Karriereveje: Definition Og Hvordan Man Vælger En I 9 Trin

Da du var ung, og folk spurgte dig, hvad du ville være, når du blev voksen, spurgte de om din ønskede karrierevej. Folk vælger ikke altid deres karriereveje og møder hver deres professionelle milepæle på en ligetil måde. Normalt er folks karriereveje lange og snoede med mange stop, omveje og beslutninger undervejs. At vælge en karrierevej er dog en fantastisk måde at starte din karriere på for at opbygge de rigtige færdigheder, uddannelse og erfaring for at finde et tilfredsstillende, fornøjeligt job.

For at gøre det er det vigtigt at reflektere over dine interesser, færdigheder og karrieremål, mens du træffer bestemte livsvalg, såsom hvilken skole du skal gå på, hvilket startjob der er det rigtige for dig, eller om du skal opnå en post-graduate grad eller specialiseret certificering. I denne artikel forklarer vi, hvordan du vælger en karrierevej ved at identificere dine nøglekompetencer og interesser, matche disse kvaliteter til et potentielt jobfelt og starte en karriere.

Hvad er en karrierevej?

En karrierevej består af de stillinger, du besidder, mens du vokser inden for dit felt. Dit første job eller universitetsgrad kan for eksempel markere begyndelsen på din karrierevej. Efterhånden som du får yderligere viden og færdigheder, kan du udvikle dig eller "bevæge dig lodret" til mere avancerede roller. Nogle medarbejdere "bevæger sig sideværts" ind i lige, men forskellige jobroller, efterhånden som de specialiserer sig eller skifter karrierevej.

Eksempler på karriereveje

Her er et par eksempler på mulige karriereveje i forskellige brancher:

 • Uddannelse: lærer → læseplanskoordinator → assisterende rektor → rektor

 • Detail: salgsmedarbejder → kasserer → assisterende chef → butikschef → regionschef

 • Restaurant: opvaskemaskine → prep cook → line cook → sous chef → chef de cuisine → executive chef

 • Redaktion: praktikant → redaktionsassistent → assisterende redaktør → redaktør → seniorredaktør → chefredaktør → chefredaktør

 • Menneskelige ressourcer: HR-assistent → HR-specialist → assisterende HR-direktør → HR-direktør

 • Marketing: PR-assistent → PR-repræsentant → assisterende PR-direktør → kommunikationsdirektør

Sådan vælger du en karrierevej

Din karrierevej skal tage højde for dine mål, fremtidsplaner og personlighed. At overveje disse faktorer kan hjælpe dig med at vælge den rigtige startposition og træffe strategiske beslutninger over tid.

Følg disse trin, mens du forbereder en karrierevej:

 1. Skitser dine karrieremål
 2. Lav en fem- og 10-årig plan
 3. Opdag din personlighedstype
 4. Gennemgå din tidligere oplevelse
 5. Sammenlign jobkrav med din uddannelse
 6. Vurder dine nuværende færdigheder
 7. Vær opmærksom på dine interesser
 8. Identificer dine kerneværdier
 9. Overvej dine lønbehov

1. Skitsér dine karrieremål

Før du vælger en karriere, skal du starte med selvrefleksion ved at stille og besvare visse spørgsmål. Aktiv refleksion hjælper med at indsnævre dine valg til noget mere specifikt.

Overvej at spørge dig selv:

 • Hvad ønsker jeg mig af min karriere?
 • Hvad er mine kerneværdier?
 • Hvilke aktiviteter nyder jeg mest, professionelt eller i min fritid?
 • Hvad er mine interesser?
 • Hvad er mine styrker og evner? Bløde værdier? Hårde færdigheder?
 • Vil jeg specialisere mig i visse tekniske færdigheder eller påtage mig ledelsesroller?

Når du har besvaret spørgsmål som disse - og andre, der er vigtige for dig - kan du bedre undersøge potentielle karriereveje. Det er også vigtigt at gense dine karrieremål, efterhånden som du vokser personligt og professionelt for at sikre, at dine mål forbliver opnåelige og i overensstemmelse med dine interesser.

Læs mere: Sæt mål for at forbedre din karriere

2. Lav en fem- og 10-årig plan

Når du har indsnævret dine muligheder, kan du overveje at etablere milepæle for din karriere. Undersøg, hvor andre mennesker inden for dit felt er fem eller 10 år inde i deres karriere, og noter de jobtitler, de har. Beslut hvilken titel eller hvilke fremskridt du vil have på disse fremtidige punkter. Undersøg derefter, hvad du kan gøre for at nå disse mål. Du skal muligvis gennemgå træningsprogrammer, påtage dig specifikke opgaver eller besidde forudsætningsstillinger.

Ved at etablere karrieremål kan du planlægge ud fra, hvilke fremskridt du skal forvente hvert år. Planlæg tid regelmæssigt til at reflektere over din karriere og dine mål.

3. Opdag din personlighedstype

En personlighedstype er et sæt personlighedstræk, der kan grupperes. Der er flere metoder til at opdage din personlighedstype, hvoraf mange fokuserer på dine reaktioner på forskellige situationer. Forskellige personlighedstyper kan naturligt trække mod forskellige interesser og udvikle forskellige styrker, herunder karrierer.

