Hvor Arbejder Psykiatere Og Andre Ofte Stillede Spørgsmål

Psykiatere er læger, der er uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske lidelser og er i stand til at ordinere medicin, når det er nødvendigt. Hvis du er interesseret i at blive psykiater, undrer du dig måske over de forskellige typer psykiatere, og hvor de arbejder. I denne artikel kommer vi ind på de forskellige former for psykiatri, hvor psykiatere arbejder, og hvordan deres typiske hverdag ser ud.

Hvad er de forskellige typer psykiatere?

Inden for det psykiatriske område er der mange specialiseringer. At kende forskellen mellem disse typer psykiatere kan hjælpe dig med enten at beslutte, hvilket speciale du selv ønsker at gå ind i. Her er nogle af de mest almindelige typer psykiatere:

Generel

Almene psykiatere er uddannet til at behandle enhver. Dette er den første uddannelse, nogen psykiater modtager, da den danner grundlaget for deres ekspertise. Enhver, der ikke falder ind under en af ​​de mere specialiserede kategorier nedenfor, vil sandsynligvis modtage hjælp fra en almen psykiater.

Pædiatrisk

Psykiatere kan modtage specialiseret uddannelse, der giver dem mulighed for bedre at arbejde med børn eller unge. For forældre, der søger hjælp til deres børn, er det en fordel at finde en psykiater med denne uddannelse, da nogle medikamenter ikke er egnede til yngre mennesker, og at kommunikere med yngre voksne kræver et andet sæt færdigheder.

Afhængighed

Psykiatere kan også specialisere sig i at hjælpe mennesker, der lider af afhængighed. Da afhængighed ofte går sammen med andre psykiske lidelser, lærer disse psykiatere ikke kun, hvordan man behandler afhængighed, men andre problemer, der kan eksistere side om side med det, såsom personlighedsforstyrrelser. At være uddannet i afhængighedspsykiatri giver disse fagfolk mulighed for at ordinere den rigtige medicin til en person, der går igennem afhængighed, og hjælpe dem med at behandle de underliggende årsager.

Geriatrisk

Psykiatere, der hjælper ældre patienter, har specialiseret sig i ældrepleje. Nogle psykiske lidelser, såsom demens eller Alzheimers sygdom, er mere almindelige, når folk bliver ældre. Psykiatere med særlig geriatrisk uddannelse lærer mere om, hvordan man behandler disse sygdomme, sammen med de andre psykiske lidelser, der kan opstå som følge heraf, såsom depression eller angst.

Organisatorisk

Organisationspsykiatere arbejder inden for organisationer eller arbejdspladser. Mens de er der, studerer disse læger folks adfærd, med fokus på hvordan og hvorfor folk arbejder. Disse psykiatere finder ofte arbejde hos virksomheder eller organisationer, der ønsker at implementere bedre mentale sundhedspolitikker for deres ansatte.

Retsmedicinsk

Retspsykiatere studerer lidelser, der fører til kriminel adfærd. Disse fagfolk arbejder inden for kriminal- og retssystemet og udfører opgaver som at afgøre, om nogen er i stand til at stille sig for retten, eller om de skal institutionaliseres.

Neuropsykiatere

Denne type psykiater håndterer psykiske problemer, der kan opstå fra hjernesygdomme, hjerneskader eller problemer med nervesystemet. En neuropsykiater bruger mere tid på at studere hjernen, og hvordan den kan påvirke mental sundhed end på at behandle patienter. Det er højt specialiserede psykiatere, som konsulterer efter en hjerneskade eller sygdom har ført til en ledsagende psykisk lidelse.

Multispecial

Nogle psykiatere vælger at specialisere sig inden for mere end ét område. For eksempel vælger nogle psykiatere et speciale og fortsætter med at praktisere almen psykiatri for at sikre, at de har en fuld sagsmængde. Der findes også psykiatere, som behandler en helt bestemt type patient, som for eksempel et barn med en hjerneskade, og derved kræver to specialer.

Relateret: Sådan bliver du psykiater

Hvor arbejder psykiatere?

