Kontraktarbejde Vs. Fuldtid: Hvad Er Fordelene Ved Hver?

Når du søger job, skal du måske overveje, om du vil tage et fuldtidsjob eller et kontraktarbejde. Selvom begge tilbyder visse fordele, kan dine økonomiske behov, livsstil og karrierevej påvirke, hvilken type arbejde der passer bedst til din situation. At se på de vigtigste forskelle mellem disse typer af ansættelser kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg.

I denne artikel forklarer vi forskellene mellem fuldtidsansættelse og kontraktarbejde og lister fordelene ved hver type.

Hvad er en entreprenør?

En entreprenør er en person, der udfører et job i en bestemt periode. Udtrykket "kontrakt" beskriver aftalen mellem en virksomhed og en entreprenør, der fungerer på et per-job-basis i stedet for et tilbud om konsekvent ansættelse.

Virksomheder ansætter entreprenører som eksterne medarbejdere. Entreprenører er ikke officielt en del af en virksomhed, men er i stedet hyret til at udføre specifikke opgaver for en virksomhed efter behov. En virksomhed kunne ansætte en entreprenør til et engangsjob eller give dem konsekvent arbejde over en vis periode. De kompenseres baseret på en forhandlet takst for et projekt eller pr. time arbejde.

Hvad er en fuldtidsansat?

En fuldtidsansat udfører konsekvent arbejde på daglig basis. Fuldtidsansatte følger en fastlagt tidsplan og jobfunktion, der styrer deres almindelige opgaver.

En fuldtidsansat er en intern del af en virksomhed og kan muligvis træffe beslutninger, der styrer deres arbejde. Fuldtidsansatte bliver også kompenseret baseret på deres tidligere erfaring og arbejdshistorie i virksomheden. De arbejder med et team og kan opbygge varige relationer gennem fælles arbejdserfaringer i løbet af deres ansættelsestid.

Fuldtid vs. kontrakt

Fuldtidsansatte og kontraktansatte arbejder inden for separate og særskilte retningslinjer. Her er en liste over forskellene mellem fuldtidsansatte og kontraktansatte:

Fuld tid

 • Arbejd indenfor fastsatte timer
 • Arbejde året rundt garanteret
 • Modtag almindelig løn (via timeløn eller løn)
 • Modtag intern træning
 • Gennemfør specifikke arbejdsprocedurer
 • Optjen virksomhedsfordele
 • Få tilbageholdt og administreret skat af virksomheden
 • Brug udstyr og værktøjer leveret af virksomheden
 • Modtag betalinger efter en fast tidsplan
 • Arbejd ikke med konkurrerende virksomheder

Kontrakt

 • Arbejd fleksible timer i de fleste stillinger
 • Arbejd kun i et bestemt tidsrum
 • Arbejd sæsonbestemt eller kun, når en virksomhed har et behov
 • Modtag engangsbetaling for ydelser eller timeløn
 • Modtag ikke træning
 • Arbejd under fleksible procedurer
 • Optjen ikke virksomhedsgoder
 • Administrer deres egne skatter
 • Køb deres eget udstyr eller værktøj for at fuldføre arbejdet
 • Udbetales normalt, når arbejdet er afsluttet og godkendt af bygherren
 • Arbejde for konkurrerende virksomheder i nogle tilfælde
 • Arbejde eksternt eller i deres eget anlæg i nogle stillinger

Relateret: Koncertøkonomi: Hvad er det, og hvordan fungerer det?

Fordele ved at være entreprenør

Nogle af fordelene ved at være entreprenør inkluderer:

Du kan indstille din egen tidsplan

Medmindre du er ansat på kontrakt til en bestemt timerolle inden for et kontormiljø, vælger du ofte de timer, du arbejder og bliver ikke holdt til en fast tidsplan som en fuldtidsansat. Dette er attraktivt for dem, der fungerer som pårørende, folk, der har flere job, eller dem, der blot ønsker fleksible arbejdstider. Selvom entreprenører skal overholde deadlines, er de ikke forpligtet til at logge ind ved hjælp af et ursystem.

Du kan vælge projekter

En entreprenør kan vælge de projekter, de accepterer, samt de virksomheder, de arbejder for. Det betyder, at du også kan få erfaring på tværs af flere brancher eller finde en specifik niche inden for dit eget kompetencesæt, mens du søger kontraktarbejde.

Du kan arbejde for flere virksomheder på én gang

Overenskomstansatte har mulighed for at finde arbejde gennem flere virksomheder på én gang. De har lettere ved at arbejde med flere job på én gang end fuldtidsansatte på grund af fleksibiliteten i deres ansættelse.

