rejsejournalistik – også kaldet rejseskrivning – til et populært område. At forstå, hvordan du bliver en rejseskribent, kan hjælpe dig med at begynde at forberede dig på denne spændende karrierevej. I denne artikel forklarer vi forskellen mellem en rejseskribent og rejsejournalist og skitserer flere trin, du kan tage for at gøre dig konkurrencedygtig i denne karriere.