Hvad Er Podiatrisk Medicin? Sådan Bliver Du Fodterapeut Og Ofte Stillede Spørgsmål

Læger i podiatrisk medicin behandler en lang række lidelser forbundet med foden. Fodterapeuter yder adskillige medicinske tjenester og procedurer, der involverer foden og er højtuddannede læger, der skal gennemføre omfattende uddannelse, træning og licens. I denne artikel diskuterer vi, hvad podiatrisk medicin er, hvordan man bliver fodterapeut og besvarer ofte stillede spørgsmål om denne rolle.

Hvad er podiatrisk medicin?

Podiatrisk medicin er en gren af ​​medicin, der beskæftiger sig med forebyggelse, diagnosticering og behandling af forskellige tilstande relateret til foden. Denne type medicin betragtes som en specialitet, fordi den udelukkende fokuserer på lidelser forbundet med fod, ankel og underekstremitet. Foden har et indviklet forhold til resten af ​​menneskekroppen og kan spille en væsentlig rolle i at identificere tilstande som hjerte-kar-sygdomme og diabetes, før der vises tegn i andre områder af kroppen.

Der er flere subspecialiteter inden for podiatrisk medicin, herunder:

 • Neuro-podiatri
 • Onko-podiatri
 • Generel fodterapi
 • Podiatrisk ortopædisk
 • Sportsmedicin
 • Podiatrisk reumatologi
 • Diagnostisk fodterapi
 • Dermatologisk fodterapi
 • Gerontologisk fodterapi
 • Retsmedicinsk fodterapi

Hvad laver en fodterapeut?

Fodterapeuter er læger, der er uddannet inden for fodterapi. En fodterapeut behandler skader, lidelser og andre tilstande relateret til underekstremiteten. Læger i podiatrisk medicin kan vælge at specialisere sig inden for flere forskellige områder inden for dette felt, herunder folkesundhed, ortopædi eller kirurgi. Disse læger kan arbejde uafhængigt eller en del af et sundhedsteam inden for en række medicinske omgivelser, herunder klinikker og hospitaler.

Typiske opgaver for en fodterapeut kan variere, men kan omfatte:

 • Konsultationer til patienter, der oplever fodrelaterede lidelser
 • Diagnosticering af fodsygdomme, der kan omfatte sår, brud, fodrelaterede sygdomme, tumorer eller deformiteter
 • Udførelse af forskellige diagnostiske foranstaltninger, herunder røntgenbilleder, laboratorieundersøgelser og fysiske undersøgelser
 • Udførelse af ankel- og fodkirurgi såsom korrektion af deformiteter, fjernelse af tumorer og reparation af brud
 • Rådgivning af patienter om, hvordan de skal pleje deres fodrelaterede lidelser
 • Henvisning af patienter til andre læger, når fodrelaterede symptomer indikerer andre lidelser såsom gigt eller nyresygdom

Nogle fodterapeuter kan bruge det meste af deres dag på at udføre operation, mens andre kan specialisere sig i specifikke fodrelaterede tilstande såsom diabetisk fodpleje og sportsmedicin. En fodterapeuts speciale vil i høj grad bestemme deres opgaver.

Relateret: Lær om at være læge

Gennemsnitslønnen for fodterapeuter

Den gennemsnitlige løn for en fodterapeut i USA er $111.538 om året. Lønnen til en fodterapeut kan variere baseret på deres placering, type praksis, hvor mange patienter de ser hver uge og forskellige andre faktorer. For eksempel er den gennemsnitlige løn for fodterapeuter i Phoenix, Arizona $150.425 om året, og fodterapeuter, der arbejder for private klinikker, tjener typisk mere årligt end dem, der arbejder for offentlige organisationer.

Relateret: 12 sundhedsjob, der betaler godt

Sådan bliver du fodterapeut

Følgende er de trin, som de fleste håbefulde fodterapeuter tager for at forfølge denne karriere:

1. Få en bachelorgrad

Det første skridt til at forfølge en karriere som fodterapeut er at opnå en bachelorgrad. Mens bachelorgrader kan variere for håbefulde fodterapeuter, anbefales det at vælge en uddannelse, der tilbyder kurser i biologi, fysik, kemi og andre medicinsk-relaterede fag.