Du kan tjene en højere timeløn

Entreprenører tjener ofte en højere timeløn end fuldtidsansatte på grund af manglende goder og kortere ansættelsesvilkår. Entreprenører tilbyder også deres specialiserede evner til at opfylde et behov i en organisation.

Relateret: At blive uafhængig entreprenør: Fordele og ulemper

Fordele ved at være fuldtidsansat

Nogle af fordelene ved at være fuldtidsansat inkluderer:

Du er garanteret arbejde

Når du takker ja til et job som fuldtidsansat, er du sikret arbejde fra virksomheden. Du behøver ikke at opsøge dit næste projekt efter en bestemt kontrakt slutter, men i stedet arbejde kontinuerligt i din rolle i organisationen. Garanteret arbejde betyder, at fuldtidsjob giver mere stabilitet for at understøtte specifikke livsstile.

Du er sikret en vis indtjening

Fordi fuldtidsansatte er sikret arbejde, er de også sikret løn. Det gør det nemmere at budgettere og planlægge din økonomi i løbet af et år. Medmindre noget uventet forstyrrer din arbejdsevne, kan du planlægge en konsekvent månedlig indkomst.

Du optjener fordele

En af de mest attraktive fordele ved at vælge en fuldtidsstilling er de fordele, der følger med jobbet. Sammen med betalt afspadsering tilbyder virksomheder sundhedsordninger, der er helt eller delvist dækket af organisationen. Virksomheder tilbyder også andre fordele som livsforsikring og 401(k) muligheder til fuldtidsansatte.

Du kan bruge værktøjer og træning fra virksomheden

Fuldtidsansatte har fordelen af ​​at modtage de vigtigste værktøjer, der er nødvendige for at udføre deres job. At arbejde på fuld tid for en virksomhed giver dig også mulighed for at drage fordel af avanceret uddannelse og faglige udviklingsmuligheder, som virksomheden tilbyder. De kan betale for, at du deltager i konferencer og seminarer, der vil tilføje din viden og færdigheder til at fremme din karriere.

Hvordan man vælger mellem at være kontrakt- eller fuldtidsansat

Når du overvejer, om du skal søge kontraktarbejde eller fuldtidsbeskæftigelse, så tænk på følgende sondring mellem begge typer arbejde:

1. Bestem dine økonomiske behov og livsstilsbehov

Tænk over, hvordan hver type job passer ind i dine økonomiske behov og livsstil:

 • Kompensation: En af de vigtigste forskelle i kontraktarbejde kontra fuld tid er din kompensation. Selvom kontraktarbejde normalt giver højere løn, kan du som fuldtidsansat optjene dagpenge og betalt fri.

 • Stabilitet: Fuldtidsarbejde giver økonomisk stabilitet, mens kontraktarbejde kan give et højere indtjeningspotentiale over en kortere periode.

 • Fleksibilitet: Tænk over, om du har brug for et mere fleksibelt arbejdsmiljø eller en tilpasningsdygtig tidsplan for arbejdstiden.

 • Forbindelser: Overvej, om du er en person, der trives med samarbejde og opbygning af teamrelationer, eller om du foretrækker at løse en opgave og gå videre til den næste mulighed i din karriere.

Læs mere: Spørgsmål og svar: Skal jeg være ansat eller selvstændig entreprenør

2. Overvej dit arbejde og dine færdigheder

Visse jobs egner sig til overenskomstarbejde. Der er dog stadig forskellige muligheder for kontraktarbejde på tværs af mange brancher. Sygeplejersker, faglærte håndværkere, kreative kunstnere og endda IT-professionelle kan alle arbejde på kontraktbasis. Hvis du føler, at du bedre kan opfylde dine økonomiske behov og livsstilsbehov gennem en kontraktstilling i din branche, kan du beslutte, at kontraktarbejde er et bedre valg.

3. Netværk med andre fagfolk

Når du overvejer, om kontrakt- eller fuldtidsarbejde er bedst for din karriere, så find professionelle forbindelser, der kan tilbyde dig rådgivning baseret på deres erfaring. Mange entreprenører er en del af netværk, der forbinder freelancere med potentielle arbejdsgivere og hinanden. Fuldtidsansatte kan også oprette forbindelse til netværksgrupper, der deler faglig ekspertise blandt medlemmerne.

Gunner Abildgaard
Gunner Abildgaard Når du søger job, skal du måske overveje, om du vil tage et fuldtidsjob eller et kontraktarbejde. Selvom begge tilbyder visse fordele, kan dine økonomiske behov, livsstil og karrierevej påvirke, hvilken type arbejde der passer bedst til din situation. At se på de vigtigste forskelle mellem disse typer af ansættelser kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg.