Kiropraktor Vs. Ortopæd: Hvad Er Forskellen?

Kiropraktorer og ortopæder er læger, der diagnosticerer og behandler en patients lidelser. Mens begge erhverv involverer identifikation af problemer og udarbejdelse af behandlingsplaner, bruger de hver især forskellige medicinske tilgange til at lette en patients helbredelse. At lære de unikke forskelle mellem kiropraktorer og ortopæder kan hjælpe dig med at vælge en karrierevej, der passer bedst til dig. I denne artikel diskuterer vi, hvad kiropraktorer og ortopæder er, og giver en liste over forskelle mellem disse erhverv.

Relateret: Hvad er en læge? Guide til, hvad læger gør, hvor de arbejder og gennemsnitlige lønninger

Hvad er en kiropraktor?

En kiropraktor er en læge, der behandler patienter ved hjælp af spinaljusteringsprocedurer. Dette involverer at strække, revne og justere rygsøjlen for at hjælpe patienter med neuromuskulære lidelser. Kiropraktorer kan behandle problemer i en patients ben, fødder, ankler, ryg, skuldre og nakke ved hjælp af justeringsprocedurer. Patienter kan besøge en kiropraktor regelmæssigt, eller de kan søge behandling efter en ulykke, såsom en sportsskade eller bilulykke.

Kiropraktorer bruger typisk en holistisk tilgang til medicin. Det er, når læger overvejer alle dele af en skade eller sygdom, og hvordan det påvirker patientens følelsesmæssige og fysiske helbred. For eksempel kan en kiropraktor opdage, at en fejlstilling i patientens nakke forårsager fremtrædende skulderproblemer. Det er vigtigt, at kiropraktoren undersøger hele patientens krop, i stedet for kun deres skulder, for at se, om deres nakke også forårsager andre problemer.

Hvad er en ortopæd?

En ortopæd er en læge, der er ansvarlig for at behandle en patients skader ved hjælp af kirurgiske metoder og procedurer. Typisk undersøger en ortopæd en patient og afgør derefter, om vedkommende er en god kandidat til operation. Hvis de beslutter sig for at gennemgå operationen, udarbejder ortopæden en operationsplan, der indeholder oplysninger om ordineret medicin og genopretningsdetaljer. Ortopæder kan specialisere sig i et specifikt område af kroppen, såsom nakke, ryg eller fødder, eller de kan arbejde som en generaliseret professionel, der håndterer alle ortopædiske behov.

Før han foreslår operation, anbefaler en ortopæd normalt en fysioterapiplan for at hjælpe en patient med at komme sig. Men hvis patienten ikke viser tegn på fremskridt, anbefaler ortopæder ofte en kirurgisk procedure for at rette op på problemet. Ortopæder følger op med patienter efter operationen, normalt i fire til 12 uger, afhængigt af sværhedsgraden af ​​operationen og bedring.

Kiropraktor vs. ortopæd

Her er nogle forskelle mellem en kiropraktor og en ortopæd:

Uddannelse

Aspirerende kiropraktorer og ortopæder forfølger en lignende uddannelse, selvom deres specifikke kurser og akademiske krav er forskellige. Kiropraktorer skal gennemføre en bachelorgrad inden for et område relateret til sundhedsvidenskab, som biologi eller anatomi og fysiologi. Efter at have afsluttet deres bachelorgrad afslutter de en doktor i kiropraktik (DC), som typisk tager fem år at gennemføre.

Ortopæder skal gennemføre en bacheloruddannelse i ortopædi. Efter at have modtaget deres bachelorgrad gennemfører de fire års medicinstudie, som giver dem viden om ortopædkirurgi, medicin, recovery og almindelige ortopædiske behandlinger. De skal gennemføre en doktorgrad i medicin (MD) eller en doktorgrad i osteopatisk medicin (DO). Efter at have afsluttet medicinsk skole kan ortopæder deltage i et specialeprogram, der giver dem mulighed for at specialisere sig i et specifikt område inden for ortopædi.

