Hvad Er Forskellen Mellem Et Job Og En Karriere?

Selvom job og karrierer begge giver os mulighed for at tjene penge nok til at forsørge os selv og vores familier, betyder de ikke det samme. Det er vigtigt at vide, om du leder efter et job eller en karriere for at planlægge dine professionelle mål. Denne artikel vil forklare forskellen mellem et job og en karriere, hvordan man kan påvirke den anden, og hvordan man gør et job til en karriere.

Hvad er et job?

Et job er arbejde, du udfører for at tjene penge til at understøtte dine basale behov. Det kan være på fuld tid eller deltid og kan være kortvarigt. Du tjener måske en timeløn eller en fast lønseddel frem for en løn med fordele. Du skal muligvis lære visse færdigheder forbundet med den rolle, men ikke alle job kræver en specialiseret grad eller videregående uddannelse.

Virksomheder forventer, at deres medarbejdere udfører deres individuelle job mod regelmæssig betaling og er ansvarlige for de pligter, der er fastsat for dem.

Du kan også definere et job som en kort- eller langtidskontrakt mellem en arbejdsgiver og en arbejder. For eksempel hyrer en virksomhed en lokal entreprenør til at udføre et kontorrenoveringsjob. De aftaler betalingsbetingelser, og jobbet slutter, når projektet er afsluttet.

Hvad er en karriere?

En karriere er en langsigtet professionel rejse, du kan bestemme ud fra dine passioner. Det er den vej, du begiver dig ud på for at opfylde dine professionelle mål og ambitioner. Du kan kræve et vist niveau af uddannelse eller træning for at nå disse mål. Personer, der forfølger karriere, har ofte fastsat løn med fordele såsom aktieoptioner, pensionsordninger, pensioner og bonusser. De opnår også fordele ud over penge, såsom personlig stolthed, arbejdsglæde og selvværd.

En karriere kan vare hele dit liv. Du kan have adskillige job under mange arbejdsgivere i din valgte branche, som du udvikler dig igennem i løbet af din karriere.

Hvordan påvirker et job din karriere?

Du vil sandsynligvis have mange jobs gennem din karriere, selvom du ikke har en fast karrierevej i tankerne, når du først slutter dig til arbejdsstyrken. Det kan være nyttigt at betragte hver stilling, du besætter, som et skridt i dit livsværk. Dit job kan påvirke din karriere på disse måder:

Job udgør din karriere

En karriere består af alle de job, du har arbejdet, uanset om de er knyttet til hinanden. Du kan bruge årtier på at arbejde i samme afdeling som én organisation. Alternativt kan du arbejde mange tilsyneladende urelaterede job i løbet af dit liv, såsom greenskeeper, executive assistent og informationsteknologispecialist. De definerer alle din karriere og kan forbinde dig med andre muligheder, du brænder for. Tænk på job som de kortsigtede opgaver, der kan hjælpe dig med at nå dine langsigtede mål.

Du lærer af hvert job

Hvert job, du tager, lærer dig lektioner, du kan søge til fremtidige job. Du vil også få en række kompetencer, viden og erfaringer. For eksempel har dit job som butiksassistent måske lært dig, hvordan du håndterer vanskelige situationer med takt. Din receptioniststilling kan have lært dig gode kommunikations- og kundeserviceevner. Andre roller kan hjælpe med at udvikle dine skrivefærdigheder, udvikle din evne til at håndtere afvisning eller lære dig værdien af ​​vedholdenhed og hårdt arbejde.

Job giver dig muligheder for netværk

Med hvert job opbygger du et netværk og et fællesskab af professionelle kontakter. Hvis du opretholder et produktivt og professionelt forhold til alle dine kolleger og kunder, kan du give dig selv muligheden for at nå ud til disse forbindelser gennem hele din karriere.

Hårdt arbejde betaler sig

Dit nuværende job kan påvirke din karriere på uventede måder. Af denne grund, prøv at gå ud over at gøre det absolutte minimum. Et positivt syn, en iver efter at lære og konsekvent arbejde af høj kvalitet kan adskille dig, skabe nye muligheder og give dig anbefalinger til fremtidige job.

Sådan gør du et job til en karriere

Hvis du sigter efter at have en karriere, kan du arbejde hen imod at nå det langsigtede mål. Disse strategier kan hjælpe.

Fortsæt med at lære og udvikle dig

Sigt altid efter at forbedre dine færdigheder og viden. Hvis du ved, hvilken karrierevej du vil forfølge, så find ud af, hvilken ekspertise og erfaring du har brug for for at nå dertil. Når du er klar over kravene, så søg at udvikle dine kvalifikationer, hvad enten det er gennem praksis i dit nuværende job eller formel uddannelse, onlinekurser og uddannelse. Når du prøver at afgøre, hvilke færdigheder der vil gavne din karriere mest, skal du kigge på succesfulde fagfolk i den pågældende branche. Spørg dig selv, hvad deres styrker, talenter eller præstationer er. Ræk ud til personer med lignende karrierer, og spørg om deres råd.

Få en mentor

Hvis det er muligt, opsøg en mentor eller to med en stilling på øverste niveau eller erfaring inden for dit ønskede felt. Spørg, om de vil overveje at støtte og rådgive dig professionelt. Mens du arbejder med en mentor, kan du planlægge specifikke spørgsmål at stille eller emner at diskutere, såsom karriereudvikling. Overvej din mentors vej, og om en lignende kan fungere for dig.

Relateret: Sådan finder du en mentor

Udvid dit netværk

Workshops, konferencer, seminarer og sociale arrangementer kan være gode steder at møde fagfolk inden for dit felt. Du kan udvide dit netværk for at få flere ressourcer til at dele erfaringer, lære, få råd og få jobanbefalinger.

Relateret: Bliv netværksekspert i 7 trin

Søg praktikplads

Opbygning af erfaring inden for dit karriereområde, selvom det er et praktikophold, kan hjælpe dig med at komme videre eller bryde ind i den sektor. Hvis du i øjeblikket arbejder som informationsteknologikonsulent, men ønsker en karriere i forlagsbranchen, for eksempel, kan du søge uddannelses- eller certificeringsmuligheder, og søg derefter efter praktikpladser, der kan hjælpe dig med at få redigerings- eller produktionserfaring.

Relateret: 10 måder at få mest muligt ud af dit praktikophold

Job og karriere hænger sammen, da et helt livs job udgør den karriere, du vælger. De fleste mennesker starter i bunden med et start- eller lavtlønnet job, før de går videre gennem forskellige job i deres branche for at få den nødvendige erfaring for at nå deres langsigtede mål. De færdigheder og viden, du udvikler i hver rolle, kan bidrage til succes i din karriere.

Therese Hansen
Therese Hansen Selvom job og karrierer begge giver os mulighed for at tjene penge nok til at forsørge os selv og vores familier, betyder de ikke det samme. Det er vigtigt at vide, om du leder efter et job eller en karriere for at planlægge dine professionelle mål. Denne artikel vil forklare forskellen mellem et job og en karriere, hvordan man kan påvirke den anden, og hvordan man gør et job til en karriere.