Forskellige test viser almindelige karrierevalg for hver personlighedstype. Hvis du tager en række forskellige tests, og en eller to karrierer dukker op på tværs af flere tests, er den specifikke karriere sandsynligvis værd at undersøge. Nogle populære værktøjer, du kan bruge til at identificere din personlighedstype, omfatter:

Myers-Briggs Type Indicator

Dette spørgeskema er en selvrapporterende opgørelse, der inkluderer introspektive spørgsmål for at identificere dine psykologiske præferencer. Ved hjælp af denne information klassificerer typeindikatorsystemet personer baseret på fire centrale dikotomier. Med disse oplysninger kan du identificere din personlighedstype ud af 16 muligheder.

Keirsey Temperament Sorter

Dette er et selvevalueringsspørgeskema. Selvom den ligner Myers-Briggs Type Indicator, identificerer den nærmere roller, der matcher hver temperamenttype. Spørgeskemaet fokuserer på adfærd og temperament frem for præferencer.

Det jungiske typeindeks

Denne selvevaluering kan give dig et overblik over din personlighedstype og anbefalede karrierer ved at identificere jungianske kognitive funktioner eller forklaringer bag visse psykologiske præferencer.

Læs mere: Vejledning: 16 personlighedstyper

4. Gennemgå dine tidligere erfaringer

Din arbejdsglæde i tidligere roller kan også hjælpe med at vejlede dine karrierevalg. Identificer tendenser i dine tidligere stillinger, såsom at fokusere på en specifik teknisk færdighed. Gennemgå også din jobhistorik for at identificere stillinger, som du følte opfyldt.

5. Sammenlign jobkrav med din uddannelse

Mange job har specifikke uddannelseskrav til ansøgere og nyansættelser, såsom at få en gymnasial eksamen, at gennemføre en bacheloruddannelse eller have en kandidatgrad. Nogle stillinger kræver også, at ansøgere har deres grader inden for et specifikt område relateret til stillingen.

Gennemgå uddannelseskravene for job, du er interesseret i, og søg job, der accepterer dit nuværende uddannelsesniveau, eller undersøg yderligere grader eller certificeringer, du muligvis har brug for.

6. Vurder dit nuværende færdighedssæt

Lav en liste over dine nuværende færdigheder, certificeringer og ekspertiseområder. Du kan også bede kolleger og kolleger om feedback om dine tekniske, interpersonelle og menneskelige ledelsesevner. Denne evaluering kan hjælpe dig med at finde karrierer, der matcher din erfaring.

Relateret: 10 bedste færdigheder at inkludere på dit CV

7. Vær opmærksom på dine interesser

Afhængigt af din personlighed kan du have interesser, der egner sig til forskellige karrierer. Undersøg dine hobbyer, tidligere frivillige erfaringer og interesser for at identificere aktiviteter, du nyder. Selvom disse oplysninger er uden for en professionel kontekst, kan oprettelse af en liste over aktiviteter hjælpe dig med at indsnævre din karrierevej. For eksempel kan du nyde en karriere inden for cybersikkerhed, hvis du kan lide logiske puslespil, eller du kan nyde en omrejsende salgsrolle, hvis du kan lide at møde nye mennesker.

Brug denne viden til at søge kortsigtede stillinger eller frivillige muligheder for at udforske nye karrieremuligheder. Denne førstehåndsoplevelse giver dig mulighed for at teste din egnethed til en karriere. Hvis du i øjeblikket går i skole eller har et job, så overvej at tage et kursus eller et certificeringsprogram, der er påkrævet for et område, der interesserer dig. Denne erfaring kan hjælpe dig med at afgøre, om karrierens færdigheder og indhold er noget, du nyder.

8. Identificer dine kerneværdier

At identificere dine kerneværdier kan hjælpe dig med at fokusere på en karriere, du finder personligt tilfredsstillende. Det kan også hjælpe dig med at finde felter eller nicheområder, som du brænder for. Overvej at lave en liste over egenskaber, du synes er vigtige i en virksomhed eller dens ansatte. Du kan bruge denne liste til at søge efter virksomheder og jobbeskrivelser, der deler disse værdier.

9. Overvej dine lønbehov

Forskellige karriereveje kan have en bred vifte af indkomster. Find gennemsnitslønninger efter jobtitel, virksomhed og lokation på Bonjoures Salaries. Dette kan være et godt udgangspunkt for at bestemme, hvor mange penge du vil tjene, når du starter første gang, samt dit indtjeningspotentiale, efter at du har fået en vis mængde tid og erfaring. Selvom løn bestemt ikke er lig med et engagerende, tilfredsstillende job, er det en vigtig faktor at overveje, når du kortlægger din karrierevej.

Nick Nissen
Nick Nissen Da du var ung, og folk spurgte dig, hvad du ville være, når du blev voksen, spurgte de om din ønskede karrierevej. Folk vælger ikke altid deres karriereveje og møder hver deres professionelle milepæle på en ligetil måde. Normalt er folks karriereveje lange og snoede med mange stop, omveje og beslutninger undervejs. At vælge en karrierevej er dog en fantastisk måde at starte din karriere på for at opbygge de rigtige færdigheder, uddannelse og erfaring for at finde et tilfredsstillende, fornøjeligt job.