Relateret: Hvor lang tid tager det at blive kiropraktor: 5 almindelige trin

Uddannelse

De fleste kiropraktiske programmer kræver, at aspirerende kiropraktorer gennemfører et årelangt praktikophold under opsyn af en erfaren kiropraktor. Studerende kan beslutte at forfølge et praktikophold på et hospital for at få mere erfaring i forskellige sundhedsmiljøer. Ortopæder skal gennemføre fem års ortopædophold gennem hele deres uddannelse. De kan vælge at få erfaring i en privat praksis klinik eller hospital. Gennem hele deres ophold stifter ortopæder sig bekendt med pædiatrisk ortopædi, rekonstruktiv kirurgi, idrætsmedicin, ortopædisk onkologi og ortopædkirurgi.

Relateret: Sådan bliver du ortopædkirurg i 7 trin

Certificeringer

Kiropraktorer skal opnå en licens i deres stat for at arbejde i kiropraktik. De fleste stater kræver, at de består en certificeringseksamen, som National Board of Chiropractic Examiners administrerer til håbefulde kiropraktorer. Efter at have bestået eksamen, kan de modtage deres licens til at arbejde som praktiserende kiropraktor. Generelt behøver kiropraktorer ikke at forny deres licenser eller certificeringer. De kan også få certificeringer, der giver dem mulighed for at øge deres kiropraktiske færdigheder og erfaring. Her er nogle andre certificeringer, som kiropraktorer kan overveje at få:

 • American Board of Chiropractic Acupuncture Diplomate: Denne certificering giver kiropraktorer mulighed for at udføre akupunktur på deres patienter som en måde at behandle deres problemer og mindske deres smerte på.
 • Certificeret kiropraktisk sportslæge: Denne certificering giver kiropraktorer mulighed for at have omfattende viden om almindelige sportsskader, så de kan behandle atleter i forskellige sportsgrene.

Ortopæder skal bestå en bestyrelsescertificeringseksamen, der giver dem mulighed for at arbejde i ortopædi. Når de har afsluttet deres uddannelse og ophold, kan de tage eksamen. At have bestyrelsescertificering giver ortopæder mulighed for at udføre operationer på patienter. Efter at have haft deres certificering i 10 år, kræver American Board of Orthopaedic Surgery, at de gennemgår en re-certificeringsproces, der involverer videreuddannelse og en re-certificeringseksamen.

Relateret: Hvad er certificeringer? Definition, fordele, typer af certificeringer og eksempler

Behandlingstilgang

Mens kiropraktorer og ortopæder begge behandler patienter, der oplever lidelser, er deres tilgange til medicinske behandlinger forskellige. Kiropraktorer ordinerer ikke medicin, og de udfører ikke operation. I stedet bruger de en mere naturlig tilgang til behandling, som omfatter udførelse af rygmarvsjusteringer, undervisning af øvelser til patienter og håndtering af smerter ved hjælp af stræk. Ortopæder bruger kirurgiske procedurer til at behandle patienter, og de ordinerer medicin til patienter før og efter operationen.

Specialitet

Ortopæder kan vælge at specialisere sig inden for et specifikt område, mens kiropraktorer typisk studerer generaliseret kiropraktisk arbejde, der giver dem mulighed for at behandle alle dele af kroppen. Efter at have afsluttet medicinstudiet kan ortopæder beslutte, hvilket felt af ortopædi, der interesserer dem mest, og derefter kan de forfølge videre uddannelse og erfaring inden for det specifikke område. Her er de specialer, de kan forfølge:

 • Skulder og rygsøjle
 • Ankel og fod
 • Knæ
 • Hofte
 • Hånd og albue
 • Onkologi
 • Sportsskader
 • Trauma
 • Pædiatrisk ortopædi