Psykiatere kan arbejde flere steder, afhængigt af hvilken type patient, de behandler. Nogle psykiatere er i privat praksis, hvilket betyder, at de kan arbejde på et kontor, som de lejer eller ejer. Andre kan arbejde på almene hospitaler eller specialiserede psykiatriske hospitaler.

En anden mulighed er at arbejde for offentlige institutioner, såsom i Veterans Administration, på statshospitaler eller et kommunalt mentalt sundhedscenter. Endelig arbejder nogle psykiatere på medicinske skoler, hvor de uddanner den næste generation af psykiatriske fagfolk.

Relateret: Lær om at være psykiater

Hvordan er en psykiaters dag?

Hvordan en psykiaters hverdag ser ud afhænger i høj grad af den arbejdslinje, de er i. For eksempel har en psykiater, der arbejder som professor på en medicinsk skole, en anden typisk dag end en, der ser patienter. De fleste psykiatere, der ser patienter, har dog en lignende struktureret arbejdsdag.

De fleste psykiatere bruger det meste af dagen på at se patienter. Disse personer kan besøge som ambulante patienter eller inden for et hospitalsmiljø. Under disse møder diskuterer psykiateren eventuelle problemer, patienten står over for med deres mentale helbred, taler med dem om deres medicinmuligheder og foreslår et behandlingsforløb.

Udover at se patienter skal psykiatere udføre administrativt arbejde. Disse læger skal føre patientjournaler, ordinere medicin og tage regelmæssige notater vedrørende deres patienters besøg. De skal også bruge tid før hvert patientmøde på at gennemgå vigtige detaljer, så de kan gå forberedt til sessionen.

Endelig kan en psykiater bruge en del af deres dag på at følge med i den seneste udvikling inden for psykiatrien. Psykiatere forventes at fastholde deres uddannelse og fortsætte med at vokse fagligt. Hvis en ny behandling eller medicin bliver tilgængelig, skal psykiateren lære mere om det, før han ordinerer det til en patient. I nogle stater er der et vist antal timer, en psykiater skal bruge på deres uddannelse for at bevare deres licens.

Relateret: Hvor lang tid tager det at blive psykiater og andre ofte stillede spørgsmål

Hvad er arbejdsvilkårene for psykiatere?

Mange psykiatere oplever, at de arbejder mange timer hver uge. De kan gøre det fra en række forskellige miljøer, såsom deres eget kontor, et fælles arbejdsområde, et hospital, et center for mental sundhed eller en skole. Mens de ofte tilbringer det meste af deres tid med patienter, finder psykiatere også tid til administrativt arbejde og videreuddannelse.

At arbejde med mennesker, der har psykiske lidelser, kan også være meget udfordrende for psykiatere. Afhængigt af hvilken type patienter, de arbejder med, kan de blive nødt til at tilbringe deres dage med patienter, der har følelsesmæssige udbrud. At være tæt involveret i andres psykiske problemer kan også føre til følelsesmæssig stress for psykiateren. Deres tidsplan kan også til enhver tid blive afbrudt med nødopkald.

På trods af de til tider lange og travle timer finder mange psykiatere deres arbejde meget givende. De bruger deres dage på at hjælpe mennesker med at forbedre deres liv gennem bedre mental sundhed. Patienter kan forbedre deres livskvalitet markant efter at have været hos en psykiater. Psykiatere arbejder også ofte sammen med andre psykiatriske fagfolk, som på samme måde finder det tilfredsstillende at hjælpe andre, hvilket fører til et behageligt arbejdsmiljø.

Ivan Bundgaard
Ivan Bundgaard Psykiatere er læger, der er uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske lidelser og er i stand til at ordinere medicin, når det er nødvendigt. Hvis du er interesseret i at blive psykiater, undrer du dig måske over de forskellige typer psykiatere, og hvor de arbejder. I denne artikel kommer vi ind på de forskellige former for psykiatri, hvor psykiatere arbejder, og hvordan deres typiske hverdag ser ud.