2. Gennemfør en doktorgrad i podiatrisk medicin

Efter at have modtaget en bachelorgrad, skal håbefulde fodterapeuter gennemføre et Doctor of Podiatric Medicine (DPM) program fra et akkrediteret college. Denne grad tager typisk fire år at gennemføre. Der er i øjeblikket ni colleges i USA, der er akkrediteret af Council on Podiatric Medical Education. Studerende skal tage og opnå en vis score på Medical College Admission Test (MCAT) for at blive optaget i et DPM-program.

3. Ansøg om og gennemfør et fodterapeutophold

Efter afslutningen af ​​et DPM-program skal enkeltpersoner derefter fortsætte med at gennemføre et treårigt opholdsprogram for podiatrisk medicin og kirurgi. Disse programmer gennemføres på hospitaler og giver de studerende den nødvendige erfaring i både medicinsk og kirurgisk fodterapi. Aspirerende fodterapeuter kan også vælge at deltage i yderligere uddannelse i specifikke fodterapeutiske specialer såsom diabetisk fodpleje.

4. Få licens og certificering

Fodterapeuter skal blive autoriseret i deres stat, før de kan arbejde i dette erhverv. For at blive autoriseret skal fodterapeuter tage og bestå American Podiatric Medical Licensing Exam (APMLE), som tilbydes gennem National Board of Podiatric Medical Examiners. Nogle stater kan også kræve, at enkeltpersoner skal tage og bestå en statseksamen.

Ud over licensering bliver mange fodterapeuter også bestyrelsescertificeret af American Board of Foot and Ankel Surgery, American Board of Podiatric Medicine og/eller American Board of Multiple Specialties in Podiatry. At opnå certificering kræver typisk både at tage og bestå en eksamen samt erfaring.

Relateret: Lær om at være læge

Ofte stillede spørgsmål om en karriere som fodterapeut

Følgende er ofte stillede spørgsmål vedrørende arbejdet som fodterapeut:

 • Hvor arbejder fodterapeuter?
 • Hvordan er arbejdsmiljøet for fodterapeuter?
 • Hvilke timer arbejder en fodterapeut?
 • Hvad er jobudsigterne for fodterapeuter?

Hvor arbejder fodterapeuter?

En fodterapeut kan praktisere i flere medicinske omgivelser. Følgende er de mest almindelige indstillinger, som en fodterapeut arbejder i:

 • Hospitaler
 • Sundhedsvedligeholdelsesorganisationer (HMO'er)
 • Privat lægepraksis
 • Gruppe lægepraksis
 • Institut for Veterananliggender
 • Kommunale sundhedsafdelinger
 • Udvidede plejefaciliteter
 • Sundhedsprofessionelle skoler

Hvordan er arbejdsmiljøet for fodterapeuter?

De fleste fodterapeuter arbejder på et kontor eller på et hospital. De kan arbejde selvstændigt, med andre fodterapeuter eller på et hold med et udvalg af medicinske fagfolk. En fodterapeut bruger størstedelen af ​​deres tid på at se og behandle patienter.

Hvilke timer arbejder en fodterapeut?

De fleste fodterapeuter arbejder alt fra 40 til 50 timer om ugen, hvor en 40-timers arbejdsuge er normen. En fodterapeut kan arbejde om aftenen og i weekenden afhængigt af timerne på den medicinske facilitet, hvor de arbejder. Nogle fodterapeuter kan sætte deres egne tidsplaner for et mere fleksibelt arbejdsliv.

Hvad er jobudsigterne for fodterapeuter?

Ifølge Bureau of Labor Statistics forventes ansættelsen af ​​fodterapeuter at vokse med en anslået 6% mellem nu og 2028. Dette er en gennemsnitlig vækstrate sammenlignet med andre erhverv. Størstedelen af ​​væksten på dette område vil ses som et resultat af den aldrende befolkning.

Steffen Nedergaard
Steffen Nedergaard Læger i podiatrisk medicin behandler en lang række lidelser forbundet med foden. Fodterapeuter yder adskillige medicinske tjenester og procedurer, der involverer foden og er højtuddannede læger, der skal gennemføre omfattende uddannelse, træning og licens. I denne artikel diskuterer vi, hvad podiatrisk medicin er, hvordan man bliver fodterapeut og besvarer ofte stillede spørgsmål om denne rolle.