Arbejdsopgaver

Kiropraktorer og ortopæder udfører forskellige arbejdsopgaver for at behandle deres patienter og hjælpe dem med at komme sig hurtigt. En kiropraktors arbejdsopgaver involverer normalt naturlige behandlingsmetoder, såsom undervisning af stræk til patienter, mens en ortopæd involverer kirurgiske opgaver, som at udvikle en genopretningsplan efter operationen. Her er nogle almindelige jobopgaver, som kiropraktorer udfører, mens de arbejder:

 • Undersøgelse af en patients rygsøjle
 • Identifikation af problemer i en patients kropsholdning
 • Tager røntgenbilleder for at evaluere de korrekte spinaljusteringer, som en patient har brug for
 • Udarbejdelse af en helhedsorienteret behandlingsplan
 • Information til patienter om stræk og øvelser
 • Diagnosticering af problemer forårsaget af spinal fejlstilling

Her er nogle almindelige jobopgaver, som ortopæder udfører:

 • Udførelse af tests for at forstå en patients kirurgiske behov
 • Udarbejdelse af behandlingsplaner
 • Udskrivning af medicin ud fra patientens smerteniveau
 • Oprettelse af en operationsplan
 • Sporing af en patients bedring efter operationen

Løn

Lønnen for hver stilling varierer afhængig af den professionelles kompetencer, erfaring, uddannelsesniveau og placering. Den gennemsnitlige løn for en kiropraktor er $70.945 om året, og den gennemsnitlige løn for en ortopæd er $134.634 om året. Når man overvejer lønnen for disse roller, er det vigtigt at tænke på potentielle arbejdspladser. For eksempel kan en ortopæds løn flytte sig ved overgang fra en privatpraktiserende klinik til et hospital.

Karrierefremgang

Kiropraktorer kan opnå karrierefremgang ved at starte deres egen private praksis og opbygge en kundekreds. Nogle kiropraktorer begynder deres karriere med at arbejde hos kædekiropraktorfirmaer eller andre praksisser, så de kan avancere ved at få erfaring, indtil de er klar til at etablere deres egen virksomhed. Selvom kiropraktor typisk er den højeste ledige stilling, kan de muligvis påtage sig flere kunder eller yderligere ledelsesansvar i praksis for at øge indtjeningsmulighederne.

Ortopæder har forskellige muligheder for karriereudvikling, afhængigt af deres arbejdsplads, kvalifikationssæt og jobtitel. Hvis de arbejder på et hospital, kan de gå videre til rollen som overlæge eller operationschef.

Relateret: Karriereveje: Definition og hvordan man vælger en i 9 trin

Arbejdsmiljø

Kiropraktorer og ortopæder arbejder normalt i forskellige miljøer, da kiropraktorer ofte arbejder i private praksisklinikker, og ortopæder arbejder på et hospital eller et lægecenter. Kiropraktorer kan arbejde i en fælles privat praksis klinik med andre kiropraktorer, eller de kan arbejde som en uafhængig kiropraktor. Typisk er kiropraktiske kontorer rolige, så patienterne føler sig godt tilpas, mens de modtager en rygmarvsjustering.

Ortopæder arbejder på et team af ortopædkirurger, som arbejder tæt sammen for at bestemme den bedste operationsplan for deres patient. På grund af hospitalernes høje tempo kan ortopæder arbejde i et højenergimiljø. De kan også udføre akutte ortopædiske operationer, som kan kræve, at de arbejder uden for deres normale arbejdstid, såsom aftener eller weekender.

Bemærk venligst, at ingen af ​​virksomhederne nævnt i denne artikel er tilknyttet Bonjoures.

Sarah Daugaard
Sarah Daugaard Kiropraktorer og ortopæder er læger, der diagnosticerer og behandler en patients lidelser. Mens begge erhverv involverer identifikation af problemer og udarbejdelse af behandlingsplaner, bruger de hver især forskellige medicinske tilgange til at lette en patients helbredelse. At lære de unikke forskelle mellem kiropraktorer og ortopæder kan hjælpe dig med at vælge en karrierevej, der passer bedst til dig. I denne artikel diskuterer vi, hvad kiropraktorer og ortopæder er, og giver en liste over forskelle mellem disse erhverv.